Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Domn’ doctor, facem o chetă?

Preşedintele CFR Cluj are o grijă: Judecata de Apoi vine mai repede în Liga 1 decît judecata tribunalelor

Iuliu Mureşan nu e nici primul, nici ultimul şef din Liga 1 care prezice dispariţia fotbalului. „Remarc totuşi că fotbalul nu este […]

vineri, 13 februarie 2015, 11:55

Preşedintele CFR Cluj are o grijă: Judecata de Apoi vine mai repede în Liga 1 decît judecata tribunalelor

Iuliu Mureşan nu e nici primul, nici ultimul şef din Liga 1 care prezice dispariţia fotbalului. „Remarc totuşi că fotbalul nu este sprijinit de societate şi că, din acest motiv, atîtea cluburi au intrat în insolvenţă”, a comentat preşedintele CFR Cluj. Curioasă orbire, după 14 ani de condus o echipă, Mureşan a remarcat doar lipsa de sprijin a societăţii. N-a remarcat, de pildă, finanţarea de la Consiliul Local Cluj-Napoca, o finanţare la limita legii, inclusiv în anii de criză economică.

Motivele pentru care societatea ar trebui să pună umărul la fotbalul profesionist sînt de la sine înţelese. Domnul Mureşan nu simte nevoia să revină asupra lor. Dar merită să le enumerăm. Să ne amintim că fotbalul a reprezentat, în ultimele două decenii, un model toxic de afacere, de discurs, de succes. A funcţionat pe bază de „tunuri” şi „inginerii”. A uzat de „premierea” sau, după caz, de insultarea adversarilor, ca mijloace pentru atingerea obiectivelor. A instituţionalizat gaşca şi s-a autoguvernat pe baza unui dispreţ total faţă de reguli. Metodele astea de a sfida şi de a dribla legea nu le-a inventat fotbalul. Dar nici nu le-a descurajat. E drept că şefii CFR Cluj au pozat în altceva, o vreme. Au avut un discurs decent, s-au recomandat drept campioni ai manierelor occidentale. Bun şi atît, dar insuficient. Nu poţi cere sprijinul societăţii în schimbul promisiunii că te porţi civilizat.

„În curînd va dispărea şi fotbalul, cum s-a întîmplat şi cu industria!”, se plînge şeful CFR Cluj. Şi ce s-a întîmplat, mai exact, cu industria? A fost luată în stăpînire de un trib capitalist care a aşteptat ca statul să-i dea, statul să-i facă, statul să-i şteargă arieratele, statul să-i ieftinească gazele, să-i concesioneze terenurile, să-i acorde facilităţi şi să nu-i ceară socoteală la urmă. Exact genul ăsta de investitori privaţi asistaţi social a prins culoar şi în fotbal. În punctul ăsta, Mureşan are dreptate: există o asemănare, mergînd uneori pînă la coincidenţă, între „artileriştii” din industrie şi cei din Liga 1.

Aşa s-a ajuns la „atîtea cluburi care au intrat în insolvenţă”. Nu societatea perfidă a cheltuit banii din Liga Campionilor de la Oţelul sau de la CFR Cluj. Nu societatea a prăduit Dinamo sau Rapid. Penuria de „tunuri” a dus la seceta din conturile echipelor. Va trece şi asta. Nu dispare industria, ci un mod prea dezinhibat de a face afaceri. Nu dispare fotbalul, dispar asocierile parazite şi industriile conexe fotbalului. Laţul care se strînge anunţă doar Apocalipsa după patroni.

„Nu există un climat care să încurajeze firmele să investească!”, susţine Iuliu Mureşan. În cazul CFR Cluj, climatul ăsta se referă la un parc, unde potenţialii investitori ar vrea să construiască altceva decît baze sportive. Dacă s-ar risipi norii din Consiliul Local, ar ieşi soarele şi ar schimba clima pe strada clubului din Gruia.

