Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un trofeu muncit

După cum se ghemuia Romero pe minge, ca și cum ar salva un copil din fața mașinii, după ratarile îndărătnice ale lui Higuain, se vedea că Argentina va fi greu de doborît. Nemții s-au așteptat la contraatacuri, dar n-au estimat […]

luni, 14 iulie 2014, 9:14

După cum se ghemuia Romero pe minge, ca și cum ar salva un copil din fața mașinii, după ratarile îndărătnice ale lui Higuain, se vedea că Argentina va fi greu de doborît. Nemții s-au așteptat la contraatacuri, dar n-au estimat corect violența lor. S-au așteptat la zidul din apărare, dar n-au luat în calcul zidul din spatele zidului din spatele zidului care se sprijinea de cerul Maracanei.

În finală abia, Germania și-a întîlnit adversarul. Echipa care a scos-o din schemă. Jucătorii lui Low au trebuit să improvizeze, să faulteze, să dea cu dalta ocnașului pînă la poarta Argentinei. Adios, defilare și scor-fluviu!

Meciul ăsta putea dura patru ani, pînă la următoarea finală, atît a fost de echilibrat. Dar Goetze i-a pus capăt, cu un gol accidental, ieșit dintr-o exasperare pe care n-o cunosc motoarele. Chiar dacă au pierdut, bărbații lui Sabella au reumanizat mașina de fotbal.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Mihai de Mihai (6 comentarii)  •  14 iulie 2014, 9:33

Serios?

Asta a fost meci echilibrat?

De cand e un meci echilibrat cand o echipa se apara (aproape perfect, adevarat) si cealalta joaca fotbal, incearca orice, construieste, forteaza, gandeste, se regrupeaza, schimba tactica, ataca iar, moare pe teren, sangereaza dar se ridica si continua.

Cred ca scorul egal te-a orbit. A existat o singura echipa pe teren si acea a si castigat. Greu, din cauza celor care au jucat impotriva acestui sport inca frumos, dar au castigat.

Felicitari celor care au innobilat fotbalul astazi!

vlad (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 9:43

tu ce meci ai vazut fato?!?!

caty (32 comentarii)  •  14 iulie 2014, 10:03

Gol accidental Goetze? Esti sigura?

Sorin (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 10:06

Meci echilibrat?
Sa ne uitam pe statistici si sa mai vizionam o data meciul 🙂 si o sa vedem ca nu a fost gol accidental 🙂

max (12 comentarii)  •  14 iulie 2014, 10:17

@Mihai de Mihai, zi-ne si noua ce fumezi 🙂

george (5 comentarii)  •  14 iulie 2014, 10:24

Da o echipa a jucat, a avut balonul si a stat sus dar cealalta a avut ocaziile mai clare si un 11m neacordat.

Mx5 (101 comentarii)  •  14 iulie 2014, 11:08

Nu stiu cat de „accidental” a fost golul lui Goetze, cand pustiul a preluat superb si a sutat din vole! Dar cred ca 80% din gol revine cursei fantastice, de om nebun, posedat de Diavol, a lui Schurle, pe banda stanga!!!

Andi (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 11:24

cine a innobilat fotbalul Mihai de Mihai? Müller, care se tavalea pe teren, milogindu-se de un 11m? Höwedes, care a faultat in prima repriza demn de rosu, dar arhitectul cu fluierul nu a vrut sa dezechilibreze meciul, dindu-i ce merita, adica rosu? Defensiva germana, depasita de un Lionel Messi obosit, care nu prea a facut nimic, dar totusi a reusit sa treaca printre ei? Niste argentinieni, care au reusit sa anihileze mijlocul si ofensiva Germaniei?
Fotbalul se joaca pe goluri si nu sau ocazii. Argentinienii nu au reusit sa isi valorifice ocaziile uriase avute chiar in primele minute si nemtii au cistigat la unica si singura faza in care defensiva argentiniana nu a fost atenta. Scurt si la obiect.
Da, a fost un trofeu muncit de nemti, adevarata lor valoare nu a fost nici acel 4-0 cu Portugalia si nici acel 7-1 cu Brazilia. Adevarata valoare au fost meciurile cu Ghana, Algeria si Franta.

