Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Data viitoare, să ceară stadioane!

În loc să-şi achite promisiunile faţă de investitorii străini şi faţă de UEFA, Guvernul Ponta sperie lumea că locurile de muncă fug în Congo

Permalink to Data viitoare, să ceară stadioane!
joi, 16 aprilie 2015, 7:31

Românii au ieşit în stradă cerînd drumuri. Asta e ştirea primăverii. În jur de 7.000 de angajaţi ai uzinelor Dacia şi de rude ale lor au protestat la Mioveni, printre altele, împotriva tergiversării construcţiei la autostrada Piteşti – Sibiu. Drumul ăsta îi priveşte direct, pentru că problemele de infrastructură le afectează siguranţa locului de muncă. Dar drumul ăsta priveşte şi fotbalul.

Una dintre promisiunile către UEFA, în vederea găzduirii meciurilor de la Euro 2020, este că vom avea o autostradă care să lege Bucureştiul de ţara vecină. În prima variantă a Master Planului, Ministerul Transporturilor a trecut segmentul Piteşti – Sibiu la categoria „drum expres”. Apoi a revenit şi l-a ridicat la rangul de autostradă, salvînd temporar situaţia.

Pînă în 2020 mai este. Angajaţii de la Dacia se tem că vor fi concediaţi în toamnă. Acuză Guvernul Ponta de „promisiuni deşarte”. Este acelaşi Guvern care a declarat organizarea Euro drept „un eveniment de interes public şi de importanţă naţională”. Cum ar veni, toate pregătirile necesare acestui eveniment sînt, şi ele, „de interes public şi de importanţă naţională”. Cum ar veni, şi Autostrada Piteşti – Sibiu este „de interes public şi fr importanţă naţională”. Cum ar veni, protestatarii de la Mioveni au manifestat în sprijinul obiectivelor Guvernului Ponta.

Doar că Guvernul Ponta s-a desolidarizat de manifestanţi. Conform Mediafax, premierul a făcut „un apel la raţiune”: „Dacă o mai ţin în mitinguri, o să se mute producţia în Maroc”. Că doar n-or s-o mute în Franţa, unde angajaţii sînt atît de supuşi, ar fi chiar culmea, nu? „Cei de la Dacia mai au o variantă şi nu vreau să-i văd, din cauza grevelor şi a sindicatelor, că se mută în altă parte!”, a avertizat şeful Executivului.

Victor Ponta a fost dintotdeauna, se ştie, un mare fan al locurilor de muncă. La un moment dat, a promis că va crea vreun milion de locuri din astea. În octombrie, le-a cerut procurorilor să ridice sechestrul de la Lukoil, companie anchetată pentru o evaziune de 230 de milioane de euro: „Procurorul nu cred că e foarte interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi”. Şi-a exprimat apoi încrederea că acţionarii companiei „nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mîine din România”. Păi, unde s-o mute? În Maroc, fireşte.

Ca să vezi de ce sacrificii era în stare Ponta, de dragul locurilor de muncă! Sacrifica independenţa justiţiei! Premierul iubeşte locurile de muncă, dar nu-i iubeşte pe muncitori. Îi tratează ca pe un rău necesar şi îi plesneşte cu harta Africii cînd nu stau în banca lor, cu mîinile la spate şi ochii la tablă.

Unele obiective ale Guvernului Ponta, se pare, sînt de o mai mare importanţă naţională decît altele. E mai important ca oamenii să nu iasă în stradă, să nu ceară nimic, să stea liniştiţi la locurile lor, să lase Guvernul şi miniştrii să-şi vadă de tergiversarea treburilor. După acest obiectiv abia urmează, în şir indian malnutrit, celelalte obiective: dezminţirile, Şova, lupta împotriva contrabandei cu urzici, Şova, Euro 2020, Şova, turneul WTA la Bucureşti, Roland Garros, Şova, dreptul de a refuza titlul de doctor, refuzul dreptului de a vota, Şova, ora de religie în şcoli, ora de fotbal în şcoli, Şova, pensiile demnitarilor, salariile directorilor de agenţii guvernamentale, Şova, amnistierea corupţilor, Şova, sistemul sanitar, educaţia etc, etc.

Dacă cei 7.000 de protestatari din Mioveni ar fi cerut construirea de stadioane, bazine olimpice şi cămine culturale, cum ar fi reacţionat premierul? Probabil şi-ar fi călcat pe principiile de guvernare şi ar fi fost, o dată în carieră, de aceeaşi părere cu proletarii.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

darfcar (55 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 19:42

Scurt si la subiect. Felicitari pentru articol.

misu (9 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 20:37

Jos mafia rosie psd !

luke02 (8 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 20:54

Buna Maria, mi-ai facut ziua cu articolul asta. Excelent!

victor L (165 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 20:57

Mai zice plagiatorul national ca protestele nu au fost impotriva guvernului si impotriva sa, ci impotriva conducerii uzinei de la Mioveni 😛

Jules (27 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 21:26

Din pacate prea putina lume reactioneaza, fiecare isi vede interesul imediat, nu privim deloc spre viitor. Inainte tineam gura inchisa de frica acum tinem gura inchisa de saracie si uite asa se mai naste o generatie de sacrificiu.

dani (88 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 0:33

Un articol scris cu bun simt, de un ziarist valoros. Un om adevarat, pe care problemele romanilor il intereseaza. Tot respectul Doamna Maria Andries!

anti… (7 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 5:59

stii macar cit cistiga in medie un muncitor de la Mioveni?

ramon (125 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 7:29

in provincie cauți un an de zile un job cu salariul minim, de aceea cei care au un job cu producție asigurată trebuie să țină cu dinții de el. In schimb, interesul pentru fotbal a dispărut, vedeți și numărul de spactatori comparabil cu Rep Moldova. Ponta promite stadioane în numele a 3 meciuri in 2012, dar nimeni nu garantează că nu se vor termina cu studiul de fezabilitate pentru firmele ce vor suporta PSD. Cine mai crede in autostrăzi ? Și apoi, 7000 oameni ies la noi, în stradă, numai la comandă și nu vor vota PSD.

dan76 (7 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 8:07

V-aţi greşit meseria!

Comentează