Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Simţirile unui general al culiselor

Dinu Gheorghe a revenit la Rapid cît să schimbe tendinţa: preşedinţii de club nu mai salvează echipe, se salvează doar pe ei

La nici două săptămîni de la semnarea contractului, Dinu Gheorghe cochetează cu ideea plecării de la Rapid. Anunţul, […]

miercuri, 21 ianuarie 2015, 12:22

Dinu Gheorghe a revenit la Rapid cît să schimbe tendinţa: preşedinţii de club nu mai salvează echipe, se salvează doar pe ei

La nici două săptămîni de la semnarea contractului, Dinu Gheorghe cochetează cu ideea plecării de la Rapid. Anunţul, strecurat într-o emisiune TV, i-ar putea tenta pe suporteri să descifreze semne rele, prevestitoare de retrogradare.

Din noiembrie, la clubul din Grant nu s-au produs schimbări dramatice. Adică dramatismul a rămas neschimbat. Nimic nou faţă de săptămînile cînd Dinu Gheorghe negocia pe îndelete cu Valerii Moraru revenirea în postul de preşedinte executiv. „În cele două luni pe care le-am  petrecut aici, am simţit că nu este nevoie de mine!”, iată motivul abandonului anunţat.
Dacă era fotbalist, Dinu Gheorghe ar fi explicat că „nu se simte apreciat”, aprecierea fiind măsurabilă în bani, cum altfel? Să spui că „nu e nevoie de tine” bate şaua cam în aceeaşi direcţie. Pentru a nu leza sensibiltăţile fanilor, oamenii de fotbal se străduiesc ca totul să sune frumos şi fac din proza clauzelor poezie pură. Ei nu îşi reziliază contractul cu echipa de suflet, ei se duc să-şi pudreze nasul în vestiarul rivalilor. Ei nu se ceartă, ei simt ostilitatea din aer, ca pe un parfum. Nota de bază, cea mai durabilă, e dată de avariţia patronului.

Dinu Gheorghe, om bun la toate, mai puţin la minuni, a simţit că nu e nevoie de el în Giuleşti. Nu e o trăire care să provoace un val proaspăt de panică printre fani. Salvarea echipei nu poate veni decît de la fotbal, nu de la vreun dirijor din birouri. Trăirea lui Dinu Gheorghe nu e despre Rapid, e despre altceva. Se pare că Liga 1 nu mai asigură un mediu propice pentru preşedinţii-vedetă. Deşi fac rocada de la o echipă la alta, oamenii au rămas aceiaşi. Dar fişa postului s-a schimbat, a virat de la vedetă la marionetă, de la polemică la birocraţie. Cuprinde alte întrebuinţări, mai puţin pitoreşti, mai plictisitoare.

Preşedintele executiv trebuie să execute. Nu mai este un general în războiul psihologic dintre etape, e doar un subaltern.

Un alt „factotum” itinerant, Narcis Răducan a plecat de la Astra, declarîndu-se incapabil să lucreze cu patronul Niculae, „e o persoană dificilă”. Ca şi cum în fruntea cluburilor se află numai personaje facile, din acelaşi aluat uşor de modelat. „Din păcate, nu mă pliez pe ce vrea conducătorul român!”, a oftat Răducan, inflexibilul. Deşi are mai multă experienţă în fotbal, nici Dinu Gheorghe nu se pliază. Flutură neconsolat batista demisiei, simţindu-se inutil. Prea mică scena, prea mare sărăcia, nici tu reflectoare, nici tu culise!

Cei 13 care trebuie să îmbrace echipamentul vişiniu cum s-or simţi? Nu sînt nici ei din cale-afară de folositori. Orice-ar face, oricum s-ar împrăştia pe teren, nu reuşesc să fie mai mulţi. Tot 13 rămîn. Dacă nu pleacă şi ei ( fireşte, din cauza lipsei de apreciere), pînă se reia campionatul, riscă să are ogoarele în Liga 2. Dar măcar riscă. Or fi inconştienţi, visători, optimişti. Sau n-au nici opţiunile, nici simţirile plenar dezvoltate ale şefilor de cluburi. Nu au atîtea talente, de comunicator, de mistificator, de negociator. E posibil chiar să n-aibă nici un talent. Deţin în schimb aptitudinea de a nu se plia sub greaua moştenire a lipsei de şanse.

