Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

S-a ieftinit Petrolul

După ce a somat Primăria fără succes, echipa din Ploieşti a trecut la regimul low-cost După ce l-a demis pe antrenor, patronul Dan Capră a dat următoarea explicaţie: „Am ratat cîteva dintre obiectivele pe care le aveam în acest sezon”. […]

joi, 18 septembrie 2014, 11:57

După ce a somat Primăria fără succes, echipa din Ploieşti a trecut la regimul low-cost

După ce l-a demis pe antrenor, patronul Dan Capră a dat următoarea explicaţie: „Am ratat cîteva dintre obiectivele pe care le aveam în acest sezon”. Echipa ploieşteană a ratat calificarea în grupele Europa League. Ăsta era un obiectiv. Dar restul? Titlul în Liga 1? Cupa Ligii? Cupa României, care nici n-a început? Nu, se referă la nişte obiective urgente. Jucătorii şi antrenorul trebuie să-şi propună să nu-i facă mari cheltuieli patronului. Lucescu jr., de exemplu, a ratat obiectivul ăsta: încasa 25.000 de euro pe lună. A fost înlocuit cu un tehnician mai puţin costisitor.

Tot ceea ce s-a petrecut la Petrolul în acest an are drept fundal revelator chestiunea financiară. După ce finanţarea de la Consiliul Local a fost sistată, în urma unei anchete DNA, conducerea clubului a trebuit să-şi folosească imaginaţia. În februarie, Capră anunţa că „există un interes din partea unui personaj de origine arabă”, care ar dori să investească în echipă. De ce tocmai în Petrolul? „Are un nume care aminteşte de locul de unde vine bogăţia arăbească!”, a spus patronul, citat de Doarpetrolul.ro. Ce băieţi sentimentali, investitorii ăştia! La Petrolul vor veni şeicii, la Steaua – inginerii de la NASA, iar la Pandurii – poliţiştii de proximitate.

Între timp, „persoana” atrasă de Petrolul s-a simţit şi mai atrasă de Şeherezada Valea Mărului şi a dispărut din peisaj. În luna mai, Asociaţia Lupii Galbeni, condusă de Dan Capră, a dat în judecată Primăria Ploieşti, pentru că n-a achitat integral primele promise echipei în 2013. În august, ONG-ul respectiv a trimis, cu de la sine putere, o somaţie, prezentată în facsimil de Observatorulph.ro: „Vă punem în vedere să ne achitaţi suma de 2.000.000 de euro cu dobînda legală…”. DNA anchetează plăţile dinspre bugetul local spre Asociaţia „Lupii Galbeni” şi de acolo spre Petrolul. Şefii clubului nu aşteaptă rezultatul anchetei, să afle, din sursă autorizată, dacă e legal sau nu să ia bani de la Primărie.

Dan Capră nu are răbdare să intre în detalii, el somează, cere şi dobîndă şi ameninţă Primăria că „e o faptă ilicită” să nu vireze restul de bani din prime. A ameninţat, aiurea, şi că echipa riscă excluderea din cupele europene, „după cum vi s-a învederat deja”. UEFA n-a sancţionat încă nici o echipă pe motiv că nu e premiată cu bani publici. Tocmai invers stau lucrurile. Cluburile riscă excluderea din Europa cînd nu-şi plătesc datoriile faţă de stat sau faţă de terţii din fotbal.

Majoritarul de la Petrolul are motivele lui să ignore şi criteriile UEFA, şi anchetele DNA. Este el însuşi anchetat de DIICOT pentru sprijinirea unui grup infracţional implicat în fraude bancare. Greu de impresionat, Dan Capră îşi face singur dreptate şi somează populaţia Ploieştiului, prin reprezentanţii ei aleşi, să-şi plătească datoria faţă de fotbal. Fireşte, nu banii îl interesează pe domnul Capră, ci principiul. Primarul şi consilierii nu s-au ţinut de cuvînt, trebuie readuşi pe calea cea dreaptă, care ocoleşte prin ONG-uri.

Alt motiv de presiune nu există. Petrolul n-are datorii către stat, către terţi. O duce pe roze, nu neapărat pentru că ar fi găsit un investitor din industria parfumurilor. La prezentarea noului antrenor, Gigi Mulţescu, patronul ploieştenilor a anunţat un buget de fix 6,5 milioane de euro pentru acest sezon. L-a suplimentat cu un milion de euro, faţă de sumele anunţate în anii precedenţi. Nici vorbă de insolvenţă!

