Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Peste tot, în junglă

Rapid a scăpat de datorii, mai are de trecut doar de bezna de la LPF şi FRF

După ce Tribunalul Bucureşti a aprobat planul de reorganizare, pentru Rapid începe cu adevărat greul. Actualii proprietari ai clubului au relansat căutarea de […]

joi, 3 aprilie 2014, 10:59

Rapid a scăpat de datorii, mai are de trecut doar de bezna de la LPF şi FRF

După ce Tribunalul Bucureşti a aprobat planul de reorganizare, pentru Rapid începe cu adevărat greul. Actualii proprietari ai clubului au relansat căutarea de investitori din lumea capitalului. Se rostesc nume mai mult sau mai puţin plauzibile, se zvonesc sume rezonabile. De la datorii de 26,7 milioane de euro, s-a ajuns la aproximativ 132.600 de euro, pe care clubul trebuie să-i achite în trei ani. Mai mult de atît, ce să facă şi tribunalul?

În termeni economici, Rapid beneficiază, aşadar, de o mică minune a iertării birocratice. Şi totuşi salvatorii ezită să se arate. Acum nu mai aşteaptă decizia instanţei, pîndesc mişcările browniene de la LPF şi  FRF. Oricît de atractiv ar fi planul de reorganizare, îi ia faţa bezna de la orizont. Ca afacere, fotbalul nostru a intrat într-un soi de carantină. S-a izbit de pragul crunt al realităţii şi e pe cale să afle, după ani de prosperitate iluzorie, care este adevărata lui valoare de piaţă. Iar Liga şi Federaţia insistă să ne arate şi adevăratul lui caracter, profund duplicitar. Afaceriştii serioşi oricum nu se călcau pe picioare să intre în fotbalul românesc. Cu atît mai puţin se vor înghesui să bage bani în nisipuri mişcătoare. Nici n-apucă să păşească bine în fenomen şi se trezesc că Federaţia şi Liga le trag regulamentul de sub picioare.

Jocurile nu se fac pentru investitorii privaţi, se fac pentru cluburi cu buget garantat de primării şi de consilii locale. Liga cere UEFA suspendarea procesului de licenţiere pentru un an, Federaţia propune schimbarea criteriilor de licenţiere. Se glumeşte iresponsabil, dar nu involuntar despre mutarea comisiilor. Se poate glumi despre orice, glumitul e gratis, dacă nu eşti cotat la bursă.

Acum cîteva luni, Iorgulescu promitea „atragerea de sponsori şi de fonduri europene”, „facilităţi fiscale pentru cluburi”. N-a izbutit decît să arunce în aer o sursă sigură de venit: televizarea meciurilor. Conform actualelor contracte pentru drepturi TV, nou-promovatele încasau în jur de 1 milion de euro pe sezon. Bani mari pentru echipele mici. Bani buni pentru un club sufocat de datorii şi datornici ca Rapid.

Nu mai e cazul. LPF a transformat afacerea drepturilor într-o telenovelă cu firme-fantomă şi patroni din umbră. Dacă trece în Liga 1 şi dacă primeşte licenţa volatilă, clubul din Giuleşti nu poate miza nici pe banii dela televiziuni, nici pe vizibilitatea care aduce sponsori pe tricouri şi pe marginea terenului. Nu se ştie cît şi cînd se va vedea la TV din campionatul nostru.
Tribunalul milei i-a deschis iar porţile Rapidului, dar LPF şi FRF au grijă să le pună piedică şeicilor virtuali care dau năvală în Giuleşti. Tot ce aveau de făcut cele două instituiţii era să păstreze o brumă de coerenţă. Să bată în cuie măcar cîteva reguli, nu să proclame că totul negociabil la mica sau marea înţelegere. Că nu sîntem peste tot în junglă.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

George (6 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 11:40

Preluarea unui club de fotbal nu e seamana cu achizitia unei verze din piata . Viitorul unei echipe de liga 1 trebuie foarte bine cantarit , iar cei ce se angajaza la asa ceva trebuia sa fie foarte ponderati si cu surse financiare sigure .
Dupa mine cea mai sigura varianta ar fi o propunere de multiactionariat , astfel ca cei ce angajaza raspunderea fata de echipa sa nu depinda de varsarea unei sume mari de bani – greu de gasit – ci de sume mici si din cat mai multe ”buzunare” . Cred ca varianta cu un singur actionar ar terbui ocolita in Romania , echipa fiind TOT TIMPUL dependenta de disponibilitatea acestui UNIC FINANTATOR .

ionnis (84 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 11:46

mare dreptate ai >:D<

ImperatorBerlin (4 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 11:51

Tribunalul milei i-a deschis iar porţile Rapidului si a sters o datorie imensa catre bugetul de stat.
Va rugam sa luati legatura cu Primaria Sector 3 si sa publicati ce datorie avea Rapid catre ei la data pronuntarii.
Sa stim si noi cat platesc cetatenii din propriul buzunar pt ca Corsicanu sa aiba unde sa se comporte huliganic in continuare.