Cînd a revenit, Dinu Gheorghe a promis să construiască o echipă care evită retrogradarea. A studiat datele problemei la faţa locului şi ochiul lui format a sesizat că abia dacă poate să construiască o echipă, cît de cît. Prin urmare, nu era nevoie de el acolo. El apare să salveze situaţia doar cînd succesul întreprinderii e garantat.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

O parere (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 13:00

nu credeti ca e altfel? Cumva patronii s-au prins si nu mai vor sa fie furati de presedinte? cum se explica conditiile jalnice de pregatire ale rapidului din Grecia?(aranjat de Dinu Gheorghe), un amical imposibil de realizat cu Xanti cand acestia au 2 meciuri pe saptamana(din nou Vama). Dar jucatorii de liga a 2-a din Portugalia sau India, adusi pe salarii duble ca acolo(din nou aranjati de Vama).

rapid (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 13:02

Foarte frumoas!!!

rapid (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 13:03

Multumim Maria Andries!!!

Daniel (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 13:14

Articolulface o caracterizare foarte buna a personajului DV,optimist considerat pana acum un competent in ale managementului fotbalistic.
As adauga cateva dedesubturi care au condus la aceasta demisie anuntata.In primul rand acest personaj este cunoscut ca unul care a capusat prin intermediul transferurilor cluburile la care a fost angajat.La un moment dat,actualul proprietar al clubului Rapid a aflat si el despre acest lucru,iar de foarte curand a avut ocazia sa vada ca lucrurile stateau asa cum sunau zvonurile.De asta s-a gandit sa faca un bypass si toate transferurile sa se faca prin firma de impresariat a fiului sau.Atat Valerii cat si fiul sau sunt insa la nivel de comedie in fotbal.Urmaresc jucatori in clipuri obscure si apoi se gandesc sa-i cumpere.
Asadar starea actuala de fapt se datoreaza conflictului dintre amatorismul Morarilor si jecmaneala specifica lui DV,mascata in autoritarism(sa faca el totul,astfel incat sa-si poata face mendrele).
Paradoxal,Moraru este exact ceea ce trebuia unui club ca Rapid,ocolit de catre toti potentialii investitori cu resurse financiare considerabile,ba chiar si de catre cei mai tepari de felul lor.El,cu resursele lui extrem de limitate(firmele lui o duc extrem de prost,conduse la fel de dezastruos de catre nevasta-sa,un monument de autosuficienta si de ‘Asa nu’ in management),vireaza pana la urma niste bani catre club prin intermediul unui contract de sposorizare aberant economic(sa dai 300.000 E/an fara sa reuseste mai nimic in domeniul cresterii vanzarilor marcilor tale e aparent de neinteles).Tot ce fac Morarii este sa viseze ca-si pot cumpara o imagine de magnati,viseaza sa contracareze frustrarile date de afacerile lor care sunt practic la limita insolventei).
Dar trebuie sa fim realisti,numai asemenea oameni ar mai putea baga ceva bani la Rapid in acest moment,toti ceilalti fug ca dracul de tamaie.La contractul de sposorizare se adauga si 500.000 E imprumut acordat clubului,de catre o firma care nu-si poate plati imprumuturile bancare si a fost nevoita sa apeleze la reesalonari la banci,la stat,la partenerii de afaceri!
De aceea fanii Rapidului ar trebui sa priveasca situatia ca pe una in care nu au altceva de facut decat sa ‘prizeze’ acelasi vis cu al patronilor,anume ca Rapid va deveni o forta,se va salva,va castiga,toata lumea o sa vorbeasca numai de ea.Orice rationament normal,financiar vorbind,ar aplica acum ar insemna declararea falimentului.Financiar si logic vorbind,la Rapid trebuie mult capital.In cercul vicios creat,niciun investitor cu multi bani nu se baga.
Sfatul meu ar fi sa sprijine cat pot echipa si sa-i insufle acel curaj nebunesc,care nu are de-a face cu ratiunea.Rationalul ar insemna falimentul imediat!

Meka (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 13:17

Imi aduc aminte cum aruncau cu pietre in Fatih Taher dupa ce acesta a bagat 7 milioane de euro in club. Acum nu mai investeste nimeni… iar Dinu Vama nu vine decat la investitii ceva mai solide. Poate data viioate vor lasa pietrele acasa…

adi_stelistul (107 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 13:20

Pe Rapid o mai pot salva in primul rand banii. Fara ei nicio echipa nu poate sa reziste. Abia dupa aceea putem discuta despre cat de judicios sunt folositi.

