Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Procesul comunismului, la Disciplină

Polemica Steaua – Dinamo trece la faza pe doctrine: „Anghelache, nu fi trist! Laurenţiu-i manelist!”

Comisia de Disciplină a LPF are de judecat, pînă pe 9 aprilie, o speţă cinică. Clubul Dinamo l-a reclamat pe antrenorul Stelei pentru faptul că […]

sâmbătă, 5 aprilie 2014, 11:44

Polemica Steaua – Dinamo trece la faza pe doctrine: „Anghelache, nu fi trist! Laurenţiu-i manelist!”

Comisia de Disciplină a LPF are de judecat, pînă pe 9 aprilie, o speţă cinică. Clubul Dinamo l-a reclamat pe antrenorul Stelei pentru faptul că l-a numit „comunist” pe Constantin Anghelache. Chiar aşa, de unde i-o fi venit ideea asta? Preşedintele lui Dinamo s-a declarat ofensat de acest apelativ: „Expresiile folosite de domnul Reghecampf mi-au adus atingere şi ştirbire prestigiului!”. Şi „atingere”, şi „ştirbire”! Cu un singur cuvînt!

Ce bună era Legea Lustraţiei!
Ironia istoriei recente, procesul comunismului a ajuns să fie judecat de o instanţă din fotbal. Comisia LPF trebuie să stabilească dacă termenul folosit de Reghecampf reprezintă o jignire sau o vorbă-n vînt. O sarcină aproape filosofică! Şi încă o ironie: un fost membru al structurilor puterii comuniste trebuie să demonstreze că e un lucru foarte rău să fii comunist. Reclamantul îşi fondează reclamaţia pe propria lui părere. Avem legi care condamnă totalitarismul, dar n-avem legi care să interzică doctrina comunistă, partidul comunist, secera, ciocanul şi tricourile cu Che Guevara. N-avem nici legi ale lustraţiei. Lui Anghelache i-ar fi fost foarte utile acum aceste legi, să-şi întemeieze plîngerea.
Dacă Reghecampf, care, în termenii diplomaţiei nord-coreene, „trăncăneşte cam mult”, l-ar fi făcut „nazist”, „extremist”, „xenofob”, „dictator” pe oficialul lui Dinamo – da. Insulta era clară. Ştirbirea – vizibilă cu ochiul liber. Aşa, Comisia de Disciplină trebuie să-şi bată capul neurolingvistic cu denotaţiile şi conotaţiile „comunismului” în spaţiul românesc.

Securist din mediul academic
Cînd în cartea sa Cornel Dinu l-a numit pe Anghelache „securist”, preşedintele lui Dinamo a reacţionat mai blînd: „Atîta minte are Dinu, dacă a scris asta!”. S-a făcut însă foc şi pară după remarca lui Reghecampf, „unii oameni n-au ce căuta în fotbal, pentru că sînt comunişti”. A invocat activitatea lui de profesor: „meritele mele academice”, „mediul în care lucrez”, „funcţiile în care sînt ales”, „sînt profesor universitar şi coordonator de doctoranzi”. În mediul academic, te pomeneşti, o fi în regulă să fii numit „securist”, o fi chiar vreun titlu select de glorie.


MCCarthy de Dîmboviţa

Lui Constantin Anghelache îi convine, mai degrabă, să fie asimilat unui aparat represiv, decît să fie confundat cu cineva destul de naiv încît să aibă convingeri politice. Acum trebuie să-i persuadeze şi pe membrii Comisiei McCarthy de Dîmboviţa că e o jignire să fii numit „comunist”. Dacă nu-l cred pe cuvînt, să le aducă dovezi. Să le aducă martori. Să le arate cît de toxică era vechea orînduire. Cum nega ea proprietatea privată, libertatea de expresie şi de creaţie şi cam toate drepturile şi libertăţile omului. Nu trebuie să riposteze cu toată seria „Memorialul durerii”. E suficient să le dea un exemplu, două, din mediul de la care îşi revendică apartenenţa, cel academic.

Cocea. Dinu Cocea
Să le povestească despre Dinu Cocea, creatorul seriei „Haiducii” şi singurul regizor român premiat de Academia Americană de Film. Dinu Cocea a fost interzis de regimul comunist, i-a fost şters numele de pe generice. După ce a plecat din ţară, i-a fost confiscată casa, iar în ea s-a mutat un anume Constantin Anghelache. După decembrie ’89, cînd Dinu Cocea a revenit în ţară şi a vrut să-şi recapete casa, a constatat că aceasta fusese cumpărată ilegal de Anghelache. O vreme, regizorul a locuit în propria lui casă, în calitate de chiriaş. Abia după zece ani, zece!, de procese, Dinu Cocea şi-a recăpătat proprietatea.

