Cine-i Olăroiu, ca antrenor

Şeicii îi fac oferte de milioane antrenorului pe care FRF nu l-a vrut nici gratis

Antrenorii pierd teren în fotbalul nostru, dar, sfîntă excepţie românească!, numai în fotbalul nostru. Poate ar trece neobservată această lipsă de creier tactic briliant dacă n-ar veni veşti bune din afară. Al Ain-ul lui Olăroiu a cîştigat titlul în Emirate.

Este o reuşită importantă, discret înnobilată de faptul că Maradona, alias antrenorul rivalei Al Wasl, n-a izbutit să-l bată pe român, nici la propriu, nici la figurat. Duelul de la distanţă al celor doi a smucit un pic sobrietatea jocurilor arabe. Dar a avut şi farmec patriotic. Pînă la urmă, un român i-a dat replica zeului reabilitat: “Cine-i el ca antrenor?”.

Cît despre cine-i Olăroiu ca antrenor, ne-am făcut o idee. El a adus ultimul titlu Stelei, acum şase ani. A calificat apoi o echipă românească în grupele Champions League, după o pauză de zece ani. A stat pe tuşă la lecţia de coşmar cu Boro. Retrospectiv, chiar şi acel meci sumbru pare să conţină mai mult fotbal şi mai multă emoţie decît finalul la foc mic din Liga 1. Înainte de episodul Al Ain, a mai fost Cupa cu Steaua, cucerită în calitate de consultant tehnic.

Buclînd frumos CV-ul lui Olăroiu, dăm peste oferta pe care FRF nu i-a făcut-o, la fel cum nu i-a ofertat nici pe Mircea Lucescu, nici pe Boloni, nici pe Dan Petrescu. Există un grup select al antrenorilor români pe care Federaţia nu şi-i permite şi punct. Nu e vorba doar de salariu. A confirmat şi Olăroiu, cînd se discuta despre venirea sa în locul lui Răzvan Lucescu: “Era o prioritate pentru mine să vin pe banca «tricolorilor», aş fi renunţat la bani pentru acest lucru, dar nimeni nu m-a contactat!”.

Federaţia a avut momentul ei să-l oferteze pe Olăroiu, dar l-a ratat cu graţie surdomută. La fel a procedat şi cînd Rădoi s-a pensionat înainte de termen de sub tricolor. Fără oferte de la FRF, candidatul la funcţia de Victor Piţurcă s-a întors la arabi, a preluat Al Ain şi i-a adus primul titlu de campioană, după 7 ani. “Lăsaţi-mă să mă bucur! Am făcut fericiţi o sută de mii de oameni!”. Să-l lăsăm să se bucure. N-are rost să ne pierdem în dizertaţii despre cît de exigent e campionatul-multinaţională din Emirate. Sau cît de mult se pricep şeicii la fotbal. Se pricep destul cît să investească sute de milioane de dolari în stadioane şi în echipe, destul cît să nu se apuce, pe banii lor, de compus primul “11″.

Finanţatorul Abdullah Mohd Khalid S. Al Nahyan (oare i-ar încăpea pe “burtieră” numele întreg, în talk-show-uri?) sărbătoreşte titlul şi promite să-l plătească pe Olăroiu cu 1,7 milioane de dolari pe sezon. Şeicul de la Al Hilal îl ispiteşte pe român cu un contract de 12 milioane de dolari pe trei ani. Bani la care e greu să renunţi, chiar dacă te numeşti Olăroiu şi n-ai “bune maniere”, cum a observat jignit Maradona.

În contextul acestor sume şi rezultate, graba Federaţiei de a se dispensa de antrenorii verificaţi în străinătate capătă alte nuanţe. Seamănă, aşa, cu o risipă programată, cu fumurile de miliardar din “Filantropica”. Ne permitem luxul să renunţăm la antrenori pe care alţii îi acoperă cu aur. Asta nu e o fiţă prea gravă, dacă te gîndeşti că, pe zi ce trece, fotbalul nostru dă semne că-şi permite să renunţe de tot la antrenori.

36 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 36 dana on 03.05.12 at 11:55 am

imi plac oricum articolele Mariei Andreis, oricind si oriunde, dar cel de mai sus ma emotioneaza in plus prin acel frumos si clar, OLAROIU, CA ANTRENOR!!!
nu spune grozavia Olaroiu “ca si” antrenor!
Oare toti colegii ei de ziar, care ii citesc articolul (nu dam nume) pot invata acum o lectie de limba romana?!? Oameni buni, uitati-l pe CA SI. E un barbarism adus la oras de provinciali care n-au mers la scoala!