George (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 14:16

E clar ca ai nostri nu pot merge la curve cu portofelul gol, si nici masinile scumpe nu se pot plati cu aer, asa ca da-l naibii de Rapid. Toti jucatorii din Romania sunt niste mercenari, nu ar juca macar 5 minute pentru placerea de a juca sau pentru culorile clubului.
Daca jucatorii ar juca pentru echipa ar mai veni lumea la stadion, s-ar mai apropia si sponsorii.
Dar asa, cum naiba sa dai bani pe bilet, pentru un meci Brasov cu Chiajna?

George (6 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 15:04

Situatia este trista in tot sportul romanesc . Trecand la profesionism sportivii nu au realizat ca finantarea nu va mai fi ca in sistemul de stat . Fara banii de la televiziuni si – ici colo – implicarea primariilor (nu stiu cat de corect este si treaba aceasta ar trebui reglementata oficial !) fotbalul ar trebui sa se intoarca la amatorism . Uitati-va ce bugete au echipele din Turcia si, cu toate astea , rezultate internationale cand si cand cun scoate unul capul caum este impins la fund din nou . Si cand ma gandesc ca erau momente cand meciurile dintre echipele romanesti si cele turcesti (sau cipriote ca sa mai dau un exemplu ) erau dinainte castigate si nici nu ne puneam alta problema decat cea a scorului . Priviti Rusia si Ucraina ! Bani multi si rezultate ioc ! Consider ca finantarea in fotba ar trebui facuta altfel (mai ales acum cand NU SUNT BANI !) . TELEVIZIUNILE , o parte , actionari multi si cu sume mici (firme din orasele care au echipe ) si cat mai multi actionari individuali – persoane fizice care sa fie actionari si sa plareasca o cotizatie lunara – sa spunem 50 – 200 RON pe luna acestia avand dreptul sa primeasca abonament gratuit la meciurile de acasa . Adunand toti acesti bani s-ar putea definitiva un buget si … ASTIA AR FI BANII !! Statul ar trebui sa aloce bani pentru copii si juniori altfel , in curand putem sa inchidem sau sa o punem de mamaliga ! Priviti la Steaua ! Cumpara – de regula tot ce este mai bun in tara , dar… jucatori de 200 -1000000 euro . Cu asa buget NU VEI MAI FACE PERFORMANTA LA NIVEL EUROPEAN NICIODATA !!! Ceva trebuie facut !!

Marinel (5 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 16:32

Ca veni vorba de dinu gheorghe ….omul este presedinte si impresar. De ani buni in fotbalul romanesc, dinu gheorghe simte mirosul banilor si trage patronii in teapa. Omul avea la Rapid un grup de jucatori favoriti, printre care Costin Lazar, Nicolae Grigore….Cand cei doi au negociat contractele cu dinu gheorghe, au cerut o suma de bani, pe care mustaciosul a dublat o….cu conditia ca diferenta sa se imparta in mod egal, intre el si jucator…..

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 17:24

Domna Andries,

pe mine nu ma tenteaza sa descifrez semne rele, prevestitoare de retrogradare precum incercati sa insinuati dvs. Sunt de acord, insa, ca lui Dinu Vama i-a cam trecut vremea si nu o spun pentru ca nu a mai gasit la Rapid un „COPOS” de jumulit care-ti facea buget de 8-12 milioane de euro pe an si din cand in cand erai intrebat de rezultatele echipei .
Astazi , de cca. 3 luni , in afara punerii pe liber a marii majoritati a jucatorilor (niste muraturi) lucru usor de facut, a batut pasul pe loc in ceea ce privesc venirile de noi jucatori la echipa . S-a laudat ca face si desface si ca la 20 decembrie vot fi 28 de jucatori sub contract . Apoi a dat-o la intors , mutand data la 10 ianuarie , 18 ianuarie si tot asa . Acum isi plange de mila .
Cei din conducerea clubului l-au urmarit si l-au lasat sa vada ce face …adica nimic. S-a pierdut timp pretios din cauza lui ,de aceea fara a mai discuta cu el , de consultat nici vorba ,cei din conducere- patronat , au inceput sa aduca jucatori . Si-au dat seama ca nu-i o mare scofala sa faci asta . Cei tineri, cu putin curaj (tupeu) se misca usor si invata aceasta meserie din mers . Eu spun ca Dinu Vama nu va pleca de la Rapid ci va ramane sa invete de la cel tanar cum se salveaza o echipa de la retrogradare cu bani putini ,daca te misti repede . Ori Dinu Vama nu mai se misca la viteza la care are nevoie Rapidul . Timpul pierdut din cauza lui trebuie recuperat .Si va fi recuperat iar echipa in final se va salva .

