Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sîntem în război cu încetinitorul

Bombardamentele au atins stadionul din Doneţk. Uite, de-aia n-are rost să terminăm Naţional Arena! Mai devreme sau mai tîrziu, tot se dărîmă.

Stadionul din Doneţk a fost lovit de două obuze în timpul luptelor din Ucraina. Donbass Arena a rămas […]

miercuri, 27 august 2014, 8:37

Bombardamentele au atins stadionul din Doneţk. Uite, de-aia n-are rost să terminăm Naţional Arena! Mai devreme sau mai tîrziu, tot se dărîmă.

Stadionul din Doneţk a fost lovit de două obuze în timpul luptelor din Ucraina. Donbass Arena a rămas în picioare, a fost atinsă doar faţada de nord-vest şi cîteva anexe. „Ce înseamnă o clădire avariată pe lîngă pierderile de vieţi omeneşti? Dacă mi-ar cere cineva să fac stadionul bucăţi, să renunţ la toate afacerile mele în schimbul păcii, aş fi de acord. N-aş ezita o secundă!”, a reacţionat patronul Ahmetov, într-un comunicat oficial al clubului ucrainean. Prea tîrziu! Ar fi trebuit să ezite o secundă înainte de a ridica un stadion de 300 de milioane de euro într-o ţară unde salariul minim este cît două bilete la meci de Champions League.

„Regiunea noastră trece printr-o perioadă grea, este în mijlocul unei catastrofe umanitare!”, exclamă Rinat Leonidovici. Da, asta e ştire veche şi foarte veche. Numai din fotoliul VIP al extravagantului său stadion, oligarhul vedea altceva. A fost nevoie să fugă în Anglia pentru a avea o privire de ansamblu asupra catastrofei pe baza căreia şi-a clădit imperiul.

Cînd bombele ajung la stadioane, la şcoli, la monumente, conflictul armat cîştigă în proeminenţă. Devine concret. Avertizează că nimeni şi nimic nu e protejat. Războiul e brutal. Precipită faţa lumii şi face catastrofele vizibile inclusiv pentru miliardari. Obuzele au izbit stadionul din Doneţk în fracţiuni de secundă. Dar există şi războaie cu încetinitorul, războaie în care distrugerile se produc foarte lent, atît de lent încît aproape nu le mai sesizăm. Timpii aceştia lăbărţaţi, lunile, anii, generaţiile, sînt înşelători. Nu observăm că războaiele încetinite au efecte comparabile cu războaiele rapide, clasice.

Naţional Arena n-a fost atinsă de vreun obuz, Doamne fereşte! Dar nici n-a fost finisată. Construcţia a început în 2007, în 2011 stadionul a fost inaugurat, cu mare heirup. În 2013 ajunsese în paragină. Primarul Oprescu nici nu trebuie să se ofere să-l facă bucăţi, se sfărîmă singur. Nu într-o zi, ci în cîţiva ani. Pe repede înainte, paguba se vede la fel de impunătoare ca exploziile din Doneţk. La fel, se sfărîmă singur patinoarul „Mihai Flamaropol”, care stă închis de un an şi jumătate. Nici nu e cazul să implici buldozerele, se demolează de la sine, în doi-trei ani. Peste alţi doi-trei ani, va începe construcţia unui patinoar nou, de 23 milioane de euro, cît proiectează Primăria Bucureşti să cheltuiască. Peste alţi patru-cinci ani, Capitala va avea un patinoar olimpic, la costuri de trei ori mai mari decît cele iniţiale. Încă o victorie în prelungiri a gospodarilor oraşului!

Risipa şi ruina din zona noastră nu bat la ochi, pentru că se derulează pe perioade lungi de timp. Nu ne scuturăm îngroziţi cînd aflăm că Polivalenta din Craiova, distrusă de un incendiu, a fost reconstruită în 18 ani. Sau că lucrările la noua Polivalentă din Bucureşti, amînate doi ani, încă n-au început. Sau că Sala Olimpia din Ploieşti a fost renovată timp de doi ani şi cîteva luni, contra unui preţ corect de 12 milioane de euro. După ce-a fost dată din nou în folosinţă, spectatorii au constatat că nu văd tot terenul de baschet. Nişte pricinoşi! Era nevoie de o eroare de construcţie, să nu deoache lumea investiţia din bani publici!