# 35 mb on 03.05.12 at 6:39 am

Pentru a-i demonstra valoarea ca antrenor, i-as pune zilnic caseta cu meciul de la Boro. A fost praf acolo (a se vedea schimbarile efectuate).

# 34 rio verde on 03.05.12 at 3:42 am

frf e stat in stat, sandu cu prietenii si neamurile sunt alesi pe viata,mai comentam peste 20 de ani

# 33 Steaua1986forever on 02.05.12 at 10:34 pm

Bogdan B, de extraterestrii nu zici nimic? Nici de Valentin Ceausescu? Pacat, mare pacat….puteai mai mult. Punem pariu ca tu il consideri pe “Lucescu cel mare” un “mare caracter” daca zici ca Olaroiu nu are caracter? Cat despre FC National…imi aduc aminte ca pe unde prindea Dinamo, Rapid si Steaua…le cam….dadea bataie. Unde zici tu de blaturi? Da, cred ca a facut blaturi cu Gloria Bistrita & co…

# 32 BB on 02.05.12 at 4:05 pm

1. Care frf ? Nașu ?… vax !
2.Care Emirate ? Arabe ? ( mamă ce fotbal tare au ăia pe acolo, îl au chiar și pe Maradooonaaa , wow … pardon , expirat ).
3.Câți dintre voi munciți de plăcere și nu vă trebuiesc bani ? În condițiile astea vă invit să munciți pentru mine, n-am bani să vă dau, dar vă dau ocazia să munciți. Dacă refuzați oferta mea, lăsați-i și pe alții să aleagă postul mai bine plătit, nu sunt mercenari ( că nu omoară pe nimeni ) sunt doar proletari : își vând forța de muncă pentru bani și atât.
4. @ bogdan b : dacă toate creierele steliștilor ar umple o amărâtă de coajă de nucă, tot ar fi ceva… toate creierele celor ca tine n-ar ocupa volumul unui amărât de atom , ba încă ar mai rămâne loc . Rămâne doar ”admirația” noastră a celorlalți față de manierele tale tipice de rapidist, aceeași care ne încearcă atunci când contemplăm vidul …
5. Oare mai are vreun naiv falsa impresie că trăim într-o țară cu oameni cinstiți? Că avem un campionat nemătrășit ? Vise plăcute celor din urmă, nu-i treziți , că visează frumos și oricum îi treziți degeaba .

# 31 geronimo72 on 02.05.12 at 12:44 pm

daca e p’acilea f’un cunoscut de’al lui Bogdan B….INTERNATI’L, OAMENI BUNI! :D

# 30 EuBaciu on 02.05.12 at 11:39 am

bogdan b de acord cu tine asupra lui oli.dar cred ca te intinzi cam mult cu generalizarea stelistilor asupra potentei si cumulului de inteligenta.mai alesca aceasta afirmatie se bazeazaa pe adunarea ta rudimentara-suma creierelor sau cv de genul a ce ai tastat tu pe acolo.Dupa ura ta imensa probabil esti un rapidist sau un mic caine desi eu mizez ca esti rapidist pentru ca ei sunt sufletele pure ale unui campionat murdarit de culorile ros albastre.pacat ca doar culorile ros albastre respira aerul european an de an.ma rog, in incheiere iti urez toate cele bune si iti recomand(prieteneste desigur)multe iesiri la iarba verde si ceai de musetel pentru a elibera din tensinile acumulate si varsate aici pe site.Stima!

# 29 EuBaciu on 02.05.12 at 11:28 am

Nea Oli reuseste sa pacaleasca fotbalul de multi multi ani.e un antrenor slab,meciul cu boro a demonstrat o.cv-ul lui oli e un proiect reusit de photoshop iar chemarea lui la nationala ar fi apogeul acestui magician sau mai bine zis iluzionist.pentru ca,observ ca a creat iluzia pana si voua, jurnalistilor ca el e intradevar antrenor.probabil timpul o sa va corecteze si o sa vedeti cu alti ochi “magia”lui oli.Stima!

