Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un preşedinte cu simţul sponsorizării

Ca şef la CSMS Iaşi, Prunea face figură aparte printre bugetari: se consideră nedreptăţit de angajatorii privaţi

Permalink to Un preşedinte cu simţul sponsorizării
luni, 25 mai 2015, 10:30

Florin Prunea s-a hotărît. Dă FRF în judecată. În februarie, a fost achitat în Dosarul Penescu – Mită pentru arbitri, după şase ani de proces. Iar Federaţia i-a propus o reîncadrare în vechiul post, director de relaţii internaţionale, dar pe un salariu mai mic. Prunea a cochetat o vreme cu perspectiva revenirii. Acum gata, refuză! Îşi cere în instanţă salariile vechi, „fără alte indemnizaţii sau baremuri la care aş fi avut dreptul”.

S-ar spune că, după achitare, Prunea are o încredere în justiţie vecină cu fanatismul. Dar să nu ne pripim. Ca preşedinte al CSMS Iaşi, fostul portar i-a făcut galerie urmăritului penal Gheorghe Nichita. Întîi, i-a dedicat edilului victoria cu Ceahlăul: „Domnul primar este unicul susţinător al sportului ieşean. Îl aşteptăm cît mai repede acasă!”. Peste o săptămînă, pichetînd Curtea de Apel Bucureşti, la audierea lui Nichita, Prunea l-a proclamat pe primar „principalul sponsor al echipei”: „Justiţia trebuie să îşi facă datoria, dar sperăm să fie o soluţie favorabilă!”. Vedeţi? Nu e vorba atît de încredere în justiţie sau de simţul dreptăţii, cît de simţul sponsorizării!

După ce Nichita s-a întors la Iaşi, în arest la domiciliu, la vila lui în poartă oare cine bate? Kennet Andersson? Nu, bate Prunea, în fruntea unei delegaţii de subalterni fideli, alcătuită din Niccolo Napoli, oficiali şi jucători de la CSMS Iaşi. S-au dus să echilibreze lupta. Sportul ieşean are un „unic susţinător”, pe cînd justiţia are mai mulţi, se descurcă şi fără Prunea. „Eram cu toţii îngrijoraţi de ceea ce înseamnă situaţia de acum încolo. Domnul primar a trebuit să-i liniştească pe jucători”, a spus Prunea, la încheierea descinderii informale.

Preşedintele ieşenilor a insistat pe meritele lui Nichita în fotbal, pe faptul că jucătorii se simt rătăciţi cînd primarul nu apare la stadion. Apoi a promis că îl vor vizita săptămînal pe edilul cu probleme penale. Cam puţin! Cînd te gîndeşti de ce sporturi extreme erau în stare poliţiştii ieşeni, cînd primarul avea nevoie de ei! Şi nu le ducea nimeni suc şi alune cît stăteau la pîndă în copaci! Sînt plătiţi cu salariul minim pe economie, plus 5 euro pe zi, bani de mîncare! E drept, Prunea şi subalternii de la CSMS consumă un buget lunar de salarii egal cu cel al Poliţiei Locale Iaşi. Doar că fotbaliştii sînt în jur de 30, iar poliţiştii – în jur de 300.

Între timp, Nichita a fost suspendat din funcţia de primar şi scutit de deranjul de a conduce oraşul din propria sufragerie. Prunea a renunţat la demonstraţiile săptămînale de loialitate şi a revenit la o abordare mai pragmatică a justiţiei. Nu se mai îngrijorează din pricina „sponsorului”. Are altă bătălie legală de dus, împotriva FRF.

Fostul internaţional are şi el dreptatea lui. A fost demis într-un moment delicat al carierei din fruntea Departamentului Relaţii Internaţionale. Mai mult, a fost distribuit greşit pe un post în care nu-şi putea demonstra adevărata competenţă. Şi anume: relaţiile interpersonale dintre arbitri, şefii arbitrilor, şefii de cluburi şi oamenii lor buni la toate. A recunoscut-o şi el, comentînd stenogramele:  „Eram sunat foarte des de oficiali din fotbalul românesc. Şi nu numai înainte sau după meciuri, ci chiar în timpul jocurilor!”. În loc să-l sune de-alde Blatter, Platini sau Ravelli, omologul lui suedez, îl sunau Penescu şi Făcăleaţă. De ce? „Mă sunau să-şi arate nemulţumirea faţă de felul în care erau arbitraţi”. Conform stenogramelor, cu preponderenţă înaintea meciurilor, îşi manifestau nemulţumirea asta.