La lumina zilei, situaţia de la echipă arată mai puţin prosperă decît în declaraţiile lui Capră. Vedetele bugetofage, Zicu, Mutu, au părăsit lotul, rînd pe rînd. Nu că ar fi fost de neînlocuit sau de nepreţuit, dar semnul e clar. La Petrolul nu se mai spun basme arabe la gura sondei. Starurile nu pleacă din cauza banilor, nici antrenorii nu sînt demişi din cauza salariilor mari, nu! Ştacheta s-a ridicat prea sus pentru ei.

Patronul Capră a ajuns să creadă ceea ce spune. Vrea ca echipa să fie la înălţimea bugetului de Champions League. După remiza 1-1 cu Pandurii, a oftat ca un cunoscător: „Nu scorul, ci jocul echipei m-a dezamăgit!”. Iată o observaţie la care noul tehnician ar trebui să fie atent. Orice ar schimba la antrenamente, la tactică, să facă în aşa fel încît jocul echipei să fie, pe cît posibil, gratis.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

AdiD (2 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 12:20

bai maria andries, esti chiar obraznica. Sa spui de curatii astia de la petrolul ca au patron urmarit pentru fraude fiscale? ei, care arata cu degetul la jiji? ei marii ga(o)zari ai acestei tari? Ei cei de pe locurile 6-8, vesnic? nu fi rea cu ei, ca te injura.

Gino (6 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 12:30

Bine punctat…asta este adevarul….au ridicat stacheta,
sa creasca tineri…acolo sa investeasca primaria…iar jucatori trebuiaau sa puna osul mai mult si asfel aveau bani in buzunare…

Ducu (17 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 12:44

Bravo Maria !
Marii investitori ai fotbalului romanesc ar trebui sa-si dea seama incet, incet, ca ori baga bani si au echipe, ori isi vad de drum…
Banii publici sunt pentru altceva: drumuri, retele de apa si canalizare, pentru retele de gaz, pentru scoli si gradinite, nu pentru fotbalul asta de doi bani pe care il produc niste fotbalisti platiti cu sute de mii de euro pe sezon…
Felicitari pentru editorial !

Gheorghe (8 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 12:52

Stind la coada, ma intrebam daca stiti cit gaz metan se consuma pentru a face o piine si de ce, in acelasi timp cu reducerea TVA-ului, s-a redus si gramajul.
In rest, sa auzim de bine. (Unii) Oamenii vor ramine aceiasi, indiferent de vremuri !

Fanel Babanel (1 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 12:53

Frate m-am saturat de Bogatasii astia care asteapta bani de la primarii….. Sa se interzica primariilor sa mai dea bani la fotbal – sa-i dea la scoli, la spitale, la politie….. Fotbalul sa se faca cu bani privati si daca e nevoie sa ramana doar 3 echipe in liga 1 ! Sa joace intre ele de 10 ori ! Pe de o parte ni se arata spitalul groazei de la Ploiesti si pe partea cealalta se bate toba ca primaria da 3 milioane la fotbal. Si Pandurii traiesc pe banii sindicatelor si alte echipe pompate de primarii….. Si copiii nu au scoli si nu avem spitale…..

Florin (27 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 13:08

Pai daca a promis primarul, nu e frumos sa se tina de cuvant?

Dar daca a promis seful primarului?

Sau varu lu cumatra lu amanta lu sefu de la partid?

Pai cum sa mai faci bani in tara asta daca nici de la primarie nu curge?

DanD. (1 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 13:19

Doamna, tot nemultumita!

Pai dupa ce ati tras repetate semnale de alarma privind premierea de la Consiliul Local pentru jucatori si antrenorii Petrolului, iata ca ati primit ce-ati dorit: CL nu mai premiaza nimic.
Se vor cumpara in continuare pubele de gunoi la pret de automobile second hand, se va asfalta si pune borduri cu tarife ametitoare, panselutele si bancile din parcuri schimbate anual vor costa, ca si pana acum, cat un sfert din premierea sistata, lucrurile merg spre si mai bine cu banii publici.

