Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cei opt plus unu

Ce nu poate FRF poate justiţia! Piţurcă va pleca uneori de la „naţională”, la audieri la DNA.

E o ştire sortită să se piardă în fundalul penal al fotbalului nostru. La atîtea dosare, unul în plus nu face diferenţa. De […]

joi, 27 martie 2014, 10:08

Ce nu poate FRF poate justiţia! Piţurcă va pleca uneori de la „naţională”, la audieri la DNA.

E o ştire sortită să se piardă în fundalul penal al fotbalului nostru. La atîtea dosare, unul în plus nu face diferenţa. De data asta, este vorba despre un dosar în care selecţionerul Victor Piţurcă este cercetat pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, şi de iniţierea şi constituirea de grup infracţional organizat. Antrenorul „naţionalei” a progresat pe scara ierarhică a fotbalului nostru, ca să spunem aşa. Pînă acum, avea în palmares doar o modestă condamnare de un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

De la ajutat infractorii, e suspectat că a trecut la antrenatul lor: îi convoacă la lot, îi trimite în teren şi îi pune să joace după o anumită schemă tactică. Eventual, le ţine şi un mic discurs motivaţional, „Braţul lung al legii nu e mai presus de henţ etc”. Ancheta DNA survine după o plîngere penală a lui Adrian Mititelu, în calitate de patron al Universităţii Craiova. Plîngerea a fost analizată de Curtea de Apel Bucureşti şi apoi trimisă procurorilor. Alături de Piţurcă, sînt cercetaţi 8 membri ai comisiilor FRF. Cauza datează din 2011, cînd, după rezilierea contractului cu Universitatea Craiova, selecţionerul a cerut daune de 7 milioane de euro de la patronul Mititelu. Iar comisiile federale i-au dat dreptate. Iată încă un motiv pentru care contractele cu Piţurcă trebuie prelungite la infinit. E mai costisitor să-l demiţi decît să-l ţii în funcţie.

De la Federaţie ar trebui să încaseze 1,4 milioane de euro, în cazul în care este invitat să elibereze banca tehnică. „Victor Piţurcă, aşa cum îl vede toată lumea, a refuzat o propunere pe bani mulţi pentru a rămîne la ««naţionala»» României. Avea oferta să preia reprezentativa Emiratelor Arabe Unite!”, a fabulat noul său secund full-time şi PR part-time, Valeriu Răchită. Cît spirit de sacrificiu! A optat din reflex pentru mărunţişul de la FRF. Tot răul spre bine, dreptatea pentru Craiova s-ar fi făcut mai anevoios cu Piţurcă rezident în ţările calde.

Cazierul nu produce mare impresie asupra structurilor din fotbalul românesc. Piţurcă durează în postul lui, n-are rost să ne mai frămîntăm cu firea. Cei opt membri ai comisiilor care se ocupă de justiţia federală ar trebui să fie mai lesne de mutat din funcţii. Ar trebui suspendaţi măcar, pe durata cercetărilor penale. Ei au aprobat, fluierînd, daune de interese faraonice, în valoare de 5 milioane de euro, plus plata unei prime de instalare de 1,8 milioane de euro, plus plata unor salarii restante de aproximativ 164.000 de euro. La o adică, aceste instanţe drastice, dar elastice, Comisia de Recurs şi Camera Naţională de Soluţionare a Litigiilor, pot băga orice club în faliment.

Piţurcă, probabil, s-a simţit, la rîndul lui nedreptăţit. Ceruse 12 milioane de euro de la Universitatea. Pare enorm, exagerat, dacă nu ne raportăm la anvergura internaţională a selecţionerului. Comparativ cu petrodolarii oferiţi de şeici, marafeţii revendicaţi din Bănie trebuie să fie aşa, o sumă de nimic, ca o picătură de venin într-un ocean de ură.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

barbu (104 comentarii)  •  27 martie 2014, 10:39

a;teptăm cu interes primele 3 meciuri ale naţionale, de la toamn: grecia, ungaria, finlanda. dacă vom reuşi 1-2 puncte, marele şi şmecherul client al cazinourilor şi al damelor scumpe ne va cere să „avem puţintică răbdare”, nu?
numai mircea sandu, piţurcă şi dumnezeu or fi ştiind cum s-au împărţit banii ăia daţi selecţionerului…