ps- as vrea sa le reamintesc celor care miros a bolsevism – a se citi EFN – isti care umbla ca niste fantome prin istoria altor cluburi incercad sa fure , cum au facut-o dintotdeauna , steme pt a se reinventa si ca nu mai nerespecatrea regulametului disciplinar de catre Dumitru Dragomir, Mircea Sandu si comisiile lor , aceasta echipa fara nume nu se afla in ligiile inferioare datorita cazului valiza dar si a umblarii cu bani dupa jucatorii Gloriei Bistrita inaintea unui joc cu echipa Rapid. Aceasta echipa trebuia retrogradata insa Dumitru Dragomir a intervenit spunand ca datorita intrarii pe fir a DNA-ului in aceasta speta , ei si comisiile ligii vor lua o decizie de retrogradare sau penalizare a echipei in functie de cercetarile penale cat si a condamnarii sau nu in justitie a lui Gigi Becali . Iata ca acesta a fost condamnat pt fapte penale in care mita era folosita in scopul aduceri de foloase necuvenite buzunarului sau dar totul a fost trecut sub tacere si EFN-ul este bine mersi in Liga I .

De ce doamna Andries nu comentati si acest aspect foarte importa in curatenia fotbalului romanesc , care priveste „cea mai iubita echipa fara nume” dupa toate gloabele pamantesti ? Cu o conducere putred de corupta care zace prin puscari , echipa este tinuta in viata de catre coruptia din fotbalul romanesc dar si de voi ziaristii cat si de cei din toate televiziunile care inchideti ochii la faradelegi de dragul ei.
Toate acestea pt nu cunoasteti decat aceasta echipa bolsevica pe care a mangaiat-o bine pe crestet Ceausestii iar voi continuati la fel.

DVS. stiti ca aceasta echipa fara nume ,cu numai 23.000 de euro pe luna foloseste intreaga baza sportiva din GHENCEA 7 din 7 zile si 365 de zile pe an? Impartiti, va rog, aceasta suma la 40 -50 persoane – si apoi la 30 de zile si veti afla ca GIGI POARTA ALBA plateste cam cat o ciorba de burta pt fiecare persoana, pe zi, care se antreneaza in baza MAPN-ului .

PS2 – poate GIGI POARTA ALBA isi rupe de la gura vreo 15-20 de ha de pamant si ii face EFN-ului o baza sportiva cu hotel , terenuri de antrenament si sali de forta si de recuperare, ca sa nu mai stea cu mana intinsa pe la MAPN .

buzunarel caragea (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 18:37

o parere cam incalcita,aveti dl.LEFTEREANU….ati inceput cu RAPID,binisor comentariul despre conditii si bani ,dinu v. si strategia de salvare,toate ok. DAR ce legatura are pretul unei ciorbe si baza de antrenament a STELEI…RAMANE O ENIGMA.

Unu’ (24 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 20:49

@ LEFTER POPESCU

Tinand cont de situatia critica a Rapidului, pe tine te intereseaza ce face Steaua. Ti se pare ilegala prezenta Stelei in campionatul romanesc? Banuiesc ca se poate din punct de vedere legal sa faci o plangere in acest sens daca simti ca ai dreptate.

Zici ca toata conducerea e la inchisoare pentru evaziune fiscala. Foarte bine, ca roman ce imi platesc taxele la stat, doresc sa fiu egal in fata legii cu oricine, indiferent ca e patron la Steaua sau nu. Oamenii au prejudiciat statul, sper ca fiscul sa faca tot posibilul sa recupereze suma stabilita la tribunal.

Multi vad ca se plang de echipele comuniste care trebuiau desfiintate de mult pentru tot raul adus fotbalului romanesc. Fals, nu clubul de fotbal a facut atata paguba, ci cei din partid care probabil, in momentul de fata nu prea mai sunt in viata. Pe principiul asta, nemtii ar trebui desfiintati ca natie pentru milioanele de victime din cele 2 razboaie mondiale. Cei care au decis blaturile din trecut , au disparut de mult din peisaj , de vreo 25 ani , la fel, daca ai problema , ii poti actiona legal.

Esti rapidist, du-te la stadion, cumpara bilet, sustine echipa, incurajeaz-o. O parte din esecul Rapidului o poarta si suporterii care au creat din Rapid o echipa cu o imagine deplorabila (vezi ploaia de flegme sau pungile cu „ceai”) care in momentul de fata atrage tot felul de pesoane dubioase la conducerea clubului. Ce om de afaceri si-ar asocia numele si imaginea cu ceea ce se intampla in Giulesti? Simplu, ne uitam la ce s-a perindat la Rapid dupa Copos. Poate acel farmec al Rapidului de care se vorbea odata e confundat in zilele noastre,cu golania, violenta , huliganismul. Una e sa fii patimas si alta e sa refulezi la adresa altcuiva care a facut alte alegeri in viata.