ionel bogdan stanescu (2 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 11:57

…sunt rapidist din tata in fiu.si asta nu din cauza numelui..tribunalul i-a intins un deget rapidului,dar nu ajunge.mai este nevoie si de celelalte noua degete…acum,cind justitia incearca sa sparga mafia fotbalului nu numai pe cea a politicului,este greu sa mai apara cineva sa investeasca.si este vorba nu numai de clubul rapid.se pare ca nici fotbalul nu mai este o sursa de spalat bani…felicitari pentru articol.esti tare…

gigi duru (67 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 13:12

Maria,
E greu cu „batutul in cuie la cateva reguli”, deoarece cuiele ii va nemultumi pe cel putin o parte a celor care voteaza in adunarea generala, mai devreme sau mai tarziu…Sefii stiu asta, ei inca se cred in jungla, si nu au cum sa faca legi stricte , singura lor „rule and regulations” e cum bate vantu…si tot vantu (va) bate si prin conturile cluburilor…

gigi duru (67 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 13:21

Continuare: la noi, din cauza lipsei de legi clare si stabile, nu vin seicii, nici macar cei virtuali.
Acum, la altii, exista si reversul medaliei, pt a evita legile prea stricte si minutioase din Franta, Dmitry Rybolovlev, oligarh rus cu pozitia 119 Forbes a investit intr o echipa din ofshore-ul Monaco si astfel participa in Ligue 1 fara prea multe batai de cap cu Direction générale des Impôts…

criselly (4 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 14:44

observ ca lasi doar comentariile de pe bunul plac…inteleg…probabil ca ti si cu steaua…

Mishu (4 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 15:05

ImperatorBerlin: De ce ar fi avut Rapid o datorie la „fratele Negoita?” Poate la sectorul 6…Da, hai sa vedem ce datrorii au toate echipele la autoritatile locale… nu numai Rapidul…si in plus, poate asa o parte din banii luati de la populatie se intoarce cumva in favoarea populatiei…Decat sa faca pergole roz si sa planteze sute de cedri de Liban si Rhododendroni pe arsita mai bine asa!

Titi (43 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 15:47

Da , sunt vremuri grele , dar nu numai la Rapid. Pai cand vrei sa faci reforma in fotbal, o faci numai daca ai ban si suporti un flux clar de capitalSalvarea de la primarii cu bani ar trebui interzisa , sau banii din buget directionat numai pentru „baze sportive” sau pentru intretinerea juniorilor, atat. Altfel ne pomenim cu o groaza de echipe de la sate( Clinceni, Chiajna,Voluntari) care nu vor aduce audienta nici la televiziuni. Banii de la televiziuni ar trebuii impartiti dupa nr de telespectatori atrasi de fiecare echipa , nu colectiv ,comunist. Asa sponsorii si firmele se pot indrepta spre cei care aduc bani de publicitate etc.Cine da 2 bani pe audienta Sagetii ?De acea sunt necesare echipe de traditie si nu incurajati echipe campioane gen Urziceni,sau cele sustinute de Primarii. asa se distruge valoarea fotbalului si finantarea lui. Rapid trebuie sa promoveze oricum deoarece a fost „nedreptatita”Daca cluburile vor negocia individual drepturile TV dupa criteriul audientei proprii?Suntem in „economia de piata?

stiintza4ever (38 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 16:00

„Jocurile nu se fac pentru investitorii privaţi, se fac pentru cluburi cu buget garantat de primării şi de consilii locale.”
Asta este esenta fotbalului romanesc la ora asta. Mafia din fotbal se adapteaza la noile conditii. LPF si FRF se vor indeparta de unicii investitori si se vor apropia de oamenii politici care incet incet vor conduce majoritatea cluburilor romanesti. Uitati-va la Craiova: nu credeam ca voi trai sa vad cum Craiova devine o masina de vot pt politicieni dar eram visator. Politicienii sunt in stare de orice iar fotbalul este cea mai buna unealta de manipulare a maselor.

Abatele Faria (64 comentarii)  •  4 aprilie 2014, 15:21

Va pacaliti singuri. Maria a primit ordin „sa faca o compunere” despre cfr marfa si face afirmatia ca Rapid a scapat de datorii. Fals. Oamenii care au de luat bani de la Administratia Clubului Rapid s-au lasat pagubasi. Rapid i-a imbrobodit bine de tot si acum sunt cu coada pe sus! Castigam campionatul! Capisci?

Adi (95 comentarii)  •  4 aprilie 2014, 18:12

Din cate inteleg eu, de fapt Rapid nu a scapat de datorii, ci doar s-au schimbat cei care promit sa le achite!… 😀

Comentează