Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Handbalistele nu-s bugetari de rînd!

Singurul aspect profesionist la CSM București îl reprezintă salariile handbalistelor.

“Cum să devenim o forță în Europa dacă nu oferim salarii de top?”, exclama șeful CSM București, interogat despre salariile handbalistelor. Domnul Constantin Căliman nu conduce vreun partid, vreo trupă […]

sâmbătă, 3 mai 2014, 9:02

Singurul aspect profesionist la CSM București îl reprezintă salariile handbalistelor.

“Cum să devenim o forță în Europa dacă nu oferim salarii de top?”, exclama șeful CSM București, interogat despre salariile handbalistelor. Domnul Constantin Căliman nu conduce vreun partid, vreo trupă rock, vreo corporație, vreun concern din industria șireturilor. Conduce un club sportiv. Ce-i drept, e un club vizionar, recunoscut pentru că decontează generos organizarea festivalurilor de șah inexistente. De la 4.300 de euro achitați, în 2011, pentru Festivalul Siciliana de la Eforie la 8.000 de euro plătiți lunar Oanei Manea, în 2014, nu era decît un pas de pitic.

Unde se duc banii publici cînd se duc la sport? Nu se știe. Dacă Primăria București a plătit, cumulat, în jur de 270.000 € unui SRL cu profil șahistic (și tot n-am devenit o forță ca Rusia!), costurile pentru handbal ar putea urca oricît de sus. Explicații ca ale domnului Căliman vom auzi de la toți șefii de CSM-uri.Toți vor să creeze o stare de urgență, de “totul sau nimic”,“acum ori niciodată”, “pe aici nu se trece”, “vom lupta pe mări, vom lupta pe țărmuri…”.

Despre sport, se vorbește în termenii prăvălirii de la Posada, a diversiunii din Codrii Cosminului și a debarcării din Normandia. „Cum să devenim o forţă în Europa?”. Dar care-i graba? De unde şi pînă unde această ambiţie presantă şi taman pe handbal? O fi ambiția personală a domnului Căliman, a Primăriei București și a altor primării. Altfel, e hazardat să te pronunţi că prioritatea bucureştenilor e să-i umilească pe nemţi cînd îi prind pe semicerc.

Am ajuns să ne întrebăm aiurea “cum să devenim oforță” a continentului doar pentru că autoritățile locale au o slăbiciune pentru stilul patronilor expansivi și notorii din fotbal. Confundă propriile fantezii și calcule de imagine cu interesul cetățenilor. Două tipuri de aberații rezultă din această confuzie. Prima: primarii se transformă, peste noapte, în experți multilaterali. Intervin la echipă în stilul patronilor din Liga 1 și schimbă antrenorul. Cel de-al doilea tip de aberație este legat de cultul personalității. După ce HCM Constanța a trecut, la sfîrșitul lui martie, de francezii de la Chambery “Savoie”, în sală a fost scandat numele președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. În mod normal, cînd o echipă susținută de bugetul local obține o victorie, suporterii ei ar trebui să-și scandeze propriul nume. Că ei au dat banii, nu nenea Consiliu Județean. 

Sportul finanțat cu bani publici nu are cum să fie sport cu adevărat profesionist. Că n-are cum! Singurul lucru care-l leagă vag de piața liberă și de standardele capitaliste sînt ”salariile de top“ ale sportivilor aduși din Brazilia, pentru ca Bucureștiul să devină o forță în Europa.

Șefii de la CSM București promit că ”de la anul, peste 60 la sută din buget va veni de la sponsori“. Dacă n-a reușit Oltchimul handbalistic această performanță managerială, va reuși CSM-ul, cît ai bate din palme! Poezia cu banii de la sponsori o recită toţi şefii de cluburi municipale. La fel şi poezia cu juniorii. Frumoase rime!

