Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Reclame la Dumnezeu

Dacă Elisabeta Lipă promovează ora de religie, înseamnă că preoţii vor promova ora de sport, în campania „Suflet păcătos în corp sănătos”.

Elisabeta Lipă a terminat, se pare, de promovat sportul în rîndul copiilor şi a început să facă reclamă […]

joi, 5 martie 2015, 8:51

Dacă Elisabeta Lipă promovează ora de religie, înseamnă că preoţii vor promova ora de sport, în campania „Suflet păcătos în corp sănătos”.

Elisabeta Lipă a terminat, se pare, de promovat sportul în rîndul copiilor şi a început să facă reclamă la ora de religie. „Sigur aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!”, spune multipla campioană olimpică, într-un spot din campania BOR „Români pentru ora de religie”.

Nu e clar cui i se adresează doamna Lipă din această publicitate divină. Poate se adresează copiilor care vor să practice canotajul, dar nu au unde, aşa că n-au altă soluţie decît să se roage. Sau se adresează părinţilor ambiţioşi, care-şi vor copiii pe podium, prin mijlocirea notelor mari de la ora de religie. Doamna Lipă nu pare să se frămînte cu orizontul receptării. Ea ne vorbeşte despre un Dumnezeu care nu dă cu parul, dar trage la vîsle. Convingerile ei personale ar trebui să atîrne mai mult, în ochii publicului, decît fulgul libertăţilor garantate de statul laic.

Curtea Constituţională a decis, în noiembrie, că elevii nu mai sînt înscrişi automat la ora de religie. Cine vrea completează o cerere de înscriere. Cine nu – nu. Această decizie a Curţii, menită să împiedice atingerile aduse libertăţii de conştiinţă, a stîrnit un întreg tărăboi. Valul de bîlbe smerite dinspre Ministerul Educaţiei a fost urmat de o campanie isterizantă a Bisericii şi de o recomandare sulfuroasă a CNA, în sprijinul campaniei BOR. Dacă o ţinem tot aşa, o să avem un meci pe cinste, Constituţia versus Biblia. Fie să învingă cel care are coperţile mai tari!

Doamna Lipă a sărit iute de pe meterezele Olimpului în strana VIP-urilor cuvioase. S-a înrolat şi ea în cruciada pentru minţile copiilor. Dintre toate materiile opţionale, ea alege să popularizeze ora de religie, de fapt, ora de Dumnezeu. Nu promovează şahul, nici „minimum patru ore de sport pe săptămînă”, nici ora de fotbal, nici alt obiectiv din aria ei de competenţă. Nu promovează nici „Filosofia pentru copii”, „De-a arhitectura”, „Educaţia pentru societate” sau alte materii nou introduse, la concurenţă cu spiritul. Opţionalele astea nu le promovează nici măcar Ministerul Educaţiei, acaparat de chestiunea mîntuirii micilor enoriaşi.

„Noi trebuie să-i facem prima dată pe părinţi să înţeleagă că trebuie să-şi dea copilul să facă sport”, spunea Elisabeta Lipă, acum şapte ani într-un interviu din ziarul Patriarhiei. Ce s-a schimbat de-atunci? Fac copiii din România sport în draci, de trebuie readuşi pe calea dreaptă? Au la îndemînă prea multe infrastructuri lumeşti, patinoare, bazine, terenuri sintetice? Nu. S-a schimbat doar refrenul la ordinea zilei. Pe atunci, doamna Lipă cînta în corul celor care afuriseau sedentarismul. Acum s-a mutat senină în altă parohie, a marketingului cu suflete.

Doamna Lipă nu e genul rebel. În plus, are destulă experienţă, competiţională şi managerială, să ştie că nu rentează decît mătăniile şi minunile. Pe lîngă calitatea de legendă, este şi preşedinte în exerciţiu a două structuri sportive importante: Federaţia Română de Canotaj şi Clubul Sportiv Dinamo. Din august 2013, deţine un paşaport de ambasator al turismului românesc. Este chestor de poliţie şi primeşte rentă viageră de la statul român. Şi totuşi, din înălţimea acestor funcţii şi roluri, alege să promoveze cauza BOR.

