Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cantina bogaţilor

FRF visează la economate pentru fotbalişti şi la amnistierea corupţilor din fotbal. Să presteze doar muncă de scriitori în folosul comunităţii.

Cantinele pentru săraci sînt scutite de TVA. Cluburile de fotbal, nu. Revoltată de această discriminare pe criterii antisportive, conducerea […]

sâmbătă, 28 februarie 2015, 9:32

FRF visează la economate pentru fotbalişti şi la amnistierea corupţilor din fotbal. Să presteze doar muncă de scriitori în folosul comunităţii.

Cantinele pentru săraci sînt scutite de TVA. Cluburile de fotbal, nu. Revoltată de această discriminare pe criterii antisportive, conducerea FRF vrea să repare nedreptatea şi să ceară egalitate de şanse între fotbalişti şi oamenii străzii, între insolvenţii din Liga 1 şi pensionari.
La sfîrşitul lui martie, Adunarea Generală se va delecta proletar, dar şi intelectual cu noul plan cincinal, întocmit de şefii federali. E mai mult decît un plan. E o fereastră deschisă cu vedere la off-shore. În ansamblu, federalii cer regim protejat de taxe şi impozite pentru IMM-urile fotbalistice, pe motiv că fotbalul este un produs de bază, alături de pîine şi talk-show-uri.

La fel ca serviciile de ambulanţă, transferurile de jucători vor fi scutite de TVA. Agenţii de jucători vor deveni, din evazionişti cu cazier, asistaţi social cu acte în regulă. Este doar un prim pas. Pe viitor, urmează să fie complet scuzaţi de plata impozitelor, apoi vor primi de la buget, în ani electorali, bani pentru cărţi, haine, rechizite şi navetă la business class.

În plus, scutirea de TVA a transferurilor va încuraja importul de internaţionali argentinieni, brazilieni şi guatemalezi. Astfel, politica elitistă „Nici un stranier fără titlu mondial”, atît de dragă FRF, îşi va vedea visul sud-american cu ochii. O altă facilitate, care i-ar face invidioşi şi pe pensionari, se referă la scutirea de impozit a primelor acordate de cluburi pentru „calificarea la competiţiile oficiale europene şi continentale”. Iată o rectificare necesară. Asta e, dacă pensionarii au făcut o alegere nelucrativă, table în loc de TRX, să nu se supere pe răsfăţurile neimpozabile ale fotbaliştilor.

Şefii FRF doresc, de asemenea, reducerea CAS-ului cu 50 la sută pentru veniturile din sport. Cu 50 la sută, nu cu 5 la sută! Federaţia nu se luptă pentru jucării! În ritmul ăsta, va cere creşterea salariilor fotbaliştilor pînă la nivelul salariilor din sistemul sanitar. Un atacant să cîştige cît un chirurg, un mijlocaş – cît un rezident de la Urgenţă, un fundaş – cît un pilot de la SMURD. Antrenorii vor avea, la rîndul lor, venituri comparabile cu ale profesorilor. Iar antrenorii secunzi vor putea visa la lefuri de preparatori universitari. Cu asemenea facilităţi, probabil vom exporta în continuare „creiere” şi mînă de lucru supercalificată, dar nu vom mai exporta picioare şi fiţe.

Dacă planul nu era cincinal, ci pe zece ani, probabil ar fi conţinut propuneri şi mai îndrăzneţe. Dar aşa, „Legea paradisului fiscal în fotbal” trebuie să mai aştepte. Solicitarea de finanţare de la MTS, pentru copii şi juniori nu este precizată explicit, dar se subînţelege. E doar o chestiune de timp pînă va fi relansată şi o astfel de pretenţie.

Cea mai revoluţionară propunere, din lista de fantezii a FRF, vizează direct Codul Penal, nu Codul Fiscal. Federaţia vrea ca infracţiunile de corupţie din sport să fie incriminate distinct. Cînd e vorba de Liga 1, mita va fi numită, oficial, premiere. Spălarea de bani va fi numită finanţare, traficul de influenţă – exerciţiu de persuasiune, delapidarea – sponsorizare a patronului de către club, iar abuzul de funcţie – abuz de organ. Evaziunea fiscală nu va fi numită în nici un fel, pentru că nu vor mai exista impozite în fotbal.

La urma urmei, corupţia din Liga 1 e generată preponderent de sărăcie. Am cădea în penibil s-o incriminăm, să-l hărţuim pe Jean Valjean din Top 300 pentru că a furat o pîine cu elicopterul. Cazurile acestea disperate, motivate

de subnutriţie, sînt de competenţa exclusivă a UNICEF şi a comisiilor umanitare ale FRF. Iar oamenii de fotbal, în fond, nişte oameni de cultură care se ignoră, nu trebuie pedepsiţi. Prin crearea unui mediu favorabil meditaţiei, trebuie încurajaţi ferm să-şi exerseze semnătura pe cărţi, nu pe facturi.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

dani (88 comentarii)  •  28 februarie 2015, 10:49

Ar trebui modificata constitutia. Infractiunile din fotbalul Mafiot romanesc, sa fie tolerate, fotbalistii si borfasii arbitri, sa primeasca salarii si prime din bugetul de stat-neimpozabile-datoriile cluburilor sa fie anulate. Precum onoratul tribunal bucuresti a sters dintr-un condei, 16 milioane euro, datoria clubului dinamu bucuresti. Clubul ministerului de interne. Paradis fiscal! Rai pe pamint!