“E clar că noi, sportivii de performanță, cîștigăm mai bine decît oamenii de rînd!”, a parat Oana Manea problema salariului ei la CSM. Bine, asta am priceput. Dar nu e clar de ce sportivii de performanță plătiți de la buget cîștigă mai bine decît bugetarii de rînd. Salariul de primar de rînd al lui Sorin Oprescu, majorat la începutul anului, nu trece de 1.750 de euro lunar. Oana Manea încasează 8.000 de euro pe lună.

“Sumele din contract ar trebui să fie confidențiale”, crede Oana Manea. De acord. Oricum, nu ne interesează veniturile handbalistelor, ne interesează cît și pe ce sînt cheltuiți banii publici. Ne interesează mai degrabă asta decît să devenim o forță în America de Sud la proba de orientare în junglă.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

tegean (25 comentarii)  •  3 mai 2014, 12:00

Încă o modalitate de a jumuli-,,rătăci,, bani publici în zone unde evidențele se fac mai…aproximativ, chiaar subiectiv.
Există deja și un model celebru: Oltchim, care aspira bani de la firma de stat…Oltchim adică de la stat.
N-ar fi fost (n-a fost?) de blamat ingineria financiară care a susținut propaganda națională vehiculată prin echipa de handbal Oltchim dacă combinatul chimic n-ar fi ajuns pe butuci, în insolvență.
Cine a aprobat ca o intreprindere de stat cu mari probleme să finanțeze costisitoare ambiții în sportul unde se joacă cu mânuța (în locul unui plan de austeritate, în care toate resursele să fie folosite pt. salvarea combinatului și locurilor de muncă) și cine a numărat-până la ultimul euro câți bani a sustras această mânăreală ?
Din cele 21 de combinate chimice şi petrochimice mari care funcţionau în România la sfârşitul anilor ’90, 15 au fost falimentate sau închise în ultimii 15 ani, așa că Străinii au dat un termen și pt. ,,privatizarea,, Oltchim-ului (precedată de falimentare, pt. a fi mai ,,accesibilă,,).
O uriașă intreprindere de STAT ce a oferit posibilități pe măsură de a ,,redirecționa,, milioane de euro spre privați…înainte de privatizare.
Cum s-a mascat (deocamdată!) căpușarea banilor statului?
Păi, prin îmbrăcarea ei (și) în haine ,,sportive,, (care se poartă într-un domeniu unde o opinie publică înclinată spre subiectivism și scopurile ,,mărățe,, ar scuza mijloacele).

just_m3 (10 comentarii)  •  3 mai 2014, 12:35

ziarele tinute cu bani de-acasa de catre patroni nu au cum sa fie ziare profesioniste ! Jurnalistii care nu-si castiga painea facand profit nu au cum sa fie jurnalisti…..pentru ca n-au cum!

just_m3 (10 comentarii)  •  3 mai 2014, 12:36

si daca compari orientatul in jungla cu handbalul inseamna ca esti o gazetara sportiva mare de tot…..profesionista !

Gary (18 comentarii)  •  3 mai 2014, 12:40

Draga Maria,
pe la colturi (alte siteuri,alte tari),se discuta cum ca un „investitor”din Siria,ar prelua U-Jolidon si ca ar dori o alta „superforta”de tip Oltchim.
Stii ceva despre asta?

RaduC. (83 comentarii)  •  3 mai 2014, 13:12

Legislatia e ambigua si permite struto-camile gen CSM Bucuresti. Cred ca GSP are mijoacele unei campanii de presa pentru crearea unei legi mai clare, cu dezbatere publica si tot tacamul al carei rezultat sa fie inaintat parlamentului.

