Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Merită statuie. Dacă pleacă!

Federalii vechi şi noi şi-au făcut titlu de glorie dintr-un delict împotriva fotbalului: favorizarea selecţionerului

„După acest rezultat, cred că Victor Piţurcă nu mai are nici un motiv să plece”, zice Răzvan Burleanu. Se referă la istoricul 0-1 de la […]

marți, 9 septembrie 2014, 10:48

Federalii vechi şi noi şi-au făcut titlu de glorie dintr-un delict împotriva fotbalului: favorizarea selecţionerului

„După acest rezultat, cred că Victor Piţurcă nu mai are nici un motiv să plece”, zice Răzvan Burleanu. Se referă la istoricul 0-1 de la Atena. Dar ce are, dom’le, meciul ăla mare pentru minifotbal, ce surfactanţi anionici au pus în el, de-a şters cu buretele ditamai tabla? Ce revelaţii, ce reminiscenţe i-a produs proaspătului şef al FRF victoria asta chinuită, cu nişte chinuiţi, cu tribunele goale, fără presiunea „iadului elen” etc, etc?

Gata, i-am bătut pe esteţii fotbalului cu un gol din penalty şi Piţurcă a devenit alt antrenor, altă persoană. Cînd a propus ridicarea limitei la trei mandate în loc de două, pentru şefia FRF, Burleanu trebuia să propună şi un contract nelimitat pentru Piţurcă. Păcat! A ratat momentul! Atunci existau tot atîtea motive să fie demis Piţurcă, la fel ca acum. Meciul de la Atena nu demonstrează nimic nou, nu scuză nimic, nu justifică ratările, sfidările, jignirile aduse suporterilor „naţionalei”, cazierul, contractul blindat şi neruşinat cu FRF.

„Aş putea spune că avem într-adevăr o generaţie de eroi, mai ales după cum a evoluat meciul în a doua repriză!”, a adăugat Burleanu, cu verva unui cocoş care trîmbiţează răsăritul de pe mormnaul de gunoi. Dacă lui Burleanu nu i-a crăpat uşor obrazul de jenă, Mircea Sandu sigur s-a albit de invidie. El nu avea curajul miştourilor, practica o demagogie de şcoală veche, cu nuanţe de credibilitate. „Eroi”, auzi! Ce-a ajuns şi eroismul la „naţională”, păzeşte bostănăria!

Piţurcă nu numai că reprezintă un personaj compromis şi compromiţător. Însăşi longevitatea lui în funcţie, siguranţa lui că nici un dezastru pe teren nu-i clatină postul îl recomandă pentru schimbare. Să lase şi pe altul să-şi frîngă gîtul pe seama „generaţiei de eroi”! Declaraţia lui Burleanu lasă de înţeles, ca să vezi perversitate a minţii umane, că sîntem la mîna lui Piţurcă. Dacă el are motive, pleacă, dacă n-are motive, rămîne! Dacă aşa stau lucrurile, stau prost. Auziţi ceva?  Nu sînt paşii lui Piţurcă alergînd spre dunele de dolari saudiţi, aşa sună rîsul curcilor! Întreg fotbalul nostru se află la mîna unui condamnat penal, care n-a avut niciodată nici un motiv să plece de pe banca onorabilă, confortabilă a „tricolorilor”.

În ajutorul şefului FRF, sar şi Dragomir şi Sandu care propagă versiuni sută-n sută probabile ale înlocuirii lui Piţurcă. Vai, ce sperietură! O să răsuflăm uşuraţi cînd vom afla că providenţialul nu părăseşte locul faptei, că se îndură şi ne tîrîie pînă la capătul preliminariilor Euro 2016. Şi după ratarea calificării la CM 2014, foştii capi federali au considerat că Piţurcă „trebuie felicitat, nu demis”, pentru că ne-a calificat la baraj.

