Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Doamna Lipă face poliţie sportivă!

Şefa de la CS Dinamo vrea bani şi de la primării, în spiritul egalităţii cu echipele care nu sînt finanţate de ministere

Permalink to Doamna Lipă face poliţie sportivă!
luni, 8 iunie 2015, 8:55

Una dintre cele mai furtunoase reacţii la schimbarea Legii Sportului îi aparţine Elisabetei Lipă, şefa CS Dinamo. „Lupta nu este corectă!”, a spus ea, în conferinţă de presă. „Modificarea asta mă face să nu mai am somn şi linişte noaptea!”.

Alineatul înflorit din Legea 69/2000, care le dă liber autorităţilor locale să dea bani la sport, se bate cap în cap cu alte legi, cum ar fi legea privind salarizarea bugetarilor. Şi este atît de vaporos formulat încît lasă loc de interpretări care-i dau insomnii doamnei Lipă.

Dar, aşa din topor cum e, alineatul modificat nu menţionează că doar cluburile private de fotbal au dreptul la salarii din bani publici. Singurele condiţii pentru finanţare sînt ca structura sportivă să fie de „performanţă” şi „de interes naţional”. CS Dinamo întruneşte ambele condiţii. Deci e de bine, doamna Lipă! Somn uşor! Nu e de bine pentru cluburile de copii şi juniori, dar ei oricum nu cer mare lucru. O minge şi nişte cărămizi, să delimiteze poarta.

Ca şef de federaţie, şef de club şi şef prin COSR, doamna Lipă ar trebui să-şi acorde răgazul unei a doua lecturi a textelor de lege. CS Dinamo este o structură sportivă a Ministerului de Interne, finanţată din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii.

Cu toată susţinerea MAI, doamna Lipă se nelinişteşte din pricina concurenţei cluburilor protejate de primării. Se agită ca o fetiţă aristocrată care a pus ochii pe păpuşa de cîlţi a copilului de servitori: „Ne-am propus împreună cu juriştii noştri să facem nişte memorii către MTS, către COSR, Guvernul României, Preşedinţia României”.

Asta, pentru început. Urmează ONU, CIO şi Curtea de la Haga. Cînd canotoarea secolului vrea răspunsuri, se cutremură ţestoasele pe care stă tolănit Pămîntul. Păi, mai bine se duce doamna Lipă cu memoriul direct în Parlament, că bugetarii de-acolo au sporuri şi pensii mari, pe măsura imunităţii.

La Preşedinţie şi la Guvern riscă să le reamintească miniştrilor şi consilierilor că sînt remuneraţi la fel ca poliţiştii sportivi. Un ofiţer care activează la clubul doamnei Lipă cîştigă lunar cît şeful statului, conform datelor oficiale de pe site-ul CS Dinamo. Mă rog, nu chiar la fel, cu opt lei mai puţin, să nu bată la ochi.

„Sper ca pînă la promulgarea legii să fim incluşi în această modificare”. De fapt, CS Dinamo s-a inclus demult la coadă la robinetele cu bani din provincie. Pe lîngă subvenţiile de la MAI, clubul doamnei Lipă a primit fonduri şi de la Consiliul Judeţean Buzău, printr-o hotărîre din septembrie  2012. Banii s-au alocat prin intermediul Asociaţiei „Marian Cozma”, pentru secţia de handbal.

Finanţarea a ajuns să fie anchetată, în 2014, de DNA. Consiliul condus pe atunci de Cristinel Bîgiu a promis 500.000 de lei, doamna Lipă a susţinut că la club au ajuns gata dijmuiţi: „Să fim serioşi, suma a fost de zece ori mai mică!”. Apoi a lăsat răspunsurile pe seama procurorilor: „Cei de la DNA vor rezolva dilema”. Bîgiu este trimis în judecată pentru luare de mită, conflict de interese şi tentativă de spălare a banilor.

Doamna Lipă s-a concentrat pe altă pușculiţă publică: „Probabil că şi noi ne vom îndrepta către Primăria sectorului 2!!”. Niciodată nu sînt destule oi bugetare pentru mielul departamental. „Este foarte greu să găseşti oameni cu bani care să vină alături de echipă!”, explică şefa dinamovistă. Oameni cu bani, nu, dar contribuabili găseşti pe toate drumurile. E plină ţara de ei. Nu trebuie decît să faci minimul efort şi să-i jumuleşti.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Florin (27 comentarii)  •  8 iunie 2015, 16:36

pai de ce sa nu fie sanse egale si pentru dynamo, doamna scriitoare?

de exemplu, cand eram eu pe acolo la juniori, aveam cei mai buni jucatori de la echipele din bucuresti si mai plateam putin si arbitrii, sa aiba si ei sanse egale ;)…

da degeaba se lupta ponta sa avem toti drepturi egale?

stellan (2 comentarii)  •  8 iunie 2015, 20:49

O mare sportiva !!! UN CARACTER DE NIMIC !!! Casca ochii bine, macar sa vezi daca nu ai creier sa gandesti, clubul pe care-l ,,pastoresti,, ce patron are, CINE VA PLATESTE PE VOI, inclusiv pe tine????? Bugetul de stat !!!tu si ceilati de la club, aveti dreptul de a primii salarii, indiferent de rezultatele obtinute, de la stat, iar altii nu au dreptul la asa ceva nici macar daca obtin rezultate notabile pe plan intern sau extern !!! Ce mari rezultate a obtinut dinamo, de cand esti ,,mare sefa,, , pentru a merita sa fie platiti cu totii din bani publici ???

Doriansky (12 comentarii)  •  9 iunie 2015, 8:38

Felicitari pt articol, Maria. Cred ca se putea insa si mai bine, cu un pic mai multa rautate si/sau ironie, macar la sfertul elogiilor pe care dna Lipa le primea atunci cand facea istorie pt Romania (si deci le merita pe deplin). Acum a ajuns sa conduca „barca” CS Dinamo si acolo „vaslashii” au nevoie de un „carmaci super dibaci” care, pt ca nu gaseshte calatori cu bani care sa urce la bord „, se indreapta catre Primaria sect. 2!! adica, exact cum spuneai si tu: nu face altceva decat efortul minim de a jumuli contribuabili. Super!

bica (1 comentarii)  •  9 iunie 2015, 13:59

toata lumea are ceva cu Dinamo dar nimeni nu pomeneste de CSM Bucuresti care beneficiaza de multi bani si abia face ceva performanta!sa se duca toti banii la Steaua si Dinamo ca ele stiu sa faca performanta !

andrei (1 comentarii)  •  9 iunie 2015, 14:28

A fost un sportiv fantastic dar este o tata necizelata si alunecoasa. Oricum bine ca stie sa citeasca macar

Comentează