Dinu (3 comentarii)  •  3 mai 2014, 13:13

Draga Oana Manea, te respect foarte mult ca sportiv si om, dar cata vreme esti platita (si) din banii mei, eu doresc si am tot dreptul sa stiu cati bani ei, pt ca e vorba de bani publici. Aici este nevoie sa existe o transparenta deplina, din motive evidente.
Nu am nici o problema ca iei 8.000 euro/luna, pt ca ii meriti.
Heirupismul de la CSM Bucuresti ma face sa cred ca totul nu e decat o toana de moment, sau si mai rau, un mod de a sifona (alti) bani de la bugetul orasului. Ceea ce este principalul scop al CSM-ului, judecand dupa rezultatele sportive obtinute si fondurile investite.
Bun articol Maria

Ciprian (10 comentarii)  •  3 mai 2014, 13:57

Si tu Maria esti platita din bani publici, de a Institutul de Cercetari Agricole, de la Loteri Romana… din banii lui Ceausescu… si nu pare sa te deranjeze

sorin-arges (21 comentarii)  •  3 mai 2014, 19:24

Autoarea articolului ar trebui sa se bucure ca se incearca sa se construiasca o echipa de top, intr-un sport care intr-adevar conteaza … Ar trebui sa se bucure ca va aveadespre ce sa scrie. Ca ziarul s-a transformat intr-un fel de ,,Click!”, adica mai nimic despre sport si totul despre aiureli. Chiar si acest articol este un exemplu in acest sens !

robert dobrescu (14 comentarii)  •  3 mai 2014, 20:09

cum sa ne batem joc de bani si de romani? simplu. in loc da construim sali, patinoare, sa dam burse si cantonamente la echipele de copii si juniori, mai bine dam bani la impresari si straini. Patinoar nu avem in Bucuresti dar e bine ca avem salarii de ite de mii de euro la CSM .nu avem centura la oras dar avem al 12-lea cel mai scump stadion al planetei. Macar acolo sa fim si noi in top. ude se cheltuie banii publici.

ceciul (2 comentarii)  •  3 mai 2014, 21:49

Maria, nimic despre salariile de la HCM Baia Mare? Acolo nu sunt bani publici? Pe ce sume au incheiat contractele?
Intrucat atacurile vizeaza o singura formatie, inclin sa cred ca exista anumite interese la mijloc…. Ale editorialistei sau ale persoanei din FRH care a facut dezvaluirile.

handsport (3 comentarii)  •  3 mai 2014, 22:37

întrebari:
1. – suma este netto;
2. – jucatorare m-ai primesc si prime;
3. – ce alte facilitati m-ai au!(locuinta, masa gratuita, masina de servici, mobila,etc)
4. – ce cîstiguri au sefi de club dupa urma sportivelor…
5. – alte facilitati ……
Multumesc anticipat pt. informati si un raspuns civilizat.

handsport (3 comentarii)  •  3 mai 2014, 22:38

corectura la text:
2. – jucatorele …..

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  4 mai 2014, 5:54

Da, Maria, în sfârșit ai „uitat” de fotbal și te-ai apucat de treabă ! E bine să înțeleagă cei de la CSM București că noi plătim mânăreala demarată de ei, că nu pot schimba jaful planificat cu un slogan de tipul cunoscut: „turcul plătește”. Ar vrea ei ca „turcul” să fie ceva abulic, dincolo de înțelegerea noastră, pentru a nu le cineva pune întrebări deranjante și a lăsa în suspensie toate îndoielile ce le-ar bate la ușă. Nu am avea nimic împotrivă dacă un oarecare „turc”, cu teșchereaua doldora, ar veni și ar susține formarea unei echipe de handbal fete, de top euro-mondial, ar fi pe banii dumnealui, pe sprânceaba dânsului să aducă jucătoare de pe ce meridian se visează și să-și facă temele în așa fel încât să căștige prestigiu sportul românesc, dar să-și câștige și el renume și bănuți. Cum să nu tremure vocea salariatului onest, când doar rostește „amețitoarea” sumă de opt mii de euro pe care o încasează lunar o jucătoare de handbal, care nu prea face nimic pentru a oferi ceva palpabil în schimbul onorariului oferit cu generozitate de niște planificatori care planifică deja cui vând pielea ursului din pădurea competițiilor ce vor bate la ușă ?! Cu alde Manea cu tot, echipa bucureșteană a rămas de căruță, nu era mai bine să aștepte „reanimarea” din vară, cu tot ce ar fi planificat, decât să zvârle cu euroi în curtea unei jucătoare dornice de a se reîntoarce în țara câștigului cuminte, după ce pe alte meleaguri a cam fost sărită din schemă ?! Cum s-ar putea judeca un asemenea salariu în nedumerirea salariatului „obișnuit” cu 2 – 300 de euro pe lună ?! Și sunt mulți care ar mulțumi cerului pentru un serviciu și cu acești bănuți ai supraviețuirii… Să nu creadă domnii șefi ai clubului bucureștean că pot răstălmăci sentinața Lăpușneanului crezând că toți truditorii „de rând” sunt „mulți, dar proști” ! Așteptăm cu interes să intuim căile de sifonare a bănuților noștri, convinși că Apa Sâmbetii e numele de cod al Dâmboviței.