De ce mai sunteti suparata, doamna? :))

simplu suporter (43 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 13:30

lol schema a fost simpla ca lumina zilei de anul trecut. scopul a fost sa castige campionatul sa mearga in liga si sa sifoneze milioanele catre infractorii din primarie care au sustinut echipa din bani publici. un fel de otelul schema noua. petrolul si suporterii lui nu au avut nicio sansa niciodata. echipa urma oricum sa fie lasata de izbeliste dupa ce veneau milioanele de UCL. cum n-au venit moartea va fi mai rapida, mai lina. Petrolul va fi pana in vara in insolventa cel putin, probabil la anul daca rezista in liga intai se vor bate la retrogradare. la fel si astra dupa ce niculae se va afunda si mai mult in dosarele lui penale. ne asteapta vremuri cel putin interesante. steaua daca nu chiverniseste si canalizeaza spre patron profitul facut in ultimii ani, o sa se duca si ea de rapa. si uite asa o sa ajungem iar la bugete de 1 mil / an si la nivelul scotiei sau mai rau.

:)) (2 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 14:16

Doamna Maria ,daca sunteti asa corecta, impartiala, bine informata cum ii sta bine unui adevarat jurnalist..asteptam cu mare nerabdare in aceiasi nota articole pentru urmatoarele 3-4 saptamani despre toate cluburile din liga1 sa vedem si noi care este cel mai breaz si imaculat…unde nu se primesc bani de la primarii sau unde jucatorii nu sunt tratati ca sclavii pe plantatie.Dupa aceea treceti la liga a 2a sa vedem ce vine din urma..treceti apoi putin pe la handbal, baschet si de la 1 ianuarie veti avea material de discutie doar despre retete de bucatarie sau campionate externe.Cineva v-a suparat cu siguranta de a venit acest articol, in acest moment.Sunteti fan Lucescu jr? sau Mutu?Sau se apropie meciul cu echipa dvs. favorita?Observ ca sunteti bine informata, dar asa mai mult din auzite, citite pe ici pe colo.In schimb legat de obiective ati cam dat cu mucii in fasole cum se zice pe la noi…Cupa ligii? e PAAA…Europa league e PAAA…in campionat mister X , jocul si atitudinea sunt PAAA…dupa rationamentul dvs…trebuia asteptat macar 3 luni sa iasa si din Cupa Romaniei si sa mai obtina 5 egaluri gloarioase la rand sa aibe sanse la Campionat

pystaru (4 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 14:27

In pragul alegerilor prezidentiale cluburile finantate din bani publici gen Petrolul sau Pandurii incep sa puna presiune pe alesii locali , iar ei la randul lor pe Ponta, iar daca Ponta va pierde alegerile pe langa Petrolul, Pandurii vor intra in hora insolventei si CSU Craiova si CSMS Iasi, cluburi finantate de primarii PSD din bani publici. O sa redenumim Liga 1 in Liga insolventei.

durul (3 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 14:41

incepe sa iasa la iveala ceea ce se banuia doar … locul si cauza pentru care va apare lupta intre cluburi si primarii . cine va rezista tsunami-ului care se anunta va scapa ,cine nu , va dispare mai repede decat echipele aflate acum in insolventa care au luat cunostinta cu fenomenul !

Mihail (2 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 15:05

Stimata doamna! Cand vorbiti de marele antrenor Lucescu junior si faptul ca a fost adus un antrenor mai ieftin poate va uitati si pe rezultatele obtinute de Lucescu cel de 25000euro pe banca Petrolului. Cand faci egal acasa cu nou promovata Rapid care pierde la Otelul, cand pierzi acasa cu CFR si faci egal cu Pandurii, o echipa aflata in deriva scuze, nu vad ce legaatura are prefectura cu schimbarea asta (sa nu folosesc termeni obsceni). Lucescu nu mai avea ce cauta pe banca celor de la Petolul dupa ceea ce a aratat echipa in ultimul timp si nu numai. Si-a aratat valoarea. Totul era doar la intamplare mai ales jocul echipei. Cand ei erau pe val si puteau sa ramana pe primul loc sa faci doar un egal cu Rapid acasa si sa pierzi urmatorul meci tot acasa e prea mult totusi si fara sperante de realizare a obiectivului pentru care s-a investit ceva.

radu (22 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 15:24

Foarte tare exprimarea asta : ” “după cum vi s-a învederat deja” .In alta ordine de idei,un mare fas aceasta echipa plina de mercenari. Aduce-ti jucatori din zona,chiar daca nu au nume si vor juca mai bine si pe bani mai putini ,asta ar fi un sfat pentru Capra.

