Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ambasadorul „coardelor”

După ce l-a renegat marea familie a FRF, Mircea Sandu a plecat, oficial, şi din mica familie de la vîrful UEFA. Acum e doar un „cutare”

Iată un motiv nemaipomenit pentru care trebuie să ne pară rău şi să ne […]

joi, 26 martie 2015, 11:27

După ce l-a renegat marea familie a FRF, Mircea Sandu a plecat, oficial, şi din mica familie de la vîrful UEFA. Acum e doar un „cutare”

Iată un motiv nemaipomenit pentru care trebuie să ne pară rău şi să ne frîngem mîinile, să disperăm în masă, ca şi cum tocmai ar fi leşinat capra vecinului. „Aţi pierdut un vicepreşedinte UEFA!”, ne-a anunţat Mircea Sandu după alegerile din forul european. Fostul şef al FRF n-a mai fost susţinut pentru a candida la un post de membru în Comitetul Executiv al forului european. „Din invidie, din prostie, din mîrlănie” n-a mai fost susţinut, cum Mircea Sandu sesiza expert la începutul anului.

Ultimul mandat l-a obţinut în martie 2011, după emoţii pe care nu le-a cunoscut niciodată la alegerile FRF. A fost ales după al doilea tur de scrutin, cînd a candidat singur pe ultimul loc rămas liber. Din afară, acest triumf povesteşte mai degrabă despre decăderea lui Mircea Sandu în cadrul organizaţiei, nu despre o ascensiune, care ar fi trebuit să culmineze, patru ani mai tîrziu, cu ocuparea fotoliului de „vice” la Nyon.

Şansele ca fostul şef al FRF să fi prins al treilea mandat nu erau debordante. Şi, chiar dacă ar fi rămas membru în CEx, nu înseamnă că ajungea „automat”, cum zice el, vicepreşedinte. Postul ăsta depindea doar de buna relaţie cu Platini, cel care propune vicepreşedinţii. Cum noua conducere a FRF nu l-a susţinut, nu ne rămîne decît să regretăm această pierdere virtuală a unei grandori improbabile.

Pentru a ne ruşina şi mai tare, fostul şef federal ne aminteşte binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră ca membru în structurile UEFA. „Cred că am făcut ceva şi pentru fotbalul românesc, fiind prezent acolo!”. Fiind prezent acolo, cot la cot cu „my friend Mario” Lefkaritis, şiret la şiret cu Platini, a obţinut dreptul de a organiza finala Europa League, Euro Under 19, meciuri de la Euro 2020. „România, avînd pe ««cutare»» acolo, indiferent cine, e susţinută altfel!”, ne lămurea fostul şef FRF, cînd încă mai trăgea nădejde în reconcilierea cu succesorul „invidios”. Aha, de asta îşi trimit unele state dictatorii să-i reprezinte la ONU! Nu contează realitatea, ci iluzia reprezentării!

Trebuia să ne imaginăm că, în şedinţele de la Nyon, Mircea Sandu îşi punea la bătaie „potenţialul de coardă” atît de preţuit la FRF. Şi devenea, dintr-un şef de clan suburban, un ambasador ideal al civilizaţiei inexistente din Liga 1. „Cutare” care a condus 24 de ani fotbalul nostru nu s-a reprezentat, indiferent de context, funcţie şi instituţie, decît pe sine. Regimul personal pe care l-a inventat în fruntea FRF a lăsat fotbalul nostru pradă în calea găştilor.

La UEFA ce reprezenta el? Echipele pe care le-a exclus din campionat? Impresarii şi şefii de cluburi anchetaţi în Dosarul Transferurilor? „Naţionala” lui Clauză-Beton? Arbitrii şi temuţii lor şefi, de care asculta şi DNA-ul? Cum îl chemau, cum venea, fluturînd voios din dubă!

Mircea Sandu ar trebui să se supere, întîi şi în cele din urmă, pe el, că n-a anticipat rezultatul alegerilor de la FRF. Se aştepta la alt moştenitor. Îl trimisese deja pe Gică Popescu să reprezinte FRF la Congresul UEFA din Kazahstan, din martie 2014. Clarviziunea i-a fost compromisă la vot. Acum reclamă, de pe margine, „mîrlănia” actualei conduceri. De fapt, ar trebui să-i certe cu foc pe trădătorii fără onoare care i-au retras sprijinul politic.

Toate realizările cu care se laudă Mircea Sandu n-au fost obţinute pentru că a tras el de sforicele şi a ridicat jaluzelele de pe ochii birocraţilor UEFA. România n-ar fi organizat nici finală europeană, nici meciuri la Euro dacă nu garantau guvernanţii că fac şi dreg stadioane, staţii de metrou în locul ruinelor din Centrul Vechi, căi ferate şi autostrăzi pe care să circule caii verzi fără limită de viteză.

