Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

New Barcelona

Ieşirea din insolvenţă l-a încurajat pe şeful lui Dinamo să facă şi alte profeţii. Acum predică intrarea în era spaniolă

Permalink to New Barcelona
luni, 5 octombrie 2015, 9:02

Patronul lui Dinamo a avut dreptate cînd a anunţat, la începutul anului, că „ieşirea din insolvenţă e doar o chestiune de timp”. N-au trecut nici nouă luni de la acest anunţ, că echipa din Ştefan cel Mare a şi ieşit din insolvenţă, prin decizia Tribunalului Bucureşti. Evenimentul aproape a trecut neobservat, deşi Negoiţă, mai alarmist de felul lui, a avut grijă să-l anunţe periodic, încă de la solicitarea intrării în insolvenţă, pe 13 mai 2014. După ce şi-a băgat clubul în buncărul antiatomic, a tot ţinut prelegeri despre ce frumos va fi cînd vor ieşi iar la suprafaţă. Cum vor curge în Groapă rîuri de izotopi de lapte şi miere.

Ei bine, acum au ieşit. Nici o schimbare dramatică. Încă se circulă cu Volkswagen. Echipa joacă la fel de nehotărît ca înainte. Doar atît s-a modificat: Negoiţă nu mai poate da vina pe administratorul judiciar, care-i dădea peste mînă cînd încerca să arunce banii pe transferuri. În schimb, e din nou rege în S.A.-ul lui, are din nou libertate de mişcare la concedieri şi numiri. La reconstrucţii, adică.

Insolvenţa a costat clubul prezenţa în cupele europene. Pe acţionarul majoritar l-a costat în jur de 800.000 de euro, cît a mai rămas de plătit după ce au fost şterse 16,7 milioane de euro din totalul datoriilor. Fiscul a contestat de două ori planul de reorganizare, pentru recuperarea a 320.000 de euro. Fără succes. SC Dinamo 1948 SA are acum doar datorii morale la stat. Dar n-a falimentat nimeni din aşa ceva. Şi oricum e doar o chestiune de timp pînă cînd Negoiţă va scăpa şi de ele, dovedind, cu martori şi documente, că ANAF-ul comite măceluri în finanţele clubului.

De fapt, după cum o demonstrează meciul slab cu Astra, insolvenţa e o stare de spirit. Nu tribunalul te scoate din ea, ci acţionarul majoritar. Dacă acţionarul majoritar o confundă cu spiritul lui Dinamo, trebuie scos din confuzie. Pînă acum, era Negoiţă s-a suprapus cu ieşirea iminentă din insolvenţă. Urmează să aflăm care sînt celelalte proiecte ale conducerii clubului, în afară de stadionul virtual de la Glina şi de tăiatul real al costurilor. „Ne gîndim la un sistem asemănător cu cel din Spania, da”, a spus Negoiţă, inspirat spontan de vestea ieşirii din insolvenţă. Vrea să găsească mai mulţi „socios”, mai mulţi „Vasile Turcu”, pe româneşte, pentru a împărţi povara cheltuielilor. Iată despre ce va conferenţia în următorii ani austeri: despre „New Barcelona”.

La fel ca înainte de apariţia insolvenţei în Liga 1, Rednic continuă să dea elegant vina pe jucători. Pe un ton serios, dar pozitiv, de angajatul lunii, antrenorul a explicat, metodic, de ce nu i se poate reproşa nimic după înfrîngerea cu Astra. „Şi-au dorit foarte mult, dar din păcate nu le-a ieşit jucătorilor mei! Mai avem de muncă”. Drumul spre sistemul spaniol e pavat cu impresiile lui Negoiţă. Rednic a mai prins reconstrucţii şi reamenajări din astea şi la alte echipe. Ştie că există lucruri mai rele decît să primeşti un buchet de flori de ziua ta de la patron. Şi anume, să nu primeşti nimic.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

cristi (45 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 10:38

In Romania lipseste rabdarea,in toate domeniile.La Dinamo este la fel,suporterii nu au rabdare cu cei care pot face o echipa frumoasa,aici ma refer la Rednic si Negoita.Pasul urmator care trebuie facut,este de a pune un antrenor bun la echipa a doua care sa fie in stare sa creasca jucatori pentru prima echipa.Echipa a doua nu a mai dat un jucator bun pentru prima echipa de pe vremea lui Talnar,asta inseamna ca in 7 ani ,echipa a doua a produs un deficit de cel putin 7 milioane de euro. Ganditiva ca cu acesti bani se puteau cumpara cativa jucatori buni si se puteau castiga bani pe alte canale,deci deficitul este mai mare.Toti il injura pe Becali ca nu investeste in juniori,dar tocmai asta la adus pe profit .decat sa cheltui atatia bani si sa nu scoti nimic in sapte ani ,mai degraba cumperi.Dar daca pui un antrenor profesionist la junirori?Cu siguranta vei scoate inzecit,dar un profesionist nu vine gratis.