Cînd şefii de la CFR Cluj dau vina pe societate pentru că nu are aceleaşi priorităţi ca ei, e ca şi cum Bonnie şi Clyde le-ar reproşa bancherilor că nu-i susţin. Care-i urgenţa? Cînd Cadu i-a scos patru dinţi lui Milanov, Mureşan a dat un diagnostic optimist: „Vă spun ca medic, în două săptămîni va juca! Noi ar trebui să ne plîngem de accidentări!”. Acum se plîng de „subţirimea loturilor”. Normal. Copiii care visau să devină fotbalişti au dat la Stomatologie.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

liviu (10 comentarii)  •  13 februarie 2015, 12:22

corect spus,felicitari Maria!

Sorin (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 12:40

Adevarul gol-golut e ca nu exista cu adevarat nici un investitor in fotbalul romanesc. o singura exceptie ar fi Hagi.

misu (9 comentarii)  •  13 februarie 2015, 12:47

Corect pentru tine „liviule” si pentru mintea voastra bolnava ! Ceea ce a spus Muresan este purul adevar ,chiar daca va doare !

gabi (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 12:48

Cine nu-si aduce aminte de aroganta lui????
Jucatorii nu au primit salariile totusi el nu se plange si nu paraseste cfr…inseamna ca si el a luat o particica(buna) din acei bani ….e manjit

magus1349 (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 12:51

@2 Sorin
Hai ca m-am râs!! Merci!

simplu suporter (43 comentarii)  •  13 februarie 2015, 12:54

perfect venit acest articol. domnii de la cfr au fost domni si cand l-au infundat pe gigi cu valiza. valiza aia a fost un contraatac al lui gigi la magariile cfr. si baietii bine conectati, unul din ei acum fugit in dubai, au avut grija sa-l infunde pe fraierul limbut. acum sa mai sufere si ei si sa zica merci ca nu trimit machedonii un lunetist in dubai.

costel (4 comentarii)  •  13 februarie 2015, 13:14

Timp de 10 ani ziaristii „deontologi” ne-au explicat ce managament de succes este la CFR Cluj in raport cu Steaua (unde patronul tuna si fulgera in direct pe micile ecrane, nu baga bani in echipa, schimba antrenorii prea des, etc.) sau cu Dinamo.

Unu’ (24 comentarii)  •  13 februarie 2015, 13:27

Proiectul CFR a pus bazele declinului fotbalului romanesc. Managementul si-a facut datoria, a obtinut profit si l-a insusit si a inchis taraba. Punt ochit, punct lovit.

Dar acest tun le-a luat mintile altora care mai bagau ceva bani in fotbal si asa au inceput transferurile masive de straini cu experienta in ligile inferioare din portugalia si franta sa jaute clubul sa ia titlu si cele douajde milioane din UCL. Si deznodamantul il stim: Timisoara si Vaslui au disparut, Dinamo, Rapid si Petrolul sunt in insolventa, urmeaza Astra.
Afaceristul roman nu e obisnuit sa dezvolte un proiect, sa piarda initial , dar sa castige peste cativa ani. Cauta castigul imediat, pe urma se muta in alta parte. Unora le-a iesit (Arpi, Bucsaru),iar restul suporta consecintele. Si aici ma refer la suporteri.

whocares (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 14:02

Pai … pe rand.
Muresan e manager adica angajat nu patron. Nu sunt treaba lui tunurile finantatorului ci doar ce se intampla in club. Consiliul local Cluj a dat foarte putin si in mod egal catre CFR si U. Nu el a scos banii din club. Consiliul local a facut un scandal enorm pe vremea cand inca erau bani si Paszkani a vrut sa amenajeze pe banii lui un parc local (loc de joaca pentru drogati) care ar fi fost in acelasi timp si spatiu verde pentru un hotel si parc sportiv pe care vroia sa il construiasca in aceeasi zona (e normal ca ambele parti sa aiba ceva de castigat). Si ca incheiere doctorul Muresan a avut dreptate si Milanov a revenit mai repede chiar de cele doua saptamani. Si dintii au fost unul :).

PSS (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 14:11

Cate lectii am primit de la acesti moralisti. Lucrurile au revenit la normal, iar echipa nascuta in laborator a ajuns acum la morga.

je (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 14:18

Tovarasa Marioara sunteti „praf”, „pulbere fina”, la fel si articolul, cunostintele dumitale despre industrie, economie, finante, investitii private cu si in capitaluri private, managementul de la CFR Cluj si implicarea inexistenta a CL Cluj la CFR Cluj. Un articol slab…asa cum ne-ai obisnuit. Cu stima, Aurel!

