Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Preşedintele de „N-avem şanse!”

Duckadam îşi rezervă tonul mobilizator pentru campaniile electorale. În campionat, îi îndeamnă pe stelişti la descurajare

Permalink to Preşedintele de „N-avem şanse!”
marți, 21 aprilie 2015, 11:22

După principiul „autocritica este cea mai bună critică”, preşedintele de imagine al Stelei şi-a exprimat optimismul în legătură cu potenţialul de varză al echipei pe care o reprezintă: „Asta e, probabil nu avem nici o şansă să luăm campionatul!”.

Ca portar de legendă, Duckadam şi-a cîştigat dreptul de a judeca după standarde ameţitoare prestaţia contemporanilor săi antrenaţi de Gâlcă. Poate să spună, de pildă, ca Johan Cruyff despre Olanda, că-l dor ochii cînd se uită la meci. Dar, ca preşedinte de imagine, treaba lui este să-şi ţină durerile pentru el. Şi să ne împărtăşească numai bucuriile, încrederea şi entuziasmul său, apropo de campioană. Şi-o fi epuizat emoţiile diplomatice în campania prezidenţială, cînd şi-a pus imaginea în slujba candidatului Victor Ponta.

După înfrîngerea cu Oţelul, Duckadam a dat vina mai puţin pe joc şi mai mult pe „arbitrajul ruşinos” şi pe hăituirea globală a Stelei. Dar tot n-a dres impresia de ansamblu. În calitate de PR voluntar, ne-a comunicat îngrijorările lui cu privire la starea de spirit a finanţatorului. Acesta ar avea din ce în ce mai multe motive să abandoneze clubul. Şi, dacă n-are destule, îi mai găseşte Duckadam cîteva, de rezervă: „Mă întreb cît va mai rezista, Armata i-a luat sigla, echipa a fost dată afară din Ghencea pentru a doua oară!”. Da, aşa vorbeşte un adevărat preşedinte de imagine al „deţinuţilor politici”, cum l-a numit el pe patronul Stelei.

Şi aşa se pierde un trofeu! Cobind şi stînd cu mîinile în sîn, în mijlocul unei harababuri unde nimeni nu-şi cunoaşte locul. Şi unde nimeni nu simte nevoia să pună ordine nici măcar în propriile declaraţii. Toată retorica asta prăpăstioasă, în care se amestecă arbitrajele meschine, pedepsele divine şi taberele intestine din MApN, duce echipa, previzibil, spre prăpastie. Preşedintele de imagine pictează maimuţoi trişti pe imaginea echipei. În alte împrejurări, cînd Steaua se afla în vervă europeană, un astfel de detaliu grafic n-ar fi afectat şansele echipei. Acum, cu un singur oftat anapoda, declanşezi o furtună de panică.

În mod normal, un responsabil cu imaginea transmite mesaje pozitive şi cînd şansele sînt preistorie pe fundul Gropii Marianelor. Duckadam se ocupă însă de imaginea Stelei, iar la Steaua un singur post este luat în serios, restul sînt literatură de ecuson. Prin urmare, fostul mare portar ar putea să se numească, avînd aceleaşi atribuţii: criticul de imagine al Stelei, stilistul de criză al Stelei, preşedintele de bocit şansele al Stelei, directorul de pronosticuri apocaliptice al Stelei.

O fi şi asta vreo miză: să fii primul care anunţă că Gâlcă şi trupa lui au ratat obiectivul. Dar Duckadam trebuie să aleagă: ori intră în competiţia chibiţilor, ori vorbeşte din interiorul clubului, ca un oficial care-şi asumă sacoul. Altfel, ajungem la situaţia ridicolă în care jucătorii Stelei sînt mai realişti decît şefii lor, pierduţi cu firea. Jucătorii se ruşinează, cred că vina e a lor şi că e reparabilă, în şapte etape. Oficialii clubului, însă, îi ruşinează pe arbitri, se stropşesc la generali şi se vaită ca văduvele din Troia că au pierdut titlul. Nu amintesc nimic despre modul ruşinos în care au gestionat litigiul cu MApN sau despre modul ruşinos în care şi-au îndepărtat suporterii. Dacă există vreo mare conspiraţie împotriva Stelei, ea se desfăşoară în club, nu în afara lui.