O fi vreun barter. După spoturile cu ora de religie, CNA va recomanda clipurile cu preoţi care promovează sportul în rîndul copiilor. Să-l promoveze cum ştiu ei mai bine, cu referiri discrete la cazanul cu smoală care-i aşteaptă pe cei care chiulesc de la educaţie fizică. Cine ştie? Poate urmează campania „Suflet păcătos în corp sănătos”.

Dar, dacă nu e un barter, înseamnă că situaţia e gravă. Ştie doamna Lipă ce ştie. Numai Dumnezeu îi mai poate ajuta pe sportivii dinamovişti, pe canotori şi pe turiştii care vin în România. Şi dacă stăm atît de rău şi de neaşezat, şi dacă tot amestecăm religia cu credinţa, credinţa cu Biserica, educaţia cu propaganda religioasă, de ce să ne rezumăm la criza mistică din recreaţia mare? De ce să fie religia doar disciplină şcolară? De ce nu propune doamna Lipă s-o facem disciplină olimpică?

Comentarii (36)Adaugă comentariu

cccc (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 13:57

in sfarsit un articol bun fetito…atat timp cat stai departe de fotbal e ok se pare…
good job! ;))

vlad (17 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:05

Doamne Andries, serios ca exagerati. Nu a pornit Lipa din comuna in comuna sa popularizeze religia optionala. A filmat un videoclip de 2 minute in care si-a spus opinia!! Nu are dreptul sa faca lucrul asta??? Repet: 2 minute!!!

dan (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:11

Maria, eu sper ca peste 20 de ani parintii sa-si boteze copiii cinstind numele Maicii Domnului si nu pe cel al Mariei Sharapova…

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:19

Bun articol.

Ar fi de intrebat doamna politist daca stie sa faca deosebirea dintre Religie ( in cazul de fata Ortodoxia, dar sa nu-i spuneti)si Istoria religiilor, pentru ca am sentimentul unei dezodini in capul dumneaei de la cat a dat la vasla .

Silviu (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:23

Draga Maria
Dumnezeu este prezent in tot si toate , chiar daca unii ii neaga existenta . Indiferent de meseria noastra il avem sau nu in inima si daca Il avem acolo cat de putin , putem vedea lupta dintre bine si rau ce se da sub ochii nostrii si nu putem fi indiferenti . De aceea ca si crestin si tata a trei copii o felicit ( desi sunt stelist:) )pe dna. Lipa si pe toti cei ce au ales sa nu fie indiferenti.
Iti doresc numai bine !

gin (12 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:47

Sincere felicitari, Maria!

Simple Man (19 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:49

ŞTIINŢA FĂRĂ RELIGIE E ŞCHIOAPĂ, RELIGIA FĂRĂ ŞTIINŢĂ E OARBĂ (Albert Einstein).