Rares (7 comentarii)  •  13 februarie 2015, 14:33

primul articol scris de dvs cu care sunt de acord.

lord belial (182 comentarii)  •  13 februarie 2015, 15:16

muresan asta e, cum s-ar zice, sluga la grof
********************

lord belial (182 comentarii)  •  13 februarie 2015, 15:18

@9 whocares parcul feroviarilor e parc pt drogati? minti si minti prost. groful ala ungur de pascani a vrut parcul sa-si faca el baa de antrenament,*******

Architrion (28 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:00

Adevarul este ca daca nu aveau pile pe unde trebuie erau si ei langa ceilalti investitori. Sa vezi atunci climat propice! Dar poate nu e inca timpul pierdut, locuri mai sunt pe la Poarta Alba sau poate-i duce mai aproape de casa.
Privind retrospectiv se pare ca cel mai „baiat destept” a fost Bucsaru. A „investit”, a dat tunul si a plecat!

Gandalf (4 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:35

Ce mai conteaza ?
Evident ca de situatia de la cfr , tot „el ciobandante” e de vina 😉
Macar acum, cand tovarasul boc (care face poc) nu mai are fraiele in manuta, cand beneficiarul pomenii facute de transfugul paskany pentru campania electorala se duce incet dar sigur catre o locatie in care se poarta „uniforma” obligatorie , poate macar acum vor iesi pe interval cei care cunosc amanunte despre cum a „dat” u Cluj meciul ca sa ajunga cfr campioana din ordinul lui boc.
Si sa se faca dreptate.

KO-KO (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:52

Ca intotdeauna, conform obiceiului, ziaristii bucuresteni platiti la zi de FC Gazde SA si restul cluburilor de mare succes din capitala lovesc in CFR la comanda. De 7 ani loviti in CFR la comanda, dar fiti voi linistiti, regionalizarea e aproape.

PENSIONAR (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:54

Cam toti au facut la fel, dar vad bucuria e mai mare cand e vorba de un club fondat in 1907 cand se tragea cu tun ,in tarani, de la FLAMANZI, ca cereau -pamant.Un proverb zice-BANII RASCOLESC INPARATIILE SI MAREA CETTI SURUPA.

Rough Boy (19 comentarii)  •  13 februarie 2015, 21:28

An-tan-tichi-tan. ,,Vrăjitorii” cu Mureşan.

adi.b (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 4:32

Madame pe ce lume traiesti,iar o iei cu cei 4 dinti scosi care de fapt a fost unul si da a jucat dupa o saptamana nu dupa doua la fel cum a jucat si Rusescu dupa 3-4 saptamani nu dupa 3-4 luni cum ii cantata voi in stuna Stelei

Santeti_o_tara_anormala. (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 7:30

Am impresia ca voi toti visati cai verzi pe pereti. Voi traiti intr-o lume foarte ireala habar nu aveti despre cum decurge viata asa in general in lume. Cred ca am dreptul sa vorbesc mai ales ca traiesc si lucrez in a 4-a tara si peste tot a fost mai bine decat la voi.
Romanii asa ca neam au impresia ca sant foarte grozavi si nimeni nu e cum sant ei si de aici si articolul asta de nota 4.93 maximum. In Canada sau SUA de exemplu firmele, reclamele sprijina miscarea…de hochei, baschet si ceo fi. Ca e sport sau nu e sport e alta treaba asta e pentru ca asta vrea lumea. Si voi in Romania vreti spectacol..si cand un jucator roman de al vostru joaca prost radeti de el…pe de alta parte faceti misto de strainii de „gradul 2 si 3”. Pai nui nimic acum e randul vostru sa mergeti in Portugalia sa va cautati echipe ca jucatorul roman va primii 1000 E/luna salar de acum incolo…eventual. Arpad Pascanii a scos bani din piatra seaca sa faca ce a facut…dar in Romania voastra „super-duper” nu e loc. La voi lenea e mare doamna. Daca unu munceste 5-6 se aciuiesc pe langa sa scoata un ban. Daca cumva careva e mai harnic toti sariti pe el sa il jumuliti. Ati distrus tot voi toti si nu CFR, gresiti mult cand da-ti vina pe CFR. Intr-o economie normala lucrurile functioneaza altfel. Mi-e sila de voi ca nu intelegeti nimic….dar sa stati pe „flashter” sa beti 3-4 cafele pe zi asta stiti. Ba mai mult sa discutati la nesfarsit despre fotbal….sa cumparati fructe si legume din Turcia. Nu faceti nimic si voi criticati CFR care totusi a incercat sa faca ceva? Dar bai …voi meritati ceva ? Santeti niste zdrenturosi si traiti din mila altora si tot asteptati ca cineva sa vina sa va faca…sa va dea. Santeti niste zapaciti … e discrepanta mare intre cea ce vreti si ce eforturi santeti pregatiti sa faceti pentru a avea cea ce vreti. Dar voi nu intelegeti…cum ati putea intelege ? Bateti apa in piua si cautati vinovati oameni de 2 bani ce santeti.

