Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tăcerea zmeilor

Cercetări recente au scos la iveală subiectul despre care şefii din Liga 1 nu au păreri: vînzarea drepturilor TV.

În tumultul percheziţiilor şi arestărilor din dosarul drepturilor TV, cei 18 reprezentanţi ai cluburilor din Liga 1 au rămas fără reacţie […]

miercuri, 9 aprilie 2014, 8:31

Cercetări recente au scos la iveală subiectul despre care şefii din Liga 1 nu au păreri: vînzarea drepturilor TV.

În tumultul percheziţiilor şi arestărilor din dosarul drepturilor TV, cei 18 reprezentanţi ai cluburilor din Liga 1 au rămas fără reacţie nervoasă, ca motanul Tom după ce înghite fierul de călcat. Li s-a mai întîmplat asta. Fostul şef al Ligii i-a convins să-i gireze prin vot tot felul de tranzacţii care au ajuns, ulterior, obiect de anchete penale. Comunicatul Parchetului General menţionează că şefii de cluburi ştiau despre comisionul de 3 milioane de euro: „Inculpatul Dragomir Dumitru a obţinut aprobarea plăţii de către Adunarea Generală a acţionarilor – LPF a unui comision de 5 la sută din preţ către societatea administrată de inculpatul Corbu Mihai, cunoscînd că aceste servicii nu au fost prestate”. Cunoşteau şi au fost de acord. Şefii de cluburi au partea lor de complicitate sau de ignoranţă în afacerile cu drepturi TV.

Luaţi unul cîte unul, par puternici. Puşi laolaltă, în Adunarea Ligii, sînt moi ca aluatul de clătite. Cluburile din Liga 1 au la bord oameni influenţi, afacerişti, milionari, primari, oameni care decid soarta unui oraş, a unei ramuri industriale sau a unei întregi felii de ţară. Cum e posibil să se lase cu toţii jumuliţi ca gîştele, fără să-şi zburlească orgoliul? Au pe mînă bugete, semnează acte, cunosc terenul. Nu coboară periodic din nori să-şi apere interesele la LPF. Totuşi, cei 18 au considerat în regulă şi corect un contract care pentru Parchet prezintă „o suspiciune rezonabilă” de evaziune, delapidare şi spălare de bani.

Nici după ce-a început urmărirea penală, capii fotbalului nu şi-au pus întrebări cu glas tare. LPF a emis un comunicat lapidar, în care invită jurnaliştii să-şi vadă de treabă: „Vă rugăm să vă adresaţi direct organelor de urmărire penală”. La Adunarea Generală de marţi, pe ordinea de zi se aflau „detalii despre vînzarea drepturilor TV”. Discuţiile au virat însă spre alte subiecte, mai plăcute, de genul drepturilor TV din Cupa Ligii. Dinu Gheorghe şi-a exprimat regretul că „sînt prea multe scandaluri în fotbalul românesc”. Nu-i deranjează că sînt fraieriţi, vor să fie fraieriţi în linişte, discret, civilizat. Preşedintele lui Dinamo s-a arătat îngrijorat pentru imaginea fotbalului şi a anunţat: „Îi acordăm oricum prezumţia de nevinovăţie lui Dragomir!”. Fireşte că i-o acordă. Altfel, ar trebui să se lepede şi ei, solidari, de prezumţia aia.

La momentul licitaţiei din 2011, a existat un moment de revoltă. Cîţiva dintre şefii de cluburi s-au panicat că Dragomir a complotat cu televiziunile pentru scăderea preţului la drepturile TV. Păreau gata să iasă în stradă şi să intre în grevă de talk-show-uri. S-au comportat, atunci, ca o masă de manevră perfect educată pentru ţepe. Au primit mai puţin ca data trecută, dar mai mult decît s-au speriat. S-au calmat, au tăcut. Între timp, patru dintre ei au ajuns după gratii, condamnaţi pentru fapte de corupţie. Trei dintre ei sînt cercetaţi în dosare penale. Doi dintre ei au pus lacăt pe cluburi şi s-au retras din fotbal.