Gogu (5 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:56

Tara asta e plina de mistocari si mistocarii. Traim pentru asta, ne amuzam, facem comentarii. Religia e diferita de credinta. Am vazut discutii cum ca Olanda si Germania sunt tari cu populatie majoritara fara credinta. Adevarat acolo bisericile sunt magazine, sali de concerte, sali de sedinte si mai sunt si cateva functionale, cam in medie una pe cult in orasele mai mari. Ceea ce comentatorii nu spun este ca religiile se invata la scoala. Nu in felul deva indoctrina elevii ci de a sti despre ce este vorba. Religia e mostenire de familie la noi nu o alegi, parintii aleg pentru tinePentru cei care sunt impotriva religiiei in scoli am o singura intrebare: in marea lor majoritate sunt botezati in vreun rit? Va spun si raspunsul peste 90 la suta e afirmativ. E vreunul care l a renegat pe Dumnezeu pentru ca boterzul te introducé in tainele sfinte. Ca forma de predare sufera e alt subiect si acolo Ministerul Educatiei trebuie sa lucreze la o atenta programa de studiu. Si ar trebui sa se discute si alte religii fiecare avand aspecte diferite dar cele mai multe avand un Dumnezeu, chiar daca il numeste altfel. Despre biserici alta poveste. Ar trebui oprita finantarea de la buget. Credinciosii sa cotizeze, necredinciosii sa se desparta de biserica. Credinta nu este doar atunci cand ai nevoie. Daca esti necredincios la ce ti trebuie un sfant parinte sa te conduca la groapa, la botez, sa te cunune, sa te binecuvanteze etc. Toti cei care voorbesc aiurea folosesc biserica si privesc credinta in fals si numai cand au nevoie. Sunt convins ca marea majoritate sunt cununati religios si in biserica care este lacasul Domnului. Nu fi ti falsi, fi ti credinciosi sau atei, cale de mijloc nu exista: crezi sau nu crezi. Dar am mai vazut inca o data cat de fals si fatarnic poate fi romanul si cum joaca el in functie de cum ii arde sau nu pielea, cum se da el de dupa firul de par. Acest comporament fatarnic trebuie sa dispare pentru ca tara sa devina sanatoasa si lucrurile sa mearga. Este alba sau neagra nu gri si se albeste cand vreau Eu sau la fel se si inegreste in functie de interesele meu. Ca de interesu poarta fesu. Iarta i Doamne ca nu au habar ce fac.

silverlight (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 16:07

Excelent articolul.
Eu personal nu vad nicio legatura intre ora de religie si credinta in Dumnezeu.

Gabriel (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 16:18

Stimată doamnă Andrieș, vă dați cu părerea, dar o faceți aiurea, din necunoaștere. Faceți comparații între lucruri care nu pot suferi vreodată comparație (ora de religie – ora de sport/ora de fotbal, șah șamd.). Dumneavoastră nu știți că noi trăim și dincolo de viața asta și că această viață e un preambul a ceea ce urmează, și care determină direct ceea ce urmează. Am fi atât de săraci și fără de sens dacă totul s-ar limita la câte flotări putem face, la câte meciuri de fotbal câștigăm, la câte șaorme mâncăm etc. … Trebuie să țintim cu toții mai sus decât aceste lucruri mărunte. Știu că sunteți o militantă pentru sport, pentru că acesta vă e domeniul. Și eu sunt un mare consumator și practicant de fotbal. Dar, după cum spuneam, sunt lucruri care nu suferă comparație. Tot respectul pentru munca dumneavoastră, însă, legat de credință, you’re wrong. Credeți-mă!

Gabriel (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 16:19

Bravo, Gogu!

jean valjean (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 16:28

Religia a impiedicat tot timpul evolutia civilizatiei umane. In teritoriile care au ramas conduse de legi religioase (cum sunt statele islamice) stiinta si educatia sunt aproape abandonate spre deliciul ocultismului.

Oamenii confunda 2 chestii diferite, credinta si religia.

Credinta este o chestiune interioara care iti da dreptul tie, ca om (animal/creatura cu constiinta), sa te intrebi ce faci pe acest pamant, de ce trebuie sa mori, deci te-ai nascut. E dreptul tau, in sine, sa crezi intr-un zeu, in singurul zeu, in mai multi, in nimic sau in tot.

Religia este un ansamblu de idei, dogme si comportamente care defineste un mod strict raportul dintre om si ceea ce este sacru.

In acelasi timp, religia este foarte asemanatoare cu politica. Organizata pe mai multe straturi, cu un singur conducator. Se vorbeste din ce in ce mai des despre faptul ca religiile clasice, sunt secte, dar care au reusit la vremea cand au aparut.

Multi incep cu, „Dumnezeu a spus ca:”. Cand de fapt, omul a spus ca Dumnezeu a spus ca:

Asa ca lasati-ne cu religia in scoli. In loc de religie, bagati mai multe ore de stiinta (biologie, , geografie, chimie, fizica) si de istorie ca sa n-o repetam.

Iar daca nu se poate, si vor sa bage atunci sa fie OPTIONALA. Nu poti sa obligi pe nimeni sa studiezi pe marginea cartilor preistorice in care dumnezeu are chip de om (barbat), femeia e dracul iar noi ne-am nascut dintr-un incest.

