Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Salutul ignorantului

Federaţia italiană trebuie să decidă dacă Radu Ştefan e nazist sau nerod

„Radu nici măcar nu ştie ce înseamnă fascismul”. Aşa l-a apărat avocatul pe Radu Ştefan, anchetat pentru că a salutat galeria lui Lazio cu mîna ridicată, în stil […]

sâmbătă, 21 aprilie 2012, 10:55

Federaţia italiană trebuie să decidă dacă Radu Ştefan e nazist sau nerod

„Radu nici măcar nu ştie ce înseamnă fascismul”. Aşa l-a apărat avocatul pe Radu Ştefan, anchetat pentru că a salutat galeria lui Lazio cu mîna ridicată, în stil nazist.  Federaţia italiană a decis să investigheze gestul românului, comis după meciul cu Napoli. Nu pentru că este vorba de un român. Gestul contează aici.

Ca simbolism, salutul imitat de Radu Ştefan este mult mai întunecat decît celebra „mitralieră” a lui Bratu, să spunem. Sau decît frivolităţile de etapă din campionatul nostru. Fundaşul român s-a transferat la clubul din Roma de patru ani. Are 26 de ani neîmpliniţi. Poate că nu ştie ce înseamnă fascismul, dar ar trebui să aibă măcar informaţiile de bază despre echipa lui.

În comunicatul emis de club, Radu Ştefan are parte de o apărare şi mai jalnică. Textul salvează aparenţele, dar îl coboară pe jucător pînă sub nivelul clasei pregătitoare. Intenţiile sînt onorabile. Încă de acum cîţiva ani, preşedintele lui Lazio, Claudio Lotito, s-a declarat gata să facă orice, numai să scape echipa de eticheta extremistă.

Aşadar, în comunicatul respectiv, Radu Ştefan este portretizat în felul următor: „Vîrsta tînără a fotbalistului, provenienţa sa dintr-o ţară est-europeană şi faptul că este străin formării politice şi culturale italiene etc, etc…”. În traducere: e tînăr, deci lipsit de curiozitate faţă de lumea din jur, mai vine şi din Est, unde n-a ajuns încă Renaşterea, nici televiziunile lui Berlusconi. De unde să ştie fundaşul românul că a existat Al Doilea Război Mondial? Mai măgulitor de atît nici că se poate! Nu lipsea decît menţiunea că imită la perfecţie. Orice.

Partea amar-amuzantă este că s-ar putea ca avocatul şi comunicatul să aibă dreptate. Iar Radu Ştefan să n-aibă habar pe ce lume trăieşte. El îşi urmărea doar scopul imediat: să fie acceptat, integrat şi eventual aplaudat ca jucător al lui Lazio. A văzut cum salută unii galeria şi s-a luat după ei. N-a fost atent şi la explicaţii. De pildă, unii, mai doxaţi în coduri culturale, se apără invocînd salutul roman. Paolo Di Canio, fostul star de scandal lazial, măcar a fost sincer. Şi-a declarat deschis simpatia pentru fascism, semn că auzise despre el, ştia ce înseamnă.

A nu se confunda cu gestul lui Radu Ştefan, care a repetat istoria pentru că nu l-a presat nimeni şi nimic s-o înveţe. Orice, să fie unul de-ai galeriei. Cînd ridici mîna spre mulţime, probabil ai şi o motivaţie, alta decît un cîrcel. Contextul gestului, adică galeria de tristă faimă şi violentă tradiţie a lui Lazio, nu prea lasă loc pentru nuanţe şi jumătăţi de măsură.

O oră şi jumătate a durat audierea lui Radu Ştefan la Federaţia italiană. Ce l-or fi întrebat? Ce să-l întrebi pe un cetăţean european care nu ştie ce înseamnă fascismul? Pe ce planetă şi ce-a făcut în ultimii 26 de ani? La ce bun?

Într-un singur punct, comunicatul lui Lazio se apropie de realitate. Provenienţa est-europeană, mai exact din fotbalul românesc, unde e permis orice gest, fără risc de grave consecinţe, explică multe. Indiferent de decizia Federaţiei de la Roma, verdictul asupra lumii din care vine Radu Ştefan a fost pronunţat. De avocatul apărării. Şi este un verdict jenant. Uite că nu-i obligatoriu să fii infractor ca să-ţi faci ţara de rîs. E de-ajuns să fii prost.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Erudit (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 11:53

penibil articolul, esti jalnic si rastalmacesti cuvinte

caine rosu 18 (37 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:02

Esti dura si nedreapta, Maria! Chiar crezi ca Radu Stefan mai avea nevoie de acest salut pt a fi in gratiile galeriei, dupa patru ani de evolutii excelente la Lazio? Daca esti atenta, vezi ca pozitia bratului e sensibil diferita de salutul nazist si, oricum, sa stii ca foarte multi barbati se saluta asa pe strada cand sunt la o oarecare distanta! Iar pana la urma, este mai de condamnat gestul lui, vis-a-vis de cele ale printului Harry sau primarului Mazare?? In rest, numai bine!

il duce (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:05

Stie sigur Radu ce inseamna… a facut parte dintr-un grup ultras de la caini, deci e in tema cu ideologiile politice ;). Din partea mea, bravo lui!