Brad (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 8:56

Domnisoara debitezi minciun si neadevaruri. In primul rand C adu nu ia scos nici un dinte lui Milanov aceasta este o minciuna scormonita de voi slugile oricui.A avut un dinte operat ,urmatoarea etapa chiar jucand titular. ce penibila sunteti! In articolele acestea permanent uitati de stadionul construit de CFR dupa care plateste impozit,iar bani de la bugetul local exista dar lipseste cu desavarsire.
Bla . Bla . Bla…. acesta e valoarea articolului… 0

barbu brailoiu (104 comentarii)  •  14 februarie 2015, 9:51

domnisoara andries, pregatiti-va condeiul si spiritul critic remarcabil, pentru a scrie cronici nu doar la „omul pasare” ci si la omul-chifla care semneaza, din puscarie, george copos (se numeste, cumva, „ana snapan”?).
si va rog mult sa nu le pierdeti nicipe cele ale „scriitorimii innobelate” la poarta alba: gigi becali, mm stoica etc. caci nu sade frumos sa discriminati puscariasii si stabilimentele lor scriitoricesti!

dorelus (8 comentarii)  •  14 februarie 2015, 14:51

Marie,draga Marie nu-ti plac ardeleni,ai dreptate cu Muresean si cu Cfr doar ca prea ma duce cu gindul la proverbul ,paiul din ochiul celuilat si nu birna din ochiul propriu,mai precis nu se poate sa nu vedeti rahatul de la cluburile din bucale,doar ca va lingeti ce puteti intre voi bucuresteni.Doamne ajuta.

vasco (317 comentarii)  •  14 februarie 2015, 22:58

@pensionar,ori esti beat ori esti ungur.
@Ko_KO-vezi ca exista o regiune destul de apropiata,se cheama Ungaria..te poti muta..
Maria,chiar daca e evident ca Arpi al lor le-a dat teapa..sunt unii care ar da si pentru asta vina pe…mitici..Cam acesta a si fost scopul lui Paszkani,dezbinarea romanilor.

heheheee (1 comentarii)  •  16 februarie 2015, 17:04

Personal nu mi se pare sa se fi schimbat. E adevarat nu mai spune ca la CFR nu sunt probleme, nu mai declara suntem cu platile la zi, dar nu mi se pare schimbat. Cum nu prea ai voie sa comentezi cauze in care esti implicat in timpul judecarii, domnia sa tace si atat.
Are dreptate cand vorbeste despre climatul economic si, cred eu, ar trebui sa vorbeasca despre impozitarea excesiva, despre metehnele ANAF, despre alte tare are zilelor noastre in care suntem taxati la un curs de 4,79 lei pt un euro, zile in care suportam intinzand si celalalr buzunar toate hotiile politicienilor.

daniaania (5 comentarii)  •  19 februarie 2015, 11:34

Doamna draga…scrii numa sa scrii, vb aia.Sportul la noi nu este finantat de stat deloc,sportivii pleaca pe capete de aici..Fotbalul este in reges..Despre asta trebuie sa scrii, ce se poate face cu sportul romanesc, nu ai tu treba cu Muresan sau Porumboiu, Becali sau cine vrei. Noi avem probleme ca natie .Unii idioti se bucura ca dispar echipe si sportivi.Si voi alimentati prostia ca jurnalisti.

Comentează