Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Rapid, în epoca fără zahăr

Cu un antrenor procesoman şi un majoritar basarabean, echipa din Giuleşti n-a scăpat de greutăţi, doar le-a variat

Între un negustor de vorbe şi un negustor de apă, vechii acţionari şi administratorul judiciar de la Rapid l-au ales pe al […]

duminică, 27 iulie 2014, 9:17

Cu un antrenor procesoman şi un majoritar basarabean, echipa din Giuleşti n-a scăpat de greutăţi, doar le-a variat

Între un negustor de vorbe şi un negustor de apă, vechii acţionari şi administratorul judiciar de la Rapid l-au ales pe al doilea. Basarabeanul Valerii Moraru a prezentat argumentele corespunzătoare, adică banii, pentru a deveni majoritar la clubul din Giuleşti.

În prima lui conferinţă de presă ca şef de club, Moraru a declarat: „Eu, dacă eram oportunist, mă însuram cu un fotbalist, că are bani şi vile şi se tunde la stilist”. Nu, a spus cu totul altceva, n-a citat din cîntecele subversive. Dar nici n-a vorbit despre investiţii. N-o fi ştiut traducerea sau n-o fi existînd cuvîntul ăsta în română! A vorbit, în schimb, despre împrumuturi, „unul de 550.000 de euro şi altul de 1,5 milioane de euro, pe o durată mai lungă”.

În locul unui investitor, echipa din Grant s-a ales cu un alt creditor providenţial. Nu e nevoie să scotocim în biografia de businessman a noului şef din Grant. Cel puţin, nu în versiunea ei oficială, uşor romanţată, în care Moraru a avut revelaţia că apa are potenţial, pentru că oamenilor li se face mereu sete. Şi a decis să facă afaceri cu izvoare.

E suficient să observăm maniera în care Moraru se implică la Rapid: prin împrumuturi. Aşa cum proceda şi fostul patron cu încrengătura lui de firme. Cheltuielile vor fi în funcţie de „necesităţi şi posibilităţi”, precizează afaceristul moldovean. Jucătorii rapidişti nu se află în situaţia de a strîmba din nas. Noul majoritar le-a promis că-şi vor primi salariile la timp. Iar pentru situaţiile în care nu se va întîmpla aşa, există Ganea, în post de antrenor principal.

Perspectivele Rapidului, sub noua conducere, sînt departe de a fi limpezi ca apa de izvor. Probabil se va reactiva podul de flori de peste Prut, iar în vestiarul „vişiniilor” vor apărea întăriri din campionatul Moldovei. Noul tehnician s-a familiarizat, de altfel, cu fotbalul basarabean, pe vremea cînd antrena Rapid Ghidighici. N-a fost o poveste de succes, a durat o lună. Ganea şi-a dat demisia la cererea patronului, apoi a explicat că a refuzat „să se convertească la proxenetism” şi să-i lase pe şefi să se amestece în tactica lui.

Ca antrenor, Ganea are faimă de procesoman, e genul care garantează victoriile în instanţă, nu neapărat şi pe cele din teren. Oficialii Rapidului spun că l-au ales dintre 35 de candidaţi. N-a fost alegerea lui Moraru, el a preluat clubul cu Ganea gata instalat. Iată încă o premieră, după primul patron străin din Liga 1, avem şi primul antrenor numit de un administrator judiciar. Criteriile au fost dictate de stricteţea financiară.

Dintre cei 35 de candidaţi, doar Ganea o fi cerut salariul minim pe economie, în schimbul aplanării  eventualelor tensiuni din relaţia cu arbitrii. „Dacă îşi va atinge obiectivele, foarte bine”, a spus noul majoritar, adăugînd sec: „Putem rezilia oricînd contractul”. Interesant tandem patron-antrenor! Cum ar spune băieţii de la „Fără zahăr”, „Hai să facem marmeladă dintr-o varză şi-rechin”.

După aceste mutări abrupte, fanii rapidişti au cîştigat doar certitudinea că echipa lor nu va dispărea din campionat, nu-şi va închide porţile, declarînd ruina totală şi definitivă. Dar următoarea perioadă nu va fi nici liniştită, nici plictisitoare. Pînă cînd echipa din Giuleşti va reveni la normalitate, vor mai trece două-trei sezoane. A evitat falimentul, urmează să evite retrogradarea şi să iasă din insolvenţă. Apoi să viseze la Europa.