„Lucrînd în administraţia FRF, eram obligat să răspund şi să aplanez cît pot asemenea lucruri”, a explicat Prunea. Iată cu ce se ocupa la FRF: aplana lucruri. Avea funcţia de sedativ administrativ. Calma nemulţumirea şefilor de cluburi, le lua grijile cu mîna. Acum calmează agitaţia jucătorilor de la CSMS Iaşi, ducîndu-i în excursie la bojdeuca primarului. „În pelerinaj”, cum a titrat ironic Pro TV.

Dacă ieşenii, adică „sponsorii” echipei, ar fi îngrijoraţi de salariile bugetarilor de la CSMS, tot Prunea ar aplana  situaţia. I-ar linişti trimiţîndu-i la plimbare pe cei nemulţumiţi că Primăria plăteşte de zece ori mai bine un fotbalist decît un poliţist. I-ar trimite la plimbare sau la tribunal. Cetăţenii care vor să-i ceară înapoi lui Prunea salariile de şef de club, plătite din banii lor, n-au decît să-l dea în judecată. Să-şi angajeze avocaţi, să-şi caute dreptatea la tribunal. El, unul, aşa ar face.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

lord belial (182 comentarii)  •  25 mai 2015, 12:18

nicolo napoli, cu un c. corecteaza, te rog

CNG (1 comentarii)  •  25 mai 2015, 12:21

PRUNEA ,O MIZERIE DE OM,CUM SA SOLICITE BANI DE LA FRF DACA EL A FOST ANGAJAT IN ACEIASI PERIOADA CU 4-5000-EURO/LUNA.NU CUMVA SUNA A INCOMPATIBILITATE SA LUCREZI LA UN CLUB SI SA CERSESTI BANI DE LA FRF

Gabonne (2 comentarii)  •  25 mai 2015, 12:30

Gata,acum de cand FCSB a revenit pe locul intai,v-a stat inima la loc.Vad ca nu mai atacati ASA-ul,acum trebuiesc „tocati”in presa cei de la CSMS Iasi.Jalnic ! Asa fotbal asa presa …

dragan (6 comentarii)  •  25 mai 2015, 14:25

Corect.
Dar totusi, daca nu a fost gasit viovat , are dreptul sa isi ceara veniturile care I s-ar fi cuvenit. Nu stiu cat e de moral , dar la ce hotie e azi la FRBurleanu ar fi fraier sa nu ceara.

Valentin (3 comentarii)  •  25 mai 2015, 14:32

Interesant, Maria Andries, ca ziarul vostru simte nevoia sa-l atace pe Florin, chiar inainte de meciul decisiv cu FCSB.
Ar fi indraznit cineva sa scrie despre slugarnicia, sau despre sustinerea fata de un alt condamnat penal de la Pipera?

