Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

În grupă cu umbra noastră

Cu toată "nefericirea" lui Iordănescu, în preliminariile CM 2018, "tricolorii" au o grupă mai echilibrată decît dacă ar fi picat singuri, cu ei înşişi

Permalink to În grupă cu umbra noastră
marți, 28 iulie 2015, 10:58

„Aş vrea să jucăm împotriva României la Euro, de ce nu? Aveţi o echipă bună, care a avut mereu jucători buni, tehnici, de fiecare dată”. Asta spunea selecţionerul Morten Olsen în toamnă, după amicalul pierdut cu 2-0 la Bucureşti. Dacă-l întrebi pe Iordănescu, obţii reacţia opusă: cu oricine, numai cu Danemarca, nu! „Vorbind cu secunzii, mi-am manifestat temerea vizavi de Danemarca”, a oftat selecţionerul României, după tragerea la sorţi pentru preliminariile CM 2018. Temerea, frica, evlavia şi cutremurul au redevenit etichetele stării de spirit „tricolore”.

„Nu îmi doream să joc ultimul meci în Danemarca. Ne aduce aminte de ceea ce s-a întîmplat în 2003”, a explicat Iordănescu o altă temere a lui, legată, de data asta, de programul grupei. Morten Olsen îşi aducea aminte şi el, anul trecut: „Da, a fost un meci nebun, am bătut cu 5-2, dar puteam să şi pierdem”. Rezultatul care l-a traumatizat pe general nu reprezintă, iată, triumful vieţii pentru selecţionerul danez. Doar „un meci nebun”, în care, asta n-avem cum să uităm, ne-am faultat singuri, semănînd nisip în loc de gazon.

În plus, „bestia neagră” antrenată de Olsen a rămas egală cu ea însăşi, nu s-a reformulat radical, fotbalistic vorbind. Este un duşman puternic, dar un duşman cunoscut.  Dacă tot e să tremurăm, de fiecare dată cînd nu picăm singuri în grupă, să tremurăm în faţa echipelor care seamănă mai mult cu noi! Adică a echipelor inconstante, care-şi schimbă faţa de la o generaţie la alta şi, uneori, de la un meci la altul.  Polonia şi Muntenegru sînt necunoscutele cu grad de risc din grupa noastră. Ambele sînt construite în jurul unor fotbalişti-vedetă: Lewandowski, un Mutu mai prestigios şi mai titrat al polonezilor, şi Jovetici, de la Inter, pentru Muntenegru. „Tricolorii” n-au încă un lider de talia celor doi. N-au nici un fel de lider, dar au tot timpul şi toate motivele să-şi facă rost, nu e ăsta un drob de sare.

Cam asta se ştie, pe scurt, despre cele două bestii gri ale noastre. Nu se ştie ce se află dincolo de vedete. Polonezii au trăit amar de vreme din amintirile bronzurilor mondiale, din 1974 şi 1982, încît uitaseră să joace fotbal. Iar la ultimele turnee finale la care au participat, CM 2006, Euro 2008 şi 2012, n-au trecut de faza grupelor. Iar Muntenegru poate pierde copios în faţa României, cu 0-4, în amicalul din 2008, cu Mutu pe teren. Dar e capabilă şi să remizeze cu Anglia, 1-1, într-un meci oficial din 2013.

Şi apoi mai e Armenia, cu care Iordănescu are iarăşi o poveste de coşmar. Mai e Kazahstanul, care, teoretic, conform ariei de selecţie, ar trebui să pună ceva mai multe probleme decît Andorra, Feroe, San Marino. „Nu avem cum să fim fericiţi după tragerea la sorţi. Eu speram la altceva şi credeam că vom avea o grupă uşoară”, s-a lamentat generalul „tricolorilor”. Este o grupă echilibrată, nici a „morţii”, nici a somnului pe lauri de pluş.

De fapt, nu componenţa grupei constituie, de fapt, sursa nefericirii. Iordănescu sigur a identificat-o, dar n-o pomeneşte, din superstiţie. Judecînd după felul cum a arătat „naţionala” în ultimul meci, cu Irlanda de Nord, avem dreptate să ne temem şi de umbra noastră. Anul viitor, în toamnă, „tricolorii” vor deschide balul preliminariilor într-un meci cu Muntenegru. Cel mai probabil, vom avea în primul „11” mai mulţi tineri decît veterani. Dacă tu, general, transmiţi în gura mare că ţi-e teamă de ăia, că te ascunzi de ăilalţi, că ai temeri, că ai nelinişti şi presimţiri proaste, fotbaliştii ce moral să aibă? Parcă-l şi auzi comentînd pe Morten Olsen, ca Ştefan din „Apus de soare”: „Căzuseră, înainte de-a-i izbi”.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Venom (83 comentarii)  •  28 iulie 2015, 11:18

Te contrazic: fotbalistii nostri ajunsi la Nationala nu au niciun fel de moral (fiindca nu au niciun fel de motivatie „inalta”, poate doar ratiuni pecuniare). Adica intra pe teren la fel ca si cum n-ar intra. Daca e vreunul care se mai chinuieste in v reun meci, e doar in speranta ca il va vedea vreun club si va da un tun cu salariul. Pur si simplu Iordanescu nu are obiectul muncii pe-acolo, recrutii privesc tot timpul dincolo de el.