Inca o chestie, daca nu vor nici sa o puna Optionala, atunci sa puna ISTORIA religiilor, sa se vorbeasca despre toate si sa se zica cum au aparut 🙂

tudorica (16 comentarii)  •  5 martie 2015, 16:28

In general nu intru in polemici pe forumuri… Dar articolul asta mi s-a parut f obraznic si nepotrivit.
Duduie Andries! Cand rostesti numele Doamnei Lipa ar trebui sa te ridici in picioare de admiratie si sa bati mecanic din palme. E o Doamna care si-a rupt bratele sa faca sport si un exemplu de urmat pentru orice tanar din Romania. Chiar n-aveti ce scrie pe blog si ati ramas in pana totala de idei????? Atata neam prost si rea credinta + luarea la misto a celor sfinte n-am vazut de cand sunt. Fa misto de altceva nu de credinta.

silverlight (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 17:53

Mai baieti, citim impreuna si intelegem separat. Treaba Elisabetei Lipa e alta nu sa se bage in disperarea BOR la continuarea indoctrinarii. Pai nenii astia cu poale lungi sunt aceeasi care in Noiembrie trecut ne aduceau la cunostiinta cu cine vrea Dumnezeu sa votam. Aceeasi care refuza sa oficieze casatorii si slujbe de inmormantare fara sute de lei. E incredibil cum inca sunt unii care continua sa le permita si chiar incurajeaza aceasta spalare a creierelor copiilor.
Inca o data, credinta si religia sunt 2 lucruri complet diferite.

667 (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 18:25

religia nu a contribuit cu nimic la evolutia omenirii. dimpotriva, s-a pus de-a curmezisul de fiecare data cand cineva a incercat sa schimbe starea de lucruri existenta, fie vorba de arta, de medicina, de astronomie, de fizica etc. insa cea mai mare minciuna a religiei e ca pretinde ca are monopol asupra eticii si moralei, cand de fapt niciuna din marile realizari morale ale omenirii din ultimii 200-300 de ani nu isi au originea in religie: egalitatea in fata legii, desfiintarea sclaviei, egalitatea intre sexe, desfiintarea privilegiilor nobiliare si clericale, desfiintarea iobagiei etc. daca nu existau filosofii iluministi si cei ai revolutiei franceze, astazi 95% dintre oameni ar fi fost servitorii si sclavii a 5% iar popii ne-ar fi explicat cu evlavie cum e de datoria noastra (a celor 95%) sa muncim pentru cei putini, ca ei sa aiba timp sa se roage pentru mantuirea sufletelor noastre.

phoneme (17 comentarii)  •  5 martie 2015, 18:30

Astia de ati sarit repede cu crucea in mana, sunteti evident depasiti de tema articolului, nu ati inteles nimic.
Ma roade curioziatea daca cumva va deranjeaza ca guvernul sifoneaza in continuare milioane de lei catre BOR, in timp ce spitalele nu au bani macar sa le intretina, d-apoi sa le modernizeze. Nu va vad sarind de cur in sus ca bolnavii de cancer mor cu zile din cauza nepasarii autoritatilor. Va f00te grija ca Maria Andries a scris negru pe alb despre ipocrizia doameni Lipa.

Johny (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 18:35

Tare ne mai dam cu totii mari sin in ceea ce priveste sportul, dar mai ales in ceea ce priveste credinta. De unde pana unde am devenit toti experti in toate. Mi se pare normal ca oamenii cu cap sa apere ora de religie in scoli, caci altfel am ajunge niste atei, asa cum vor ereticii care propun astfel de legi. Este buna initiativa de a se face mai mult sport in scoala, dar cu mult mai mult ora de religie, caci fara credinta viata noastra este ZERO. Cei care sunt crestini doar cu numele si sectarii sa se abtina de la comentarii in privinta necesitatii orei de religie ortodoxa in scoli. Gasiti si voi sa va atacati ale voastre opinii teologice si lasati-ne cu credinta noastra. Daca voi nu vreti credinta adevarata, lasati-ne copiii nostri sa invete despre ea…