Pe moment, noul majoritar promite strictul necesar: „o gestiune corectă a afacerii”. Nu e încă momentul să discute despre cum va gestiona spiritul Giuleştiului, care e oricum, numai plat şi cu pH neutru, nu.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Lucky (15 comentarii)  •  27 iulie 2014, 12:52

Finantarea asta inseamna – imprumut. Tu ai vrea sa sponsorizeze, adica sa dea bani degeaba, ceea ce-i absurd.

Fla (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:00

:))

dlq1 (30 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:06

De cate ori mi-a placut articolele scrise de tine te-am laudat . Nu te pot critica deci nu e rau scris, dar e mai slabut decat de obicei. Rapidul eterna problema ! O fi de bine sau e doar paleativ ajutorul moldoveanului. Sunt sceptic in ceea ce il priveste. Rapidul in afara de grupare e si o stare de spirit -bun sau rau, cu micile sau devastator de marile probleme ale galeriei- Rapidul e Rapid. Doar aici sunt injurati adversarii cand rateaza ai tai, doar aici se vad sclipiri de genii din nimic si tot in asta iarba au rasarit fotbalisti de legenda, dar si ferit-a sfantul sa nu joace nimic echipa. Atunci sa te tii. Tot ce a inventat mai urat gandirea si simtirea umana animalizata de bautura este pus in practica . De la injuraturile stufoase si pline de invective greu imaginabile pana la aruncarea cu diferite obiecte in terenul de joc sau cu intrarea spectatorilor in teren sau „pedepsirea” rivalilor la iesirea din stadion sau a chiar propriilor fotbalisti. Cu toate astea va avea de a face creditorul moldovean si cu multe inca pe care nu le-am enumerat. Ceva de felul asta m-as fi asteptat sa scrii chiar mai bine ca mine , dar si asa nu e rau dar eu sunt inca de partea ta . Eram sa scriu ca sunt fanul tau dar ca de obicei toti ce ar fi citit interpretau GRESIT acest compliment….

allenatore (5 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:10

tot fotbalul romanesc se bazeaza pe credite. nimeni nu finanteaza, toti crediteaza

lebateauivre (28 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:11

maria: care era solutia buna, pe moment ?

sorin (43 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:11

din pacate Rapidul se afla in situatia in care trebuie sa inghita multe inclusiv ironiile mariei andries . am inghitit noi multe din 1923 pana azi le-om inghiti si pe astea !

kristea (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:42

Din pacate,asta e tristul adevar,pentru moment e foarte bine pentru Rapid,cel putin pentru anul acesta,cand speram evitarea retrogradarii.Nu venea nici Massone sa investeasca in jucatori de 10 milioane de euro,mai trebuiesc cativa jucatori experimentati si trecem de anul acesta si vom vedea ce o mai fi dupa ce se retrage Pancone

fzr (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 13:43

Omul n-are nici macar 2 zile ca actionar majoritar la Rapid si l-ati luat in primire!…e plin fotbalul romanesc de investitori,care mai de care,dar Moraru e omul negru…mai degraba,doamna Andries,ati scrie despre banii publici din liga 1 si daca e normal,moral,etic ca echipe finantate cu bani privati sa fie in intrecere cu echipe finantate cu banii publici ai tuturor romanilor…

medium (3 comentarii)  •  27 iulie 2014, 14:05

Maria vroia un donator pt rapid.Si un student de anul intai de la jurnalistica se documenta, si scria un articol macar logic.

sfantul ilie (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 14:32

te rog, asculta conferinta din nou.

a spus si acum iti citez eu cu aproximatie – un contract de imprumut de 2,5 milioane ron si o SPONSORIZARE de 1,5 milioane euro pe mai multi ani.

asa ca:
1. scoate ghilimelele, ca nu ai citat ce trebuie.
2. contractul de imprumut se realizeaza fiindca este o cale legala prin care o firma poate da bani, altei firme.

arhy (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 15:17

Fina ironia despre un patron majoritar la un club de minoritari

Alin (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 15:29

Basarabenii nu sunt straini, sunt romani! Ca au inca o alta cetatenie, e cu totul altceva.

