Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Lumea de paie a lui Niculae

Iată un motiv concret pentru ca Budescu să renunţe la sarmale: şeful lui colecţionează elefanţi împăiaţi

Care-i morala din fabula cu elefantul şi Niculae de la Astra? Cea clasică: miliardarii împuşcă între ochi animale rare. Dintre toate distracţiile din lume, […]

marți, 25 noiembrie 2014, 9:41

Iată un motiv concret pentru ca Budescu să renunţe la sarmale: şeful lui colecţionează elefanţi împăiaţi

Care-i morala din fabula cu elefantul şi Niculae de la Astra? Cea clasică: miliardarii împuşcă între ochi animale rare. Dintre toate distracţiile din lume, ei o aleg pe asta. Ca să vezi! Te aştepţi ca averea să asigure confort hi-tech, ca în SF-uri. Şi, cînd colo, ei rîvnesc să trăiască într-o parodie a Epocii de Piatră. Doar că omul cavernelor nu se ducea la vînătoare de iepuri cu TAB-ul militar, cum procedează Niculae pe domeniul său de la Zimnicea. Nici nu zbura cu avionul personal spre îngrăditura cu mistreţi. Cam atîta-i diferenţa. Şi puştile de calibru mare. Devine delicat să-l întrebi pe finanţatorul Astrei, cum l-au întrebat cei de la „Libertatea”: „Mai trageţi speranţe la titlu?”.

În mod ironic, Comuna Primitivă e culmea luxului, fiţa fiţelor. Numai miliardarii şi-o pot permite. Civilizaţia e pentru plebe. Patronul giurgiuvenilor nu se mulţumeşte doar cu vînătoarea contra cost, vrea să aibă şi dovada împăiată a succesului întreprinderilor sale din savană. La ce-i foloseşte? Ca argument. O fi vrut să aibă acoperire totală cînd spune: „E un elefant în cameră”. O fi vrut să-i cuminţească pe fotbaliştii de la Astra, cînd cer salarii şi prime: „Nu vă puneţi cu mine. Nu uitaţi cine sînt, ce trofee am!”. Iar arbitrii care oficiază la meciurile vicecampioanei ar putea, la rîndul lor, să resimtă oarecare nod în gît: „Dacă a nimerit un ditamai elefantul, nu e bine să-l superi…”.

Dar prada din Africa nu reprezintă nici pe departe cel mai mare şi mai scump trofeu defunct din palmaresul lui Niculae. Pe primul loc stă mamutul cu picioare de lut, economia României în comunism. A fost, la fel ca toate prăzile rîvnite de şeful Astrei, o pradă uşoară, lesne de ochit şi de doborît. Nici nu s-au tras focuri de armă, doar s-au întins nişte capcane anchetate acum de DNA. Gaz ieftin de la stat, combinate la preţ de fier vechi, terenuri agricole la preţ de pămînt de flori. Dintr-un laţ în altul, Niculae şi-a construit propriul imperiu de paie, după chipul şi asemănarea mamutului socialist.

În fotbal, comentau ziarele scoţiene, Niculae se comportă tot ca pe un domeniu de vînătoare, „cu antrenorii şi jucătorii pe post de vînat”. Vînat mic şi lent, ăsta cu crampoane, adică neinteresant. Oricîte sarmale ar mînca Budescu, tot nu schimbă categoria, de la domestic la pachiderm. Dar nu atît vînătoarea, cît apetenţa pentru taxidermie îl caracterizează mai fidel pe şeful Astrei: să fie înconjurat de oameni de paie, să facă spectacol într-un fotbal de paie, să conducă echipe de paie, care azi se retrag, mîine revin, azi iau Cupa, mîine dau faliment. Să fie miliardar într-o ţară de paie, cu legi de paie şi instituţii de chirpici.

Din raţiuni de braconier care se ignoră, Niculae a evitat să investească la un club unde să întîmpine rezistenţă din partea suporterilor, a fostelor glorii, a celorlalţi acţionari. Deşi se recomandă drept vînător, nu e genul care să obosească ori să rişte. Biotopul miliardarilor ca Niculae nu e jungla capitalistă, a competiţiilor veritabile, ci ţarcul comunist, al hăituielilor aranjate şi al victoriilor îmbălsămate.

„De ce atîta caz? Totul a fost legal!”, a comentat Niculae chestiunea vînătorii în Africa. La o adică, el s-ar fi mulţumit să împuşte şi o vrabie cu un AK-47, doar că nu-i mai rămînea nimic de pus în vitrină. De asta şi-a făcut rost de un elefant bătrîn şi bolnav, „care nu mai perpetuează specia”. Tristă distracţie!

Cînd nimereşte în cîmp deschis, într-o luptă adevărată, Niculae se plînge că-l fură arbitrii. Totul e legal, dar, clar, îl fură. „Sîntem o echipă mică, dintr-o ţară mică şi plătim din această cauză!”, a explicat finanţatorul de pe malul Dunării, după meciul pierdut cu 1-2 în faţa celor de la Celtic Glasgow. Apoi şi-a amintit că Scoţia nu e un vast teritoriu şi a invocat handicapul istoric: „Sîntem un popor mic şi ne-am bătut cu o echipă fondată în 1880. Dacă ne băteam de la egal la egal era altceva!”. Asta, partea cu „de la egal la egal”, ar fi zis-o şi elefantul. Deşi nu e sigur că s-ar fi referit la acelaşi lucru ca Niculae.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

birlic (25 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 9:55

Imi cer scuze, nu vreau sa zic ca un elefant poate fi ochit de ori cine ,dar cine poate ochi o musca tete ,ala e vanator, pe care amerecani ii zic lunetist . In ce-l priveste pe sarma sau pe Buda de Escu cum imi place mie sa-i zic sa stie ca a contribuit decisiv la soarta echipei cu ifosele lui de mare fotbalist.