cuviinciosu (3 comentarii)  •  5 martie 2015, 18:55

Felicitari ! In sfarsit o bresa in zidul de nepatruns a Bisericii, un articol curajos pt. vremuri noi.
Dupa dictatura comunista a urmat dictatura religiei. Tot ce fac de 25 ani cei erijati in fete cuviincioase este sfant si de neatins.
Ajung sa se infrupte si din banul public, proiecte gigantice de catedrale marete cu mall-uri construite din banii nostri in contrafaza totala cu vremurile de criza si bunul simt elementar, acestea urmand a instaura suprematia absoluta a bisericii. Oare asta ne dorim? Sper ca tot mai multi sa realizeze pericolele care ne pandesc din acesta directie.

Miki Maus (40 comentarii)  •  5 martie 2015, 20:07

Dacă părinţii sunt credincioşi, pot ei singuri să-şi educe religios copiii. Pentru asta nu e nevoie de profesori specializaţi.
Dacă nu sunt credincioşi, n-au niciun motiv să-şi lase copiii să fie îndoctrinaţi la şcoală.

Tovarăşa general (pardon, chestor) MAI-Dinamo n-are decât să frecventeze bisericile împreună cu toată familia Lipă. Aşa cum ea e liberă s-o facă, alţii sunt la fel de liberi să n-o facă.

Bobo (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 20:58

Asculta Tudorica ! Mi se pare obraznic s-o faci pe autoarea articolului ” Duduie ” ….nu ti se pare obraznic sa obtii gradul de chestor sau de general in armata din sport ?
Asta nu e cea mai mare obraznicatura ? Intr-o tara in care se mai intampla asta si ni se pare normal inseamna ca nu s-a schimbat nimic de la revolutie …. Tot respectul pentru palmaresul sportiv al d-nei Lipa … dar ea merita pentru asta recopense din sport …. faceti-i statuie ….dati-i bani ….rente viagere …ce vreti voi …dar nu grade … La ce viata dulce duce d-na chestor normal ca isi permite sa se ocupe si de ora de religie ca si de un hoby in timp ce alti fosti campioni olimpici sau mondiali traiesc in saracie ….pentru ei n-au mai fost grade ….

ic (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 21:07

Un articol foarte bun.

cuviinciosu (3 comentarii)  •  5 martie 2015, 22:07

Ce se intampla? Parerea mea asteapta cumva cenzura lui Dumnezeu? Am crezut ca GSP-ul e mai presus de asa ceva…

Unul Vechi (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 22:14

e-a duru rau comenariul meu, nu? Doare adevarul si nu ai puu sa-l publici, asa-i?

„democratilor” care aparati „libertatea de exprimare”…

Unul Vechi (2 comentarii)  •  5 martie 2015, 22:19

Voi sunteti mai rau ca Ceausescu, ramane cum ti-am scris anterior…desi, sper sa iti dai seama inainte de a fi prea tarziu.

Ted (1 comentarii)  •  6 martie 2015, 0:43

Dna Andries, va rog ajutati-ma sa inteleg: sunteti pentru libertatea de a alege sau pentru indoctrinare. Daca sunteti pentru indoctrinare si credeti in necesitatea obligativitatii orei de religie, ce aveti cu demersul dnei Elisabeta Lipa pro-„ora de religie”? Daca sunteti pentru libertatea de alegere si apreciati caracterul OPTIONAL al orei de religie, ce aveti impotriva ca o persoana publica sa-si exprime liber propriile convingeri si sa indemne parintii spre o optiune pe care o considera potrivita?
Pe scurt: aberati. Nu puteti fi si liberala (cand vine vorba de ora de religie) si comunista (cand vreti ca cei care au opinii diferite de a dvs sa nu aiba libertate de exprimare) in acelasi timp.
Nu sunt de aceeasi parere cu dna Elisabeta Lipa, nu cred in ora de religie, dar consider ca are libertatea de a promova o optiune in care crede. E promovare, nu merge sa puna nimanui pistolul la tampla.