Sedna (23 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:03

Ce sa mai spui decat ca Piturca era normal sa refuze seicii. Acolo trebuia sa performeze. Ori el n-a performat niciodata. El doar a „profitat” de prostia si „generozitatea” unui sef de federatie, Mircea Sandu, jucandu-se pe bani multi cu nervii romanilor. Ce a facut la Craiova si apoi la federatie, ridica o intrebare esentiala: „grupul infractional organizat”de la FRF cu Sandu pe post de tartor sef nu reprezinta o problema pentru DNA? Pana acum stiam de 500 mii in cazul in care este demis. Acum vad ca e 1,4 milioane. ce alte lucruri sunt ascunse si facute din banii federatiei? E totusi Federatia Romana de Fotbal. Chiar asa, DNA descopera o gramada de „grupuri infractionale”dar tocmai pe asta nu-l vede. In rest, un tip lipsit de profesionalism, antrenor doar cu numele, jucator de barbut si inerent „expert”in a topi banii altora si- n copii din flori. Pe scurt un caracter infiorator.

dani (88 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:06

Ar fi o idee ca pe protejatul Nasului-Pitzurca-sa-l salte si sa-l duca la bulele cu bratari la minutze. Numai asa am putea scapa de Satana! Totusi nu prea inteleg, in acest caz, cine-i plateste desfacerea contractului: FRF, DNA-ul, Guvernul Romaniei, Nasu, Blatini, nimeni sau cazinourile? Ca oricum Pitzurca trebuie platit pt necalificarea la CM. Chiar si cu un sut in dos! Un sut in dos, un pas inainte!

alexpetre (3 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:19

Bravo Maria!Majoritatea colegilor tai se feresc sa caute drum spre personajul ,,Piturca,,.Probabil ca considera drmul ,,Route 666,, si sunt mai slabi de inger

blu3_li0n (6 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:21

la fel ca piturca are si kasai cu deaconu contractele facute de sandel inainte de a pleca de la frf

Contras (10 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:26

Scrii frumos si cu dreptate, Maria Andries. Sunt nenumarate articole despre STIINTA pe care le-ai scris asa, iar acesta e unul dintre ele. Sunt foarte dezamagit de prestatia jalnica a lui Razvan Burleanu la FRF, in functia pe care a obtinut-o si cu ajutorul prompt al Universitatii Craiova. Ajuns acolo, Burleanu a cazut din pacate in admiratia Nasului si doar inca un cutremur penal se pare ca l-ar putea smulge din starea de prostratie. Ma bucur insa sa vad ca mai exista ziaristi onesti si lucizi – tu, Nea Ovi si Catalin. Inseamna ca nu e totul pierdut pentru Dreptate, pentru STIINTA.

costanb (3 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:33

Domnilor de la DNA,grabiti-va sa-l rezolvati cat mai repede,deoarece unii din cei 8 vor sa joace „babaroase” si le mai trebuie inca un partener.
Nu inteleg cum nemtii au rezolvat un dosar de coruptie in 4 zile,in joc fiind 12 mil.euro,iar la noi se taraganeaza peste 5 ani un dosar.

tardelli (4 comentarii)  •  27 martie 2014, 11:53

Cine e juristul federatiei care a manevrat comisia incat sa ceara pt Piturca daune enorme ce normal trebuie in instanta stabilite si nu de o comisie ce s-a crezut stat in stat.
Acel jurist e un avocat ce intamplator nu .a fost si avocatul personal al lui Piturca.
Deci grupul infractional e simplu
Tu om din federatie ceri 7 milionae pt Piturca.Iar din milioanele astea fiecare isi va primi partea.
Mai dar cu mititelu asta ce tot aveti mai nenorocitilor?!Daca l-ati vazut asa mai fara de carte ati crezut ca vi se cuvine sa-i rupeti de la gura toata averea?

