Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Gazonul, statul şi SRL-ul

Pe surse de la firul ierbii: firma care pune gazon în Ghencea se află la al doilea contract cu statul. Tot fără licitaţie

Unul dintre lucrurile la care ne fac atenţi Jocurile Olimpice sînt fracţiunile de punct, pixelii de la […]

luni, 30 iulie 2012, 12:55

Pe surse de la firul ierbii: firma care pune gazon în Ghencea se află la al doilea contract cu statul. Tot fără licitaţie

Unul dintre lucrurile la care ne fac atenţi Jocurile Olimpice sînt fracţiunile de punct, pixelii de la fotofiniş, miimile de secundă. Toate aceste clişee fine devin filosofie de viaţă, cît durează întrecerile. Apoi uităm şi ne întoarcem la ale noastre, în lumea în care micile ezitări, micile scăpări nu contează. Oare? Adunate la un loc, milisecunde de amnezie lîngă milisecunde de amnezie dau un an, doi ani, 22 de ani, 50 de ani, o istorie.

Într-o milisecundă, s-a decis ca gazonul din Ghencea să fie refăcut. MApN a înlocuit firma care administrează terenul „militar” şi a dat contractul, prin atribuire directă, firmei Cris Design Gardens SRL. Aici ar urma fotograma
în care cineva vă bagă mîna în portofel, dar valoarea contractului încă nu se cunoaşte. Vorbim despre aceeaşi firmă care se ocupă şi de întreţinerea gazonului de pe Arena Naţională.

Din septembrie, gazonul cu pricina a fost schimbat de două ori. Conform Ştirilor ProTV, urmează o a treia schimbare, în toamnă. Prima oară, s-a întîmplat după „cîmpul de cartofi” şi milisecundele lui interminabile. Atunci a fost vorba de o reparare la foc automat, executată de o firmă olandeză, la costul de 250.000 de euro, plătiţi de constructor. Tot în toamnă, Cris Design Gardens, firmă cu 2 asociaţi, 7 angajaţi şi capital social de 200 RON, primea în grijă întreţinerea gazonului Arenei Naţionale. Fără licitaţie, de vreme ce sînt singurii pe piaţă care montează iarba cu verdele-n sus.

La a doua schimbare, în aprilie, pentru marea finală, gazonul a costat 1 milion de euro, lucrare executată de STRI, o firmă agreată de UEFA. La reţul ierbii, s-au adăugat 1,2 milioane euro pentru „suprafaţă protecţie gazon”, cum au explicat Radu Popa, şeful ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti). Nu doar pentru „suprafaţă”, cît şi pentru motocositoare, stropitoare, lopăţele, găletuşe şi alte ustensile de întreţinere a ierbii. Acum, or fi oamenii natenţi, dar trebuie să fii un adevărat fachir să profiţi în aşa hal de lipsa lor de concentrare.

„Nu e mare preţul, m-am interesat şi eu. Specialiştii spun că în această sumă intră şi instalaţia de iluminare artificială!”, explica primarul Oprescu. Un alt oficial al Primăriei, Bogdan Hreapcă, l-a contrazis: în preţ intră doar închirierea lămpilor de fotosinteză, plus un nou strat de nisip. Chiar dacă eşti atent, atent şi încordat ca un sprinteur la start, tot nu-ţi dai seama despre ce fel de nisip de perle e vorba. Apoi iar Oprescu: „Asta nu înseamnă că schimbăm gazonul la anul! Nu schimbăm nimic!”. Apoi Hreapcă: „Nicăieri nu există un certificat de garanţie, în sensul în care cineva să garanteze că acest gazon ţine 60 de meciuri!”.

Finala Europa League s-a disputat, aşadar, pe un gazon de 14 ori mai scump decît cel iniţial, un „accident” marca Adrian Oprişan. Pe gazonul de 1 milion de euro, s-au jucat în total 4 meciuri, nu 60. Apoi s-a pus problema schimbării lui. Între timp, şeful ALPAB a fost mutat la Administraţia Fondului pentru Mediu, sub deviza: „Nici o floare de colţ fără suprafaţă de protecţie”. Iar firma care administrează gazonul de pe Arena Naţională a mai făcut rost de un contract cu statul.

Dacă ne concentrăm puţin, poate auzim şi cît va costa refacerea terenului din Ghencea. Ţineţi-vă bine, „gazonul este afectat şi de o boală!”, a precizat patronul Cris Design Gardens. Nu va costa o avere, nu! Aşa, un mărunţiş. Dar un mărunţiş lîngă alt mărunţiş scurs printre degete, cum se scurg firele din clepsidră, dau un buget. Iar cînd vine vorba de sport, de sportul care ne captează, nu-i aşa?, atenţia tuturor, bugetul ăsta tinde, pe şest, la infinit.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

dan (12 comentarii)  •  30 iulie 2012, 13:58

Nu mai bine se pune gazon sintetic si s-a terminat balciul?

Lereter (42 comentarii)  •  30 iulie 2012, 17:11

Ar fi de spus citeva lucruri :1.De ce si- mai ales-pina cind Stadionul Ghencea maiapartine armatei (fii8nd inca-aberant,unitate militara)? 2.Din si cu ce bani este intretinut de armata,cumva bani publici ?.3. Firma ce a intretinut gazonul plateste cumva daune,sau -doar- i s-a anulat contractul ? 4.Firma nou angajata,mai priceputa,mai buna-cea ce intretine gazonul pe National Arena il va aduce in starea actuala (adica proasta) vazuta la meciul Dinamo-Iasi ?. Pina cind guvernantii vor lasa stadioane militare,baze militare ?. De ce nu sint trecute toate stadioanele la Ministerul sporturilor si de aici date sportului (inchiriat,concesionat) pentru perioade scurte,cu obligatii clare ? Cam asta cred ca sint intrebarile,care ar lamuri problemele bazelor,mai ales a celor ale ministerelor militare.

merace (20 comentarii)  •  30 iulie 2012, 19:05

In afacerile din Romania, mereu conteaza profitul celor care fac afacerile, nu eficienta afacerii in sine! 😀 Cand e vorba de oameni de la stat, ei semneaza orice contract, cat de prost pentru proiect, daca personal le aduce beneficii. Cine controleaza MApN? Doar ei intre ei. Si daca ei intre ei sunt multumiti cu comisioanele, rezultatul productiv poate fi si zero, daca financiar lor le convine.

alex.j (8 comentarii)  •  30 iulie 2012, 23:22

Marie draga , lasa-l naibi de gazon si scrie mai bine de cetatenii care joaca pe el , ca te pricepi ! Asta cu iarba e , cum zic domnii de prin politica , o diversiune menita sa ne distraga atentia de la cele importante si adica lovitu’ obiectului spre plasa ! Ghencea nu a avut niciodata un gazon competitiv ! Intreaba-i si tu pe aia de au jucat pe el !

Comentează