Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ce mai execută galeriile?

C-aşa-i pe Youtube: mafioţii au fost detronaţi de terorişti în ierarhia valorică a ultraşilor lui Standard În decembrie 2013, fanii lui Standard Liege au desfăşurat în tribune un banner cu Scarface. Pe un fundal însîngerat, Al Pacino era distribuit în […]

joi, 29 ianuarie 2015, 11:03

C-aşa-i pe Youtube: mafioţii au fost detronaţi de terorişti în ierarhia valorică a ultraşilor lui Standard

În decembrie 2013, fanii lui Standard Liege au desfăşurat în tribune un banner cu Scarface. Pe un fundal însîngerat, Al Pacino era distribuit în rolul de ultras, cu mitraliera îndreptată spre rivalii de la Anderlecht. Al Pacino n-a avut nici o obiecţie, în schimb opinia publică din Belgia s-a indignat. Săptămîna trecută, ultraşii lui Standard au izbutit încă o ispravă asemănătoare. La derbyul cu Anderlecht, au întins un ditamai tabloul pe pînză, în care fostul lor căpitan, acum mijlocaş la adversari, Steven Defour, apărea decapitat, în stil sirian, de un ultras mascat. „Roşu sau mort”, scria pe banner. Fiecare fotbal cu demonii lui. La noi, demonii ăştia au mai des de-a face cu mamele adversarilor.

Ce să înţelegem din şocul de la derby-ul altora? Că moda mafioţilor s-a dus, în folclorul ultras. Acum se poartă look-ul terorist. A doua observaţie, mai largă decît stadionul, este că nici cinematograful nu mai e la modă. A fost înlocuit de jurnalul de ştiri, care şi el va fi înlocuit de Youtube, canalul privilegiat al comunicatorilor şi PR-iştilor din grupările teroriste. Dacă nu trăiam vremurile pe care le trăim şi nu eram bombardaţi cu revendicări 24h / 7, de „trădătorul” Defour se ocupa tot Al Pacino, eventual, cu două mitraliere deodată.

BBC a refuzat să difuzeze banner-ul întreg. A mascat sub o pată de „blur” capul desenat al fotbalistului. Unii fani ai lui Standard se apără invocînd libertatea de exprimare. Ei susţin că bannerul e inspirat din filmul „Vineri, 13”. „Păcălesc pe cineva?”, se întreabă postul citat. „Nu, pentru cei mai mulţi e clar că bannerul imită execuţiile de ostatici”. Clar ca roşul de pe turnesol. Fotbalul s-a molipsit şi el de noile forme ale violenţei.

Cineva a plătit pentru acest banner: sponsorii grupării Ultras Inferno 95. Cineva a muncit la el, timp de şase săptămîni. Cineva şi-a pus la bătaie isteţimea, pentru a găsit o metodă de a-l introduce în stadion. Au minţit paznicii, susţinînd că pe banner e pictat altceva, „Bărbat cu melon”, „Suporteri mîncînd cartofi”, „Tintin la oglindă”. Cumva, au fost crezuţi pe cuvînt de cercetaşi. Apoi cineva a cărat bannerul, l-a desfăşurat şi l-a ţinut frumos întins în tribune, iar cineva s-a făcut că nu-l vede. Cîtă risipă de efort şi de voinţă! Cîtă furie creativă dusă pe apa sîmbetei!

Poliţia belgiană susţine că nu se lasă pînă nu prinde „cît mai mulţi posibili dintre făptaşi”. I-a avut sub nas un meci întreg şi nu i-a văzut, probabil pentru că nu alergau să se ascundă. Vinovaţii riscă o amendă între 250 şi 5.000 de euro sau între 3 luni şi 5 ani de interdicţie pe stadioane. Perscuţie, nu glumă! Cînd vor avea din nou voie să se manifeste la peluză, cine ştie ce vor picta? Războiul stelelor.

Curentul general de opinie, cum relatează „Le Soir”, este că „s-a mers prea departe” cu acest banner. Da, s-a mers prea departe de fiecare dată. Asta reprezintă regula. Noutatea e că rivalitatea dintre echipe şi-a pierdut autenticitatea. Deşi galeriile invocă libertatea de exprimare, nu mai au ce să exprime. Au renunţat treptat la propriile mitologii, la propriile coduri şi simboluri. Vedetismul liderilor purtători de glugă a sacrificat dedicarea pentru fotbal, „pentru culori”, de dragul atenţiei. Atenţie cu orice preţ. Ultraşii vor să şocheze, să dezguste, să sperie, să revolte, orice, numai să fie băgaţi în seamă. Rivalitatea dintre Standard şi Anderlecht a ajuns imitaţia de prost-gust a rivalităţilor la zi pe burtiera televiziunilor. Răfuiala cu „trădătorul” Defour este o bătălie de mîna a doua, iar ultraşii lui Standard sînt o gherilă de carton. Obraznică, dar contrafăcută.