Afinităţile de ordin penal justifică, în parte, cuminţenia Adunării Generale. Harta decidenţilor din Liga 1 nu s-a modificat substanţial, în ultimii trei ani. Şefii de cluburi de acum fie au problemele cu justiţia, fie au probleme cu banii. Pretenţiile lor s-au adaptat la criză. Nu mai speră la „tunuri” din drepturile TV, probabil s-ar declara mulţumiţi cu suspendarea procesului de licenţiere. De aceea, nici nu-l presează pe Gino Iorgulescu să le ofere „detalii” despre noua licitaţie.

Aşa se explică şi modul silenţios spre mut în care au aprehendat noutatea că fostul lor lider a ajuns în faţa judecătorilor. De fapt, tocmai pentru că se pricep la afaceri, tocmai pentru că îşi cunosc marfa şi investiţiile, tac vizibil, ca peştii. În Adunarea Generală, nu se strîng să discute vînzarea drepturilor TV. Se strîng să plănuiască, încă o dată, marele jaf al TV-ului cu bani. De ce să se supere că şeful găştii, cel cu ideea, relaţiile şi sprijinul politic, ia potul cel mare? E normal, conform ierarhiei, o dovedesc toate filmele cu gangsteri.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

khal (55 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 11:40

Nota zece!!! Dar ce s-ar intampla ca organele abilitate sa-i ia la intrebari si pe cei care tacit au foast de acord cu acest jaf? Sa fie oare complicitate, un fel de favorizarea infractorului. Pentru ca asa pare la prima vedere. Si precum bine subliniezi, cei care in 2011 au fost impotriva…acum patru sunt in puscarie, trei cercetati penal si doi au pus lacat pe cluburi. De ce nu ar fi anchetati si condamnati si ceilalti? Daca cei care au tinut cu ,,dreptatea” urmarindu-si propriul interes au ajuns unde au ajuns, ceilalti complici la o infractiune economica de ce sa nu fie anchetati? Primari, oameni de afaceri ce or fi ei. Legea este egala pentru toti s nimeni nu este mai presus decat lege. Sincer astept o ancheta din partea voastra, dar cu nume si date concrete pentru ca voi aveti abilitatea, calitatea si capacitatea sa o faceti.

lenan (4 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 11:48

De ce „cei 18”? Parca gigi a votat contra si a spus ca e ceva in neregula de atunci. Nu c-as tine minte tot ce-a spus, insa voi ati scris asta… :))
Cit despre dinamo, ce sa mai spunem, daca pina si danciulescu i-a sarit in aparare lui dragomir. Sigur e ceva putred la mijloc si, ca de obicei, nu e decit o chestiune de timp pina cond untdelemnul va iesi deasupra apei…. tulburind-o!

Bogdan B. (17 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 11:56

Motivul tăcerii e unul cât se poate de simplu: toţi sunt perfect conştienţi că, oricât de puţini bani ar primi Liga din drepturile TV, tot e mult mai mult decât merită pentru ce oferă ei. Dacă vinzi unt rânced sau carne stricată, chiar dacă iei un singur leu pe produs şi tot e mai mult decât face. Serios, se uită cineva (în afară de localnici, poate) la un meci Năvodari – Botoşani, Corona – ACS „Poli” sau Viitorul – Chiajna!? Nici măcar la un Mediaş – Oţelul sau Vaslui – Ceahlăul, echipe deja cu oareşce vechime în prima ligă, nu există o audienţă care să justifice banii încasaţi din televizarea partidei respective.
Prin comparaţie, Croaţia are un campionat cu numai 10 echipe în primul eşalon. Şi totuşi, naţionala Croaţiei merge şi la Mondiale, a fost şi la Europene, adică acolo de unde România cu cele 18 echipe (să le spunem aşa, în lipsa unui termen mai potrivit) ale sale din Liga 1 lipseşte sistematic. Şi, în plus, acel campionat de – numai – 10 echipe propune Occidentului jucători pentru care se plătesc zeci de milioane de euro, croaţii neextaziindu-se de un transfer de 3 – 4 milioane, ca ai noştri…
Nu ar fi mai potrivit şi mai benefic pentru fotbalul românesc ca, în loc să se preocupe de suspendarea licenţierii, cei de la Liga lui Iorgulescu să discute serios reducerea numărului de echipe la 12!!? Nu o vor face, desigur, pentru că nu îi interesează ce se întâmplă cu fotbalul nostru, ci doar să îşi umple ei buzunarele!