dan t (28 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 13:09

cu tot respectul va propun un exercitiu ptr site ul d voastra….va rog,ca atunci cand mai e pe tura cel ce modereaza com azi,sa scrieti un com despre steaua in care criticati echipa steaua sau unul din jucatori…! va fi moderat in mod sigur! aceleasi cuvinte va rog sa le scrieti despre dinamo,alta echipa din campionat,sau un jucator al acelor echipe si surpriza! nu mai sunt moderate! va rog din suflet faceti acest exercitiu

bradut (4 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 13:56

Un articol ***. Nimic legat de vreo acoperire informationala veridica – sau cât de cât – doar pareri bazate „dupa ureche”. Pareri si viziuni despre viitorul apropiat. Si, neaparat, sublinieri despre cat de inculti si neaveniti in ale fotbalului sunt Negoita si Rednic. Chinuindu-ma sa fiu elegant: ne lași cu articolul ăsta? Poate ai avut – cum zice Rednic – o zi mai proasta…

Alexandru (1 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 15:48

Citesc cu mare plăcere articolele dumneavoastră , de pe vremea cind gazeta era mai mult pe hârtie , decot in mediul online.Citind acest articol , poate din subiectivism, am o remarca:a face mișto este ceva la care romani sint campioni mondiali(vorba lui nea’ Traian Tomescu), iar a face mișto de Negoita este foarte ușor. Problema este alta , PINA acum el a cam făcut ce a zis: a reușit sa țină Dinamo , a șters datoriile si încearcă împreuna cu Rednic sa încropească o echipa. Mai vedem la sfirsitul campionatului cum este…..Daca el a lansat o ipoteza de organizare , asta nu înseamnă ca e si un baliverne.E o părere, poate subiectiva…….

bozo (12 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 15:49

Un articol ce se doreste ‘ascutit’ dar a iesit extrem de slab.
Numai cineva picat acum pe planeta Pamant isi poate inchipui ca iesirea din insolventa e ca startul la cursa de 100m cand atletii isi schimba brusc starea de asteptare intr-o alergare nebuna.

E normal ca echipa e aceeasi si nu se pot imagina schimbari radicale in plin campionat, facute imediat dupa ce tribunalul a decis iesirea echipei din insolventa. Si copiii stiu asta.
Cu toate pacatele lui, Negoita nu putea schimba nimic intr-o saptamana.
Chiar daca o facea, mai dura ceva luni bune pana se inchegau relatii de joc intre noii veniti.
Iar ideea de a aduce noi investitori gen ‘socios’ e foarte buna. L-ati criticat ca nu are forta financiara pentru a tine un club la nivel inalt. Iete ca o recunoaste chiar el, dar a avut inteligenta sa curete mai intai datoriile clubului pentru a aduce noi investitori seriosi. Nu gen ‘Vasile Turcu’, respectiv ‘actionarii’ aia de imprumutau clubul cu o suma, faceau smenuri in calitate de sefi, iar cand se suparau isi recuperau integral suma imprumutata si plecau linistiti, lasand clubul din ce in ce mai inglifdat in datorii. Actionarii gen ‘Vasile Turcu’ trebuiau sa plateasca datoriile la stat si sa faca puscarie pentru frauda. Dinamo a ajuns jos si a trecut prin insolventa din cauza actionarilor gen ‘Vasile Turcu’. Ala pe care-l chemati voi ziaristii sa-si dea cu presupusul despre clubul pe care aproape l-a falimentat si pe care-l citati cu frenezia aluia de da cu batul prin gard ca sa latre cainii.

Si da,lotul actual al lui Dinamo e slabutz. Ce e trist, e faptul ca printre cei mai slabi sunt chiar tinerii aia de i-ati umflat prin presa ca ar fi urmasii lui Maradona in Romania…aia pe care Negoita i-a tinut si in care a crezut ca-i vor aduce rezultate…Rotariu, Nedelcearu, Petre. Ar avea scuza ca sunt inca extrem de tineri, dar nu au scuza ca sunt asa de slabi (fizic si tehnico-tactic) dupa ce se invart de ceva vreme pe la prima echipa. Iar asta nu e datorita insolventei.

Cred ca GSP merita niste articole mai bune decat asta. Altfel va ajunge precum Dinamo, un nume candva celebru care a ajuns insolvent si scaldandu-se in mediocritate. Macar la Dinamo sunt sanse destul de bune ca de acum inainte sa fie mai bine.

Radu Petrescu (1 comentarii)  •  5 octombrie 2015, 17:07

Nu au trecut nici macar doua saptamani de la iesirea din insolventa iar schimbarile majore nu se intampla intr-o perioada asa scurta de timp doamna Maria Andries. Lotul lui Dinamo e acelasi cu lotul pe care il avea si acum doua saptamani. Cu tot respectul dar nu stiu ce va asteptati dumneavoastra sa se intample, fotbalistic vorbind intr-o perioada asa scurta de timp.
Iar jucatorii lui Dinamo nu mai circula cu Volkswagen ci cu Honda in urma intelegerii cu noul sponsor, schimbare ce s-a petrecut dupa iesirea din insolventa.

Daca acest articol ar fi aparut dupa o eventuala campanie de achizitii nereusita din iarna atunci v-as fi dat dreptate. Dar in cazul de fata nu e decat un editorial cu tenta malitioasa scris dupa o infrangere la limita cu liderul campionatului. Eu zic sa mai asteptam pana sa dam astfel de verdicte.

Iar despre declaratia lui Negoita in care doreste implementarea modelului „socios” la Dinamo nu vad nimic rau in asta. E bine ca se incearca astfel de practici in liga 1, cu toate ca nu cred ca va avea mari sanse de izbanda.
Eu zic ca ar fi mai bine daca Negoita ar pune la dispozitia suporterilor in procent din actiunile la club dupa modelul practicat de Borussia, Celtic, Juventus, As Roma, Man U etc.

Comentează