O altă schimbare în peisajul mereu turbulent de la peluză este că dispar feţele. Violenţa cu chipul lui Scarface a lăsat locul unei violenţe fără chip. Doar „victimele” de pe bannere îşi păstrează identitatea. Agresorii se leapădă de persoana lor, ca de un balast impus de societate. Dar o mulţime de chipuri mascate nu exprimă şi nu atrage atenţia aşa cum o face o singură faţă de om, fie ea şi desenată. Nu mitraliera, ci chipul actorului îi dă forţă pe ecran lui Tony Montana, în „Scarface”. Iar Al Pacino n-ar fi fost la fel de convingător în rol, dacă juca purtînd un prosop peste faţă.

Ultraşii lui Standard şi-au ratat pledoaria, deşi au lăbărţat-o pe o prelată, cu litere cît roata carului. Lumea nu citeşte vorbele, lumea „citeşte” întîi capul lui Defour, martir grafic. În centrul atenţiei s-a aflat, cu excepţia „blur”-ului de la BBC, mijlocaşul adversarilor.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

andrei (7 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 11:59

de unde si pana unde teroristi? chiar era o reprezentare a lui jason
daca ar fi fost jihadisti i-ar fi pus un turban pe cap
ok, reprezentarea e cam macabra si menita sa socheze dar hai sa nu o dam in „terorisme” doar asa sa mai castigam putina atentie, adica sa obtinem acelasi lucru pe care il scontau si suporterii respectivi…
si pana la urma cu libertatea de exprimare ce facem? maine poimaine o sa scrii un articol ca bine le-a facut la aia de la Charlie Hebdo ca prea ofensau pe toata lumea
e vorba de acelasi lucru, ba ultrasii au fost chiar cuminti in comparatie
un articol foarte superficial si comercial, dar poate asta era si scopul?

Max (12 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 12:14

Intii de toate, gasesc foarte reusita coregrafia celor de la Standard. Trebuie sa ai lacune serioase in cultura cinematografica daca-l recunosti pe Al Pacino in Scarface dar nu si pe legendarul hockey-mask killer din Friday the 13th, unul dintre cele mai iconice personaje din istoria filmelor horror.
In al doilea rind, constat ca frenezia cauzata de Charlie Hebdo a disparut dupa numai trei saptamini, iar cei care glorificau libertatea absoluta de exprimare au revenit la normal si si-au dat seama ca exista totusi cazuri in care se ajunge „prea departe”. Poate ca e mai bine asa.

Savin Nicu (3 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 14:44

e sinurul mod al ultrasilor de a se exprima, de a-si spune of-urile, de a nu se lasa sa fie spalati pe creier; si bineinteles ca presa,care in urma cu cateva saptamani era in totalitate Charlie, este acum de parere ca s-a depasit o limita; dar daca te uitai la tv dupa atentatele de la Paris, aceasta limita nu ar trebui sa existe dupa parerea majoritatii; pai acuma ce facem? Impunem aceasta bariera doar atunci cand ne convine?

La Liege a fost vorba de altceva cred eu…fanii lui Standard s-au ridicat impotriva ipocriziei, minciunii, caracterului jegos al unor fotbalisti…tipul asta in urma cu ceva timp dadea tonul cantecelor care ii defaimau pe cei de la Anderlecht, jura loialitate pe viata culorilor alb-rosii, si asta chiar daca plecase intr-un campionat strain; cand mergea acasa in Belgia se duce a meciuri si facea toate lucrurile astea;

Dupa parerea mea toti acesti oameni falsi isi merita soarta…cine dracu te pune sa faci ceea ce a facut Defour, daca sti ce caracter ai, daca sti ca peste 5 minute pentru un pumn de galbeni, „dezertezi si intorci armele”…fii domnule sincer, nu incerca sa pacalesti pentru un fir de popularitate; spune de la incept ca esti profesionist si ca joci aclo unde esti platit si nu se mai ajunge aici; daca declaratiile lui ar fii sunat asa dea lungul vremii, probabil ar fi fost huiduiut si apostrofat doar cand s-a intors in violet pe terenul unde s-a consacrat…

Nu e un capat de tara sa joci la marea rivala, dar nu face ce a facut Defour, pentru ca intr-o buna zi un coregrafia de la Liege, ar putea devenii realitate intr-o anumita conjuctura…din pacate

Liviu Ș (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 14:49

Odios ce au făcut huliganii respectivi. Cei care vorbesc de lacune în cultura celor care văd în imagine o decapitare stil ISIS au ei lacune grave în perceperea lumii reale.
Libertate de exprimare – da, dar fără a insulta/batjocori elemente sensibile pentru comunități cunoscute la nivel mondial, elemente față de care comunitățile respective și-au făcut cunoscută preocuparea (e.g. decapitările ISIS pentru aliații SUA, caricaturile vulgare cu Mahomed și Iisus pentru musulmani).