Antonescu (10 comentarii)  •  27 iulie 2014, 15:42

In primul rand dai dovada ca nu stii istorie, basarabenii nu trebuie sa traduca din alta limba cand vorbesc romana. Dar ce sa-i faci, Maria se pare ca are aceeasi cultura generala ca si generalul sovietic Voronin. Mai mult Moraru, dupa cum se poate deduce dupa nume este etnic roman asa cum sunt toti basarabenii. Si chiar daca am merge dupa istoria scrisa de sovietici tot roman ar fi, fiindca cel mai probabil omul are cetatenie romana. In al doilea rand nu cunosti fiscalitatea din Romania. Orice firma de consultanta ti-ar recomanda sa imprumuti si sa nu sponsorizezi un club de fotbal daca esti proprietar. Asta fiindca legea sponsorizarii are multe restrictii in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor.

RGS (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 15:52

Nu cred ca ar fi normal sa consideram ca domnul Moraru e un patron ´strain´.Cum ungurii isi permit sa zica ca Tinutul Secuiesc e al lor(chiar daca nu e sub nici o forma),tot asa si noi ar trebui sa continuam cu deja clasicul slogan Basarabia-pamant romanesc!

ca sa vorbesti trebuie sa stii.. (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 16:15

mda …astept si scuzele tale Maria daca situatia se imbunatateste la Rapid …ironiile tale ar prinde bine poate la circ sau la un spectol stand-up comedy …dar ca sa cunosti realitatea din fotbal trebuie sa stii cum se joaca jucand nu stand la o masina de scris …o limba veninoasa ca multe altele …

antimafia (13 comentarii)  •  27 iulie 2014, 16:43

Mariuska, in primul rand „investitorul” Massone a semnat cu o persoana care nu reprezinta si nu reprezenta legal echipa Rapid. In cazul insolventei, reprezentantul legal al societatii aflate in insolventa este administratorul judiciar. In privinta imprumutului, eu banuiesc ca acest investitor Moraru a avut in vedere faptul ca imprumuta clubul pana la incasarea drepturilor provenite din televizare. Cred ca este primul imprumutator care declara acest fapt, vezi , per a contrario, „investitorul” Turcu la Dinamo. Pe de alta parte, acest imprumut este si o siguranta din partea acestui investitor in sensul ca , desi a preluat majoritatea actiunilor, nu stie exact cuantumul datoriilor clubului, „intre 2,7 si 3,7 mil euro” dixit Moraru. Mi se pare ca acest moldovean vrea sa lucreze cu bani albi, asta e o problema pentru jurnalisti, cum adica, sa nu mai fie scandal?

Robert (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 16:46

Se vede ca esti paralela cu fotbalul. toti finantatorii fac contracte de imprumut, nu numai in Romania ci in toata lumea. nu intra aici arabii de la PSG, Abramovici, seicii de la Manchester City etc. dupa perceptia ta probabil te asteptai sa vina Moraru cu 2 milioane euro cash si sa ii dea pur si simplu la jucatori ca deh, asta inseamna patron. greu cu sportul asta.

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  27 iulie 2014, 17:57

Surpriza mare in „preluarea” pachetului de 75% de catre moldoveanul nostru, este bogatia lui!
De unde are un om de afaceri din cea mai saraca tara europeana, fonduri suplimentare pt a cumpara in „strainatate” un club de fotbal dator vindut statului-jucatorilor-partenerilor? Sau o alta intrebare: de ce omul nostru nu a investit banii obtinuti la el acasa, intr-o echipa din campionatul Chisinaului? Pe fondul experientelor din trecut, asistam la un stil (populist) de salvare cu bani moldovenesti curat spalati in Grant.

arthur (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 17:58

Ca sa dau un titlu,ca rapidist as sintetiza asa :” Sa nu ne imbatam cu apa chioara!”, apropos de litigiile mai vechi ale domnului Moraru. Vom trai si vom vedea. Pana una alta e chiar curios de ce nimeni nu a vrut sa investeasca la Rapid,de ce primariile arunca banii pe geam=fotbal in loc sa se preocupe de soarta cetatenilor lor si sa isi indeplineasca menirea.

nefertem (6 comentarii)  •  27 iulie 2014, 18:01

Omul pare serios, a venit cu o suma de bani (un milion nu-i chiar nimic, creditorul echipei la care lumea se inchina nu a investit 1 milion in sezonul asta, chit ca a facut avere in ultimele doua sezoane, dar despre asta nu scrieti) si cu un plan de viitor. Nicaieri o scanteie pozitiva, un articol scris cu speranta, aceleasi articole ironice si prevestitoare ale sfarsitului peste tot (e drept, se putea si mai rau, un idiot sinistru de la concurenta a scris ca Steaua putea bate cu 8-0 dar i s-a facut mila si nu a vrut).

acielv (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 19:02

Rapid are un nou patron. Pentru o societate comerciala in insolventa este o gura de oxigen. Rapid e sursa de articole pentru voi. Mai exersati si voi cu stiloul, ca pana acum ati exersat cu limba in dosul aluia de la Poarta Alba, desi si acum o mai bagati printre gratii, asa, de antrenament.

