Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Steaua, între Manchester şi Craiova

Transferurile campioanei sînt influenţate de forţe extreme: granzii Europei şi nou-promovatele din Liga 1.

Înaintea returului cu norvegienii, antrenorul Stelei trimite mesaje cu două sensuri. Pe de o parte, vrea să calmeze temerile suporterilor, pe de altă parte, vrea să-şi […]

miercuri, 23 iulie 2014, 8:41

Transferurile campioanei sînt influenţate de forţe extreme: granzii Europei şi nou-promovatele din Liga 1.

Înaintea returului cu norvegienii, antrenorul Stelei trimite mesaje cu două sensuri. Pe de o parte, vrea să calmeze temerile suporterilor, pe de altă parte, vrea să-şi calmeze propriile temeri. Fanii se tem că vor mai pleca fotbalişti, Gâlcă se teme că nu vor veni alţii în loc. Din toate astea, tehnicianul a izbutit să scoată o profeţie bună pentru moral: “Dacă va mai pleca cineva, sigur va fi înlocuit de un jucător de aceeaşi valoare”.

În ciuda puterii de autosugestie a lui Gâlcă, suspansul va continua pînă la încheierea perioadei de transferuri în Europa. Printr-o răsucire ironică a lanţului cauză-efect, transferurile Stelei au ajuns să fie influenţate de transferurile de la Manchester United. Campioana României îşi va cheltui bugetul de austeritate în funcţie de cum îşi cheltuie Van Gaal bugetul de răsfăţ, aproape 200 de milioane de euro pentru shopping de staruri. Dacă Van Gaal transferă un fotbalist de la Ajax, Ajax are loc să-l ia pe Latovlevici. Iar Gâlcă trebuie să umple craterul luînd un jucător de preferinţă gratuit.

Nu are variante multe la îndemînă. Lista lui, pe care o tot redactează în conferinţele de presă, cuprinde nume din campionatul intern: Măţel de la Astra, două întăriri de la Pandurii, locul 7 în Liga 1. Nimic exotic, nici o revelaţie din Amazonia profundă, ca în alte sezoane. Din motive independente de voinţa conducerii, Steaua nu mai are scouterii de altădată. În plus, nu este condiţionată doar de marile cluburi din Europa şi de alegerile lor costisitoare. Şi nou-promovatele din Liga 1 au ajuns să-i sufle Stelei jucătorii. Campioana nu-şi permite, de exemplu, să dea jumătate de milion de euro pentru un mijlocaş, ca CS U.

Aşa prinşi între infinitul mare şi infinitul mic, fără multe puncte fixe oferite de conducere, nu-i de mirare că roş-albaştrii tremură în plină vară a transferurilor. Portretul-robot al fotbalistului dorit de Gâlcă se schimbă după cum bate vîntul, ca o sculptură în nisip. Treptat, antrenorul Stelei a simplificat profilul: “Să fie unul bun, nu un nou Costel Gâlcă. Eu am fost doar un jucător de echipă, nimic mai mult”. Dacă nu găseşte “jucători de echipă”, va apela la copiii de trupă, care nu s-au descurcat deloc rău cu Rapid.

De la “jucător de Steaua”, la “jucător de echipă”, distanţa este aceea dintre ambiţie şi compromis. Nu e neapărat o renunţare sau un pas înapoi, pentru că “jucători de echipă” nu se găsesc pe toate drumurile. Dar, în felul lui diplomatic pînă la pleonasm, noul tehnician din Ghencea a exprimat ceea ce crede cu adevărat că-i lipseşte Stelei: nu atît întăririle, cît spiritul de echipă, modestia, unitatea, banalităţi din astea, pe care nu le cumperi de la supermarketul de fotbalişti. Înainte de a le arăta rivalilor de la Stromsgodset “cine e Steaua”, campionii trebuie să proceseze şi să asimileze ei întîi această informaţie.

Acum, nici o echipă compusă numai din jucători de echipă, cu 11 de Costel Gâlcă, pe care-i remarci doar cînd lipsesc de pe teren, nu sună a versiune de Dream Team. Mai trebuie şi cîte-o furnică-regină, cîte-un Mirel Rădoi.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

brod (87 comentarii)  •  23 iulie 2014, 10:27

avântul prăbuşirea!

Mx5 (101 comentarii)  •  23 iulie 2014, 11:55

Orice ar face Galca la Steaua, de aici in colo, si oricat de sprijinit va fi de patron si de staff, nu va ajunge niciodata la performantele lui Reghe. Din mai multe motive. In primul rand, pentru ca lotul de acum un an era mult mai valoros dect cel de azi si, in al doilea rand, pentru ca Reghe este un foarte bun antrenor. Galca este, practic, la inceput de cariera si are lotul subtiat. Daca va reusi, cu acesti jucatori, sa se califice in grupele CL va vi o mare performanta, dar, fara noi jucatori care sa-i inlocuiasca pe cei plecati, va fi foarte greu. S-ar pute ca incapatanarea lui Becali (de an nu aduce noi jucatori) sa-l coste vreo… 20 mil. de euro!

corvette59 (24 comentarii)  •  23 iulie 2014, 12:16

Da ,sint suporter Arsenal cu carte de identitate si cu cotizatia patita la zi . Asta nu inseamna ca sint antisemitic !.

radu (1 comentarii)  •  24 iulie 2014, 1:01

Imi pare rau sa o spun dar e lipsit de orice substrat articolul asta! Ca mai toate semnate de aceasta doamna…

Stef (2 comentarii)  •  24 iulie 2014, 9:43

Revin
Nu am comentat niciodata un articol.
Am respectat parerea fiecarui personaj.
Dupa citirea acestuia nu am rezistat.
Nu mai scrie, te rog, la modul cel mai sincer.
Nu inteleg de ce trebuie sa citeasca alte persoane un articol pentru care tu iei bani. Articolul nu are nici subiect, nici predicat, figuri de stil nu mai spun.
Opreste-te, gata

Stef (2 comentarii)  •  24 iulie 2014, 10:57

BRAVO GSP!!!!!!!!!!!

vulturul (3 comentarii)  •  24 iulie 2014, 14:43

Au fost articole mult mai bune.Acesta e facut in graba.Oricum Steaua transfera ce este copt,adica jucatori cu vechime in liga 1,ea nu are timp de experiente.Experientele le lasa lui Viitorul,Dinamo,Craiova si restul echipelor.Numai ca, anul asta nu mai sunt „taranii”din anii trecuti si nici seful care sa ia jucatorii cu arcanu’.Se contureaza un nou tip de organizare sau management la nivel de cluburi asa ca e mai greu cu aranjamentele.

Robert (9 comentarii)  •  24 iulie 2014, 15:49

In general cam toate articolele scrise de d-soara critica pe cineva sau ceva mai ales echipe de fotbal! Cand scrie de steaua brusc dispare acea permanenta tendinta de a musca(gazetaresc,bineinteles) si apare ingrijorarea… Oare asa arata corectitudinea gazetarului???!!!

peluzasud (3 comentarii)  •  24 iulie 2014, 16:30

daca te.ar lasa voiculescu sa scrii defapt adevarul despre echipa de partid infintata in 2013 si de unde vin banii si care este legatura dintre contractele primariei craiova si patronul clonei pesediste…

Comentează