Sorin (2 comentarii)  •  28 februarie 2015, 12:31

Bravo! Articol de nota 10. Se pot face bani din fotbalul romanesc pe masura valorii lui. La ce nivel e azi daca cineva investeste 10 mil de euro ar putea prinde unul din cele 2 locuri de UCL din 2016.

dan (1 comentarii)  •  28 februarie 2015, 14:59

Cred că e absurd să plătești asigurare de sănătate doar ca să susții sistemul. Sute de milioane lunar pentru servicii de care nu beneficiezi.
Solidaritate cu cine?

adi_stelistul (107 comentarii)  •  28 februarie 2015, 15:19

Si totusi pentru exporturi, livrari intracomunitare, transport extern se aplica scutire de TVA, conform OMFP 2222/2006, cu actualizari si adaugiri. Ratiunea a tinut de echilibrarea balantei comerciale. Ma gandesc ca un transfer „afara” ar trebui sa aiba regimul fiscal al exporturilor, pentru ca imbunatateste balanta comerciala (diferenta intre banii care intra si cei care ies din Romania). Asta dincolo de ironii.

Andrei (1 comentarii)  •  28 februarie 2015, 16:08

Romania este singura tara europeana in care se plateste TVA la transferurile de fotbalisti !!

nu conteaza (3 comentarii)  •  28 februarie 2015, 16:45

pai statul roman nu trebuie sa traieste si el?! de unde altfel se pot acorda contracte pentru firmele prietene celor de la putere? asigurarile de sanatate pentru salariile fotbalistilor constituie o japca pe fata. din cate stiu fotbalistii accidentati frecventeaza mai mult clinicile din italia si turcia decat spitalele din minunatul nostru sistem medical. contributiile la casa de pensii … nu stiu daca fotbalistul ajuns la 65 de ani ia pensie ca a jucat la rapid in urma cu 30 de ani dar ma indoiesc. asa ca pe undeva dorintele frf de a reduce taxele platite de cluburi sunt justificate. sigur asta nu inseamna ca infractiunile gen spalare de bani, dare de mita etc ar trebui permise, dar asta e cu totul alta discutie

Igor (2 comentarii)  •  28 februarie 2015, 16:57

Si daca Parlamentul nu accepta modificarile propuse, FRF, LPF si alti F ar trebui sa boicoteze Romania, tara asta ingrata, care nu stie sa aprecieze adevaratele valori. Ar trebui sa joace fotbal numai la misto, ca si cum ar fi un campionat de mazete de 3 lei, sa nu mai castige cupe europene, sa nu se mai califice primii in grupe la CM si CE si mai ales sa nu vanda jucatori romani la marile cluburi din strainatate. Sa le para rau la toti romanii pentru lipsirea de sansa de a vedea fotbalul adevarat. Sa ramana prapaditii de romani numai cu campionatele Germaniei, Spaniei, Italiei. Ori sa se joace campionatul Romaniei cu portile inchise si netelevizat, sa auda romanii numai din zvonuri ca Tanase a dat trei goluri din foarfeca pe spate iar Dinamo i-a invatat fotbal pe aia de la Real Madrid intr-un meci amical.

Lereter (20 comentarii)  •  28 februarie 2015, 19:20

Dna Maria Andries,daca statul nu usureaza fiscal,impozitele si taxele ,la sport acesta se va prabusi. Primariile nu mai pot da legal bani,decat colateral, bogatii nostri de carton s-au imputinat. Pentru 300 eu/luna nici un tanar nu va mai alege un sport de performanta,fie el si fotbal. Dar atletism,scrima,gimnastica …nici atata. O fi bine ?. Si eu care stiam ca sportul creaza caractere,spirit de competitie,sanatate….!!!. Vorbe,iar un (o) ziarist (a) ca dta, in loc sa taca,daca nu poate ajuta sportul,scrie impotriva sportului,desi traieste de pe urma lui. Ciudat !

BKL (10 comentarii)  •  1 martie 2015, 1:21

deja imi este dor de mircea sandu :)))) asta tinerel,incepe incet incet sa-l depaseasca in banditism pe primul,ma si parca imi parea asa de sincer si neprihanit in campania lui electorala pt frf…..

alex (345 comentarii)  •  1 martie 2015, 10:40

Articol exceptional! In acelasi timp perioada de gratie acordata sefilor FRF a expirat, dar in locul rezultatelor mult asteptate, aroganta si tupeul fara limite ale acestor escroci sunt singurele realizari notabile oferite suporterilor de rand, coruptia generalizata intinzandu-si tentaculele la toate nivelele si structurile de conducere.

Comentează