STOICESCU ION (6 comentarii)  •  28 iulie 2015, 13:17

Felicitari pentru articol. In ceea cel priveste pe „tata Puiu”…….Doamne ajuta….

STOICESCU ION (6 comentarii)  •  28 iulie 2015, 13:21

Felicitari pentru articol.Cit despre anternor…..Doamne ajuta!

lorenzo giuggiaro (5 comentarii)  •  28 iulie 2015, 17:04

In 1982 stiam ca suntem in grupa pentru europene (si se califica doar prima echipa din grupa) cu Italia (campioana mondiala stralucitoare in Spania), Cehoslovacia- (o fosta campioana europeana cu doua editii in urma, inovatoare in fotbal), cu Suedia – (cea mai tare scandinava , cu jucatori de legenda), plus Cipru ( dificili). Noi eram niste ratati, ratasem cu oboseala Mondialul din Spania, cu o generatie de jucatori dintre care unii erau chiar fotbalisti sau foarte talentati fotbalisti (Sames, Stefanescu, Balaci, Puiu Iordanescu, Vasile Iordache-vorbim si despre portari). Aveam de ales, sa ne infricosam, sau sa jucam ce puteam mai bine.
A venit mutarea. Un antrenor care dovedise ca putea cladi ceva tanar, Mircea Lucescu tanar si el ca antrenor ( la acea vreme neafectat de propria mandrie- cu tot respectul si dragul pentru acel Lucescu pe care-l admiram din tribune), este pus responsabil la nationala.
Aduce un grup de fotbalisti foarte tineri, pe care stia ca-i putea struni, de la Corvinul, Klein, Andone, Rednic si Gabor, si croieste in jur o echipa cu experimentati pe care-i considera esentiali sau potriviti. Printre reusite Boloni, care nu mai jucase o vreme pentru nationala, Iorgulescu, Stefanescu, Balaci, Ticleanu, incepe cu Dudu Georgescu si ajunge la Camataru, pe stanga dupa Stanescu parca si Bogdan de la Corvinul, jucat in primul meci cu Cipru, ajunge la Ungureanu.
Pe cresterea in joc a Craiovei, echipa joaca bine si foarte bine, disciplinat si suficient de eficient cat sa castige atunci cand a trebuit. Se descurca excelent cu campioana mondiala, care isi incepea caderea din glorie,remizeaza eroic la Florenta, si o bate la Bucuresti cu inteligenta, talent si tactica jucata perfect…
Pe masura ce echipa juca, optimismul tuturor crestea, se vedea ca jucam fotbal, si cel mai important bateam pe merit. Pe suedezii cei aroganti ii batem de doua ori, cu un Ravelli tanar in poarta. Doar pe cehi nu ii putem bate, erau tari ca nuca, suntem aproape la Bratislava, dar iese un egal cat cea mai mare victorie, pentru ca…ne calificam. Suntem campionii grupei.
Era inceputul epocii pre-generatiei de aur. Ca sa se nasca generatia de aur, a trebuit sa se nasca inainte un nou inceput.
Ce a contat atunci si n-avem acum?
Raspunsul e unul singur si mare. Calitatea fotbalistului.
Vorbim de o era in care fotbalistii erau ceea ce se spunea ” sportivi de performanta”. Suna cumva, nu? De performanta,nu de bani, nu de altele, nu de muschi si selfie-uri.
Aveai un grup de fotbalisti care aveau aptitudini si chiar talent in a juca fotbal la nivel ridicat. Cine a jucat fotbal doar pe teren de handbal, pe sintetic cu prietenii, nu stie la ce nivel trebuie sa ai capacitatea fizica si potenta tehnica pentru a putea juca perfect, la intensitate.
Intensitatea jocului schimba tot, schimba nivelul.
Cu jucatori de acesti gen, poti ca antrenor sa ansamblezi tactici de joc care sa si reuseasca. Fara, n-ai nici o sansa.
Erau jucatorii de atunci apti ? Eu zic ca erau chiar talentati, ceea ce e mai mult. Nu doar ca ai aptitudini, ci ca esti capabil sa excelezi. Balaci excela, iar multi din ceilalti erau foarte buni pe postul lor. S-a vazut in joc.
La meciul cu Irlanda de Nord din 2015, ultimul, despre care s-a comentat in fel si chip, eu, care nu mai privisem de multa vreme un meci al nationalei, cam de pe vremea …dinainte de Razvan Lucescu, m-am distrat. Cu hohote.
Am vazut o gasca de tipi in galben care jucau un fotbal chinuit. Cei mai multi dintre ei inapti in a juca fotbal. Lipsiti de aptitudini. Cativa, considerati talentati, ar fi fost buni pe vremuri la SC Bacau, dar mi-e teama ca Soimaru, Scanteie sau Avadanei le-ar fi dat clasa.
Un portar infricosat, lipit de linia portii, avand bulan fiindca adversarii il,luau la tinta. L-ati vazut vreodata infricosat pe Iordache? pe Moraru? Pe Lung?
Asta este echipa nationala ? mi-am zis.
Pentru cine se va chinui sa ma contrazica, ca nu-i adevarat, ca pe vremuri nu erau mai buni, ca si cei de azi sunt talente, exista youtubul. Ce bine ca exista.
Ce-a facut grupul de pustani adusi de Lucescu de la Hunedoara ? Gabor a dezamagit. Era foarte bun, dar nu putea duce intensitatea jocului la acel nivel. Ceilalti trei ? Priviti linia de fund a Romaniei la Mondialul italian, 7-8 ani mai tarziu. Rednic, Andone, Gica Popescu, Klein. Era selectioner Ienei, un stelist. Si a adus 3 din linia de fund a lui Dinamo, ex-Corvinul.
Cine a fost Klein, daca nu se mai stie, e pacat. Amintirea despre Ando-jucatorul s-a incetosat pe langa parerea despre Ando antrenorul.
O amintire despre Mircea Rednic, primul jucator de la care eu, un pusti de 14 ani am luat un autograf intr-o sala de sport, pe un numar din Sportul in care aparuse un interviu cu el.
Cum a fost Rednic ca fundas dreapta? Cautati pe youtube Dinamo-Panathinaikos 6-1. Gasiti acolo primul gol, deschiderea de scor. Daca voi imi aratati ceva mai frumos facut de un fundas dreapta roman in….ultima vreme.
Da, Dan Petrescu a fost mai sus decat Rednic, pentru ca avea glamour in joc, si fantezie ofensiva, si tehnica.
Acum lui Rednic i se spune Strambul. Nu stiu, nu ma intereseaza de ce. Pentru mine Mircea Rednic a fost sportivul acela de performanta, fundas dreapta, care a dat acel…”assist” la golul lui Camataru de pe Wembley.
Concluzia e una.
Aveam jucatori atunci cu care sa reconstruim, cu care sa ne facem planuri si sperante. Sperante ca vom juca. Acum e o gluma. Generalul stie fotbal. Stie ce sunt Polonia si Danemarca. Ce forta de joc sunt capabili sa dezvolte.
Mircea Lucescu a avut fotbalisti. Generalul Puiu mai are doar iconitele.