Cînd a pierdut sprijinul politic, Mircea Sandu a pierdut şi sprijinul mulţimii de votanţi de la judeţ. Cît despre sprijinul de la UEFA, ei bine, e la fel ca sprijinul marilor corporaţii pentru ţările unde au filiale. Tu te alegi cu sprijinul, ei cu profitul.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

dani (88 comentarii)  •  26 martie 2015, 13:40

Un excelent comentariu, la obiect, onest, cu mult bun simt. Sarut mina Dna Maria Andries! Respect!

adrian_hora (23 comentarii)  •  26 martie 2015, 14:41

o voce izolata, care ne aduce aminte de raul facut de sandu si clica lui, fotbalului romanesc.

unulaltul (3 comentarii)  •  26 martie 2015, 14:50

Articolul acesta este o perla intre gunoaiele de zi cu zi de pe gsp. Felicitari!

Totusi, cred ca puteti face mult mai mult cu cariera dvs jurnalistica. Sper ca usor usor, nu doar in media ci in toate industriile din Romania, sa prinda aripi generatia noastra si sa ma scape de greata pe care o am in legatura cu aproape tot. Mi-ati dat speranta azi, eram aproape de a nu mai intra pe acest site niciodata. Sincer nu stiu de ce am mai tot facut-o, decat din obisnuinta de a da click pe bookmark. Felicitari inca o data!

Cel mai mult mi-a placut . Genial.

gogu (5 comentarii)  •  26 martie 2015, 15:11

Unii au o cariera in spate si atunci cand sunt pe functii roiesc gazetarii in jurul lor lingusindu-i permanent. Sunt persoane sau personaje care nu prea au facut mare lucru in viata si profitand de faptul ca acesti oameni se pensioneaza sau nu mai profeseaza, se cred indreptatiti sa se considere superiori sau cel putin egalul lor. De la cutare la cutarica. Respectul fata de cei din jurul nostru tine de educatie.

jucatoru (4 comentarii)  •  26 martie 2015, 15:32

super tare, foarte tare
cred ca ar trebui clonat ?
la cat de bine merge fotbalul nostru ca campionat-cupe europene si echipa nationala cred ca se datoreaza totul presedintelui actual nu FOSTULUI de pana acuma ??
ce ne place sa mai lingem ranile altora … dar nu vedem in asamblul problemelor create de….mai are rost sa zicem ceva ???

Obiectiv (11 comentarii)  •  26 martie 2015, 15:35

OK, Maria, cum zici! Totusi, cand acest nimeni in drum (dar cu sustinere politica venita „la tanc”) din fruntea FRF va putea sa spere la vreo functie importanta la UEFA? Si pe ce baza, ca omul habar n-are, nu se pricepe?
Acest tinerel nu va ajunge in toata viata lui sa cunoasca nici 50% din cat stia Sandu la inceputul mandatelor sale si nici sa organizeze cate ceva in urma propriilor demersuri!
Nu voi ajunge sa-ti recomand sa te ocupi mai mult de treburile casnice, dar prea-ti place sa judeci pe altii! O.

jucatoru (4 comentarii)  •  26 martie 2015, 15:38

plus de asta Mircea Sandu a avut si noroc in primele lui mandate de o generatie de fotbalisti care au fost un talent si ca daruire in joc si ca joc de echipa cand si-au dorit si asta sa vazut in rezultatele lor. Nu ca acuma unde interesele premizeza in dorinta de a lua comisioane sau doar de a arata nu stiu cui ca el este seful, de aceea sunt rezultatele care sunt ?

unulaltul (3 comentarii)  •  26 martie 2015, 15:44

Voiam sa spun ca cel mai mult mi-a placut ‘ “Naţionala” lui Clauză-Beton ‘ dar am reusit sa transform in html

radu florian (44 comentarii)  •  26 martie 2015, 15:50

Te felicit, Maria!

Dan (16 comentarii)  •  26 martie 2015, 16:23

Ai tu ce ai cu Sandu..Oricum daca inteleg bine e mult mai „sanatos”pt fotbalul romanesc sa nu avem pe nimeni la UEFA decat sa-l avem pe M.Sandu? foarte interesanta opinie.despre domnul NIMENI care este acum in fruntea FRF nici macar nu discut (este probabil cea mai nesimnificativa figura din fotbalul mondial la ora asta) dar chiar asa nimic,nimic nu a facut Sandu in toata perioada asta?Eu zic ca a facut destule si RELATIILE conteaza enorm in „familia” FIFA si UEFA..dar e mai greu sa intelegi tu asta ( si nu sunt misogin dar chiar e greu pt o femeia sa inteleaga o lume 99% dominata de barbati..)

ion (1 comentarii)  •  26 martie 2015, 16:29

Mai fata , decat sa bati apa in piua cu tot felul de prostii , i-ti dau o idee pe aceasta teme ,cauta si fa public ce a promis golanul asta ca fa face pentru fotbalul romanesc daca va fi ales in functia de presedinte frf { la ultimele doua alegeri ] Nu de alta dar ar fi o lectie si pentru alegerile politice . Va fi inca o dovada ca suntem un popor de prosti

vladimir (2 comentarii)  •  26 martie 2015, 16:33

Dece nu ai scris acest articol in 2010 sau mai devreme , acuma era suficient un copy-paste .

