Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un verdict de bun-simţ

Comisia de Disciplină a dat dreptate fotbalului. E rîndul cluburilor să facă la fel.

Comisia de Disciplină a luat o decizie de bun-simţ: rejucarea meciului „U” – CFR. De bun-simţ.  Şi cu asta, s-a terminat cu laudele, să nu-i deochem.

[…]

vineri, 11 mai 2012, 6:33

Comisia de Disciplină a dat dreptate fotbalului. E rîndul cluburilor să facă la fel.

Comisia de Disciplină a luat o decizie de bun-simţ: rejucarea meciului „U” – CFR. De bun-simţ.  Şi cu asta, s-a terminat cu laudele, să nu-i deochem.

Decizia este în spiritul jocului, în primul rînd, şi, teoretic, ar trebui să mulţumească pe toată lumea: echipe, public, televiziuni. Mai puţin pe rivalii CFR-ului la titlu. Cadu şi Bornescu, pugiliştii care se ignoră, au primit cîte două etape de suspendare şi amendă de 7.000 de lei. O pedeapsă blîndă, pentru doi inşi care ar trebui lăsaţi să se afirme în orice altceva decît în sport.

Hotărîrile de la Disciplină pot fi atacate cu recurs. Iar verdictul de la Recurs poate fi atacat la TAS şi aşa mai departe. După ce şi-au pledat neobosit cauza zile în şir, după ce au pozat în victime din toate poziţiile, după ce nu i-au adresat lui Cadu măcar o mustrare de formă, oficialii lui CFR au anunţat că vor contesta rejucarea.

De fapt, ce vor? Trei puncte la „masa verde”? Ar însemna să patenteze cea mai comodă metodă de a cîştiga un campionat. Îţi iei doi-trei agitatori în lot, îi pui să enerveze galeria-gazdă, apoi dai vina pe organizatori că fanii lor s-au enervat. Mai simplu decît să nimereşti arbitrul cu bricheta sau terţii cu valiza!

De partea cealaltă, la „U”, Niculescu spune că e de acord cu rejucarea. Bornescu va fi sancţionat cu amendă de 1.000 de euro şi de clubul lui. Dar amenzile vor fi oare suficiente? Parcă lipseşte ceva, o consecinţă mai drastică. Ce fel de antrenor trebuie să fii, cu ce viziune asupra responsabilităţilor tale, încît să trimiţi în teren un jucător care nu-şi stăpîneşte nervii în mod repetat şi oricînd îţi poate pierde meciul la „masa verde”? Două etape desuspendare, ca pentru un banal cartonaş, o amendă modică pentru salariul de fotbalist. Şi atît? Bornescu a refuzat demn invitaţia la psiholog transmisă galant de Iuliu Mureşan. „Nu are rost să răspund, pentru că el e oficial, iar eu sînt jucător!”. Au răspuns oficialii lui „U”, care l-au trimis pe Cadu la tir.

Nu-i aşa că seamănă cu o ceartă între părinţii unor puşti? Pentru că nimeni nu sesizează esenţa gravă, antisportivă a caftului. E normal, se întîmplă, copiii se mai hîrjonesc. Cadu mai că n-a fost premiat cu o bicicletă nouă pentru ispravă. El e şi căpitan pe deasupra. Căpitanul unei candidate la titlu. Modelul de fair-play. Nu e vina organizatorilor că portughezul poartă banderola la CFR. Nici Cadu, nici Bornescu n-au vrut să-şi ceară scuze unul de la altul. Probabil le vor obţine prin alte metode, data viitoare.

Pînă la urmă, oprirea definitivă a meciului a fost un abuz al arbitrului. Alexandru Tudor a scăpat situaţia de sub control şi a văzut numai cartonaşe roşii ipotetice în faţa ochilor. El n-a primit deocamdată nici o pedeapsă şi, probabil, nici nu va primi. Crăciunescu susţine că a procedat corect. Ce-ar putea spune un tată despre copilul lui spiritual? Şi Tudor va rămîne cu impresia greşită că e în regulă să te joci de-a Cavalerul Poznaş al Apocalipsei şi să le iei fotbalul oamenilor. Poţi să te superi pe el?

Comentarii (109)Adaugă comentariu

YO (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 20:37

OAMENI BUNI ! LA CE MECI VATI UITAT ???

YO am vazut cu totul altceva !!!

In primul rind faultul !
Pai e normal sa dai ditamai luftul cind adversarul iti baga genunchiul in fund! Dar tecind peste asta; caci am vazut circari si mai iscusiti care au pacalit arbitrii (pt. cazul in care cineva contesta corectitudinea acordarii penalty-ului). Bine ca i-a mers! Deci; perfect valabil !!!

Dar, magaria de aici incepe !!!
Oare nu a vazut nimeni cum la executarea penalty-ului Cadu a fost deranjat cu un laser de un suporter de la „U” ???????????? Sint cocat ! (Eu in locul lui ma duceam la arbitu sa opreasca jocul !) Deci, daca a avut curajul si taria executarii penaltyului, Bravo lui ! Iar in aceste conditii e normal ca acesta sa plateasca cu o orecare monada; ce, asta nu e buna ? Adica, manifestindu-si in orice fel si in orice loc! Sau bucuria in Romania este interzisa cumva ? Nu stiam ca exista directive: cind, cum si unde sa te bucuri !
Dar trecind si peste asta, Cadu (zic unii) a incitat suporterii; iar in acest caz ce e cu iesirea asta „necontrolata” a lui Bornescu ? Ce el era supeorter ? Zice ca cica, Cadu l-ar fi injurat! Vax! De cite ori o fi fost injurat deja pina in acel minut ? Ce sa mai zic de multele, alte injuraturi incasate de-a lungul carierei !?
Parerea mea e ca Bornescu ori a fost drogat, ori a fost cumparat !
Iar acordarea ambilor jucatori, este o idiotenie !