Buta M. (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 12:12

De ce tac.. Pai nu e clar?! Sunt in cardasie toti. Chiar asa prosti sau naivi credeti ca sunt cand aproba toate rahaturile gen comisioane, rente viagere, dezafilieri etc. Am mai zis si o repet. Toata Adunarea asta Generala care a aprobat toate rahaturile trebuie luata la muuuulte intrebari. E clar ca fiecae de acolo are bucata lui din ciolan. Totul e o mare cooperativa.

suporter (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 12:32

Da faceti un campionat numai cu Steaua si Dinamo ca oricum numa de astea vorbiti in media

Buboi (23 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 12:47

Maria, mai intai te-as ruga sa-mi explici si mie ce inseamna ” aprehendat” ? CA nu INTELEG. :)) E limba romana pe cale de disparitie, sau e in miscare si introduce cuvinte noi pe banda rulanta? Inteleg de unde vine dar chiar asa am ajuns? ” Aprehendat? E tare! Vorba americanilor: ” you made my day” cu aprehendatul asta.
Si ca sa fiu afurisit pana la capat. Imi explica cineva in ce consta „delapidarea”, si spalarea de bani? Eu stiu ca LPF e asociatie de drept privat si toti membrii sunt asociatii de drept privat. Daca presedintilor le place si aproba sa fie „inselati” ce treaba are justitia in treaba unor privati? . In business se dau comisioane. E drept ca 5% e cam mare dar se mai intampla. E vreo entitate de stat prejudiciata? Daca patronii au aprobat, si nu au depus plangere penala sa fie sanatosi. Daca nu sunt alte chestii gen impozite si taxe neplatite restul sa ma ierti matale dar cam scartaie. Mai astept sa vad ce ne spun procurorii dar pana una alta ce s-a spus e cam subred. Indiferent cat se bucura unii sau altii si de cat merita sau nu acest Miticuta. Repet, nu apar pe nimeni, dar argumentele sunt cam slabute pana acum. chiar si pentru arestarea preventiva a celorlalti doi. Adica Mitica poate fi cercetat in libertate dar aia doi nu? Daca se vrea curatenie, trebuie inceput de la cap adica fostul presedinte FRF si venit cu argumente solide nu imbarligari penibile.

wefv (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 12:50

ancheta abuziva in domeniul privat. statul nu are ce cauta in astfel de afaceri. ce fac privatii cu banii lor cum si cui ii dau sau cum se organizeaza nu este treaba nimanui. treaba statului este sa incaseze impozitele pe sumele vehiculate si atit.

dan.f (30 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 12:58

Din pacate, fotbalul romanesc a ajuns o gasca de infractori, de la conducatori pana la jucatorii care accepta blaturile si „manevrele” conducatorilor. „Totul pentru bani” e singura lor deviza!

Cristian87 (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 12:58

Pentru ca penalii se apara intre ei, e foarte simplu!

utraian (40 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 13:23

Patronii din divizia A au tacut (altii au latrat, dar la o scurta amenintare din partea lui Mitica, s-au calmat imediat) pentru ca le era si inca le este frica de Mitica…
Intrebarea este: cum de stie acest Mitica atat de multe despre ei, incat ii poate pune oricand cu botul pe labe?

Cum de l-au „suportat” timp de 20 de ani stiind cine a fost inainte de ’89?
Eu unul nu il vad pe Mitica stand in boscheti sa-i urmareasca sa vada ce fac patronii din divizia A.
Alta trebuie sa fie explicatia „succesului” marelui oracol.

danut (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 14:32

Sa plateasca toti …..cine este vinovat la puscarie,ajunge cu smecheriile din fotbalul romanesc,gata ma, ajunge cat ati furat!

Ioan (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 14:44

Ganditi-va ce echipe erau si cu ce suporteri,UTA,POLI TM,U Craiova,FC Arges,Rapid,Farul,Poli Iasi,SC Bacau,Progresul,Olimpia,FC baia Mare,ASA Tg.Mures ,CSM Resita,Corvinul,FC Bihor,etc si va dau exemple de retete financiare:
UTA-POLI TM
OLIMPIA-FC BAIA-MARE
POLI TM-CSM RESITA
U CRAIOVA-FC ARGES
RAPID-STEAUA,DINAMO,PROGRESUL,U CRAIOVA
UTA-BIHOR
IASI-BACAU
TG MURES-CLUJ
CLUJ-BAIA MARE,SATU MARE
BIHOR-CLUJ,CORVINUL
TOATE CELE DE SUS -ECHIPELE DIN BUCURESTI
Ce parere aveti ?Fata de Chiajna,Navodari,Corona,Branesti,Bragadiru,Onesti,Urziceni,Mioveni,Internat.Curtea de Ag,ACS Poli,Viitorul,etc

Ursulica (1 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 15:02

„… au aprehendat noutatea …”

Stimata doamna (sau domnisoara), va rog din tot sufletul sa lamuriti verbul si sensul sau in context.