Pandele (9 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:10

Tot respectul meu pentru Radu Stefan, care stie foarte bine ce e fascismul si ce simbolizeaza acel salut. Iar pentru toti ipocritii oripilati de acel gest, un salut cu degetul mijlociu ridicat.

hahahaha (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:12

e salutul roman… nu inteleg ce tot atata nazism s-au fascism… Radu Stefan e acolo de 6 ani si e unul dintre ei, iubeste Lazio si suporterii… a fost salutul roman, daca vreti sa vedeti salutul nazist uitati-va la meciurile de fotbal de la unguri… invatati istorie

d’asta unul ca becali facea legea cu voi „ziarele de sport” v-ati transformat in can-can … RUSINE

Octavian Stancioiu (17 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:14

Ma intreb care e adevaratul ignorant… Dar pozitia Mariei Andries e corecta politic, si asta e tot ce conteaza. Traiasca stangismul ateu!

ANTIFA (9 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:16

Nu am vazut faza, dar tind sa cred ca stefan radu nu-i chiar atat de prost incat sa nu-si dea seama ce scandal s-ar fi iscat din salutul roman adresat galeriei. Tind sa cred ca n-a vrut sa faca salutul roman, iar daca a vrut sa-l faca inseamna ca e prost rau.

Tiberius (7 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:26

Maria Andries, esti adorabila in ceea ce ai scris azi! Chiar imi place. Pe deasupra ca-i prost mai si claxoneaza! O zi buna! :))

Adi (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:36

PS: Din punctul meu de vedere, nu a facut tara de ras

Alekzander (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:49

Van Persie si-a facut tara de ras?!
http://www.youtube.com/watch?v=zNc6f7z7mAA

marcel (5 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 12:51

… de ce scrii despre ceva ce nu poti intelege? nu te mai agita sa scrii despre lucruri ce nu le cunosti, despre ceva ce nu o sa poti vreodata practica nici la nivel de amatori, despre grupuri in care nu te vei integra vreodata…stii ca de multe ori Radu cand era accidentat, suspendat, mergea in „curva” celor de la Lazio? Daca ma imbrac ca si Franco,Stalin, Inchizitia, Cavalerii templieri si salut ca si ei, e gresit? Nu de alta, dar sa numaram crimele lor…

Room (32 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 13:04

E plina Tara de prosti! Vezi incidentul din Ghencea cu un copil nevinovat.

Mihai (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 13:44

Ce-aveti oameni buni? Maria, ti-ai pierdut mintile? Chiar daca a fost salutul roman, e doar un salut vechi! Nu mai folosim incaltamintea pentru ca Hitler a purtat pantofi? Sau ne taiem toti mainile drepte pentru ca Musolini ridica bratul drept?

Am innebunit cu totii? Ce-aveti cu politically corectness-ul asta? Din cauza unor astfel de atitudini apare extremismul!

hitler (11 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 14:19

pai broscari sant super democrati inteligenti la ce mai cer explicati.nici nu au treaba cu fascismuau o toleranta in ei din nascare.sint un popor harnic si istet si nici ca ar exista xenofobi peacolo.sal inpuscam noi pe radu stefan ca strica spiritul nobil al romanilor

kkciosuldelahamangia (6 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 16:26

cind nu stii de unde vine acel SALUT ROMAN ?
cind nu stii de unde vine ZVASTICA ?
ma intreb, cine-i adevaratul IGNORANT ?
BRAVO RADU STEFAN !

california (56 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 16:56

ce a vrut de fapt radu stefan, doar el stie; in ceea ce-l priveste pe avocat, lasa-l in pace ca e profesionist si stie ce face; el invoca argumente valabibe in instanta nu plezanterii; multi se declara nebuni ca sa scape de pedepse iar prosti s-ar declara toti daca ar sti ca pot beneficia de clementa.

Bilete (8 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 17:01

Superdemocratia italiana nu a reusit sa pldeze in fata umanitatii stricarea acelui frumos salut roman prin folosirea sa de catre nazisti…Daca un curent terorist isi va pune pe stema lupul dacic noi suntem in stare sa-l scoatem din manulalu de istorie!

cristi (3 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 18:27

Un lucru spui gresit, vad ca e si taxat de unii, italienii cumva isi neaga trecut fascist sau mai mult pe cel roman? Nu cred, e vorba doar despre capacitatea occidentului, prea aflat in garda, de a raspunde la orice ce gest ce poate fi interpretat drept antidemocratic, in cazul acesta salut fascist sau poate era roman. Aici apare o alta problema, toata Italie stie ca salutul celor de la Lazio nu e de inspiratie romana ci fascista. Incapacitatea clubului de a spune, minti, ca nea Stefan Radu, da, tanar est european „cu cultura facuta la fara frecventa”, ca multi dintre colegii vostrii de redactie, s-a inspirat din celebrele saluturi antice si nicidecum din cele ale epocii de trista amintire pentru multi, nu si pentru Lazio, din secolul trecut. Oricum singur ca ar fi fost considerat tot un gest fascist, am explicat ma sus de ce. Un singur rand daca bagai in articolul tau despre posibilitatea de a fi un salut roman, semn de eruditie din partea jucatorului, ar fi fost un articol OK. Apoi puteai s atragi concluzia: Stefan Radu e un est european, cam slab la capitolul cunostinte despre reticienta occidentului la gesturi ce pot face trimitere catre un regim cu tenta totalitara. PS In rest e buna teza, demonstratia doar pe jumatate. Mai multa atentie si la alte posibile interpretari.