Andu (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 16:52

D-na Maria Andries!Nu sunteti Barbat,Nu sunteti ultras,Nu aveti de unde stii ce inseamna mandria de a iubi o echipa si jucatorii ei iconici!Nu mai incercati sa spalati creierul naivilor cu aceste articole !!Ultrasi belgieni au reusit sa-si manifeste perfect supararea cauzate tradarii jucatoruli Defour!! Si daca te-ai uitat si la filmuletul meciului la faza cand Defour este eliminat pt ca suteaza in tribuna din apropierea liniei de aut ai fi observat ca acest jucator si-a dat arama pe fata!! ASA CA LASA-NE,TE RUGAM!!

Octavian Stăncioiu (17 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 21:03

E libertate de exprimare sau nu? Dacă da, ultrașii Standard-ului nu au greșit cu nimic. Dacă nu, au greșit cei de la ”Charlie Hebdo”, fițuică ordinară, simbol al rușinii în presa mondială. Sau despre Iisus și Mohamed poți publica orice, că e liber de la ateii lumii occidentale, nu?

Câtă ipocrizie!

Eu (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 22:24

La inceput de luna urlati pentru libertatea de exprimare. In orice conditii. Le plangeati de mila celor din Franta. Acum ati intors iar placa, ipocritilor. Adica libertatea de exprimare sa fie, insa numai pentru unii. Oamenii de rand sa fie exclusi.

fish and chips (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2015, 4:23

domnisoara asa zis journalist aveti niste raspunsuri de dat.cel putin pe masura celor primate pana acum.nu de altceva dar va cam dati ( si ) cunoscatoare.

wolfgang (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2015, 11:52

Slab articol. Asemanarea cu terorismul e hilara, chiar stupida.
Dupa cum spunea si Savin Nicu, e un mod aparte de a protesta asupra caracterelor infecte ale acestor fotbalisti care au talent, dar nu prea au creier.
Asemanarea cu Friday the 13th este geniala si nu poate sa-i contrarieze decat pe cei care nu au habar despre filmul acesta si genul horror in general.
Fiti siguri, ca ultrasii lui Standard si-au atins scopul… au atras atentia asupra lor, dar mai ales asupra mesaului lor.
Vorbim de Belgia, o tara din UE… daca erau cei de la Galatasary sau Fenerbahce, ziceati ca e vorba de o tara cu locuitori inapoiati…
Pana la urma, e un banner inspirat dintr-un film celebru… dar, de aia din Polonia, o echipa unde joaca si Pulhac care s-au trezit cu sicrie cu numele lor pe teren… de aia de ce nu ziceti doamna nimic?
Sau ala e doar morbism, nu terorism?

albleu (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2015, 20:19

intrebare d-aia desteapta: unde se termina libertatea? si unde e libertatea de opinie…si unde is jucatorii aia `iconici` nu cred ca va fi vreun jucator care sa isi doneze salariul pt. vreo echipa, el ce mananca, mai ales ca de la 35-40 de ani nu are catedra de profesor universitar. Poate ca sunt un pic incoerent, dar sunt satul de `rivalitati`, sange in culorile clubului s.a.m.d.

durden (209 comentarii)  •  30 ianuarie 2015, 23:59

maria,imi pare rau dar de data asta gresesti.si mi se pare chiar penibil,in conditiile in care toate cercetarile de care era nevoie constau intr-un trailer pe youtube sau un search in google pt friday the 13th.numai paranoicii si incultii pot face legatura cu terorismul

BD la munte si la mare (15 comentarii)  •  1 februarie 2015, 15:04

bun articol, imi pare rau ca mi-am luat timp sa-l citesc 🙂

Richard Coeur de Lion (1 comentarii)  •  2 februarie 2015, 0:59

„apărea decapitat, în stil sirian”

Imi pare rau, dar ala nu e „stil sirian”, ci e STIL SAUDIT, fiindca Statul Islamic e creatia Arabiei Saudite, la indicatia AMERICANILOR data la sugestia MOSSAD-ului!
Ca n-o fi o mare diferenta intre sirieni si sauditi (ARABI sunt si unii, si ceilalti) e adevarat, dar „stilurile” sunt diferite, deocamdata.

Comentează