Si apropo (nu stiu cum se scrie) vreau sa-mi explice si mie cineva cind s-a scos din regulamentul jocului de fotbal off-side-ul pasiv. Caci altfel nu pot intelege de ce a fost anulat golul de mai devreme al „CFR”-ului !

Si inca un apropo! Cine esti mai fata de te crezi asa desteapta in ale fotbalului ? Lasa pe altii, care se mai si pricep putin!

As mai avea destule; dar s-o lasam moarta …

gest de bun simt (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 21:19

Am o singura parere! Sunt deacord cu Giovani Becali cand spune ca PRESA PUTE ! Meritati ceea ce v-a oferit el in direct la TV un scuipat pe obraz!

Tudor (10 comentarii)  •  14 mai 2012, 9:21

f. multi nu au nicio notiune despre drept sau dreptate sau logica …sa-i pui pe Cadu si Bornescu pe acelasi plan inseamna probleme mari in sensul de mai sus.
Daca niste oficiali lovesc un jucator oaspete si arbitrul intrerupe meciul in urma acestui act huliganic, cum oare va hotara comisia ? ghici ciuperca ce-i …dar, la noi, se ia o decizie originala, iar biata presa o numeste de bunn-simt !
?!

secsu tare (1 comentarii)  •  14 mai 2012, 13:52

Maria ,opinia ta arata exact cata dreptate are vorba aia batraneasca ce spune ca:”acolo unde e multa desteptaciune e si multa prostie”.Esti o femeie inteligenta si frumoasa ,dar uneori esti de-o prostie debordanta.Sa pui gesturile lui Cadu pe acelasi nivel cu cele ale lui Bornescu ,sa minimalizezi gravitatea comportamentului animalic al unor oficiali ai clubului gazda ,care l-au batut pur si simplu pe un fotbalist al echipei oaspete ,si-n plus ,toate aceste aberatii de rationament sa ni le servesti „macerate” intr-o zama de ironie ieftina …..Daca o femeie ,o romanca ajunge sa considere comportamentul salbatic ,violenta fizica a fi subiect de gluma ,atunci sa nu ne mai miram ca Europa de Vest ii considera pe romani niste primitivi ,niste salbatici.Daca ai incercat ironia fina ,ai vrut sa fii subtila & shit sa stii ca nu ti-a iesit.Reciteste-ti textul ,corecteaza-l si poate-ti iese din a doua incercare.Dar daca asta e chiar convingerea ta ,ca agresiunile asupra unui om(indiferent ca e jucator de fotbal sau nu) sunt nu doar tolerabile ,ci constituie un bun subiect de facut glume pe seama victimei acelor atacuri ,atunci inseamna ca te-ai integrat bine in „Regatul manelelor si-al cocalarilor”.

Red (10 comentarii)  •  14 mai 2012, 15:20

ROMANIA E DIN NOU CAMPIOANA EUROPEANA LA GIMNASTICA, in timp ce majoritatea se ocupa cu comentarea unor lucruri din fotbal gen CCa, PLF, Comisia de Disciplina. A inebunit lumea ! Dar probabil ca asemenea lucruri se citesc de catre cei dusi cu pluta fotbalistica, altfel nu le-ati scrie.
Fotbal = Rusinea performantei

Gruia (2 comentarii)  •  14 mai 2012, 16:51

„Un verdict de bun-simţ” l-au dat comisiile,iar un verdict corect il va da TAS-ul ! Pe cat punem ?

comisar (8 comentarii)  •  14 mai 2012, 21:50

Nu e vina lui CFR ca s-a intrerupt meciul. Dar Comisia i-a scos vinovati si pe ei in egala masura cu adevaratii vinovati. Ca sa … ce?! Si de ce?! Fara vina, CFR trebuie sa rejoace complet un meci intrerupt cand tocmai marcase, si asta pentru violentele si greselile comise de altii – gazde si arbitri. Fiindca asa vrea Comisia… sau papusarii ei?!

comisar (8 comentarii)  •  14 mai 2012, 22:05

citat merace din situl GSP: “Democratia din FRF este de tip Big Brother: sunt eliminati cei mai periculosi rivali, prin comisii, nu pe teren. Craiova, Timisoara, oare urmeaza CFR Cluj?! Cartelul bucurestean domina fotbalul romanesc si forurile organizatoare si, fara jena, isi elimina competitorii prin papusarie in comisiile FRF… Demni continuatori ai comunismului nemilos, noii afaceristi din fotbal scapa de rivali prin decizii care incalca chiar si propriile regulamente. Le reinventeaza din mers, justioficand ca omisiunile din regulamentele procreate tot de ei le permit sa faca orice, dupa necesitatile lor financiare sau de orgoliu…”

helioglobalus (21 comentarii)  •  17 mai 2012, 17:12

unde sunt cei care îl slăveau pe acest Brad (TÂM)Pitt al arbitrajului românesc, preacinstitul Tudor, slugă ceferistă,
dacă nu se taie în carne vie, cine seamănă vânt va culege furtună, după cazul Galamaz şi acestea ce urmează,război civil?

Comentează