Dreptul burghez la proprietate

Anghelache susţine, acum, că „îşi alege cuvintele să nu aducă nimănui o atingere”. Dar faptele ating şi ele. Şi încă cum! „Să spui  ««afară cu ăştia, ce caută ei în fotbal»» şi aşa mai departe” e doar o expresie. Pe cînd „Afară cu ăştia, ce caută ei în propria lor casă?” e un fapt. Istoric. „Îmi apăr demnitatea şi clubul!”, susţine acum preşedintele dinamovist. Dreptul la proprietate privată şi alte mofturi să le apere alţii.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

xolv (12 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 12:36

Calaii de ieri, victimele de azi.

Nick (1 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 13:14

Maria, esti de departe cel mai bun ziarist sportiv. Citesc ceea ce scrii si in 90% din cazuri, sunt de acord cu tine.
Din pacate, desi are dreptate, nu e Reghe cel mai potrivit sa critice. Are dreptul, dar nu e cel mai potrivit.
Oricum fotbalul romanesc e doar o cloaca, cu ziaristi platiti de”patroni” de la diverse echipe (in special bucurestene) sa le ridice osanale sau de „impresari – mafioti (cum se autointituleaza)” care promoveaza diversi „fotbalisti” in functie de unde trebuiesc vanduti.

homebet (9 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 13:15

Inca o data RESPECT Maria pentru atitudinea ta jurnalistica

patrick64 (7 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 13:22

Sigur, Dinamo e un club securist si tu lucrezi la un trust infiintat de Maica Tereza.

Benise (5 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 13:27

Anghelache asta a fost in esenta un dizident.Practic el este parintele transcedentalo-manelismului.Adica manelele care astazi sunt ascultate de Reghe si sotioara lui.Jos Comunismul!!!!!

Sorin (18 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 13:39

interesant episod … cel cu regizorul Dinu Cocea si securistul … „cum l-o fi chemand”

victor L (165 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 13:41

Continuam sa ne intrebam „dece, nene Anghelache, dece?!” 😛
Felicitari pentru articol, Maria.

cosmin (1 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 14:14

Bine asezat articolul, talentat autorul. Acum ca tot ati atins si sfera politicului si comunismului pe cand un articol despre Felix?

liviuemil (6 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 14:19

Pai cine au fost impotriva Legii Lustratiei decit ceilalti comunisti in frunte cu Iliescu.Chiar daca ar fi aparut si legea Antimanele,90% dintre Romani ar fi votat impotriva. La urma urmei asta si-au dorit, asta au primit. Pacat de ceilalti 10%.

Jules (27 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 15:54

Multumim pentru articol, Maria.

Lica (30 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 16:44

Nu il apar pe Anghelache, dar Reghe in ultima vreme s-a cam umflat in pene, se crede mare antrenor desii in plan extern rezultatele sale sunt mediocre . Exista pericolul ca el si Prodanca sa incerce sa faca din Steaua o ” afacere de familie ” fapt care l-ar mania pe Becali;

barbu (104 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 18:04

strategia echipei instalata de fratii negoita la conducerea clubului este sa falimenteze pe cs dinamo, astfel incat clubul sa-i vanda / concesioneze lui fc dinamo stadionul de fotbal. acolo, ar urma sa apara ceva imobiliare scumpe.
acesta este noul proiect dinamovist. din fericire, suporterii au inceput sa-si cam dea seama.

Mircescu (101 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 18:57

Câteva observații, doamnă.
– Atitudinea, argumentele și logica din acest articol îți fac cinste, felicitări!
**********
– Este pentru prima dată, după foarte mulți ani, când într-un conflict (verbal) dintre un om de la Steaua și unul de la Dinamo este incriminat dinamovistul!
– Când Dinu l-a acuzat (fără dovezi) pe Reghe că ar fi fost implicat în mafia sârbă a pariurilor, nici un ziarist nu l-a atins cu nimic pe calomniator.
– Reghe greșește că vorbește prea mult! Ar trebui să tacă pentru că faptele, rezultatele, poziția în clasament și, mai ales, jocul Stelei, spun totul.

POPESCU ION (1 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 22:41

excelent, MARIA !!! bune si obs. lui mircescu

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  5 aprilie 2014, 22:52

Nu inteleg de ce ofiterul in rezerva Ctin Anghelache se simte „jignit” cu cartea de vizita a trecutului sau, cind in 1988, in gradul de lt col. a devenit seful UM 0107/Aport Valutar Secret din Centrul de Informatii Externe condus de catre gen. Aristotel Stamatoiu. Servicul de Spionaj al lui Ceausescu era incadrat in Departamentul Securitatii Statului/MAI, si, conform declaratiilor fostului presedinte al FRF Mircea Angelescu, „specialistul” Ctin Anghelache a fost principalul ajutor al lui Tudor Postelnicu, temutul ministru de interne pina in 1989. Asa ca, cine a lucrat in spionajul extern economic (cu un post la Londra) nu poate fi decit „securist”. Azi, profesorul Anghelache este gen.lt (r) al SIE, „lustrat” de catre Liviu Valenas (cercetator CNSAS) in cartile sale: Fabrica de Spioni si Dosarul de Spioni!

dani (88 comentarii)  •  6 aprilie 2014, 0:10

Felicitari pt articol-pt a cita oara?- sa ne traiesi 100 de ani!Respect!