vlad t. (23 comentarii)  •  14 iulie 2014, 11:49

niste verze

Mihai Chile Bulica (383 comentarii)  •  14 iulie 2014, 12:51

S-au aliniat Astrele

abia in min. 40, la numai 4:0 pentru Plesan, Radoi, …
Atunci au inteles ei ca au nevoie de fotbalisti de strada.
Daca vezi tancurile cu care au evoluat pe Giulesti campionii mondiali, este evident ca Götze si Schürrle sint accidente. Dar premeditate. Toata filozofia lor s-a schimbat. Minge nu tactica si atletism deja la 12 ani. Nu mai esti scos afara pentru o actiune personala ori un sut de la 30 m. Caci invatau fotbal doar cei indisciplinati, care se autoeliminau pe la 16 ani, cind dadeau de viata de noapte, tutun si alte vitamine. Ramineau doar citiva meseriasi, nici un pianist. Se vede ca Götze a trecut pe la Marcelino iar Schürrle a crescut la nonconformistii din scoala Mainz.

Daca ne mai gandim si la alte accidente,
arbitrul, care trebuia sa-l elimine pe Neuer si sa dea 11 m,
la accidentul care i-a adus pe Schürrle si Götze in finala, ba mai mult,
Özil a trebuit sa elibereze dreapta unde a pascut linistit tot campionatul,
iar Klose a avut timp sa oboseasca,
trebuie sa recunoastem ca finala asta a fost plina de accidente.

Cristian (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 12:54

scorul a fost doar 1-0… inseamna ca a fost echilibrat.
daca e vorba de 7-1 atunci e logic ca nu a fost nimic echilibrat. scorul e cea mai buna statistica pentru ca fotbalul de joaca pe goluri, nu posesie, nu ocazii, nu suturi spre/pe poarta, cornere etc…

adi_stelistul (107 comentarii)  •  14 iulie 2014, 13:04

Ma rog, dupa cum vedeti aveti o parere singulara (sau cel putin slab impartasita). Nici eu nu sunt de acord cu ce-ati spus aici. Sigur ca si Algeria sau SUA au „reumanizat” masina germana, daca vreti sa facem din asta un titlu de glorie. Cu ceva mai putin succes poate decat a facut-o Argentina, pentru ca vorbim de mijloace de exprimare diferite, dar au facut-o. Sigur ca daca imprejmuiesti masina cu ziduri de netrecut intr-un imobilism perfect ai „reumanizat-o” (imi place termenul), dar portretul static care rezulta dintr-o masina blocata intre ziduri nu poate ferici decat vreun estet prea original. Sau care tine cu tot dinadinsul sa socheze.

Cornel (110 comentarii)  •  14 iulie 2014, 13:47

„Germania a trebuit să faulteze…” Oare ?! Asta a facut ?! Aaa, ca a trebuit sa reziste faulturilor argentiniene, dar Germania a incercat sa joace fotbal atit cit s-a putut in furia argentiniana care a luat meciul ca pe un al doilea Faulkland. Argentinienii nu stiu sa piarda, si nici fanii lor.

Jaquie et Michel (15 comentarii)  •  14 iulie 2014, 13:55

Maria , stiu ca ai mizat pe Argentina, chiar o spuneai frumos intr-un articol… dar de data asta fotbalul a aratat o alta fateta estetica, una generoasa cu cei care nu`l mint si`l joaca! 😉

petrache (66 comentarii)  •  14 iulie 2014, 13:58

De obicei admir ce scrie domnisoara Andries, dar data asta a cam dat in bara. Cei care faceau faulturi dure erau argentinienii. Un neamt scos apropae inconstient de pe terent cu un umar in figura si un altul care a luat un pumn in figura si a avut nevoie sa is se coase fata sa continue. Pe de alta parte argenitinienii se tavaleau pe jos fara sa fie atinsi. Asta inseamna sa „reumanizezi masina de fotbal”?