ing.CPV (26 comentarii)  •  6 martie 2015, 4:04

Nu cred ca o sa ma faceti sa cred ca Dzeu a facut pa-
mantul ,l-a creiat pe om(Adam si Eva) si a creiat ,apoi,
cerul.Nu cred ca o sa ma faceti sa cred care a fost prima
crima (si de ce?),care a fost primul incest si ca asa fiind spuse,”Dzeu a creiat omul dupa chipul si asemana-
narea Sa”.
In anul 1952 cand bunicul si tatal meu au fost ares-
tati (saltati si dusi nestiuti de nimeni-Canal,Jilava ,Va-
caresti ,etc),veneau pe „Olt in jos”cei care luau tot de
la chiaburi. De popi (in majoritatea)nu s’a luat nimeni.
Mamica mea,se „furiseaza”si discuta cu popa-veci-
nul si ruda noastra:”Tata popa”Aduc si eu cativa saci de
porumb,pana trec banditii”.Trecem prin gard o cantitate
de 10-20 saci de porumb.Dupa ce ne lasa fara nimic
blestematii, mamica se duce la popa: „Am venit sa iau
inapoi ce am adus”.”Ce vorbesti METODIO !? Pai daia
am riscat eu; Sa tii dau inapoi?”zice popa CAZANGIU !
Dupa mult timp, cand eram urmarit de securitate
cu DUI =dosar de urmarire informative cu PRIORITATE,
CINE erau informatorii principali la FOCSANI? Prietenul
meu-ing.Mladin Ioan si socrul acestuia PROTOPOPUL
MUNTEANU !? Sunt sigur ca multi vor spune sloganul cu
„fa ce spune… nu fa ce face”.Acestora -popii-nu ar trebui ca bugetul sa le mai dea salariul.Ei iau destul si
„de la vii si dela morti”.
Si aici m’am lovit de ei!Dupa terminarea cl.10-a,la o
scoala particulara (de pe langa o biserica) cu mai mult
de 600 elevi (unde am avut privilegiul de a lucre ca „om
de serviciu” sa-i platesc fetei mele scoala),deci dupa
terminarea cl.10a, gasesc o oportunitate ca fata mea sa
plece la cea mai buna universitate din statul Washin-
ton.M’am impiedicat de „credinta”.Ii rezervase scoala
0 bursa(dupa terminarea liceului) de a studia un an de
zile la o scoala de vorbit prin semen ! Sac! Si eu si so-
tia am aranjat sa-i spunem ca nu mai putem lucra in
postura de janitor-I ,de si nu era adevarat.Ne mai sacri-
ficam inca 2 ani. Asa am convins toti cunoscutii-ca toti
erau revoltati ca ii iau fetei COPILARIA. Si fata a termi-
nat la 19 ani universitatea si peste mai multi an MASTE-
RATUL.Si tot eu trebuie sa multumesc lui Dzeu ca am
putut sa lucrezca „om de serviciu” si mai mult :”Nu da
Doamne omului cat poate sa duca”!Pentruca ,treburile
n’au fost asa de usore cum par sa fie.Emigrantul ramane emigrant,chiar daca unii vin de prin Italia cu masini imprumutate,sau din America unde „fug cainii
cu covrigii in coada” iar in copaci-MINT EI- cresc dolari;
Si capitalismul si religia si chiar comunismul nu au
nevoie de oameni destepti.Si chiar dupa „REVOLUTIE”
multi si-au cumparat diplome,iar clasa stapanitoare s’a
folosit de naivi pentru a-I allege,iar ei (alesii) I-au furat
ca in codru pe naivii saraciti de hoti.Mi-asi permite sa fiu de accord cu nr.7 si 12.
2 intrebari (una cam naiva) :Cine va preda in scoli religia? Ce religie va fi la unguri ,nemti si altele?
D-na Maria Andries. Felicitari. Nu religie in scoli.
Fiecare „tata popa”sa-si tina enoriasii cum poate si da-
ca se poate,fara subventie de la poporul saracit de hoti ! ing.CPV