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  25 mai 2015, 17:04

Candva Prunea apara buturile echipei Astra. Venind in „pelerinaj” cu echipa sa in Giulesti, unde urma sa joace un meci de campionat ,si-a reglat bine urechile sale clapauge si s-a asezat in poarta . Meciul se juca dar urechile lui Prunea falfaiau prin aerul din teren.
La un momentdat Vrabioru , jucatorul Astrei se prabuseste pe teren ca secerat. Lumea din tribune e siderata. Salvarea „corespunzator dotata” nu face nimic altceva decat sa-l duca pe muribund la spital. Dupa meci cu totii ne intrebam ce s-a intamplat cu Vrabioru ? Ne-a dumirit repede …cine credeti ? Prunea cu ale sale urechi clapauge . Din toti bojocii latra pe la tv cum ca Sichitiu, de pe margine, i-a strigat in timpul meciului lui Bolohan ca sa-i dea cu cotul in burta si sa-l omoare pe Vrabioru . Sichitiu si Bolohan erau cei vinovati de decesul lui Vrabioru. Cine a spus asta ? Prunea cu ale sale urechi clapauge cu care auzea tot . Presa si tv. a luat de bun zicerile glapaugului. Noroc cu autopsia pentru ca altfel justitia lui Prunea ii baga la zdup pe Sichitiu si Bolohan .
Peste doar un an clapaugul s-a reintalnit in lotul lui Dinamo cu Bolohan unde au jucat impreuna 3 ani. Ar fi interesat sa aflam acum , inaintea meciului CSMS -FCSB de ce este un om atat de pervers si mincinos ce i-a spus atunci lui Bolohan si daca se va retrage cu adevarat din fotbal daca echipa din Iasi va pierde meciul cu jucaria lui GIGI Buze Reci.

darfcar (55 comentarii)  •  25 mai 2015, 17:05

Clona a.s.a mizeria actuala a fotbalului romanesc. Cancerul si puroiul rapid si dinamo ar trebui desfiintate, la fel ca toate cluburile care au intrat ca si societati in insolventa. Conducatorii lor, precum si primarii care au jefuit banii publici in favoarea unor castiguri materiale personale anchetati de DNA si inchisi. Asa s-ar face curat in aceasta cloaca condusa de incompetenti si farisei…Oprea si generalii apv-isti sa fie anchetati pentru atentat asupra poporului roman. Pentru crime comise impotriva lui.

darfcar (55 comentarii)  •  25 mai 2015, 17:07

Si cu tarfele pe care prunea le plasa oficialilor din frf si lpf, oamenilor politici implicati in sport, despre traficul de carne vie nimic? Chiar nimic. A ajuns prunea un imaculat si nu stim noi????

FYRY (21 comentarii)  •  25 mai 2015, 18:48

un nasol penal

sandel (14 comentarii)  •  25 mai 2015, 21:02

Interesanta povestioara , Maria ai talent

Boerescu Andy (23 comentarii)  •  25 mai 2015, 21:30

Prunea are creierul putin oxigenat,cica e tare in altceva.

daniels (14 comentarii)  •  25 mai 2015, 23:33

‘la vila lui în poartă oare cine bate? Kennet Andersson? Nu, bate Prunea’
Genial! Respect Maria!

mike (1 comentarii)  •  26 mai 2015, 7:41

Presa in România e mai corupta decât politicieni

Danutz (7 comentarii)  •  26 mai 2015, 10:51

Ziceam candva, undeva ca acest fruct stricat al fotbalului romanesc este o masea stricata din gura puturoasa a primarului de Iasi.
Eu ca si iesean NU am fost intrebat daca vreau echipa de cracanati in Liga I, asadar ma simt jefuit de Niqi si Prunea, deoarace unu’ cheltuie, iar celalalt este platit din contributia mea, fara ca eu sa imi fi dat acordul! La fel ca si la alte echipe sprijinite de consiliul local. De 5 milioane de [n]euro se reparau cateva strazi de prin Iasi, care su niste gauri de poti sa treci in China prin ele, fara viza.
Se putea inverzi un sfert de Iasi din banii astia! Prunea-lipitoarea, performer la cheltuieli e un fel de pres de lux al indosaritului Niqi.
Fa pasi ma … Pruna!

MUNTEANU C (1 comentarii)  •  26 mai 2015, 12:06

Buna ziua,
VA INVIT sa lucrati relaxati la domiciliu in timpul avut la dispozitie, INDEOSEBI DACA detineti un calculator conectat la internet si va stiti ambitiosi, rabdatori, perseverenti, seriosi si abili. Acceptul DVS. de a parcurge 12 lectii de curs GRATUITE primite prin email si HOTARAREA de a accede la un PROIECT UNIC, va duce la obtinerea de resurse financiare, in functie de implicare si realizari
VA ASTEPT cu mesajul “VREAU SA MA CONVING ”la adresa de email, cmunteanu55@gmail.com

Comentează