Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mîndrie şi prejudiciu

După ce-a demisionat pentru binele echipei, nu-i exclus ca Dan Alexa să dea şi nişte bani înapoi, pentru binele Timişoarei

Permalink to Mîndrie şi prejudiciu
duminică, 23 august 2015, 12:15

Cînd şi-a dat demisia de la ACS Poli, după 0-4 cu Viitorul, Dan Alexa n-a ratat ocazia de a moraliza capra inconsecventă a vecinului Rădoi. „Eu am demnitate. Pe mine nu mă întoarce nimeni!”. Bine de ştiut.
Numele fostului antrenor al bănăţenilor apare în dosarul finanţării lui Poli Timişoara de către Consiliul Judeţean Timiş. Conform referatului procurorilor, citat de Evenimentul zilei, Alexa, Zicu, Gigel Bucur, Bourceanu, Pantilimon, Marian Aliuţă, fraţii Karamian şi alţi fotbalişti sau foşti fotbalişti ar fi încasat prime fictive de la autorităţile locale. Pe hîrtiile oficiale, sumele alocate de CJ, între 2008-2011, se pare că erau mult mai mari decît sumele care le intrau în cont. La proces, în boxa acuzaţilor se vor afla trei foşti conducători de la Poli, printre care Gheorghe Chivorchian, şi şapte foşti membri ai CJ Timiş.

Alexa n-a comentat în nici un fel prezenţa numelui său pe lista premiaţilor. Nu apare acolo într-o postură de mare mîndrie: paravan pentru aranjamente pe bani publici. Dacă ţine la prestigiul lui dintr-o bucată, ar trebui să livreze cel puţin versiunea habarnistă: „N-am ştiut, n-am nici o legătură etc, etc”. Sau orice altceva, numai capul ţanţoş la cutie – nu.

Dosarele penale din fotbal i-au avut sau îi au în centru pe şefii de cluburi, pe şefii de arbitri, pe impresari. Cumva, fotbaliştii s-au sustras reflectoarelor, tragerii la răspundere şi blamului colectiv. Dar Cooperativa n-a fost doar opera conducătorilor de echipe, iar Dosarul Transferurilor nu cerceta transferul unor saci de făină. Şi totuşi, jucătorii invocă naivitatea temporară, ignoranţa perenă sau lapsusul cronic, de cîte ori au de-a face cu anchete şi procese. Exemplul lui Chivu, martor în Dosarul Transferurilor, este notoriu. În 2011, a dat fuga de la Inter Milano să-i spună  judecătoarei că se grăbeşte la o întîlnire cu mama lui. N-are timp de prea multe întrebări. Trei minute a durat audierea. Suficient pentru ca stîlpul generaţiei pierdute să declare că-şi aminteşte că-i intrau nişte sute de mii de euro în cont. Dar nu-şi aminteşte de ce. Ce-ar fi infractorii din lojă fără martorii amnezici din teren? Oameni cinstiţi, probabil.

Banii gri şi negri care circulă în fotbal trec şi prin mîinile jucătorilor. Fireşte, nu lasă nici o pată pe degete, nici un şănţuleţ pe scoarţă. Totul e în regulă. Comisioanele izgonite din paradisuri, primele plătite din pungă, din bugetul local, din sporul minerilor. Cînd şeful de club e la ananghie preventivă, fotbaliştii lui îşi glăsuiesc solidaritatea în cîrd organizat. Justiţia nu face mare impresie asupra lor, nu le clinteşte devotamentul nord-coreean faţă de cel care le dă o pîine de mîncat şi o limuzină de umblat. Ce să facă şi ei? Să se revolte şi să devină şomeri cu demnitate? Nu, dar puţină consideraţie pentru lege, puţină decenţă, puţin respect pentru societatea în care zburdă supuşi nu le-ar dăuna.