Ca rapidul sa devina pe linia de plutire trebuie o mobilizare si o schimbare de atitudine din partea tuturor. Deci daca vrei binele Rapidul, ajuta si sustine-ti clubul si lasa Steaua sau echipa fara nume deoparte. Are cine sa se ocupe de ei, DNA, UEFA, TAS, in ziua de azi nu prea mai e loc de scapare.

eugeniu (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 10:08

Se pierde timpul degeaba ! Situatia este atat de proasta incat singura solutie viabila ramane retrogradarea , eventual prin folosirea jucatorilor tineri din propria ograda ,- mare greseala ca au fost lasati sa plece Ciolacu , Coman si ceilalti jucatori formati de Rapid – . Acestia , jucatorii tineri , mai putin pretentiosi care se multumesc cu mai putin , se pot roda in acest retur , au ocazia sa si insuseasca schemele de joc si automatismul acestora si in final Rapid va avea din nou o echipa . Nu este nici o drama daca se retrogradeaza , important este sa se formeze o noua echipa , mai stabila .

LEFTER POPESCU (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 12:03

Tuturor celor care-mi interzic sa-mi spun parerea despre felul discretionar in care echipa fara nume a fost ajutata, avantajata , iertata , mergandu-ae pana a se schimba articole din regulamente pentru a nu fi penalizata sau retrogradata , am sa le spun cu condescendenta ca au ramas incremeniti in sabloanele regimului comunist, uitand sau nestiind ca in ’89 au murit tineri care doareau ca si mine (prezent in piata palatului cand Milea „curajosul ” s-a ” autosinucis”.

Da , ati intuit bine , cele doua echipe bolsevice trebuiau desfintate atunci precum s-a intamplat cu suratele lor mai mici: Dinamo Victoria , Flacara Moreni, FC Olt etc. astfel, astazi, am fi avut un fotbal cu mult mai curat in care niciodata un Mitica Dragomir nu ar fi condus Liga I.
Acesta ,stelist pana-n maduva oaselor si nu dinamovist precum incearca unuii sa creada, care a facut tot ce a putut , prin orice mijloace , ca aceasta echipa fara nume , o fantoma a armatei lui Stalin in fotbalul romanesc sa stea mereu cocotata in fruntea ligii sale .

ps- astept intrebari pertinente de la cei care o pot face cu ingaduinta si respect.

Simple Man (19 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 12:22

Tradiţiile, farmecul, inima şi sufletul Rapidului au fost şterse cu buretele odată cu instalarea noului investitor. Retrogadarea este iminentă. Pănă la vremuri bune pentru iubitorii mereu şi greu încercaţi ai acestui club e cale foarte, foarte lungă. Până atunci s-auzim numai de bine.

Gheorrrghe (15 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 12:27

Bravo, Maria. Mulțumim ca ne bagi in seama, ca îți pasa.

Pacala (19 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 20:25

Bravo Maria! Super bun articol/blog. Dar nu ai ce sa mai zici, pentru ca sa tot tras in RAPID la foc automat, daca nu era marii sforari de la steaua si dinamo, sa trezit niste no-name de la Chiajna, CSM Iasi, etc… sa se ia de RAPID de ia parat la TAS.
Un lucru clar se vede, sa scapat de Copos, dar RAPIDUL cu suspectii care conduce clubul din umbra inca, NU mai este inghitit de mafia FRF si LPF.
Si din pacate RAPIDUL va disparea ceva timp, asta din cauza anumitor suspecti care au inca ghearele jegoase pe Clubul RAPID.

@ Unu – vezi-ti de clubul tau fara nume fara nume…. ca au fost si inca sunt favorizati pe plan intern. Cand UEFA va penalizat si va pus sabia deasupra capului, FRF si LPF sa facut ca ploua, nu sa zis nimic, nici un comunicat de nicaieri, doar 1-2 articole prin ziare si atat. In OCCIDENT asa ceva se ia in serios, si se aplica amenzi interne la fel, dar in Romania corupta toti de la FRF si LPF sunt toti stelisti.

Rough Boy (19 comentarii)  •  24 ianuarie 2015, 7:28

Cea mai tare ţeapă luată de suporterii rapidişti prin cedarea (vânzarea acţiunilor) lui Moldo(cap)gol!

Comentează