# 28 cla on 01.05.12 at 1:00 pm

BOLONI: TITLUL IN BELGIA SI TITLUL IN PORTUGALIA.
M. LUCESCU:TITLUL IN UCRAINA,UEFA LEAGUE, SI CONSTANT IN UCL.
P. COVACI: A CUCERIT CUPA CAMPIONILOR CU AJAX PLUS CAMPIONATUL.
OLAROIU? TITLUL INTR-O TARA AL CAREI CAMPIONAT NU AM AUZIT DE EL.

# 27 Pupinkuresku on 01.05.12 at 9:36 am

VNK esti un tampit, nu intelegi nimic din acest sport. CE MARE FOTBAL AU ARABIIII ? VALOARE DE LIGA A 3 spre 4 in germania,spania, anglia…… asa ca LASA CA MIORLAIE: !!!

# 26 marius on 30.04.12 at 11:17 pm

@maria andries: Bravo!
Despre valize nu mai scrii? Sau ti-ai adus aminte ca si tu te-ai dus cu VALIZA in Finlanda?

# 25 nudetruth on 30.04.12 at 9:12 pm

Olaroiu are oferte bune in Arabia fiindca a dovedit ce poate si patronii de acolo il apreciaza, fiindca ei sunt constienti ca nu se pricep la fotbal, doar dau banii si angajeaza antrenori buni. La noi, patronii angajeaza antrenori pe banda rulanta, tot dand bani, dar si cu iluzia ca ei, patronii, se pricep mai bine la fotbal, si cand omul pe care l-au angajat da chix, fiindca ei, patronii, au reusit sa dea peste cap toata echipa prin balacareli in presa si circ pentru propriul orgoliu, atunci ei se pricep doar sa angajeze alt antrenor care va da chix in aceeasi formula, in timp ce ei se lauda ca stiu fotbal mai bine… fiindca ei baga milioanele… (ca si cum milioanele bagate te-ar face mai destept!) :D

# 24 kkciosuldelahamangia on 30.04.12 at 8:27 pm

pai unde antreneaza ? asta spune despre ,,valoarea”lui totul.

# 23 Nea Vanea on 30.04.12 at 7:06 pm

Ca si performante in CV-ul sau, campionatele castigate acolo nu fac 2 lei.
Singurele performante reale sunt ultimul campionat cu Steaua si acea semifinala de UEFA. Cupa de anul trecut nu i’as pune’o lui in palmares, ar fi lipsa de bun simt, nici el nu ar accepta asta.
Apoi, si Balaci a castigat chiar mai multe trofee decat el prin Arabia si Africa de nord musulmana, dar in rest?! La ce’l ajuta in CV?!
Daca venea gratis la Nationala, trebuia sa astepte ca Puradelu’ sa’si termine treaba si nu sa’si rupa gatul dupa petro-dolarii arabilor. Si asta tinea tot de bun simt…
Eu sunt convins ca nu ar fii acceptat Nationala fara 800-1.000.000/an. Dan Petrescu era chiar mai scump! Cat despre Bulibasa, acesta nu mai avea nici varsta, nici nervii si nici deschiderea financiara spre o astfel de propunere intarziata. De aceea, consider ca nu i se poate imputa lui Nasu’ Sandu -nu si asta!- ca nu l’a numit pe Oli cand dorea muschiu’ lui, sau ca nu i’a ofertat pe Bursuc si pe Lucescu cotoronzt.
Stiu, nici Puradelu’ nu avea nimic in plus in CV cand a fost uns. Dar, a fost aici, la momentul potrivit…
Cata “stiinta” in ale meseriei ar avea Olaroiu, are, mai presus de tot si toate, o foame de bani neostoita!
Despre asta vorbim…

