Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Efectul Halep în birouri

În timp ce faraonii banului public promit piramide, tenisul românesc se află tot la stadiul de colibă.

Terenurile de tenis inaugurate în 2014 în România au fost donate de unul dintre sponsorii lui Halep. Donate, adică nu s-a cheltuit nici […]

miercuri, 29 octombrie 2014, 9:35

În timp ce faraonii banului public promit piramide, tenisul românesc se află tot la stadiul de colibă.

Terenurile de tenis inaugurate în 2014 în România au fost donate de unul dintre sponsorii lui Halep. Donate, adică nu s-a cheltuit nici un ban public. Şi cine credeţi că s-au înghesuit să taie panglicile? Primarii din oraşele beneficiare.

Dincolo de aceste donaţii, 13 la număr, autorităţile au promis infrastructuri megalitice şi atît. Au organizat un turneu WTA la Bucureşti, dar asta nu-i încălzeşte prea mult pe juniorii care joacă tenis la perete. În ceea ce-i priveşte pe ei, rezultatele lui Halep n-au făcut decît să umfle potul din promisiunile mai vechi. De exemplu, proiectul unei Academii de Tenis circula prin birourile edililor bucureşteni de cîţiva ani. În mai, au început lucrările. În iunie, primarul Oprescu anunţa că Academia de 1,4 milioane de euro, fără TVA, va fi finalizată iminent în septembrie. „Vrem să atingem cotele europene de civilizaţie”, a spus edilul, citat de Mediafax. Apoi şi-a înfrînat elanul civilizator, anunţînd că academia va fi gata pînă la sfîrşitul anului. Prin august, Oprescu atingea cotele balcanice ale polemicii, păruindu-se la figurat, deocamdată, cu năbădăioşii din Consiliul Capitalei, care blochează bunătate de planuri.

La proiectul Primăriei, Guvernul a plusat şi a promis, prin reprezentanţii săi, o Academie de tenis şi mai mare, de 13 milioane de euro, cu hotel, spa, fitness, biliard şi alte anexe gospodăreşti. „Academia nu este la nivel de discuţie, ci la nivel guvernamental”, susţinea ministrul Sportului, după finala Simonei de la Roland Garros. La nivel guvernamental a şi rămas. Un dosar la Compania Naţională de Investiţii, printre alte dosare care aşteaptă „verde” pînă se îngălbenesc. „2014 este anul investiţiilor!”, adăugat Szabo. Este evident, nu? Ministerele, mai ales cel al Sportului, se scaldă în bani. Noroc cu ultima rectificare, că altfel se inundau.

Cu Academia de Tenis din Bucureşti, ne-am liniştit, o vreme, pînă cînd va fi promisă din nou, în cadru festiv. Cu ce s-a ocupat Federaţia de profil, condusă de Cosac, alias „contemporanul lui Halep”? În iunie, şeful FRT promitea, în presa gălăţeană, un concept la modă prin federaţii: centre de excelenţă. Cosac a promis un astfel de centru la Constanţa, în 2014. Proiectul s-a amînat, de vreme ce şeful banilor din sportul constănţean, Nicuşor Constantinescu, are probleme cu legea şi se tratează în SUA.

Cosac a promis un centru de excelenţă şi la Galaţi, „în următorii doi-trei ani”. A promis şi refacerea Bazei Sportive Doherty, în numele căreia a fost defrişată o treime din Parcul Operei. Copacii erau deja tăiaţi, în rest nimic, nici vorbă de cele „nouă terenuri de tenis”, pe care le vizionează mental Cosac.  A promis şi un Complex Naţional de Tenis”, cu cinci terenuri acoperite, şi un Centru al Speranţelor Olimpice, ambele, fără termen-limită.

Contemporanul federal a spus că „30.000 de copii au luat contact cu tenisul”, în utlimul an. Foarte bine. Şi mai departe, ce facem cu ei? Îi punem să achite taxe de înscriere la concursurile organizate de FRT. Federaţia are un buget modest, sub jumătate de milion de euro. Nu suportă mare lucru din cheltuielile legate de sportul de performanţă.