Io (8 comentarii)  •  26 martie 2015, 16:54

calitatea de sef a domnului Mircea Sandu se vede in legatura cu fotbalul romanesc!

acum se culeg roadele managementului stiintific si artistic pe care l-a implementat alaturi de o alta somitate a fotbalului nostru, domnul Dumitru Dragomir!

iar rezultatele au aparut imediat: prezenta constanta a nationalei la campionatele mondiale si europene de fotbal!

pentru acest lucru si pentru faptul ca, in sfarsit visul sau de aur, acela de a fi pensionar s-a implinit, ei bine, domnul Sandu poate sa astepte linistit gloria postuma!

parca am sa-l vad pe domnul Mircea Sandu alaturi de domnii Bush, Gorbaciov, Schroeder, Clinton jucand un septic in Cismigiu! ca fratii Becali sunt la racoare…

Tica (4 comentarii)  •  26 martie 2015, 16:58

Alo…!
Baiatu’ lu’ baiat dastept !Nu te mai clona,gen ” jucatorul ‘ si ” obiectiv „,doar ca sa dai greutate ” comentariilor ” tale savante ( !!!)

alex (345 comentarii)  •  26 martie 2015, 17:09

Fara cuvinte, dar ce poate trezi o voce respectata ce n-a incetat o clipa sa demaste toate abuzurile si infractiunile comise timp de peste doua decenii de o gasca de corupti condusa de un personaj odios si sinistru ce a transformat in ruina toate sperantele noastre, decat un puternic sentiment de admiratie si devotiune.

plop (1 comentarii)  •  26 martie 2015, 17:24

Da , dar cu ce pensii? Ar fi interesant de stiut…

john.peris (22 comentarii)  •  26 martie 2015, 17:44

Superb, felicitari Maria !

addrian (1 comentarii)  •  26 martie 2015, 18:36

ce tot il vaitati atat pe groparul fotbalului romanesc. ce a facut el pt fotbalul asta , care a ajuns vai mama lui.
nu vi se pare cam putin ceea ce a facut el in fotbal timp de 25 de ani?
un stadion si un cantonament!nu are nici o realizare.sa fim realisti, si sa acceptam adev .generatia lui hagi a fost crescuta pe timpul lui ceausescu. el doar a cules roadele si BANII.

Octavian Stăncioiu (17 comentarii)  •  26 martie 2015, 18:47

România n-ar fi organizat nici finală europeană, nici meciuri la Euro dacă, mai întâi, nu era lobby-ul lui Sandu. Fără asta, nu mai ajungeau guvernanţii să ”garanteze că fac şi dreg”. Să dăm, totuși, Cezarului ce-i al Cezarului.

Superbă și, în sfârșit (de la dv.), incorectă politic încheierea cu marile corporații.

ing.CPV (26 comentarii)  •  26 martie 2015, 19:25

Daca il avea sustinator pe marele MITITEL tenismen
Tiriac,M Sandu si-ar fi mentinut pozitia.Cum MICUL (ni-
micul)tenismen Tiriac si-a indreptat afacerile catre d-ra
Halep (iese si de aici ceva),Sandu a pierdut total.Vorba
lui Ceausescu:”voi nu ma meritati”.
Din nou :Felicitari Maria Andries !

klaus (1 comentarii)  •  27 martie 2015, 3:58

Bine Maria!!!Cred ca trebuie intrebat ce se intampla cu Timisoara , Craiova , Iasi , Vaslui , Cluj , UTA , FArul , Petrosani , AStra , unde a fost Petrolul atata timp, FC Arges , Sportul , ce-i cu Dinamo?Rapid? sau……unde s echipele astea ? (echipele oraselor astea) .da` alea adevarate , nu ce e acum…si sa nu zica, ca din vina actionarilor.ca si aia au dato-n bara si cu „ajutorul ” lui . ii place cu sageata navodari , fc botosani sau damila maciuca si fc avantu` calnic?

encipi (2 comentarii)  •  27 martie 2015, 9:50

@Klaus tata…Ce ai cu FC Botosani? E una din echipele cele mai stabile din punct de vedere financiar. Cu 4 actionari, fara datorii la jucatori si la stat. Farul,Sportul, Petrosaniul si UTA, daca ar fi maine in Liga 1, toate 4 nu ar aduna atatia spectatori ca la Botosani. Ti-e dor de Siman si de jucatorii lui sechestrati si neplatiti? De Miron Cozma sau de Alin Simota interlopul care conducea Jiul? Ce prostii debitezi tata? Craiova si Timisoara au echipe. Pentru un palmares tampit, marea majoritate au ales sa renege echipele sustinute de primarie. Chiar ti-e dor de Iancu si de Mititelu?

Comentează