Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Prea serios să fie lider adevărat!

Exasperat că nu-l iau federaţiile în serios, şeful COSR le ameninţă că le pune la muncă

Permalink to Prea serios să fie lider adevărat!
vineri, 3 iulie 2015, 10:11

„Sîntem nemulţumiţi de anumite federaţii, pentru că nu au tratat cu seriozitate competiţia şi nu au apăsat pe acceleraţie atunci cînd trebuia!”. După metafora sportului ca vehicul de glamour, probabil aţi recunoscut stilul şefului COSR. El este seriosul de serviciu, autor al acestei constatări demne de o plenară mai bună. A certat federaţiile la sosirea în ţară a delegaţiei noastre de la Jocurile Europene. 12 medalii, locul 17 din 42 de ţări.

După două zile de la solemnităţile de pe aeroport, Alin Petrache a fost filmat ocupîndu-se cu toată seriozitatea cuvenită de statutul lui de persoană publică. Judecînd după imaginile difuzate pe site-ul unui tabloid, şeful COSR lucra intens, noaptea tîrziu, într-un restaurant de lux, la proiectul noii Legi a Sportului. Lucra concentrat, mai mult pe partea fizică decît pe cea juridică, alături de o echipă de colaboratori apropiaţi, extrem de restrînsă numeric.

Fireşte că acest episod de-o gravitate mondenă nu-i va răvăşi lui Petrache imaginea de serios al satului olimpic. Efigia lui de mare performer va rămîne neştirbită de rîsete înfundate, cînd, săptămîna viitoare, va discuta „cu antrenorii, managerii şi sportivii care au participat la această competiţie” şi va „aprecia la rece Jocurile Europene de la Baku”. La rece, cum altfel? La cald, se discută numai informal, la separeu.

Tema neseriozităţii federaţiilor, nouă în registrul alibiurilor postcompetiţii, a fost preluată şi popularizată şi de adjunctul lui Petrache, Ioan Dobrescu, la un post de radio. „Multe dintre federaţiile noastre au luat aceste Jocuri Europene în joacă!”, a spus secretarul general al COSR. A adăugat o consideraţie generalizantă: „Aceste performanţe sînt o consecinţă a nivelului societăţii”, iar nivelul ăsta, ne asigură domnul Dobrescu, este „la coada Europei”. Ce surpriză, ce şoc, nu-i aşa? Reţineţi aceste explicaţii vaste, pentru că le veţi auzi şi la anul, în tonuri şi mai sumbre, după recolta de la Rio.

Ce susţin, de fapt, şefii olimpismului? Că federaţiile nu-i ascultă, „noi am atras atenţia”, dar ele îşi bat joc, fac mişto de ei. Cînd Petrache le transmite să ia în serios o competiţie, federaţiile nici nu-l bagă în seamă. Se strîmbă la el cînd scrie la tablă, îi pun lipici şi piuneze pe scaun, chiulesc cu clasa, din astea. Cînd ajungi să te plîngi în public că nu te ascultă federaţiile, înseamnă că ai o mare problemă, tu, ca manager, coordonator de bugete, de strategii, lider al unei instituţii-cheie a sportului românesc. Înseamnă că nu stăpîneşti maşina. Apeşi pedala şi nimic! Cel mult, ies dîre de fum negru, rău prevestitor, de sub capotă.

Aşadar, Alin Petrache a învins, dar, cum se spune, n-a convins încă, în postura de şofer al olimpismului. Jocurile Europene au testat nu atît nivelul sportului nostru, în an preolimpic, ci nivelul de ascultare de care se bucură şeful COSR în domeniul pe care-l păstoreşte. Pare că a scăpat situaţia de sub control. De-acum, o să-l tot auzim reclamînd: „Eu le-am spus, dar nu m-au ascultat!”. Iar după ce le va recomanda federaţiilor cu probleme „să se pună la muncă”, va da un viguros exemplu personal, muncind pînă tîrziu în slujba credibilităţii sale de V.I.P. aspirant. Important e să faci morală şi să apari în poze, nu să faci, efectiv, ceea ce scrie în fişa postului.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

667 (7 comentarii)  •  3 iulie 2015, 12:40

petrache asta va juca in curand la alta echipa, una cu tricouri in dungi. un nimeni a ajuns ditamai presedintele cosr, pe banii lu’ taticu, bani facuti oricum, numai cinstit nu

Max (12 comentarii)  •  3 iulie 2015, 12:43

Jurnalism 101 cu Maria Andries: Cind vrei sa critici un om, dar n-ai argumente, acuza-l ca merge la restaurant!

Dan (33 comentarii)  •  3 iulie 2015, 13:28

Mi-e de ajuns sa stiu ca e copilul unuia care a furat statul roman, implicit pe mine, pe tine, pe noi toti…

Alex (1 comentarii)  •  3 iulie 2015, 17:09

Avand in vedere ca si-a castigat postul cum si l-a castigat…sau mai bine spus la primit,politic…cadou…cum poti sa ai pretentia de a fi ascultat si respectat?? Se stie doar cum a condus si federatia de rugby,in ce hal a ajuns,de abia aduni 6 echipe in prima liga…fiind fan mai mult sau mai putin declarat al echipei din Baia Mare,careia ii facea galerie din tribuna acum vreo 2-3 ani la finala campionatului,culmea din postura de presedinte de federatie..

stefan (8 comentarii)  •  3 iulie 2015, 17:23

Mai Marie…nu stiu performantele sportive si nici ce a reusit sau nu dl. Petrache in functia de presedinte al COSR dar sa aduci ca argument ce scrie un tabloid (libertatea sau cancan presupun) sau faptul ca „a fost surprins tarziu in noapte la un restaurant de fite din herastrau delectandu-se cu o sampanie scumpa”, te fac pe tine, draga Marie, fidel urmaritor de Capatos, Maruta, Acces direct, wow biz etc. De nivelul asta esti?

birlic (25 comentarii)  •  4 iulie 2015, 8:33

Alin se crede la „gramada dezordonata”hai baiete pune si tu un pic burta pe carte ca nu-ti strica ,macar din respect pentru cel care a condus C.O .inaintea ta.

Onu (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 10:57

…dacă este fiu de „învârtit”, atunci nu poate decât să îmbolnăvească şi mai mult ideea de sport. Dacă este unul dintre cei care profită de poziţia economică dobândită pe căi necurate, atunci ar trebui să plece cât mai repede, să lase locul unora care nu sunt în aceeaşi situaţie… Ar fi o chestiune de bun simţ!

ivanus (2 comentarii)  •  5 iulie 2015, 8:41

băi, ștefane, și dacă era resturantul lui… eventual a vreunul prieten? cine ce are cu el? ajunsese omul acasă, se dezbrăcase de caracter, se simțea bine după ce-și făcuse datoria instituțională! partea proastă este că necorespunzătorii ăia de la federațiile criticate votează și la realegerea domniei sale la COR. dar sunt sigur că (eventual ajutați) vor privi pozitiv lucrurile.
și nu-l mai acuzați așa, ca procurorii care au greșit adresa! n-auziți că nu-l căutau pe el, cu pe tăticul petrache? nu l-au găsit nici acum, poate că tot mai caută. băi, procurorilor, vă dăm eseuri la tot cartierul!…

Comentează