Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Iarna paşilor pierduţi

Din cauza unei campanii pripite de transferuri, Steaua nu mai poate privi de sus meciurile cu Botoşani şi Iaşi

Permalink to Iarna paşilor pierduţi
vineri, 22 mai 2015, 9:34

Steaua mai are două meciuri în acest campionat, cu adversari de care a trecut în tur. Dar de atunci s-au întîmplat multe. Nu atît scandalul legat de sigla clubului, nici surpriza de pe turnantă numită ASA Tg. Mureş, nici arbitrajele îndoielnice. Nici măcar eliberarea finanţatorului n-a influenţat jocul campioanei atît cît a făcut-o banala pauză de iarnă.

Pe terenul celor de la FC Botoşani, roş-albaştrii au învins în tur cu 2-0, „dublă” Prepeliţă. Cu CSMS Iaşi, au avut un meci mai căznit, cîştigat cu 1-0. Primul meci cu o siglă nouă pe tricouri. Lotul de atunci a suferit modificări drastice faţă de lotul aliniat în meciul cu Oţelul, borna crizei steliste, împodobită cu autogolul lui Latovlevici.

Au plecat Sînmărtean, Keşeru şi Szukala, doi jucători cu profil ofensiv şi un fundaş. Toţi, stîlpi ai cetăţii. Au venit în loc Guilherme, Tamaş şi Ţucudean, adică doi fundaşi şi un atacant. Nu atît transferurile fără noimă reprezintă sursa problemelor, cît lipsa timpului pentru rodaj. E ca şi cum Steaua ar fi dărîmat trei pereţi şi ar fi cumpărat în loc o căruţă de cărămizi.

Indiferent de valoarea lor individuală, era puţin probabil ca nou-veniţii să se integreze imediat în edificiul Stelei. Acum se spune că, în sfîrşit, campioana şi-a revenit, s-a trezit, s-a adunat din corzi etc, etc. Oare? De fapt, vorbim despre altă echipă. Echipa care se răsfăţa motăneşte în fotoliul de lider nu mai există. Gâlcă a trebuit să improvizeze cu materialul clientului, să înjghebe o arătare de adăpost, să nu mai plouă în defensivă şi să nu mai bată vîntul la construcţie.

Un jucător ca Sînmărtean nu se înlocuieşte ca tapetul. Chiar şi plictisit, jucînd cu gîndul la pensia în petrodolari, „pictorul” tot ar fi fost mai util echipei decît o întreagă trupă de zugravi tocmiţi din campionatul intern. Rămîneau Rusescu şi Tănase pe post de creatori de diferenţă. Dar unul s-a prăbuşit în cotul pricinos al lui Gabi Mureşan. N-a mai fost acelaşi profitor sclipitor de dinainte de mască. Celălalt s-a accidentat pe final de sezon şi, brusc, lotul Stelei a devenit străveziu de subţire.

Rezervele cîştigă titlul, se spune. Sub acoperirea acestui raţionament, Steaua nu şi-a securizat titularii. În toamnă, la meciul cu Aalborg, Chipciu a purtat banderola de căpitan „dintr-o greşeală”. „Vreau să îi cer scuze lui Andrei Prepeliţă! Nu eu trebuia să fiu căpitan în această seară, cineva din staff m-a trecut din greşeală pe foaia de joc”, s-a dezvinovăţit mijlocaşul. Miercuri seară, a purtat banderola „pe bune” şi a ridicat primul Cupa Ligii deasupra capului. Nu şi-a mai cerut scuze nimănui.

Şi totuşi, asta nu-l face pe Chipciu un lider, un răţoi alfa, ca să-l parafrazăm. Deocamdată, e un fel de adjunct al lui Cristi Tănase. Nu e grav pentru Steaua, dimpotrivă. Lipsa şefului consacrat din teren îi va ţine pe toţi în stare de alertă. Se vor întrebuinţa fiecare după puteri, nu vor aştepta pînă şlefuieşte Chipciu diamante cu şpiţul.

Fără îndoială, meciurile cu Botoşani şi cu Iaşi vor avea alt grad de dificultate decît în tur. Nu pentru că nivelul adversarilor s-a schimbat, ci pentru că Steaua nu s-a sudat. Cheia finalului de sezon o reprezintă unitatea grupului. Chiar dacă ASA nu se dezechilibrează pe puntea suspinelor, e important pentru Steaua şi pentru liniştea verii să  încheie coerent această cursă după propria umbră.