Tibi (2 comentarii)  •  27 martie 2014, 12:18

Din pacate, de data asta nu prea ai dreptate Maria. Documenteaza mai bine stadiul in care este dosarul si nu te lua dupa ce spune Mititelu. DNA va analiza dosarul si VA DECIDE. In acest moment NU STIM CE VA DECIDE. Poate decide chiar si NUP. Si atunci…despre ce mai vorbim?

Miki Maus (2 comentarii)  •  27 martie 2014, 13:49

Oricine poate face plângere penală, de pildă împotriva cetăţenei Andrieş Maria. Asta înseamnă că Andrieş e vinovată şi că trebuie s-o arătăm repede cu degetul?

Sunt oameni care au stat cu anii în arest ”preventiv” şi apoi au fost eliberaţi ca nevinovaţi (chiar în state ”occidentale”…). Înseamnă că trebuie priviţi ca nişte borfaşi?

Pentru că a fost condamnat cu suspendare, Piţurcă trebuia demis de la naţională. Pentru că a fost reclamat de Mititelu, cred că ar merită să primească o îngheţată.

Serban (38 comentarii)  •  27 martie 2014, 16:11

Dacă-i vorba de mititelu – nu are motive de stres Pițurcă!
Voi de la gsp l-ați susținut mereu pe nevolnicul încrezut, patronul cu cel mai mare coeficient de penibilitate din țară, dar s-a dovedit că ați greșit grav.
Voi chiar ați crezut că el va fi capabil să readucă echipa pe linia de plutire?!
Cred că bine au procedat sfătuitorii primăriței, să nu-i dee bani lui mititelu! Mai bine că și-au făcut ei echipă, fără brutarul fanfaron, care ar fi tocat prostește banii craiovenilor!

mircea (1 comentarii)  •  27 martie 2014, 16:51

Nici un ziarist nu are curaj, observ, sa faca o ancheta si sa ne prezinte cum a luat Ilie Nastase baza sportiva. Cum i-a fost atribuita? Faptul ca ai fost mare sportiv poate sa te faca sa fentezi legea? De ce nu aveti curaj doamna sa faceti o ancheta?

luca’s (1 comentarii)  •  27 martie 2014, 17:28

.Justitia va face dreptate si e de inteles,pentru ca altfel FRF-ul va trebui sa scoata din buzunarul propriu o anumita suma. Burleanu a ajuns presedintele federatiei in lipsa unui competitor puternic,cum era Gica Popescu. Gica insusi,prin greselile trecutului s-a autoeliminat din competitie iar justitia nu a facut sa se pronunte si sa l condamne exact in ajunul alegerilor de la federatie. Nu a fost o simpla coincidenta. Piturca va pati probabil la fel. Va fi chemat in instante,va fi judecat, va fi condamnat iar in acel moment devine incompatibil ca antrenor al nationalei noastre de fotbal.Sau poate si mai repede,inaintea vreunei pronuntari defavorabile a justitiei.El isi va da demisia iar federatia va ramane cu banii in conturi. Cat de repede se va intampla ,vom vedea.Sa speram ca totul se va intampla inaintea meciurilor de calificare.Si uite asa incet,incet vom scapa de toti neavenitii,profitorii si distrugatorii de mituri.Si poate in 10-15 ani vom avea un fotbal mai curat,orase mai curate,sate cu canalizare si regie proprie chiar si un aer mai curat.Ca sa fim sinceri in ultimii ani ne am cam sufocat.