vasco (317 comentarii)  •  4 mai 2014, 7:20

Reminiscente de gindire patriotarda din alte vremuri:”..sa devenim o forta in Europa”..M-as mindri cu o echipa romaneasca”forta”in Europa,cu conditia ca asta sa nu se faca artificial,cu heirupisme generate de orgoliile unor mai mari ai zilei si cu bani publici.Oriunde ,in lumea normala,se intimpla sa devii o forta prin fapte normale,adica bani la vedere,si prin faptul ca acei bani se intorc din performanta,adica mai pe sleau,afacerea merita,e reala.La noi se sifoneaza niste bani,apoi…Unirea Urziceni.Sau Oltchim.

Ionel (38 comentarii)  •  4 mai 2014, 17:12

Maria…poti sa raspunzi la cateva intrebari?
1. De cate ori ai scris o cronica, repet, o cronica despre handbal (sau macar daca ai vazut vreodata un meci, de la un capat, la altul)?
2. Ce tiraj avea Gazeta Sporturilor cu 20 de ani in urma si cate exemplare mai trageti acum?
3 Ce stire ti se pare mai interesanta de pe site-ul vostru, cea in care se spune ca Florin Salam isi pierde vocea sau cea in care se spune ca o femeie si-a prins sotul cu vecina facand sex?
MULTUMESC…

senior (6 comentarii)  •  5 mai 2014, 6:37

Sportul de performanta s-a transformat intr-o afacere pe bani publici si nu numai la csm bucuresti ci peste tot in tara Sa veniti la Baia Marte sa vedeti ce e aici !!Ce afacere la handbal fete s-a dezlantuit pe bani publici orchestrat de catre primarul Catalin Chereches Nu are nimeni curajul sa -i opreasca

Emilian (34 comentarii)  •  5 mai 2014, 8:35

Bravo, Maria!
Observatia ta este foarte pertinenta. Uneori se cam pierde din vedere sensul sportului, iar echipele care se cladesc peste noapte, tot asa si dispar. Dincolo de unele detalii (cat castiga Oana Manea, cat cheltuie HCM Baia Mare etc.), ideea de baza e aceeasi: hei-rupismul in sport, fie ca-i pe bani publici sau privati, nu ajuta prea mult. In plus, se uita unul din elementele principale ale sportului: suporterii, traditia. Cine sunt suporterii traditionali ai echipei de handbal CSM Bucuresti?! A, vor apare dupa ce castiga echipa Cupa Campionilor…:)

Alex (26 comentarii)  •  5 mai 2014, 9:21

@handsport, esti din Romania? Pentru ca daca esti, e foarte grav.

handsport (3 comentarii)  •  5 mai 2014, 22:22

@Alex, ai dreptate iara tastatura mi-a jucat festa si am m-ai mîncat cîte una – doua litere, scuze.
Corectare la text:
2. – jucatoarele m-ai primesc si prime; *** nu netto ci net…
Daca esti asa dragut spune-mi si mie ce facilitati financiare-materiale au handbalistele?
Si ce este foarte grav pentru mine?
*hand vine de la handbal, sport vine de la sport, Alex de unde vine?

Comentează