Dovadă? Discursul demoralizator al lui Duckadam. După egalul cu Astra, anunţase că Steaua a devenit „o echipă normală, care nu mai face diferenţa”. După înfrîngerea în faţa ultimei clasate, preşedintele de imagine a anunţat ratarea titlului. Dacă el spune asta, el, care e obligat prin fişa postului să identifice numai variantele luminoase de viitor, nu mai e nimic de spus.

Aşteptăm să apară prin oraş afişele cu „Votez Ratarea Titlului – Helmuth Duckadam, legendă a fotbalului românesc”.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

glont (3 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 11:42

Ce sa pretinzi de la un incult? Noroc cu slugoii de la Tg-Jiu care le asigura 3 puncte de la Cluj.

nemtulescu (1 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 12:46

Cu asa jucatori(care tot timpul paseaza inapoi!),cu asa conducere si mentalitate-este aproape imposibil sa mai castigi ceva(titlu,simpatie,glorie,respeci)!!P.S. Cand au vandut pe cei mai de baza jucatori,nu s-au gandit ca vor ajunge in aces hal?!…

gheorge (2 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 13:01

Dupa problema cu sigla,daca au vazut ca fara spectatori si fara emblema,echipa este tot pe primul loc,GENERALUL (LI) A UMBLAT SI LA ARBITRI pentru al face pe Becali sa renunte la Steaua.

gabitza (3 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 14:23

Ai un umor aparte, de buna calitate… dar si niscaiva venin. Fii atenta sa nu-ti musti limba!

Andrei (188 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 15:17

Ca sa vezi…Eram curios daca nu cumva amintesti ca de aproape fiecare data de Ponta.Dar doamna, ASA este sprijinita de un primar fost PDL si chiar anchetat in legatura cu fotbalul…Cind consideri ca o parte din atentia dv.ar trebui sa se indrepte si aici?Sau cumva sunteti matador si vedeti numai rosu.Si cu ura…

losfer (1 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 16:12

Slabut,Dukadam a spus-o intr-un anumit context si ma indoiec ca nu ati inteles ce a vrut sa spuna.Evident nu-i crede nimeni vorbele ,insa ati tinut neaparat sa faceti un articol din asta.

byng0 (1 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 16:39

Are umor englezesc ! Este ,,slabuta” tanti Maria, limitata.

STEAUA 65 (1 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 17:03

Dukadam a spus ca Steaua nu are nici o sansa datorita……ARBITRILOR….

francescoli (8 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 18:42

totusi nu cred ca va lua ASA campionatul ,sunt si ei tot un fel de KVSC,Urziceni sau Hotelul Galati.M-as bucura daca nu s-ar acorda anul acesta titlul!

rachiu (4 comentarii)  •  21 aprilie 2015, 22:23

absolut corect

mirceaosan (8 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 21:27

Domnişoara.andrieş.a.trecut.de.mult.timp.alături.de.susţinâtorii.proiectelor.mâreţe.gen.cfr.oţelul.urziceni.aşa.că.acum.este.clar.alături.de.proiectul.târgu.mureş.şi.compania

intruder (5 comentarii)  •  28 aprilie 2015, 11:44

Morala articolului: urmeaza modelul strutului, ascunzandu-ti capul in nisip. Daca nu vorbesti despre problemele evidente, curente, reale, atunci fara indoiala acestea vor disparea.

viorel (1 comentarii)  •  28 aprilie 2015, 11:54

ce draq nu te-ai saturat sa scrii numai prostii? din echipa gsp esti cert cel mai slab membru.

Comentează