Vechea poveste. În toamnă va fi gata. Pînă la sfîrşitul anului, va fi gata. În următorii doi-trei ani, vom tăia copacii, vom construi, vom drege. La anul, Dinu Pescariu va mai inaugura încă un restaurant în Baza „Cutezătorii”. Baza sportivă avea o valoare de inventar de 3,5 milioane de euro, scrie Hotnews.ro. Un raport al Curţii de Conturi, din 2012, arăta că statul pierde pe an 11,6 milioane de euro, pentru că nu poate folosi la potenţial maxim Baza „Cutezătorii”. Cum ar veni, din 2003, de cînd Pescariu a primit cadoul, s-au pierdut bugetele pentru aproximativ 11 academii de tenis, din alea care se văd din Lună.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  29 octombrie 2014, 11:01

Foarte bun editorialul dvs, la care voi face citeva precizari: mai intii, academiile promise de primari, sunt societati comerciale, astfel incit nu pot fi gratuite pt practicanti; apoi, garantia cu bani publici oferita de guvern pt. un turneu profesionist WTA, este de un populism ieftin in an electoral si contravine normelor Com. Europene; trecerea unei baze sportive din patrimoniul public pe numele unui cetatean cu fundatie, reprezinta o discriminare civica pentru 22 de milioane de Romani, pentru ca in final sa intrebam Comitetul Director in frunte cu presedintele Cosac George, care este pozitia FRT in cazul Dinu Pescariu? Ma refer la senior ca vice-presedinte FRT, elector FRT prin Tenis Club, si, la junior (membru in Fundatia DP)acuzat de spaga cu banii publici ai romanilor. Fara o pozitie transparenta, FRT poate fi complice in cazul DP.

Mihai Bulica (383 comentarii)  •  29 octombrie 2014, 11:38

Bani publici pentru milioane private

În aceste zile spatiul public românesc a fost răzbătut de fiori de revoltă proletară coagulaţi în jurul ideii că Simona baga iar milioane in buzunar iar acum unii nu au voie sa se hrănească nici din popularitatea ei.
Statul roman are alte priorităţi decât să crească jucători de tenis care până la 22 de ani să câştige 4-5 milioane de euro.
Tenisul este un sport aristocratic, simbol al societăţii capitaliste.
Daca statul s-ar implica, cu terenuri, baze sportive in general, subventii de la oamenii muncii, am afla poveştile a sute sau mii de tineri în care si părinţii au investit bani, energie şi speranţă, dar care n-au răzbit în tenisul de elită precum constănţeanca. O întreprindere foarte riscantă, ar trimite mii de suflete nevinovate in depresii.Vezi:
„Московский государственный университет имени Dr Imitrov Theatronovici – Sport van Mord“

Sigur că Simona Halep are asociat numele României. Dar o ţară nu-şi construieşte o imagine cu sportivi. Asta este o spoială. In plus nu e frumosa si nici americanca. Ca daca ar fi …
Iar chestiunea “sănătăţii noi generaţii” nu este rezolvată cu câţiva sportivi de succes, că doar America inunda în urmă cu câţiva ani tablorile turneelor mari de tenis şi totuşi avea cea mai bulimică tânără generaţie din lume. Atentie, nu cu “valută de la Petre Roman”. “Nu vrem bani, nu vrem valută, vrem ca Roman să ne …”. În fine, m-au podidit amintirile…

Maria pentru Presedentie !

David (15 comentarii)  •  29 octombrie 2014, 16:06

La ce sa ne asteptam in plina campanie electorala decat la promisiuni bombastice. Mai devreme citeam pe hotnews ca Viorel vrea sa construiasca 400 de terenuri de fotbal. Cica alea 400 de terenuri de fotbal ar trebui sa ne pregateasca pt gazduirea meciurilor de la CE. De parca aia e problema noastra si nu faptul ca nu avem autostrazi astfel incat faci 3 zile de la Nadlac la Constanta. Am observat ca cifra 400 e magica. Sa se faca si 400 de terenuri de tenis. Dar nu asa oriunde, ci la cucuietii din deal, unde nu se poate folosi nici dracu` de ele, ca si salile de sport „construite” de Udrea. Partea proasta e ca unii romani chiar cred aberatiile astea…

maria andries (1349 comentarii)  •  29 octombrie 2014, 16:29

Pt. David, da, am citit si eu, o sa traim in Republica Sportivista Romania 🙂

Comentează