FYIRI (21 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 12:44

sarut condeiul, bravo

NYPD (13 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 12:48

Maria, o „epiderma ferma” nu e pentru boldul jurnalistic, incearca toporul DNA.

talpaiadului (8 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 13:48

Foarte bun articol, bravo!

steaua.libera (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 13:53

Bravo Maria, bun articol!
Totusi cred ca e bine ca n-a investit la o echipa de traditie, daca tot are chef de experimente sa le faca la el in ‘laborator’..
Asa trebuia sa procedeze si ciobanul!

rad1cal (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 13:56

Mi-a placut foarte mult articolul. Adevarat, din pacate …
In orice caz, ii doresc „domnului” Niculae ca data viitoare cand se va mai duce sa impuste animale nevinovate, sa i se blocheze pusca fix cand se va afla intr-o confruntare cu o turma de elefanti. Ar mai scapa lumea asta de un parazit.

Unu (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 14:11

O rusine de om. Intr-o lume saraca si bolnava in care zilnic mor copii de foame el arunca cu banii pe vanatoarea unui animal de prin Africa.
Eu l-as scuipa in fata pentru acest om ingust la minte. Nu merita nici cea mai mica atentie.

re (9 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 14:30

Saracul…si nu la iepuroi ma refer. :).
Este si vina celor care accepta sa lucreze cu astfel de personaje.

fax (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 14:44

nu mai vin la stadion.

revoltat (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 15:27

Foarte buna analogia omului avut care in loc sa gaseasca bucuria in dezvoltarea de tehnologii SF (ex. Elon Musk) se refugiaza in a omora intr-o lupta deloc egala o fiinta din ce in ce mai rara si mai pretioasa. Un secursit ce se comportat ca si cum merita tot ce a obtinut in aceasta viata .

lux (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 15:36

pe langa faptul ca il fura arbitrii, il mai fura si statul dandu-i gazul la suprapret (printre altele)… incep sa-i plang de mila. bun articol 😉

Florin (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 16:06

Superbe articole am citit pe aici in ultima vreme. Tineti-o tot asa!

Lord Of The Drinks (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 16:38

Maria, se zice EPOCA PIETREI nu Epoca de Piatra. Asta asa ca fapt divers, ca vad ca toti ziaristii fac aceeasi greseala…

RazvanC (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 16:41

Fosti securisti care ne dau lectii de capitalism.
Felicitari pentru articol. Scursurilor astora trebuie sa le aduci aminte mai des de scarba pe care ne-o provoaca.

aham (67 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 16:44

oribil. un om oribil, un specimen care merita chiar el sa fie impaiat ca sa nu se mai perpetueze nemernicii.

eulmeu (11 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 17:22

SENZATIONAL ARTICOL

john.peris (22 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 17:35

Exceptional articol, felicitari Maria !

CHALEX (11 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 18:03

De cum am auzit de episodul „Elefantul impaiat” mi-a venit in minte bancul cu soricelul si elefantul.
Se zice ca un soricel a dorit sa treaca peste grania un elefant. Pentru ca nu avea aprobarile necesare, sorielul i-a pus elefantului doua paini mari in urechi si la granite le-a reprosat, suparat, vamesilor care nu vroia sa lase elefantul sa treaca granita: „Este scandalos, nu mai poate omul sa-si ia un sandvich cu el ca, iata, este oprit la granita!”
Se para ca „rozatorul”(de bani publici, ca doar de aceea a fost securist… candva!) nu a avut nevoie de forme pentru trecerea elefantului peste granitele africane, el platind din banii rezultati din arderea gazului dat mai pe-de-gratis de galantul Adrian Nastase(ca doar ex-premierul nu dadea din mosia ma-sii, ci din a tarii!) pesin, pentru a avea in mijlocul Baraganului tabloul vivant al unei savane africane.
Si, culmea(!), nici nu i-au trebuit doua paini ca sa-si treaca „sandvichul favorit” peste granita!
Sa-l manance sanatos, cu toata familia si sa mai opreasca si ceva din el pentru cand va fi – caci va veni si ziua aceea! – la mititica.

adi (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 22:53

In sfarsit un articol bun din partea D-nei…cu o singura mentiune: nu Niculae de la Astra ci Domnul Niculae de la Astra…asta pentru ca exista totusi o diferenta intre voi…sau mai multe…

cristi_schleck (5 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 7:37

D-na/D-soara Maria, despre SPORT cand ne scrieti cateva randuri ? suntem satui de cancan, fie el si poleit ca al D-voastra.
E ca si cum maine as castiga la loto, cumpar 100 tigri, pe 10 ii omor impuscandu-i la mine-n casa si apoi s eface mare tam-tam.
Ok, a impuscat un elefant batran si bolnav, din banii lui, castigati cinstit si aici ar fi trebuit sa se incheie discutia. Ca ne bagam unde nu ne fierbe oala…e tipic romanesc.
Case closed.

Marian (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 10:06

Slab de tot Maria.

xolv (12 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 12:55

Daca am avea astfel de articole in loc de osanale partidelor sau executii publice la comanda, alta ar fi soarta tarii. Bine, si 60% din populatie sa lase tembelizorul si sa puna mana pe carte….. Exceptional articol, oricum.

Comentează