Dan (1 comentarii)  •  27 martie 2014, 19:38

Trebuia sa plece de la nationala dupa ce a fost condamnat.Reprezinta Romania totusi.PLus cand ma gandesc la toti anii pierduti cu asta la nationala,plus inca vreo 2 parca pierduti cu R.Lucescu,ahhhhh

Adi (95 comentarii)  •  27 martie 2014, 21:48

Ca om, Piturca nu si-a recunoscut nici propriul copil, pana nu l-a obligat legea. Deci, cum ar putea el sa recunoasca just adevaratele nevoi ale echipei nationale?!

marian0904 (10 comentarii)  •  27 martie 2014, 23:12

Bravo Maria! Iar ai tras-o din condei pe partea lui Mititelu. Omu’, care a retras FCU din liga 2, joaca in continuare la divizia justitie cu profesionistii lui Base. Ce daca a semnat un contract care prevedea ca-i plateste lui Piti 7 mil euro daca-l demite? O drege printr-o plangere penala, iar daca se baga si cei din comisiile FRF, care au astfel de atributii prin regulament, le-o trage si lor de-un abuz si de-o constituire de grup infractional organizat (pe vremuri Secu ne indemna: mai rasfirati tovarasi!). Asa ca, Marie, daca Mititelu nu mai joaca fotbal o carmesti si tu. Problema e unde?

Marius (4 comentarii)  •  28 martie 2014, 5:23

Maria,
De ce oare D-nul Ioanitoaia este de partea acestei tentative de antrenor?
Tu, Adi Georgescu si multi altii ati scris despre misterul nedeslusit al ramanerii acestui barbugiu la Nationala. Pai cum sa antreneze el in alta parte, el care nu stie o limba straina? Si ii trimite pe Mutu si pe chivu sa vb cu presa. Negativismul acestui personaj, raul pe care l-a facut multor baieti de nationala este ceva revoltator. Ca si faptul ca e singurul din lume care a revenit pe banca de 3 ori. Ce mishmashuri sunt pe acolo, de ce nea Ovi il apara pe acest zero barat? E trist ce se intampla, acest barbugiu trebuie bagat la parnaia de unde l-a scos Steaua. Singurul lucru bun a fost sutul ala cu Anderlecht, restul sunt golurile jucatorilor adevarati gen Laca si Balint. Piturca vb de viteza? Pai cum alerga el ma Maria uita-te in arhiva dac nu ma crezi. Se legana asa, era penibil de lent pentru un varf. „Si-n fond, cine suntem noi sa batem Franta”? Nu mai continui. De hagi zicea ca a fost smecher ca jucator. Aceasta napasta este de o invidie neintalnita. Il vrem afara de la echipa noastra. Ziarele trebuiau sa-l mannace de viu cand l-a pus celalat misel a treia oara la echip. Mi-e scarab.

vasco (317 comentarii)  •  28 martie 2014, 6:17

Felicitari,articol foarte bun,prea subtil pentru unii ca „miki maus” sau „tibi…”care au inteles ca vrei sa-l condamni deja pe piturca…
Cu toate controversele pe care le stirneste,Mititelu are dreptate atunci cind arata cu degetul spre grupul infractional constituit de Mircea Sandu si Mitica Dragomir si sprijinit de intreaga suflare fotbalistica si de mediul politic si chiar si jurnalistic.Toata lumea profita de sistemul corupt,chiar si Mititelu,doar cind devin victime se revolta.
Singura rezolvare,se pare,ar veni din partea crizei si a lipsei banilor si ,citeodata,aleatoriu si selectiv,din partea „justitiei”.Daca am avea o societate cu advarat normala,democratica ,o economie de piata reala si tarnsparenta fiscala reala,fotbalul romanesc ar fi in colaps de mult.Evazionistii ,supranumiti investitori si patroni ar schimba si regulile de licentiere ale FIFA si UEFA,daca ar putea,numai sa poata in continuare sa spele bani ,si toate acestea,chipurile,pentru binele fotbalului …Decit cu asa fotbal si „marete”rezultate,mai bine lipsa.

billy (9 comentarii)  •  28 martie 2014, 21:51

eu nu stiu unde s-a facut cheag … de pitzi e imun

dar piti trebuie dat afara de la nationala, nu lasat sa plece ! in atitudine sta tot ! s-au castigat medalii cu atitudine, nu cu romanescul ” sa vedem ce iese ” . Pitzi e un golan si nu cred ca eu trebuie sa spun asta si nici voi sa va dati seama de asta ! Pitzi trebuie executat silit ! Sper sa nu fie adus un alt golan in post !

Comentează