# 22 lereter on 30.04.12 at 6:51 pm

A lua un titlu sau o Cupa cu Steaua,chiar daca esti obligat sa-l suporti pe Bexali nu este o performanta.Cit despre arabi,sa fim seriosi acolo se tine ramadamul,sint legi locale ,care in Europa te-ar face sa nu existi.Si Blondul Balaci a obtinut rezultate importante la arabi,in Romania doar a ratat.Olaroiu-ca sa fie antrenor serios- ar trebui sa antreneze in Europa,dar nu in Cipru,Grecia sau Turcia,la amarasteni.Dar, ca sa fii chemat aici sint criterii pe care-cu tot respectul-Olaroiu nu le indeplineste.Nu e suficient sa fii “Chior intre orbi”, ca sa fii mare in Europa.Intr-un cadru mai larg ,asta e problema fotbalului romanesc,nu are antrenori valorosi.Ai nostri sint fie isterici ca si Cartu,Hizo,Halagian,Sumudica,Lacatus,fie calmi impotenti ca Ciobotaru,Stoichita,Hagi,Balint,Lucescu junior,I.Badea. si altii.Dar cu valoare garantata sint putini.Pe linga Lucescu,Boloni,poate Olaroiu,poate Dorinel si Rednic,poate Multescu.Multi neaveniti de tip Lacatus,Stoichita,Ilie Stan,Selimesi,Isaila etc accepta orice compromis,ca sa fie acolo si ei,dar cind e vorba de jocul echipei e jale. Doar bubuieli,doar intrari periculoase,joc lung fara orizomt.In tara, acum doar Grigoras,Sabau,poate si Lucescu junior sau Andone stiu sa scoata rezultate. In rest toti o apa si un pamant.Sa capeti telefon ce schimbari sa faci este descalificant.E trist si adevarat.Asa ca si Olaroiu ar trebui sa faca ceva nu doar ca sa aiba bani multi,acum are destui,dar nu are recunoastere europeana,asta se obtine in Europa cu rezultate,nu cu vorbe.Pentru unul care se respecta asta conteaza.

# 21 Paul on 30.04.12 at 6:41 pm

… discret … misto … :) mai vreau … :)

# 20 Bogdan B. on 30.04.12 at 6:34 pm

Corecţie: Olăroiu a “câştigat” titlul pentru Steaua când era antrenor la Poli Timişoara! Toată ţara îşi aminteşte acel blat penibil şi oribil - mai puţin steliştii, dar oricum creierele lor adunate la un loc nu ar umple nici o coajă de nucă, aşa că părerea lor nu are nici o valoare - care a adus încă un titlu furat şi nemeritat în Ghencea, în spiritul şi tradiţia acestui club de hoţi, bandiţi, tâlhari şi blatişti. Altă echipă stâlp al Cooperativei, din fericire defuncta FC Naţional, a fost şi ea pregătită de Oli, cu tot ce implică asta… Olăroiu este o gogoaşă umflată de o presă obedientă becalioţilor, dacă avea valoare ca antrenor ar fi avut ceva rezultate la o echipă adevărată din Europa, nu la una din afara hărţii fotbalului! Între tehnicienii adevăraţi ai fotbalului românesc un personaj cu un caracter infect ca al lui, cu o carieră clădită 99% pe blaturi tipic mioritice, nu există…

# 19 Alin on 30.04.12 at 5:11 pm

@Starchild

Ar fi fost mai bine daca raspundeai la obiect. Asa ti-ai dat pe fata frustrarile cand nu era cazul. Nu-mi aduc aminte ca Munteanu sa fie om de baza la nationala si nici de Rusescu sa fie al’ mai mare atacant de pe la noi. Este un jucator mediocru si atat. Nu spun ca Niculae este mare scula, insa oricum este mult mai complet ca atacant decat Rusescu. Era la ora convocarii golgetarul campionatului. Asa bun, rau cum este, el daduse cele mai multe goluri. Dar, dupa logica ta, sa inteleg ca Rusescu se pastrase pentru Shalke. Daca era asa valoros dadea cu Shalke, dar si cu Petrolul si Mioveni…Iar la portari pe cine vrei? Pe Tatarusanu? Este o caricatura si un gafeur! Nu zic acum ca Balgradean este cel mai sigur portar din lume, insa este printre primii de pe la noi. Cu Sanmartean in schimb, ai perfecta dreptate.

In concluzie, mai bien te rezumai in a comenta articolul, nu a-ti imprastia fierea pe aici impotriva lui Dinamo, ca nu are nicio legatura cu ce a scris Maria.

Sanatate.

# 18 maria andries on 30.04.12 at 4:17 pm

Pt. Serban, asa, si crezi ca diploma de la Clairefontaine te descalifica din start pentru postul de selectioner al Romaniei? :)

# 17 Serban on 30.04.12 at 3:51 pm

Boloni NU este cazul a fi inclus pe lista celor de dorit la Națională!
A fost si a plecat cu scuza: “Trebuie sa ma gandesc intai la familie”. Adică la banii încasati de la Sporting Lisabona!
Pe de alta parte, Boloni, a si declarat ca el nu este antrenor român ci francez, că in Franța a făcut școala e antrenori!!!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.