gogu patriotu’ (9 comentarii)  •  14 iulie 2014, 14:04

daca se enerva messi…..
dar asa a fost calm si nevazut ,se tot uita dupa tricourile de la barca,dar nu prea erau pe teren
parca fatih terim a grait adevarat si a spus : daca il lasati pe messi in curte fara jucatorii de la barcelona plange si vomita
trofeu meritat de germani

petrache (66 comentarii)  •  14 iulie 2014, 14:07

Argentina „fata umana a fotbalului”? Cu doar 2 goluri in (toate cele) 4 meciuri de dupa faza grupelor? Probabil ca e record mondial de ineficienta pentru cele 4 meciuri. Germania a avut 11 – cred ca e mai „uman” sa bagi goluri 😉

andrei (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 14:29

Meciul a fost echilibrat din perspectiva scorului.
Argentinienii nu au avut constructii elaborate preferand sa stea in aparare neavand probabil mijlocasi si fundasi asa buni ca nemtii. Dar nici nu au cazut ca mieluseii. Au fost mai degraba o haita de lupi care-si urmareste prada incercand sa-i dea lovitura fatala. Nu cred ca trebuie exagerat cu laude la adresa nemtilor si nici sa spunem despre echipa argentinei ca nu a jucat nimic. pana la urma si a sta in defensiva e un stil de a juca si de a castiga chiar daca nu e cavaleresc. Depinde de scopul urmarit. Cand nu se vor mai acorda atatia bani pentru fotbal sau cand se vor acorda zeci de milioane pentru frumusetea jocului, pentru exuberanta atacurilor si pentru clarviziunea coordonatorilor de joc si nu pentru victorie atunci vom judeca dupa frumusetea jocului. Pana atunci scopul este victoria si numai dupa acest scop ar cam trebui judecate meciurile, altfel riscam sa laudam chile sau mexic sau costa rica pentru ca au indraznit sa viseze mai mult decat au avut voie.

Libertador (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 15:26

O echipa in eclipsa de forma (Argentina) a jucat extraordinar, o superechipa (Germania) a jucat fara conducator (11 luptatori de comando fara general). Fotbalul instinctiv a fost facut de nemti aseara. Fug ca niste chiauni, sint in stare sa moara pe teren, au faultat cit doua echipe (au fost iertati de doua rosii). Singele curs abia ca i-a intaritat, ca pe fiare. Schimbarile argentiniene, total lipsite de inspiratie. Aquero si-a batut joc de Nationala, Palacio la fel. Cu di Maria si Tevez in teren nemtii luau o sacosa. Sa mai vorbim de prestatia mafiotului de la centru? Ce rost are, cind argentinienii sint obisnuiti sa fie furati ca-n codru. Ala care incita la revizionare, concentreaza-te o clipa pe intrarea cu genunchiul in mecla lui Higuain si decizia arbitrului. Mai bine nu dadea nimic. Dar nu, in prostia lui de hot cu aprobare (ca brazilienii, acesti impostori ai fotbalului din 1970 incoace, ar fi innebunit ca singura lor rivala sa le sufle cupa de pe propriul teren, dupa ce ei infulecasera goluri cit sa aiba pe doua campionate). Si tot ar fi reusit sa cistige, daca Messi ar fi avut macar un Burruchaga cu el. Un atac absolut nesustinut. Argentinei i-a lipsit un om de munca si de legatura la mijloc (ceva in genul lui Ardiles). In fine, potrivit cursului jocului, cind nemtii au scapat de 5-6 ocazii clare de joc, golul lui Goetze, cazut in ultimele minute, a cazut impotriva firescului. Poate fi socotit si accidental, daca multi dintre cititori n-ar interpreta atit de gresit termenul (cum au facut-o). Un campionat submediocru, jucat la nimereala si cistigat la plesneala.

Cristi (7 comentarii)  •  14 iulie 2014, 18:33

Bravo Maria! Rebelii te inteleg, yes-menii si spalatii pe creier nu…Tu continua sa scrii, chiar daca foarte putini inteleg…Merita!

Dana (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 19:34

Autoarea articolului, suporter al Argentinei, e subiectiva si nu a remarcat anti-jocul practicat de argentinieni tot CM-ul, o echipa care nu a sclipit cu nimic si doar a profitat de noroc! Dar ulciorul nu merge de multe ori la apa si cei mai buni au cistigat, restul nu mai conteaza!