Petrache (66 comentarii)  •  28 iulie 2015, 17:27

Ne trebuie seriozitate si ne trebuie antrenor care sa mobilizeze trupele. Sa lasam noroccul si ghinionul la o parte si sa luam raspunderea soartei noastre. Abea atunci vom reusi sa ne calificam – si sa o si meritam.

aadvark (25 comentarii)  •  28 iulie 2015, 18:58

pentru danezi a fost o victorie normala, ei joaca pana in ultima secunda, nu sunt superstitiosi si sunt foarte seriosi. Antrenorul lor este din 2000 la echipa, cu bune si rele, victorii cu Franta la CM 2002, Olanda EM 2012, dar si calificari ratate si infrangeri rusinoase. Eu traiesc in Danemarca, ei nici nu prea vorbesc de trecut aici, mereu cauta sa vina cu ceva nou in metodele de pregatire si sa atraga tinerii spre fotbal si nu vorbesc doar de bani, pentru ca salariile jucatorilor sunt comparabile cu cele din Liga1. Jucatorii nostri nu au din pacate mentalitatea potrivita, iar cand pleaca in strainatate clacheaza, desi avem destule talente la nivel juvenil

GOGOBERIDZE (8 comentarii)  •  28 iulie 2015, 19:44

Sa ma arza focu’ daca ne calificam.Polonia si Danemarca se calfica.Nu stiu daca-i batem pe kazahi sau armeni la ei acasa,asa zisi fraieri ai grupei.Ulciorul nu merge de multe ori la apa!

catio (32 comentarii)  •  29 iulie 2015, 7:26

Nu va faceti probleme, scoate Tata Puiu colectia de iconite, face si vreo doua matanii si se rezolva. Ne calificam en fanfare.

drako (24 comentarii)  •  29 iulie 2015, 7:59

cu asemenea echipa si cu asa o conducere a fotbalului romanesc,avem toate sansele ca,fiind singuri in grupa,sa iesim pe locul…doi !

Ionut (6 comentarii)  •  29 iulie 2015, 8:53

Avem Romania in sferturi la Campionate Mondiale… Este drept, de handbal. Si mai tragic.. la Under 21 (unde-i viitorul). Si ce comentam, chiar acum? Despre asta avem timp sa vorbim.

Venom (83 comentarii)  •  29 iulie 2015, 23:49

*off topic
„Visul meu era să fac o echipă de valoare din jucători români, dar nu prea mai sînt fotbaliști români de valoare” – ghici cine se vaieta de lipsa de valoare a juniorilor->jucatorilor romani… Exact… Pai nu tocmai el, ciobanul si mimoza cu capul plecat din intuneric au desfiintat Steaua 2 si sectiile de copii de la club? ********************** ******** ***************************************! Si apoi ************ ***** ******************!*************!

Comentează