Miki Maus (40 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 15:37

Pardon. La Steaua pot veni coloneii de la Armata 14, nu inginerii de la NASA.

Gogu (5 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 15:38

Adevarat sa se desfiinteze Liga 1 ca toate echipele sunt cu bani de la stat. La unele direct dinspre primarii, la unele indirect prin contracte oneroase ale patronilor cu statul, si la celelalte prin smecherii si furaciuni de la Stat. Unii patroni sunt la mititica, unii sunt pe cale sa ajunga la mititica, unii s au retras subit inainte de a ajunge la mititica si uite asa. Sa fie liga 2 liga 1 dar ma tem ca si multe din echipele din liga 2 au bani publici. Pai ce cred fraierii ca e vreun patron prost sa bage banii lui in fotbal? Cand ajunge in faza asta se retrage. Pana atunci se face ca investeste dar baga doar ce ciuguleste. In ciuguleala intra si spalarea banutului ciordit sau ilicit, cel facut de la afaceri cu statul ..etc. Dupa are loc si imparteala , politicieni, alesi locali, secretari de stat, generali, etc

gica contra (24 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 15:43

hahahaha !
lung prilej de oftici si de ipoteze !

MZM (101 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 17:04

Maria, e foarte bine ca ataci, in sfarsit, subiectul acesta al finantarii fotbalului de catre primarii, subiect pe care colegii tai il ocolesc cu mare grija! Dar si tu o faci oarecum pamfletar, ca sa nu intri in esenta lucrurilor. Te arati mai nemultumita de… capra din afara, decat de varza de la primaria Ploiesti (primar+consilieri). Pe contribuabil il intereseaza mai puntin jnapanii care sifoneaza banii publici, cat mai ales cei pusi sa administreze acesti bani. Cateva intrebari. De ce sunt oare primarii si consilierii atat de culanti incat sa dea milioane de euro la fotbalisti, riscand chiar anchete DNA??? Cati bani pleaca de la primarie si cati ajung la jucatori? Cate strazi de la periferia Ploietiului nu sunt asfaltate, n-au canalizare si apa curenta? Cate spitale din Ploiesti nu au strictul necesar si obliga bolnavii spitalizati sa-si cumpere medicamentele care lipsesc din spital? Care este justificare de a sustine din bani publici o echipa formata in marea ei majoritate din jucatori straini care, deci, nu pot fi selectionati in Nationala Romaniei?
Si, de ce amesteci Steaua, echipa finantata din din bani privati, in ciorba asta cu bani publici, alaturi de Petrolul si Pandurii? Simti nevoia sa dai un ghiont si celor din Ghencea? Sunt entitati complet diferite, neomogene! Una este banul public, alta este banul patronilor. Cum au obtinut ei acesti bani este alta problema. A DNA-ului!

Lucian Lerghievici (111 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 18:12

Maria stii foarte bine ca imi place ca nu arunci vorbe in vant si oferi si solutii, dar aici nu vad nici o solutie nici macar burlesca..sau nu exista solutii la Petrolul? sau esti in pana de idei?
Nu e treaba mea dar sper ca nu te supara termenul burlesca.

lebateauivre (28 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 18:20

ca nea capra-i ‘penal’ nu-i nici o problema ca doar avem sute de parlamentari si ‘guvernanti’ penali, o normalitate pe plaiuri mioritice, problema-i ca dansul foloseste ‘metoda copos’ pentru ridicarea echipei pe culmi de glorie in conditiile in care iq-ul nu-i permite, rezultatul fiind evident… acelasi

