Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Iluzia competenței la Ligă

De ce a renunţat Iorgulescu la comisii? Ca să aibă cu ce se spăla pe mîini: cu decizii precum cele din cazul Rusescu – Mureşan

A fost nevoie de un an pentru ca Gino Iorgulescu de la LPF să revină […]

miercuri, 19 noiembrie 2014, 12:32

De ce a renunţat Iorgulescu la comisii? Ca să aibă cu ce se spăla pe mîini: cu decizii precum cele din cazul Rusescu – Mureşan

A fost nevoie de un an pentru ca Gino Iorgulescu de la LPF să revină la alura care l-a consacrat: cea de preşedinte de la FC Naţional. Îl ştiţi, personajul acela care încerca să ne convingă că echipa lui pierde viteză în retur numai şi numai din cauza persecuţiilor. De data asta, şeful Ligii dă vina, într-un comunicat-pamflet, pe „judecătorii” de la comisiile FRF. Are motiv, dar n-are rost. Altceva ar trebui să facă.
După ce i-a dat un cot în ochi lui Rusescu, Gabriel Mureşan a fost suspendat 16 meciuri de Comisia de Disciplină şi Ketchup. Pedeapsa a fost ştearsă, ca şi cînd n-ar fi existat, de Comisia de Recurs şi Înălbitori. Iorgulescu spune că „un astfel de derapaj e inadmisibil”. Urmează, în comunicat Ligii, un dressing cu ou şi oţet, din partea casei, pentru justiţia federală. „Pentru că avem cunoştinţă despre astfel de practici, am renunţat la acest comisii”, explică şeful LPF. În ianuarie, spunea că a renunţat „din motive obiective”: „Dacă se ajungea la TAS, comisiile Ligii nu erau recunoscute”. Acum Iorgulescu recunoaşte că a avut şi motive subiective: „Nu am crezut că vom reuşi să găsim 15 oameni bine pregătiţi şi, mai ales, integri, în judecarea unor astfel de cazuri”.
Bine, dar măcar au încercat să găsească? S-au străduit, cît de cît? A umblat Diogene de la Ligă cu lumînarea aprinsă în toiul zilei, chemînd juriştii la interviu de angajare? Sau se bazează doar pe experienţa personală, care i-a modelat o viziune neagră cu picăţele negre asupra naturii umane?
E amuzantă, totuşi, gravitatea tonului din comunicat, parcă nu e vorba de Recurs şi Disciplină, ci de Curtea Supremă şi Tribunalul de la Haga. „Nu ne propunem să intrăm în detalii avocăţeşti”. Dar intră, involuntar. „Nu ne dorim să ne transformăm în procurori de caz”. Dar se transformă în detectivi particulari de caz, care studiază metodic cu lupa o mizerie cît casa. De ce se agită şeful Ligii să critice nişte comisii pe care oricum le-a abandonat, ca pe nişte capre rîioase şi nărăvaşe? De dragul lui Rusescu? Nu, de dragul imaginii LPF: „Aceşti oameni distrug prin astfel de decizii o imagine pe care noi ne luptăm în fiecare zi să o facem altfel”.

Luptă la cuţite şi furculiţe, nu glumă! Cînd semna contractul de rentă viageră pentru Mircea Sandu, Gino Iorgulescu, prim-vicepreşedinte al FRF, lupta pentru o altfel de imagine a fotbalului nostru. Nu intrăm în detalii avocăţeşti, dar contractul ăla a ajuns să fie cercetat de DNA. Cînd l-a propus pe Mircea Sandu „membru pe viaţă” în Comitetul Executiv, cînd l-a ridicat în slăvi, „e meritul lui că România va găzdui meciuri de la Euro 2020”, Iorgulescu lupta tot pentru o altfel de imagine a fotbalului nostru. O imagine în sepia. Un dagherotip.

„Ştim, poate că adevărul e undeva la mijloc”, relativizează comunicatul LPF. Nu adevărul, compromisul e undeva la mijloc. Iar misiunea justiţiei federale nu e să maimuţărească instanţele din afara fotbalului, ci să aplice nişte regulamente. Dacă regulamentele sînt şi proaste, şi prost aplicate, iese ce-a ieşit. Nimeni nu e mulţumit. Pe Rusescu îl doare ochiul, pe Mureşan, cotul, iar pe şefii de la ASA Mureş îi afectează pe termen scurt faptul că sînt „certaţi moral” de lume.
Ca „vice” în FRF, membru în CEx al FRF, ca preşedinte al LPF, Iorgulescu poate face mai mult pentru a preveni astfel de situaţii. Mai mult decît nişte manifeste apretate ale nihilismului cu faţă umană. Dar nu cere nici măcar o demisie, o schimbare la comisii, nu schiţează nici o soluţie, nici o măsură. Doar se întreabă: „Ce trebuie să se întîmple pentru ca trei membri dintr-o comisie să poată aplica o sancţiune?”. Ce coincidenţă! Exact asta ne întrebam şi noi, restul, care n-avem funcţii de decizie în fenomen.