Performerii care se aseamănă se adună şi se apără unii pe alţii, servindu-ne cugetări din seria „Şmecherii sînt şi ei oameni, au părţile lor dezinteresate”. Într-o vreme, federalii mai vechi sau mai noi recunoşteau, cinstit, bărbăteşte, că FRF n-are bani să-l dea afară pe actualul selecţioner. Dar mărturisirea asta îi pune într-o lumină neputincioasă. Nu dă bine să admită că nu-s în stare să înlocuiască un antrenor, fie el „omu’ dracului”, omul lui Mircea Sandu sau omul sistemului. Aşa că au schimbat discursul. Burleanu a precizat, după instalare, că „nu clauza de 1,2 milioane de euro stă la baza deciziei de a-l păstra pe Piţurcă”.

Fireşte că nu e vorba de bani, ce ipoteză meschină! E vorba de principii, de integritate, de morală! Federalii au început să-l prezinte pe Piţurcă drept mentorul unei „generaţii de eroi”, un tehnician experimentat, care are şi oferte din străinătate. Sîntem norocoşi să-l avem pe banca naţionalei! Dar nu ştim să-l apreciem. Nu ştim să ne favorizăm valorile. Favorizăm doar infractorii.

Comentarii (68)Adaugă comentariu

Zaietz (11 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 16:05

Love it 100%. Vreau echipa nationala a Romaniei, nu echipa lui Piturca si a federalilor!

Phoneme (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 16:16

Stau si ma intreb doua chestii la care nu pare ca va ganditi:
1. Ce jucatori in mari campionate avea Costa Rica la Mondial?? Si totusi, au jucat frumos si au facut istorie.
2. Cati din voi izmenarii astia cu dreptatea in mana v-ati gasi job in Romania avand o condamnare??
Nu-i mai tineti partea la barbugiu, ca suntem in 2014, iar noi ramanem de nivelul Italia 90 la fotbal.

ciupi (400 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 16:24

aia de pe calea victoriei, din fata CEC-ului, pe cine il reprezinta?!

ciupi (400 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 16:29

…si sa nu uit: daca-l ia, echipa care l-a angajat va deveni rapidul meu din campionatele straine!

Picolo (96 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 16:34

A plecat Pitzi pe dolari la arabi
Ne-a luat de buni si ne-a lasat slabi
A dat cu zarul dupa sase sase
Si, in sfarsit, vrea sa ne lase

Nu plange nimeni fiindca vrei sa pleci
Dear barbugiu piturca, antrenor cu fes
Sa stai acolo la arabi, pe veci
Te crezi prea bun si, sigur, neinteles

alex91ro (3 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 16:41

a dat Domnul! ma saturasem sa vad prostii cu il plang pe Piturca, pot sa vina si Sumudica, Chirila, si toti „antrenorii” nostri de carton, numai sa plece penalul

Flory (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 17:02

Maria, ar trebui sa iti faci probleme inventariind cine te felicita. Dreptate are Dl Ioanitoaia, nu cei care injura ca tine doar ca sa fie pe linie.

lebateauivre (28 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 17:38

maria, imi propusesem sa ma abtin de la comentarii, avand in vedere ca nu suporti criticile si le cenzurezi… dar acum esti la superlativ: nu stiu daca se poate face vreo corectie, cat de mica, fara a stirbi perfectiunea ! si titlul de milioane ! dar mai presus de toate… adevarul !