splendini (11 comentarii)  •  6 martie 2015, 5:22

Vad ca se sustine ca credinta e ok, insa religia nu. Prima se accepta atita timp cit e personala, traita privat, si daca se poate de factura orientala. A doua, stim de la Marx si Engels, e opiul popoarelor (dar numai crestinismul; restul sint sublime trairi spirituale), obscurantism in care prelati verosi manipuleaza boborul prea indobitocit ca sa isi dea seama ca e dus de nas. Insa nu cumva religia nu e altceva decit credinta impartasita cu altii si, inevitabil pt orice institutie lumeasca, organizata? „Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Sf. Evanghelie dupa Matei) Deci cel putin doi. Daca e cazul sa fie intro sala de clasa, asta e alta discutie, insa va rog sa lasam ipocrizia la o parte: ori crezi, si atunci esti ingaduitor fata de neajunsurile Bisericii (in care spui ca crezi ori de cite ori pronunti Marturisirea de credinta – Crezul), formata din indivizi cu lipsurile inerente naturii umane, ori nu crezi, si atunci ataci si ironizezi si credinta si religia in egala masura.

birlic (25 comentarii)  •  6 martie 2015, 9:39

Mariuca, se pare ca ai cam luat-o pe aratura ,redau cateva cuvinte din predica parintelui la Sf. Liturghie:un taran raspunde Imparatesei Tereza in problema catolicismului : draguta de Imparateasa daca-mi cere bratele, averea, ..tot Ile dau cu placere dar sufletul nu . Nu ne ajunge ca nu mai avem nimic in tara asta : economie ,pamant, sanatate,scoala indoielnica ,ce vreti sa ne luati si credinta?

George 27 (17 comentarii)  •  6 martie 2015, 11:22

Domnişoară, aţi fi fost o comunistă perfectă. Sau aţi moştenit genetic această înverşunare atee ? Nu sunteţi înţeleaptă defel, pentru că primul pas spre înţelepciune este frica de Dumnezeu.

Octavian Stăncioiu (17 comentarii)  •  6 martie 2015, 11:56

Articol absolut abject! Sunteți de-o secularizare extremă în tot ce scrieți. Probabil că dv. faceți lobby pentru ASUR.

Abia întors de pe Muntele Athos, nu vreau să intru în polemici din astea lumești, dar mi-ați stricat ziua cu articolul ăsta. Voi propune să vă dea afară, chiar n-aveți ce căuta la ”Gazetă”. Locul dv. e la ”Gazeta anticreștină”.

vasco (317 comentarii)  •  6 martie 2015, 13:57

@birlic,preacuviosule chiar atata ai inteles,ca vrea sa-ti ia cineva credinta?Credinta ta sta in pupatul moastelor si aghezmuirea motorului masinii tale,probabil,caci altfel nu te trezeai vorbind…tu si atatia alti „credinciosi „de duminica,asa cam de la jumatatea slujbei,ca sa nu zici ca n-ai fost la biserica,apoi,acolo unde sunteti faceti totul chiar pe dos decat se propovaduieste prin biserici,si mai ales incalcat cel putin una din cele zece porunci,dar va laudati peste tot ca sunteti crestini,ba chiar,cum se vede,mari aparatori ai credintei.
Articol foarte bun,dar e prea greu de inteles de catre cei mentionati mai sus.Credinta,oricare ar fi ea,nu se preda in scoli.

cuviinciosu (3 comentarii)  •  6 martie 2015, 19:42

Religia chiar nu are ce cauta in scoli cum nu avea ce cauta pe vremuri nici indoctrinarea in spirit comunist. Crezul fiecaruia este o problema de natura strict personala fara vreo legatura cu scoala. Personal cred ca este vorba de o disperare a bisericii, care pierde teren deoarece e tot mai dificil a mai convinge oamenii prin dogmatismul caracteristic, metodele de forta devenind mult mai tentante.
Daca nu reusesc sa-i aduca la biserica, de ce sa nu-i indoctrineze de tineri prin scoala prin ore de religie obligatorii.
Felicit inca odata curajul si pana ascutita a Dnei Andries, care dupa cate vad a suscitat multe pareri pro si contra. Criticii par insa sa nu fi parcurs mai mult de doua-trei randuri din articol, dand dovada de o indoctrinare religioasa absolut laudabila. Ii felicit pe aceasta cale, nu trebuie gandit prea mult ci actionat, exact cum a facut-o probabil si Dna multiplu medaliata Elisabeta Lipa.

