Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tanţele şi Costel

Gâlcă stă cu ochii în soare după întăriri, iar jucătorii lui stau cu mintea-n vacanţă.

După înfrîngerea din Supercupă, Gâlcă a rostit ceea ce nu vor patronii de cluburi să audă nici după victorii: o cerere. Vrea întăriri. „Avem o […]

duminică, 13 iulie 2014, 8:29

Gâlcă stă cu ochii în soare după întăriri, iar jucătorii lui stau cu mintea-n vacanţă.

După înfrîngerea din Supercupă, Gâlcă a rostit ceea ce nu vor patronii de cluburi să audă nici după victorii: o cerere. Vrea întăriri. „Avem o listă”, anunţă antrenorul Stelei. O listă pentru Moş Crăciun. Putea foarte bine să ceară tapet cu cai verzi în vestiar. Subţirimea lotului Stelei este evidentă, nu era nevoie să fie formulată. O văd şi şefii clubului. Dar tendinţa e clară: buget de avarie pe toată linia.

Din fericire pentru noul staff tehnic din Ghencea, lipsa de noutăţi din vestiar nu reprezintă cea mai mare problemă a Stelei. Nu faptul că n-au dubluri de valoare i-a făcut pe Stanciu şi Latovlevici să greşească atît de des în meciul cu Astra. Nu le-a scăzut brusc valoarea, le-a scăzut motivaţia. Şi asta e grav.

Jucătorii stelişti par decuplaţi de la Steaua. Cu mintea în vacanţă, la ofertele din străinătate, oriunde în altă parte, numai la obiectivele lui Gâlcă – nu. „Dubla” cu norvegienii greu de pronunţat îl preocupă vizibil doar pe antrenor. În campionat, cu ceea ce are la dispoziţie în acest moment, antrenorul Stelei nu ar trebui să aibă prea mari probleme. Poate că nu va reuşi să imprime stilul spaniol, dar se va bate în continuare la titlu.

În Liga Campionilor, însă, pînă şi adversari prost cotaţi, dar ambiţioşi îi pot pune probleme Stelei. Aşa incoerentă cum a arătat în amicale, aşa neglijentă cum s-a prezentat în Supercupă, campioana nu s-a schimbat substanţial. Doar s-a diluat. Mizează pe inerţie, pe bunele reflexe din perioada Reghecampf. Nu joacă prost, dar joacă din amintiri.

Gâlcă n-a avut timp să schimbe, fireşte. A testat, a studiat şi a ajuns la concluzia că nu are material suficient să construiască. Îi trebuie mai multă stofă pentru petice. Tehnicianul stelist încă visează şi teoretizează. Orice schemă minunată i-ar trece prin cap, are nevoie de cel puţin 11 oameni s-o pună în aplicare. Iar dacă oamenii ăştia nu-l ascultă, dacă nu trag în aceeaşi direcţie, la acelaşi atelaj, nu e nimic de făcut. Un vestiar se cîştigă mai greu decît un trofeu de vacanţă. Cît despre respectul jucătorilor, ei bine, „acesta e un lucru foarte mare”, cum ar spune Tanţa şi Costel ai lui Băieşu.

Prima treabă a lui Gâlcă este să formeze un grup unit în cîteva zile. Deşi crede că se află la mîna şefilor clubului, care ar putea să-i facă rost de întăriri, antrenorul Stelei este condiţionat, strict şi imediat, doar de acea armă capricioasă numită „conştiinţă de profesionist”. În Liga 1, conştiinţa asta se manifestă cu preponderenţă cînd vin scouteri în tribune. În rest, domină pragmatismul. Pentru Chipciu şi coechipierii lui, un eventual eşec cu norvegienii nu reprezintă o mare dramă. Ei au obiectivele lor, nu neapărat legate de actuala echipă. Vor „să-i vadă şi pe ei localitatea”. Pentru Steaua,însă, rezultatele şi banii aferenţi din LigaCampionilor sînt vitali. În lipsa lor,tehnicianul roş-albaştrilor va face alte liste, mai scurte, mai sumbre.

De aceea, Gâlcă n-ar trebui să-şi piardă vremea cerîndu-i Moşului fotbalişti teleghidaţi. Pe moment, ar fi de-ajuns să-i motiveze pe distraşii pe care-i are deja sub comandă. Dacă nu merge nimic, nici un filmuleţ, nici un discurs, n-ar strica să încerce să-i mituiască, deşi nu e tocmai ceea ce ar fi făcut Guardiola în locul lui.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

17 N T (383 comentarii)  •  13 iulie 2014, 9:33

Che Maria, nu ar mai fi nimic de spus. Pina si titlul, pe care eu il vad Gigi si Vali, e de mult bun simt.