Potrivit DEX-ului, dumneavoastra (daca ati folosit corect verbul) dati de inteles ca „s-au nelinistit inainte de ivirea unui pericol posibil” sau ca „s-au temut” de noutatea de care vorbiti.

Dupa ce m-am dus la dictionarul explicativ, tot am ramas cu convingerea ca ati folosit verbul „a aprehenda” cu scopul de „a intelege” noutatea despre care vorbeati.

Cu alte cuvinte, a-ti incerca sa folositi un cuvant romanesc, provenit din franceza, dar i-ati dat alt sens decat cel normal … si pentru ca sunt vorbitor de limba engleza, am reusit SA PRICEP despre ce vorbiti.

Multumesc anticipat pentru raspuns iar pana la sosirea lui, va doresc toate cele bune!

CHALEX (11 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 16:06

Doua tripouri: “Casa Vernescu” si… “Casa Fotbalului”! Regulile sunt aceleasi. Nu intrebi cit cistiga “vecinul” si prin ce metoda. Tacerea este conditia cistigului crupierilor. Rufele murdare sunt cunoscute numai de “Capy-Tutty-Capy” care le exploateaza in scop personal, dar si transmise mai departe celor care controleaza din umbra totul si asigura, contra procente consistente, secretul “gainii cu oua de aur”. Cind o “masa de joc” este acoperita cu valul negru, in tacere, o alta este descoperita pentru a coopta noi crupieri de incredere, dornici de a manevra si maslui, vizind infruptarea din “averea cooperativei”.

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 16:22

Reactia tacita a „binefactorilor” fotbalului romanesc are o explicatie clara: frica fata de „finantarile” facute la cluburile lor. Finantari e gresit spus, ci imprumuturi cu bani (poate negri) in vederea „albirii lor. Cum e posibil sa nu intrebe nimeni (ca la orice banca) pe un finantator „de unde are atitia bani” atunci cind vine cu valiza cash? Asa au ajuns cluburile-societati comerciale, sa datoreze 14 de milioane euro (Vaslui),
19 milioane euro (Steaua), 21 de milioane (Rapid) plus alte 34 actuale, vreo 30 de milioane (Dinamo) plus deficitele de la Craiova, Timisoara, Arad, Alba Iulia, Curtea de Arges, Pitesti, Urziceni, Sibiu, sau FC National. Luate in contabilitate, vom ajunge la o suma de cca 300-400 milioane de euro, cu care statul, adica Dvs, a fost fraudat prin neplata impozitului, la fel ca si angajatii (fotbalisti/administrativ) care au fost impiedicati sa-si achite taxele sociale si fiscale. Aceasta este adevarata dimensiune a fotbalului „profesionist” romanesc in curs de subminare a Bugetului, marcat negativ si de gaurile financiare din volei, baschet sau handbal unde se opereaza cu bani publici. Ajungem la miliardul de euro ca pierdere fiscala din acest „Sport” cu deturnari, evaziuni fiscale si delapidari, de pe urma caruia trebuie sa ne intrebam: merita un asemenea „efort” in dauna sanatatii, scolii sau a educatiei fizice de masa? Concluzie: LPF sau Liga Penalilor Falsificatori sa fie curatata de statul prejudiciat!

RaduC. (83 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 17:28

Pentru Buboi:

„În tumultul percheziţiilor şi arestărilor din dosarul drepturilor TV, cei 18 reprezentanţi ai cluburilor din Liga 1 au rămas fără reacţie nervoasă, ca motanul Tom după ce înghite fierul de călcat. Li s-a mai întîmplat asta. Fostul şef al Ligii i-a convins să-i gireze prin vot tot felul de tranzacţii care au ajuns, ulterior, obiect de anchete penale. Comunicatul Parchetului General menţionează că şefii de cluburi ştiau despre comisionul de 3 milioane de euro”, noteaza Maria foarte corect. Lipsa lor de reactie trebuie insa sa inceteze cat mai curand, iar LPF sa se constituie in parte vatamata pentru recuperarea prejudiciului constatat de procurori. Altfel, d.p.d.v al legilor in vigoare din Romania, votantii comisionului sunt considerati complici, urmand sa fie anchetati penal, fiecare in parte.