Echipa lui Gâlcă trebuie să se elibereze de balastul judecăţilor retrospective, ce-ar fi fost dacă Tănase nu se uza, dacă Sînmărtean refuza siguranţa zilei de poimîine etc, etc. Nu mai ajută la nimic.

Trebuie să se desprindă, cît de cît, şi de nisipurile mişcătoare ale litigiului dezarmant cu Armata. Cu toate scrîşnelile şi împiedicările, campioana deţine încă atuul echipelor cu tradiţie. Anii de glorie, oricît de îndepărtaţi, lasă în urmă un praf de aur. Iar pulberea asta preţioasă lipeşte şi face zid din orice, cărămizi, bolovani de rîu sau pietricele debutante.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

vas (2 comentarii)  •  22 mai 2015, 15:34

Chiar sa nu stie Maria, ce inseamna „Mita din elicopter”, cum Terbea, sponsorul/suporterul/loverul echipei FCM, devenita ASA prin rebranding (vice-primarul Maior stie!…) l-a mituit la seful arbitrilor de atunci, Avram, pentru ca FCM/ASA sa aiba arbitraje „corespunzatoare”??
Ca Avram a fost condamnat la inchisoare cu executare pentru „luare de mita”, ca Terbea nu a mai putut fii condamnat pentru ca, ironie a sortii, a murit cazand cu elicopterul??
Ca Regulamentul disciplinar FRF prevede:
„Articolul 60 – Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor
1 Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoana sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:
a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;
b) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;
c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară”..???
Ca echipa ASA, fosta FCM, se lupta acum la titlu in loc sa fie deja retrogradata, desi FRF are toate datele necesare pentru aplicarea pedepsei sportive pentru un caz DOVEDIT DE CORUPTIE, CU DECIZIE DEFINITIVA IN INSTANTA??
Ce-i mai trebuie Mariei ca sa investigheze acest abuz incalificabil al functionarilor FRF??
Daca in locul echipei FCM/ASA era Steaua/ FCSB, mai exista vreun site care sa nu fie blocat de reactia jurnalistilor si a „opiniei publice indignate”??..

Dan (8 comentarii)  •  22 mai 2015, 16:22

Da Maria si ce e de facut ? Ca cica e patron si e dreptu’ lui sa faca si sa dreaga …Si sa urmareasca profitul . Iar dreptul nostru , al celor care tin cu Steaua de mici , unii , este sa comentam , sa ne ofticam , sa ne pierdem incet – incet interesul fata de aceasta echipa . Sa ne indepartam de actualii jucatori si de actuala echipa de antrenori desi nici unul dintre acestia nu sunt vinovati . Care ar fi solutia ? Nu vad decat una singura : un alt patronat . Vise , deocamdata .

BOB (2 comentarii)  •  22 mai 2015, 17:54

Absolut superba copmpunerea,felicitari.

seagold (5 comentarii)  •  22 mai 2015, 21:58

@vas: nea Vasile, mai lasa-ne dom’le, chiar nu pricepi ca faci curent degeaba? io inteleg ca esti stelist de mic, da’ sa ne impui capul cu toate prostiile tale e impotriva logicii si a bunului simt!

cristian (1 comentarii)  •  23 mai 2015, 0:51

…ratoi alfa lool, esti tare!

cfr (4 comentarii)  •  24 mai 2015, 17:39

Domnule vas. Vad ca se pedaleaza pe idea ce o sustii. Deci, spui dumneata, daca ASA era retrogradata in seria imediat inferioara, FCSB, era campioana. Eu zic ca daca nu pierdeau puncte ca idiotii, jucatorii FCSB, erau campioni. Doar la sfarsitul turului aveau vreo 11 puncte avans.Apoi in acceasi idee crezi ca daca Avram e la puscarie< ASA, ar fi normal sa fie in liga 2. Dar, FCSB, cu toata conducerea la puscarie, in ce liga ar trebui sa fie? Mai ales ca fiind o echipa nou infiintata, ( steaua e a armatei, cu tot ce tine de ea, comform hotararii justitiei) trebuiau sa inceapa din liga onoare.

Comentează