Dar, şi aici se termină coincidenţa, noi n-am promis cluburilor „credibilizarea fotbalului românesc”. Nici nu le-am îndemnat, în euforia momentului din noiembrie 2013: „Să facem ceva civilizat ca în fotbalul dezvoltat”. Pînă acum, Iorgulescu n-a făcut decît să dea cîte un cot retoric în ochii lumii, ca-n fotbalul subdezvoltat, cînd arbitrul e prins cu evacuarea gîştelor din careu.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

viorelu (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 13:04

eu zic ca muresan si tg mures sunt niste victime. cum sa primeasca saracii 16 etape? e prea dur.

nu vrem sportivi & stadioane suspendate. asa ca dam vina pe oricine mai putini pe organizatori ca lucrurile merg prost. iorgulescu & Burleanu sunt si prosti pe langa mitica&nasu care erau niste hoti diplomati.

Cristi (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 13:21

Burleanu = M. Sandu
Cum dreaq sa nu il suspenzi pe muresan, pe motiv ca arbitru a dat doar galben, ????
Arbitru a fost suspendat pentru furt calificat ceea ce denota ca a pierdut meciul din mana , cu sau fara vointa (sigur intentionat)
Arbitru a recunoscut ca trebuia eliminat…
Pai comisille acestea, nu trebui ma sa repare nedreptatile???? confirmate prin sanctiuni la arbitru…

geo (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 14:19

Cititi frate regulamentul si nu mai vorbiti dupa ce se scrie in presa! Regulamentul este prost intocmit, decizia este una perfect legala dupa regulament, doar membrii de la comisii judeca dupa anumite norme dispuse acolo. Daca alea spun o anumita chestie, nu poti sa schimbi dupa cum vrea muschiul tau. Daca nu cunoasteti, nu comentati.

andy (23 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 15:24

Hotie ordinara,Iorgulescu a dat drepturile tv lui Paskani fara licitatie. Cum sa nu ia nimic unul care i a scos ochiul unui jucator?

Gigi (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 16:03

Cum e cu suspendarea lui Sinmartean? Si el a dat cu cotul. La dinti. Asta ca sa vedeti cit sunteti de isteti. Mie Imi place mult de Sinmartean, dar se mai intimpla. Ce ziceti de arbitrul asta care nu I-a dat nici galben. Tot ungur…

un roman scarbit (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 16:45

Nu stiu ce spun regulamentele , insa pun o intrebare: daca Muresan facea acest gest in afara stadionului facea sau nu puscarie si platea sute de mii de lei daune morale ????? A lovit premeditat si cu rea vointa ca un infractor de drept comun si cine-i ia apararea acestei lepadaturi este asemenea lui !!!! Daca regulamentele gresesc atunci trebuiesc schimbate si acest huligan trebuie trimis acolo unde-i e locul : LA PUSCARIE unde stau cei asemenea lui , nu intr-o lumea ce se vrea civilizata !!!!!!! Nu uitati ca Rusescu era pe teren sa-si castige painea iar Muresan care l-a privat de asta nu merita nici o sanctiune indiferent daca e stipulata sau nu in regulament ?????

dimi (21 comentarii)  •  20 noiembrie 2014, 10:04

Din nou felicitari Maria pt. articol ! Stau si ma-ntreb oare vom scapa vreodata de acesti „cotonogari’ ? Dar bine ca am scapat de Cadu, tot un var de a lui Muresan. Si lista ar putea fi completata cu altii care daca-i urmariti nu se simt bine daca nu iau un galben sau fac vreo victima.(Muresan la orice deposedare nu se lasa pana nu-i aplica adversarului cate o corectie) Probabil ca dupa zeii dela LPF doar daca iti scoate un ochi sau iti rupe un picior pot fi suspendati.Si oare chiar saraceste fotbalul nostru fara acesti Mureseni ?

birlic (25 comentarii)  •  20 noiembrie 2014, 10:26

comisii extremiste ,ori 16 ,ori nimic ,sa mai intelegem ceva ,in ori ce caz nu Burleanu e vinovat ,cum nu e vinovat nici Basescu pentru Indoe ,sau poate in mintea stemelistilor chiar e.

dani (88 comentarii)  •  20 noiembrie 2014, 12:37

Exista doua situatii diametral opuse:atunci cind un jucator al celor doua clone comuniste este grav accidentat si cind jucatori ai clonelor accidenteaza grav. In prima situatie, intervine corul tragediilor antice, boceste lugubru-precum un ciine la luna-si cere pedeapsa capitala! In situatia de la punctul 2 acelasi cor-deloc neinteresat-cere clementa, pedeapsa avertisment-precum pt Firea-n-a vrut, n-o sa mai faca etc. Caci dara comisiile cu impartirea dreptatii, nu sint din Dorohoi…ele sint din orasul clonelor comuniste…

Comentează