Dan (16 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 19:15

Bravo Maria acum ospatarul sef o sa te faca albie de porci …si noi ploiestenii pana la urma ce asteptam de la acest personaj(pe care fie vb intre noi marele „manager” Vivi Clatita cu presiuni la primarie la instalat „patron” la Petrolul) imi aduc aminte ce huiduielei a incasat Eparu cand a indraznit sa ceara in acea sedinta garantii financiare de la ospatarul patron.. dar ne meritam soarta cand unul care a stat toata viata cu mana intinsa dupa un bacsis ajunge sa conduca destinele unei echipe precum Petrolul..am fost si sunt unul din cei care au sustinut mereu ca banii primariei nu au ce CAUTA in bugetul echipei nu conteaza in ce fel (premierea jucatorilor su alte forme) o echipa or se finanteaza singura (bilete,abonamente,frepturi TV,vanzari de jucatori) si atunci poate rezista in prima liga cu rezultate mediocre ori are un patron potent care INVESTESTE banii personali ca sa scoata profit..banii MEI vreau sa se duca sa termine cu 2-3 luni mai devreme mizeria ai de tramvai la drumuri la scoli si camine..nu la Toto, Geraldo,Mutu, Pechania..hai sa se duca la Marinescu ceva ca macar e ploiestean de al meu dar atat nu la toti fandositii ratati prin vest cu aere de fotbalisti in Ploiestii=..ii tratam pe ratatii astia ca niste printi cand ei sunt de fapt rebuturile echipelor de mana a treia sau a patra din Europa..

koko (2 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 19:31

bine Maria, „fainosag” articol!cam ai dreptate..

sandokan (6 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 20:37

foarte bun subiectul si merita dezvoltat!
scurt si la obiect: un patron are o afacere in care investeste primaria iar patronul scoate profitul

Luc (3 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 22:03

25000 pe luna avea Lucescu?

Stiam de Contra ca avea 6000, iar astia dupa ce a plecat i-au dat altuia de 4 ori mai mult? Cam putin credibil.

Un ploiestean FCP (1 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 23:46

Voi chiar nu intelegeti ca nu Petrolul a cerut bani la primarie?
Mascariciul sef Badescu a promis PRIN CONTRACT dupa care si-a dat seama ca nu are bani.
Din moment ce tu primarie te-ai angajat sa dai bani prin contract atunci respecta-l. Daca nu ai de unde nu trebuia aprobat din prima.
De ce sa sufere echipa din cauza greselii unui wannabe care se viseaza primar inca un mandat si care l-a luat pe primul stie el cum?

Ramon (12 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 6:35

trendul articolului este cel al presei de slaba calitate a zilei de azi. Capra a fost gasit cu greu si adus ca patronel al echipei, promitandui-se ca Primaria va da bani si chiar au reusit prin acea prima promisa. Toate bune si Cupa Romaniei a venit la Ploiesti, a treia oara in 50 de ani, iar Primaria chiar s-a gandit sa se tina de cuvant, a dat jumatate din prima promisa. Hai sa fim seriosi, o echipa nou promovata poate castiga cupa numai din contributia TV ? Cum nimeni nu-i prost in Ploiesti sa scoata milioane din cont, Primaria chiar a tebuit sa gaseasca o solutie, Petrolul fiind, se pare, a doua iubire in tara asta (dupa S.B.). Si de aici dilema: poate o primarie sa sprijine un club, printr-o prima de obiectiv, sustinand miile de suporteri care vin la meci, dar dau numai 2-4 euro pe bilet, sau nu ? Asta-i treaba DNA, acum. Legea-i lege, cel putin pana la 17 noiembrie. Ce putea sa faca Capra ? De unde sa scoata milioanele pentru a tine un antrenor pretentios si doua vedete aflate la final de cariera (ca sa nu zic ratate) ? Ar trebui sa scrii: oricine poate actiona in judecata, dar nu toti castiga. Daca cazul va fi judecat, instanta se va suprapune deciziei DNA, adica va spune daca este sau nu legal sa respecti hotararea alesilor. DNA trebuia sa faca ceva si a deschis ancheta, vedem si cum se va finaliza, dar viitorul presedinte va putea spune stop, facem ce vrem noi. Pana la insolventa, Capra trebuie sa faca ceva, iar Razvan iese pe post de victima in loc sa iasa in fluieraturile care pot urma. Echipa care i-a scos, decent, pe ploiesteni din EL a maturat Maksimirul cu Astristii si trag o mica concluzie, poate pripita: Steaua va fi lasata, din nou, sa ia titlul. Nici Petrolul nici Astra nu-l merita.

Alex One (132 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 6:56

Corect. Asteptam cam de mult rezultatul anchetei penale. Ca si in cazul altui mare investitor, cel de la Astra. Bagati viteza domnilor !

Gheorghe (8 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 8:17

Pe cind un articol despre CSMS Iasi ? Orasul lui Titu Maiorescu si al Junimii ! Centrul cultural al Romaniei.

Comentează