Dacă nu zboară bombe peste bazele noastre sportive, nu înseamnă că trăim într-o societate pacificată. Războiul merge şi la noi mai departe, tîrîş, pe burtă, în ciuda pierderilor crase şi a victimelor colaterale. Ce înseamnă nişte clădiri avariate din proiect pe lîngă o viaţă de om? Copiii aşteaptă tot gimnaziul sau tot liceul să facă sport în sala de sport. După multe strădanii, este tăiată panglica şi sala e dată în folosinţă, fără apă la robinet şi fără curent electric. S-a întîmplat de atîtea şi atîtea ori, încît parcă-ţi pare rău că avem o mie şi una de aberaţii, în locul unui singur OZN detestabil, ca Donbass Arena.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

forzzza (1 comentarii)  •  27 august 2014, 13:05

Nu stiu ce cauta postarile electorale intr-un ziar de sport. Cred, totusi, ca e cazul sa-mi fac eu o parere despre asemanarile si deosebirile dintre blaga, basescu si JOHANNIS. Altfel s-ar putea sa gasesc si eu multe asemanari intre acest site si patronul acestui ziar!

panda (21 comentarii)  •  27 august 2014, 13:45

Singura legătură ce poate exista intre Donbass Arena și arenele noastre este că toate sunt degradabile, mai devreme sau mai târziu.
Diferența uriașă constă în faptul că Ahmetov
l-a construit din banii proprii și e problema lui cât l-a costat iar ale noastre cu bani de la buget.

vasco (317 comentarii)  •  27 august 2014, 14:21

Da,in Romania exista de 25 de ani un razboi lent dar nimicitor intre bandele de mafioti!

petru (26 comentarii)  •  27 august 2014, 16:47

Bombele noastre se cheama Oracolu, Nasu, Giobbany scuipatorul ..Daunele se vad …Fotbalul este praf …

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  27 august 2014, 16:58

Culmea acestor „stricaciuni” o reprezinta intentia separatistilor lui Putin, de a apara populatia ucrainiana de etnie rusa chiar la ea acasa; in Donetk! Hilarul atinge o dimensiune criminala atunci cind separatistii rusi au fost intimpinati de catre locuitorii ex-sovietici din Donetk cu urale si flori, precum elibaratorii nostri de la 23 August 44. Abia acum isi dau seama suporterii rusi ai Sahtiorului, de capcana in care au cazut, fiind intr-adevar victimele dezinformarii si manipularii transmise prin TV Moscovei. Cit priveste Arena Donbass, ea este un obiect de mare vanitate a lui Ahmetov, menit sa fie in pas cu stadioanele occidentale. Cit despre infrastructura noastra, vedeti ca nu avem o sala la etalon international pentru competitii de anvergura, si, la fel, nu avem baze sportive civilizate pentru organizarea competitiilor de masa. Cum sa avem astfel de baze pentru cetateni, cind banii publici se duc in buzunarele „oamenilor de fotbal” sau din adminstratia locala?

Andrieș Grămăticul (1 comentarii)  •  27 august 2014, 17:54

Tanti, dacă e Național Arena atunci și patinoarul e Mișel Flamaropol. Dă-i cu româna de baltă înainte

lebateauivre (28 comentarii)  •  27 august 2014, 18:13

suntem campioni la furat… n-avem rival in lume

florin (18 comentarii)  •  27 august 2014, 20:32

ahmetov a castigat banii cinstit, sculandu-se la 5 dimineata si muncind pana la orele 24..vindea ziare, facea cumparaturi la batranii din crimeea, scutura covoare la separatistii de tot felul…si ui-te asaaaaaa, a avut bani de stadion..la noi, ponta e putoarea intruchipata, el doarme-n bocancii aia rusesti pe care i-a primit cadou de la lavrov, la soci, in orasul de fl-oci!!! de unde bani de sali si stadioane la ponta..el are doar bani de doi covrigi, nivelul la care guverneaza el, pampalaul maimutoi!

Nime’nDrum (3 comentarii)  •  27 august 2014, 21:57

D-na Andries a vrut sa spuna:

„De-asta n-a mai fost reconstruita (si retehnologizata) industria Romaniei, dupa ce fusese rasa, dupa ’89: fiindca oricum ar fi distrusa de razboiul ce urma a fi adus de Democratie.”

Dar nu i-a reusit – asa ca s-a multumit cu o afirmatie la scara microscopica.

Horosanu Gheorghe Dambla (2 comentarii)  •  28 august 2014, 12:48

In fond dvs. sunteti comentatoare sportiva sau faceti politica ? Ce spuneti de bazele sportive construite la Olimpiada de la Arena ? Cel mai simplu lucru din lume, este sa critici si sa o faci pe desteptul ironic. Si culmea mai gasesti si papagali care sunt de acord. Dambla.

Comentează