Marturisesc ca am ramas surprins de cit de bine a fost asezata pe teren Steaua in prima repriza. Nu stiu de ce-au gandit cu incetinitorul stelistii, poate oboseala, prea multa tactica, de ce l-a durut pe Lato piciorul si n-a putut alerga, de ce Tanase a fost absent in repriza secunda. Dar marturisesc ca ma asteptam la mai rau.

Galca a ales foarte bine echipa. Cel putin in prima repriza i-a lasat deliberat sa joace din amintiri, i-a gasit in sfirsit locul lui Iancu, exceptional.

Totusi, fara un nou portar, fundas central, lateral si inca un atacant la fel de tehnic ca Iancu, eu as paria ca nu ajung pe locul 5 in campionat, mai ales daca reusesc imposibilul si se califica in C L.

PS ce parere ai de sclavii lui Niciolae ? Fara lanturi se misca destul de bine ? Dar de Calvin Kleinii de la tobe ?
Frumosi rau ?

Florin (27 comentarii)  •  13 iulie 2014, 13:32

Bravo, articol pragmatic si gandire de director sportiv!

Nea Ovi ar trebui sa roseasca, altcineva scrie echilibrat in editoriale, el face calcule de goluri si pariaza pe o finala inchisa la Rio…

Nea Ovi, eu cred ca se va juca cu Brazuca si ca Loew nu se va imbraca in trening.

Nici argentinianul nu o sa aiba sapca cu Chicago Bulls.

Despre Galca, cred ca pregateste fara sa vrea insolventa.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  13 iulie 2014, 14:06

Steaua dezamagitoare si am si eu emotii legate nu doar de locul in grupele UCL (au fost si anul trecut emotii pentru acesta) ci chiar si pentru cel din grupele EL.

Steaua-1986-forever (15 comentarii)  •  13 iulie 2014, 14:40

Cum adica are nevoie de intariri ? Pai eu am citit pe GSP ca au venit nu stiu cati jucatori. Ba un atacant de la Juve (da, imprumutat) ba vreo 3 fundasi centrali (2 din campionatul intern si unul de „afara”), etc. Pai ce motiv ar avea Galca sa ceara intariri daca am citit in GSP ca au venit toti acesti minunati jucatori? Pai eu cred ca e adevarat, altfel nu ar fi scris „la gazeta”, nu? Partea mai proasta e ca cei de la club inca nu au aflat de jucatorii aia. De fapt, cred ca ei sunt niste amatori, voi stiti de fapt mai bine.

dlq1 (30 comentarii)  •  13 iulie 2014, 14:47

Ca sa stea cu gandul la un eventual transfer fiecare stelist ar trebui mai intai sa se gandeasca sa joace BINE. Ca daca joaca bine, are oferte de a pleca, daca NU (vezi capitanul Tanase) n-are . La ce au aratat cu ASTRA, jucatorii stelisti ar trebui sa intre in pamant de rusine, ca o echipa decimata i-a dominat pe alocuri. In campionat nu va mai fi acelasi noroc, ci acolo vor juca toti giurgiuvenii si va fi vai si amar ! Oricum fata de amicale pare sa se fi miscat nitelus mai bine, dar sa nu uite de campionat ca afara de Astra mai sunt si alte echipe intarite in pauza competitionala, DECI…

dlq1 (30 comentarii)  •  13 iulie 2014, 14:55

Maria, ca de obicei, EU unul n-as sti ce sa admir mai mult : Talentul gazetaresc (desi uneori o mai dai pe langa poarta chiar si tu !!), cum vezi am pus T mare, sau frumusetea care zice-se n-ar prea face casa buna cu scrisul , iar la tine slava DOMNULUI, frumusetea e din belsug !! Si frumoasa si desteapta si talentata, extrem de rar se afla. Tine-o tot asa !

Patricia (17 comentarii)  •  13 iulie 2014, 19:39

cred ca dubluri are o gramada…lipseste primul 11.
Iar petardele acestea cu …vine cutare si cutare…sunt aruncate de Becali din celula..sa-l faca pe bietul Galca sa spere. Am stiut de de la inceput ca Galca este mielul…

brod (87 comentarii)  •  14 iulie 2014, 9:37

numit antrenor la vorbitor, gâlcă nu are ce să prea arate. nici când se agita în teren, mare lucru nu se vedea din strădania lui.
acum încp să iasă la iveală realităţile din vestiarul stelei. poate că numai nişte cantonamente la poarta albă, sub ochiul ciobănesc al patronului, ar mai putea zgâlţâi macanismul blocat.

Comentează