Să-ţi dai demisia după un 0-4 în Liga 1 nu reprezintă o bravură care va marca istoria fotbalului. E ca şi cum te-ai mîndri cu ţinuta ta morală ireproşabilă pentru că ai traversat pe zebră. Dar dacă instanţa decide că primele încasate de neînduplecatul Alexa de la CJ Timiş nu erau legale, cum reacţionează antrenorul? De vreme ce susţine că e un tip demn, le va da înapoi banii timişorenilor. Sau le va construi o grădiniţă, o sală de sport, va zugrăvi o aripă de spital, va astupa gropile din asfalt, să aibă şi comunitatea un folos de pe urma demnităţii fotbaliştilor, nu doar prejudicii şi predici.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Marius (7 comentarii)  •  23 august 2015, 13:56

Delicios titlu 🙂

Zoli (1 comentarii)  •  23 august 2015, 15:26

Poate scrii și de vreun mitic (să văd și asta)care a lu-at bani de la consiliul județean (ha) din București și să ne la-si pe noi din Timișoara în pace vedeti-va de fcsb vostru și celelalte echipe de mitici ok mersi

Hp (1 comentarii)  •  23 august 2015, 16:40

Inainte de „etc” nu se pune virgula. Mai departe nu-mi merita atentia.

Mihai (1 comentarii)  •  23 august 2015, 17:17

Autoritatile din intreaga lume au abordat problema traficului de carne vie, ceea ce este benefic. Cu toate astea, traficul cel mai vizibil cu oameni este cel practicat de impresarii de fotbalisti. Fotbalistii sunt cumparati si vanduti mai rau ca la piata. Cu preturi, cote si mercurial. Unii sunt chiar si inchiriati. Stapanii de fotbalisti nici nu-i intreaba inainte de a bate palma cu viitorul patron. Ca sa nu mai vorbim ca unii fotbalisti sunt minori (16 – 17 ani). Care este diferenta dintre pestii prostituatelor si asa-zisii impresari de fotbalisti? Nici macar plata impozitelor, ca de aceea mai toti sunt la puscarie?! Este o ipocrizie extrema sa gandim ca exita o diferenta intre cele doua categorii. Daca fotbalistul nu este „liber de contract” este un sclav perfect! Cel mai rusinos este ca societatea este ok cu asta… O societate malformata… de lipsa noastra de reactie si de ipocrizia cetatenilor… Rusinica…

vasco (317 comentarii)  •  23 august 2015, 17:24

@Zoli,era sa fac un pleonasm…clasicul pleonasm cu unguri…dar m-am oprit la timp.Nu era sa ma cobor la mintea ta.Dar tu tot asa…esti.

Luke2 (8 comentarii)  •  23 august 2015, 21:52

@Zoli
Eu zic sa mai citești o data, tocmai ca fata asta pe voi cei din Timișoara va apăra. Dar daca tu inca nu ai învățat ca la Bucuresti nu are cum sa fie consiliul județean (fără ha!) noi te lăsam. Asa este ce sa ne mai obosim sa aflam si despre altii care se lăfăie din banii unora si altora ca de, ei sunt din Timișoara, de furat se fura numai la Bucuresti, la Timișoara se palmează totul.

soriniz (7 comentarii)  •  23 august 2015, 23:04

Se pare ca n-ati inteles, sau va prefaceti ca n-ati inteles, Fotbalistii respectivi au primit mai putini bani in cont decat trebuia, deci ei au fost furati. Alexa si ceilalti ar trebui sa ceara bani, in niciun caz sa dea. Cat despre demisia lui Alexa, cred ca nu era necesara. Timisoara are cel mai slab lot din Liga , e singura echipa fara un mijlocas defensiv de doamne-ajuta.

vali (14 comentarii)  •  25 august 2015, 7:41

Un om de nimic.Va aduc aminte de cotonogarul Alexa ca si jucator.L-a scos din fotbal pe Mocanu de la Farul rupandu-I piciorul, acum e cotonogar ca si antrenor Zero barat ca om!

mirceaosan (8 comentarii)  •  29 august 2015, 10:41

Comentariul tău…Un cotonogar ca Alexa nu poate avea nici onoare nici demnitate.Un om care nu a avut pic de respect faţă de partenerii de competiţie rupîndu-le fără jenă picioarele ,negîndindu-se că astfel îi lasă fără salarii, prime de joc etc nu are voie să dea sfaturi nimănui.Dacă un caracter zero ca Alexa a obţinut licenţa pro mă întreb de ce un om ca Rădoi n-ar putea antrena fără.

Comentează