Lucian Vâlsan (5 comentarii)  •  6 aprilie 2014, 2:01

Uau! Un articol bun de la Maria Andrieș!
Și nu doar un articol bun – un articol fabulos de bun – impecabil chiar!

Eh… deci se poate. Să-nțeleg că în genere nu prea se vrea?!

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  6 aprilie 2014, 6:51

Doamnă, s-a auzit prin zona jurnalistică despre CE de haltere 2014 ce se desfășoară în Israel ? Numele Ionuț Croitoru vă spune ceva ? Oare chiar nu merită să se scrie despre cele două medalii de aur, la smuls și la total, pe care le-a obținut acesta în întrecerea cu cei mai buni halterofili ai batrânului continent ?! Îi tot dați cu alde Reghe, cu polemici de mucava, o scoateți basma curată pe Halep când se fofilează printre turnee, dar titlurile europene ale lui Croitoru nu merită măcar aplauze scrise cu inima ?! Bine că a primit Halep titlul de „maestru al sportului”, oare Croitoru, care mai are și alte medalii la activ, are acest titlu onorant ? Poate are, nu știu, dar dumneavoastră, jurnaliștii, cu siguranță nu sunteți „maeștri”, ci doar trepăduși ai tribulațiilor din culisele sportului. Să nici nu scrieți nimic despre CE de haltere, sportivii noștri își scriu singuri odele. Voi continuați să poleiți elegiile sportului românesc !

culmea tupeului=anghelache (16 comentarii)  •  6 aprilie 2014, 7:27

1.daca are vreu-un prieten la asa, in mediu academic si de ce fug toti de el?2.daca mircealucescu i-a dat o piine de mincat la rapid?de ce?3.daca colonelul dinu spune ceva, el e strain de eticheta data?4. la astra mai sunt 2 colonei!e loc si pt el!

dlq1 (30 comentarii)  •  6 aprilie 2014, 8:06

Prodneubereghensburg, sa isi vada de treaba ca nu este el cel mai indicat sa ii faca pe altii comunisti decat daca recunoaste ca el este capitalist salbatic adica dintre cei care calca pe cadavre. Sa nu uite ca el insusi era in mafia pariurilor si inca este pe teava cu meciuri care sunt banuite de cooperatism, vezi Viitorul, Ceahlaul, Corona si acum Timisoara. Si apropo de Timisoara, acest ultim meci ori e blateanu pe fata (a se vedea cat de mult a gresit Chipciu-neinlocuit- Piovacari -inlocuit-sau Stanciu -de asemenea inlocuit tarziu- ori e varza cu carne ca antrenor !! Dintr-o echipa in care majoritatea erau tineri singurul care s-a zbatut ceva mai mult a fost Sanmartean si intr-o oarecare masura si Parvulescu

GEAFER (1 comentarii)  •  6 aprilie 2014, 22:17

Un instrument important in cadrul aparatului opresiv prin care era condus poporul romana a fost militia. Aceasta si-a facut echipa si culmea, chiar a avut si suporteri, multi si patimasi. Vai mama ei natie romana.

Alex One (132 comentarii)  •  7 aprilie 2014, 8:42

Domne, eu am o nelamurire. Cand a fost primit in randurile membrilor Partidului Comunist si facut ofiter de securitate cum s-a simtit Anghelaghe ? Mandru fara discutie, o fi dat si de baut vreo trei zile la Gardul verde, binecunoscuta crasma MAI de pe Stirbei Voda, cum era obiceiul si obligatia vremurior. Ori crede cineva ca s-a simtit umilit ” atins si stirbit” dar, deh, a strans din dinti si a inghitit rusinea de frica „organelor” ? Acum de ce cand i se spune comunist si securist se simte lezat ? Intelege cineva logica de doi bani a „academicianului !!!!! ???” Anghelache ?

Florin (27 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 12:03

Da, corect, nu stiu cum se intampla ca baietii astia au pierdut secera pe drum dar inca se mai infrupta cu oasele ciocanului.

Nea Anghelache, ai vazut mata la hiene pretentii de regele junglei? Roade acolo pana nu i se inmoaie ciocanul lui Negoita!!!!!!!!!!

Comentează