James BOND (1 comentarii)  •  27 iulie 2014, 20:58

Maria, poate gasesti un job in care sa poti fi tu insati.
Sigur, nu in sport. Cauta ceva la care te pricepi, nu numai din perspectiva personala.
Asta pentru ca impostura, prostia si, mai ales incultura, nu dor si pot fi afisate public cu tupeu de „profesionist”.
La politica, agricultura si fotbal se pricepe toata suflarea romaneasca, chiar si cu numarul de clase mai mic decat degetele de la o singura mana.
Lasa-ne!

acar (15 comentarii)  •  27 iulie 2014, 21:26

MARIA mai lasa-ne fata in pace acum ca l-ai vazut pe Copos te-ai bucurat dar nu e destul…vrei sa dispara Rapidul!..TE DOARE ASA TARE ACEASTA ECHIPA desi subiecte mult mai tari trec pe linga tine fara sa vrei sa le atingi..esti chiar penibila…idolul tau oierul nu a imprumutat clubul de ceausisti cu bani! nu iti amintesti?..

ciupi (400 comentarii)  •  28 iulie 2014, 5:32

…si cand ma gandeam ca jucatorii rapidisti se gandeau sa-si roage nevestele sa spele vasele, ca se intrevede ceva haleala de-acum inainte, a aparut acest text, care mi-a eliminat optimismul din farfurie!

xray (7 comentarii)  •  28 iulie 2014, 6:38

Maria, documenteaza-te si nu mai face confuzii sa numesti un actionar simplu creditor, daca imprumuta cu bani propria afacere.

Este actionar-investitor daca banii imprumutati ii foloseste intr-o dezvoltare a afacerii si este actionar-creditor daca banii dati acopera nevoile de cheltuieli curente. Dar inainte de toate este actionar!!!

Retine, niciun investitor din lumea capitalista nu vine cu banii de acasa. De ce? In primul rand ca nu-si tine averea cash la saltea sau in banci. Apoi pentru ca ia credit de la banca pe baza unui business plan.

Toti actionarii din cluburile romanesti trebuie sa fie si creditori pt ca nicio banca nu acorda cluburilor credit. Nu detin imobile, terenuri etc. cu care sa garanteze imprumutul. Dupa ’90 statul/domeniul public a externalizat cluburile, dar a mentinut in proprietate infrastructura. Cu exceptia CFR-ului, toate cluburile sunt chiriase. Nu au active sau venituri contractuale certe cu care sa garanteze imprumuturi bancare.

Asta este motivul pentru care cel care preaia un club din Romania trebuie sa aiba bani cash, nu avere imobiliara. El trebuie sa imprumute clubul pana il aduce in situatia de autofinantare, cand isi poate recupera datoria.

florin (18 comentarii)  •  28 iulie 2014, 7:48

scriu unuia robert, care cuvinteaza asa: ,,toti patronii traiesc din imprumuturi: psg, chelsea, city…” ce ‘orbesti mai flacau? dupa parerea ta, placerea unui mare investitor in fotbal, este sa imprumute m.r.u. bani si apoi, sa returneze totul cu dobanda, in loc sa-si investeasca propriii bani, fara bataie de c.a.p.!!!!!!!!?? esti destept ca ponta, mai urangutane!! daca s-ar face cum zici tu, s-ar desfiinta peste noapte sute de cluburi! tu crezi ca oriunde in lume e rrominika! bine ati mai invatat porcariile de la antena 3!!

Broscuţa Oac (40 comentarii)  •  28 iulie 2014, 9:47

Împrumutul e practic singura modalitate prin care un patron poate băga bani la un club fără ca statul să perceapă TVA sau alte taxe. Sponsorizarea, închirierea de loje etc. sunt toate taxabile.

Utecilă ştia ce face. A creditat Rapidul cu multe milioane, după care a ”şters” datoria prin insolvenţă. Dacă sponsoriza echipa, trebuia să dea nişte milioane în plus – cadou pentru ANAF.

Comentează