„Imi explica cineva in ce consta “delapidarea”, si spalarea de bani? Eu stiu ca LPF e asociatie de drept privat si toti membrii sunt asociatii de drept privat. Daca presedintilor le place si aproba sa fie “inselati” ce treaba are justitia in treaba unor privati? . In business se dau comisioane. E drept ca 5% e cam mare dar se mai intampla. E vreo entitate de stat prejudiciata? Daca patronii au aprobat, si nu au depus plangere penala sa fie sanatosi. Daca nu sunt alte chestii gen impozite si taxe neplatite restul sa ma ierti matale dar cam scartaie,” sustii tu. Si nu e corect pentru ca legile din Romania reglementeaza inclusiv relatiile dintre societatile comerciale. Nu patronii au fost prejudiciati, ci o societate pe care o conduc prin AG, adica LPF, din conturile careia au disparut 3 milioane de euro. In speta, comisionul ar fi fost OK daca firma beneficiara participa la negocierea contractului. Potrivit procurorilor insa, si a lui Dragomir, si a AG, contractul s-a negociat direct intre doua firme implicate. Celei de-a treia, fara niciun drept, i s-au facut cadou 3 milioane de euro. De-aia, ce pare „legal” aproabat, potrivit regulamentelor proprii de functionare, intr-o Adunare Generala, recte LPF, poate fi penal potrivit legilor din Romania. De-aia nu e inca nimeni vinovat, dar se ancheteaza un posibil prejudiciu. Cum spuneam si inainte, LPF trebuie sa se constituie urgent in parte vatamata, altfel o sa fie anchetati „zmeii” care au votat comisionul. Inca tac, trag de timp si consulta cei 43.243 de avocati sa-i scoata din impas, fiindca le e greu sa-si recunoasca propria prostie, altii sunt prieteni cu Dragomir etc. dar solutii gen „si capra si varza” nu exista. O sa vezi ca va urma o conferinta de presa si Ginozaurul se va dezice de Dragomir, iar Liga se va constitui in parte vatamata (posibil in urma unei Adunari Generale).

RaduC. (83 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 18:20

Update important: potrivit ProTV, Adunarea Generala a LPF nu a stiut de premierea prin comision a celei de-a treia firme, iar cei 18 patroni nu au votat comisionul. Mitica, sustin procurorii, este cel care a falsificat inclusiv actele sedintei.

Jojo (101 comentarii)  •  9 aprilie 2014, 20:11

Anchetarea lui Mitică le cam dă fiori celor de la Dinamo. S-ar putea ca în curând DNA să se ocupe și de blaturi. Cu un lot de Liga a treia, Dinamo e pe locul 4 în Lig 1!!??

dan (1 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 9:10

daca mitica e faptas, aia care i-au dat banii astia nu sunt… complici? Banii aia sunt ca mita data primarului, dupa ce ala dedica cate un contract. cautati concert iglesias la targu-mures, cu 20 de firme abonate la primarie si societati pe bani publici, care au simtit nevoia sa arunce fiecare cu mii de euro pentru concertul gratuit vrut de primar. Atentie, primaria a dat cadou diamante lui Iglesias si nici un contribuabil nu a chemat dna:)http://erikamarginean.wordpress.com/2013/11/01/concertul-lui-iulio-iglesias-sponsorizat-de-29-de-firme/

Florin (27 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 11:56

Excelent articol, evident ca toti din AG au pus botul la borcanul lui Dumitru Dragomir.

Dar uite ca se poate si mai rau, o minoritate de locul doi care se lupta la infractionalitate cu cea de pe locul intai pregateste o teapa si mai mare.

Cum zicea Garcea: mare bezghior, nu uita, ca Ardealul nu-i a ta!

Cum ar veni, aia de mananca seminte fura mai prost decat aia de mananca de la cal.

Miki Maus (40 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 15:12

În afară de Bucşaru şi de Paszkany, restul nu sunt patroni, sunt nişte bişniţari îmbogăţiţi.

Comentează