splendini (11 comentarii)  •  7 martie 2015, 18:12

Ce e fost in neregula cu comentariul meu nepublicat? Solicit un raspuns, va rog. Nu continea nimic vulgar, se referea la subiectul, foarte important, al articolului dvs, si combatea cu argumente afirmatiile altui utilizator pe tema articolului dvs. Nu este echitabil sa publicati comentariul lui 667 iar raspunsul pe care i-l dau sa fie interzis. Unde e onestitatea intelectuala?

Firisad (12 comentarii)  •  7 martie 2015, 19:06

Octavian Stanciou, pacat pentru tara asta de pupatori de cadavre ca nu ai ramas definitiv la Athos. Nu inteleg ce cauta un „sfant” ca tine pe un site de sport. Maria scrie prea inteligent pentru creiere spalate ca al tau. Cumparati-va o insula, puneti-l guvernator pe prea fericele barbos (platit din banii nostri) si prestati cruci si matanii toata ziua.

Stefan (1 comentarii)  •  8 martie 2015, 0:46

Ei, bine, dragilor, care vă petreceți viața în lumea like-urilor și cu gadgeturile-n mână, în aceste zile, când s-au împlinit 67 de ani de la instaurarea regimului comunist-ateu al lui Petru Groza și a cărui primă grijă în Învățământul românesc a fost scoaterea religiei din școli, ei bine, aveți ocazia să tăceți și să meditați la neamul românesc. Tace el ce tace, îndură multe, inclusiv logoreea de pe site-urile specializate în aruncarea cu lături pe tot ce e fundamental în alcătuirea ființei unui popor (nu mă așteptam și la acesta pe care scriu acum aceste rânduri!), dar Dumnezeu știe a-l trezi la vreme. Ați primit o palmă toți denigratorii acestei țări care vă ustură până în tălpi! Nu vă vine a crede cele ce vedeți, Dați vina pe cine știe ce conspirații fanteziste etc.! Sunteți penibili și astfel vă expuneți și mai mult poziția rușinoasă în care vă aflați. România profundă nu a murit, ci abia acum se trezește! Perorați pe toate site-urile posibile despre „pupătorii de moaște”, „bărbații în fuste” și multe alte jigniri incalificabile. Ne acuzați pe noi de îndoctrinare și fanatism, pe când adevărul e că nu există oameni mai intoleranți și fanatici decât ateii și anticreștinii care ați devenit de la o vreme încoace. Parcă n-ați fi fiii acestei țări ci niște venetici fără Dumnezeu și fără nimic sfânt în voi. Dacă nu vă place țara asta cu oamenii ei de ce nu plecați acolo unde credeți că vă va fi mai bine (Olanda, Suedia, Franța s.a.), acolo unde puteți îngroșa răndurile celor de un crez cu voi?! Astăzi, gata! S-a repurtat o mare victorie a bunului simț și a credinței în România! Astăzi, și în aceste zile, închideți laptopul, televizorul, iphone-ul si toate celelalte, mergeți frumos în cămăruța voastră și meditați o oră în tăcere. Mai ascultați-vă și sufletul, nu doar online-ul, și luați aminte la cele ce veți auzi înlăuntrul vostru. Veți trăi adevărate revelații! Astăzi Duhul lui Dumnezeu se preumblă peste România! Slavă Ție, Doamne!

Gogutopor (1 comentarii)  •  8 martie 2015, 12:53

Ce va invata rau la ora de religie? sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu faci rau aproapelui tau, sa ajuti, sa fii cinstit, sa ai teama de Dumnezeu,teama ca daca faci ceva rau o sa trebuiasca sa platesti. Ora de religie nu trebuie sa fie obligatorie, dar, ar trebui sa o promovati, pentru ca nu va invata copiii la rau, nu incearca sa faca criminali si huligani din ei ,ci ii invata de bine.

Comentează