Libertador (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 23:30

Bai, Mihai de Mihai, ca Bobu a murit, deci tu ai vazut la germani un joc perfect (din moment ce au infrint o echipa care s-a aparat „aproape” perfect)? Ai un televizor special? Da o revizionare si numara mingile trimise de nemtalai in aut fara presiune. Cit de tinar poti fi sa nu-ti amintesti ori sa nu fi vazut niciodata un meci cu echipe adevarate? Nici ele perfecte, nu, dar mult mai aproape decit alianta mediocriturilor teutonale: de Ajax-ul lui Cruyff ai auzit? De Real Madrid, de Barcelona, de Liverpool ori Leeds? De Interul de-acum citiva ani. De Spania in flacari. De Bayern-ul din 1973. A ajuns acest blog un lacas de popularizarea sportului la sate? O fi, de cind habarnistii cu tupeu se baga la catedra. Bai ce-au mai innobilat nemtii fotbalul! Mai ales Neuer. Dar si italianul a innobilat arta arbitrajului inalt. Un meci prea bun, totusi, la ce campionat a sfirsit. Iar daca Higuain era o secunda mai atent, de toate parerile astea se alegea praful. Atita prostie n-am mai vazut de mult. Imi merit soarta.

mircea (1 comentarii)  •  15 iulie 2014, 0:30

Argentinienii s-au aparat dar au avut 4 ocazii imense, nemtii doar o bara. Daca ar fi dat macar un gol la acele ocazii ….

cipri (144 comentarii)  •  15 iulie 2014, 12:56

Scor echilibrat? Asta numai pt ca unii au atacat, convinsi ca pot si trebuie sa inscrie. Iar altii s-au aparat constienti ca de atata is capabili, iar messi poate poate scapa pe un contraatac si marcheaza.

Va puteti inchipui ce ar fi urmat daca jocul mai dura 30-40 de minute? Sau daca Gotze (sau altcineva – howedes de exemplu la bara lui din prima repriza) marca in minutul 50? Care credeti ca ar fi fost scorul final?
Eu zic ca de la 3-0 in sus.

ion (1 comentarii)  •  15 iulie 2014, 17:41

Golul nu a venit intamplator. Argentina nu a mai putut sa faca fata la mijlocul terenului in prelungiri, cu toata disperarea lor de a nu ceda mijlocul si de a permite Germaniei sa construiasca aproape de poarta argentiniana (a contat oboseala si schimbarile proaste facute, Mourinho a remarcat bine asta).

De aici si serie interminabila de faulturi dure in linia de mijloc, din minutul 95 si pana in 115, faulturi care ar fi trebuit sa se lase cu ceva cartonase.

Freddy RE (12 comentarii)  •  16 iulie 2014, 3:13

Bravo Maria, chapeau!

adi (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 21:52

x Libertador

„Iar daca Higuain era o secunda mai atent…”

Daca era neamt ar fi fost mai atent. Hahaha! .

Nu mai fa pe expertu’ p’aici cu echipele tale de tiki taka pe slow motion din ’73 . Da-ti cu parerea si lasa-i pe altii in pace.

dan (10 comentarii)  •  16 iulie 2014, 22:31

Finala a demonstrat un singur lucru: germanii au jucat bine si cand au intalnit adversari care au tratat jocul superficial Portugalia sau Brazilia si atunci cand acestia s-au aparat pe doua linii Algeria , Ghana, Franta. Argentina a jucat binisor, insa faulturile lui Mascherano au intrecut orice limita. Golul a venit firesc ca urmare a unui joc echilibrat practicat de Germania. Daca privim retrospectiv majoritatea echipelor invinse de germani s-au bazat pe un singur om ( Ronaldo, Benzema Naymar , Messi), iar cand acesta a fost bine marcat respectivele echipe nu si-au putut face jocul. Fotbalul este un joc de echipa, germanii sunt o echipa bine sudata, deci trofeul este unul muncit si era firesc ca el sa ajunga la Germani!

Dynamovist (3 comentarii)  •  17 iulie 2014, 2:14

SUnteti cumva fata domnului Ioanitoaia?
Gol accidental? Stimata doamna, v-ati uitat la meci pe un post bulgaresc? Uitati-va la Schweinsteiger de cate ori si in ce hal a fost faultat.
Germania merita sa fie campioana pentru ca are ECHIPA, nu o vedeta.
Uitati-va la sistemul german si vedeti ani de munca si bani investiti. Daca Higuain dadea gol, se pravalea cerul peste argentinieni si nemtii dadeau 2. Ce echipa a jucat mai frumos ca Germania? Argentina? Brazilia?Olanda?
Puteti sa spuneti altceva, Mexicul a jucat mai bine si decat Argentina si Olanda si meritau in finala. Adevarul este Schweinsteiger-Messi 3-0. Felicitari Germania, ai meritat!

Comentează