Danielu (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 17:44

N-o sa analizez daca e bine sau nu sa ramana Piturca. Nu prea pot sa-l sufar, dar si daca fac comparatii intre rezultatele nationalei cu el si cu alti antrenori la conducere, parca imi mai trece scarba. Dar invarteala e simpla si avantajoasa pentru toata lumea. Piturca a zis inainte de meciul cu Grecia ca nu pleaca. In traducere arabeasca: „Ori iese cascavalu’ gros, ori nu plec nicaieri, stau aci, la comisioane, ca p-acolo e mai greu cu d-astea!” Apoi s-a dus la Burleanu: „Fratele meu, noi suntem ca tusea cu junghiu’. Mie mi-ar conveni sa scapi de mine, ca-mi place si mie sa iau un ban gramada, da’ tu esti sarac lipit, frate! Fa-te si tu ca ma iubesti un pic, sa-i fraierim pe travestitii aia!” Burleanu iese si zice: „Vaaai, ce ne-m face noi fara Piti? E cel mai bun, cel mai tare, norocoasa si binecuvantata Federatia care-l are!” Arabii stiu ca Piturca are clauza de reziliere si sunt dispusi s-o plateasca. Piturca merge la ei si le spune: „Pai bine, crestinilor (vorba vine), voi dati un meleon la Federatie, da’ mie? … Fara doua-trei meleoane nici nu discut, ca, iata, eu am bonusuri de performanta, de calificare… si sunt prea bun ca sa le ratez!” Din doua maeleoane, Piturca ii arunca si lui Burleanu, in scarba, vreo suta de mii. Deci: Federatia pe plus, Piturca pe plus, Burleanu pe plus… si noi stam si comentam ca prostii, exact cum fac eu acum, de mi-am pierdut degeaba doua minute din viata.

Adi1971 (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 21:42

Cand te gandesti ca Piturca a fost platit in momentul demiterii de la echipa nationala, a terminat U Craiova prin clauza din contractul cu Mititelu nu ne da de gandit ca este un mafiot? Acum stau si ma intreb cum imediat dupa plecarea lui Razvan Lucescu de la nationala, mafiotii din FRF nu au gasit alt antrenor decat inegalabilul V Piturca. Mor de rusine cand vad ca si „puternica” echipa a Insulelor Feroe ne domina copios in orice meci atat timp cat antrenor este barbugiul.

panda (21 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 23:07

Iar vechea poveste…
Îl dăm afară pe Piți, care a pierdut barajul cu Grecia sau a facut doar egal cu Franța și Italia, ca să vină Răzvănel, Dorinel, Viorel, Laurel, Dănel, Cosminel sau alt …el.
Ce repede se uită cum am fost umiliti la Belgrad sau am plecat cu coada intre picioare de la Ljubljana!

UF CU NADUF (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 5:50

In religia musulmana exista Satana ? Promit sa ma convertesc la islamism daca ne scapa arabii de caricatura asta de antrenor !

IO..gerules (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 8:14

Statue de raht ,ca se pulversa la prima ploaie.

neghinita (5 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 9:10

mediatorul public
burleanu daca tii la nationala, lasa-l pe piti sa plece.
1. impartiti 1, 4 la 3>arabi, piti si frf si gata !
2. lucesxcu, olaroiu, petrescu vor crea o noua echipa de succes cu o altamentalitate
3. cu grecii a fost noroc chior, unic in analele romaniei
4.piturca este rigid, obtuz, nesuferit, arogant, neperformant, incapabil de dialog, comunicare, magnetism
5.tineretul si juniorii vor juca altfel

lorin (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 10:41

eroi sunt si cei din echipa de tineret (tarlanet, cum ar zice bunicul meu), fiindca au pierdut rezonabil in fata germaniei mici..doar 0-8, cu doua bare ale alora si inca vreo cateva ocazii gen ,,singur cu portarul” (ei cu portarul nostru, branescu, parca!!). oricum, magdeburgul e un oras frumos, ai ce vizita, ai ce vedea, ai ce auzi..

barbu (104 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 12:28

naţionala – cazinou. cu şmenuri, trişat şi restul tacâmului. când iese la zar, devenim eroi. când mica ciupeală nu mai ţine – alţii sunt de vină.

dacă ne bat ungurii la bucureşti, peste o lună? toţi vor urla că ar fi trebuit lăsat să plece gratis la arabi.

Custodie comuna (4 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:12

Coreeeect ! daca pleaca !

kiolk (3 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 22:58

„istoric 0-1” ? eu ma bucur ca voit toti de la gsp ati dat navala sa-i suflati in zaruri lui pitzi – ca sa nu spun in fiund !

Comentează