maria andries (1349 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 18:54

Pt. Octavian Stancioiu, tocmai ai demonstrat ca „toti oamenii sint muritori”! iti lipseste o inferenta din silogism, cred ca stii si tu care 🙂

Dani (2 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 20:16

Fascismul este acel sistem politic caruia ii este pusa in circa toata frustrarea evreiasca. Dar aici nu poate fi vorba de asa ceva, decit daca tii neaparat , ca judecator, sa dai dovada de prostie si obedienta. Dupa cum spune si wikipedia, „Salutul roman este reprezentat prin mișcarea mâinii puțin deasupra capului, cu palma întinsă către cel salutat. Este o formă de respect pentru colegul, respectiv cetățeanul, de aceeași „origine””. Chiar si traducerea wiki are parte de politizare excesiva, prin ghilimelele respective. Doar ca romanii se refereau la originea sociala, iar acolo era vorba de mindria de a fi cetateni romani (sa nu uitam ca statutul de „cetatean” era ca un titlu, aducea niste beneficii celui care il purta, era dorit de orice locuitor al imperiului dar era dobindit doar in urma recunoasterii serviciilor aduse imperiului ori comunitatii. Mai tirziu, Italia „fascista” a adoptat acest salut ca urmasa a „Romei eterne”, Iar Gemania din postura de continuatoare a traditiei Sfintului Imperiu Roman de apus (Sacrum Romanum Imperium – desfiintat „la initiativa lui Napoleon” in 1806). Asadar, aceste doua tari aveau ceva de demonstrat si aparat, in plan istoric. Pare cu atit mai ciudat faptul ca fascismul avea mare trecere nu numai in aceste doua state, ci in forme cu mici modificari chiar in tarile aliate (mai ales in Statele Unite). Nici macar formidabila masinarie propagandistica de falsificare a istoriei nu a reusit sa elimine toate documentele si fotografiile care arata ca salutul roman era practicat, in perioada interbelica, inclusiv in taberele de cercetasi. Iar eugenia, teoria de ameliorare a rasei imane, a fost dezvoltata in S.U.A. de Francis Galton si promovata de Margaret Higgins Sanger, iar exportul teoriei in Germania s-a facut prin rulari de fonduri catre Institutul Kaiser Wilhelm din partea familiei Rockefeller. Asadar, fascismul nu era doar o afacere de casa a Italiei si Germaniei, ci o ideologie acceptata si chiar incurajata de populatie in toate tarile dezvoltate din acea vreme.
Am facut aceasta trecere in revista a istoriei pentru a intelege ce este salutul roman si cum a reaparut el. De prisos sa mai spun ca , mai ales la ora actuala, cu toata impunerea din afara a tendintelor de globalizare ori mai ales din cauza acestor tendinte, popoarele redevin nationaliste si doresc o reintoarcere la acea epoca in care virtutile nationale erau laudate si puse mai presus de marile minciuni politice. Asadar, mai ales in „Cetatea Eterna”, salutul roman este cit se poate de normal. Si mai ales pe un teren de fotbal, precum gladiatorii in antichitate, jucatorii au dreptul moral sa il foloseasca, oricare ar fi originea lor. Pentru ca, in fata suporterilor romani (fara diacritica, adica din Roma), intr-un oras incarcat de istorie, si ei se simt cetateni liberi.
P.S.: Apropos de aceasta „judecata” la adresa lui Radu Stefan, un avocat inteligent si binevoitor ar fi adus in discutie faptul ca degetul mare al miinii fotbalistului era departat de palma, asadar nu era un salut roman si prin urmare nici fascist. Tocmai de aceea toata acesta poveste pare mai degraba o poveste cusuta cu ata alba. consider ca Stefan Radu nu si-a facut deloc tara de ris, ba chiar dimpotriva. Daca evreii acuza salutul roman ca fiind fascist ori nazist(acelasi lucru in esenta), un român demn poate sa reclame apartenenta sa la ginta latina tocmai prin acest salut care, la origine, exprima demnitatea cetateanului Imperiului Roman. Este cu atit mai regretabil ca un jurnalism, oricit de nestiutor si de slab pregatit ar fi, sa traga o asemenea concluzie stupida. Ii sugerez lui Stefan Radu ca, la meciul urmator, sa salute la fel galeria, dar cu degetul mare lipit de palma, in timp ce striga „Ave, Caesar, morituri te salutant”!

Alexis (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 23:06

Doamna Andries, daca Stefan Radu este atat de prost pe cat il credeti si pe deasupra si-a mai facut si tara de ras, atunci de ce va irositi timpul discutand despre el? Eu cred ca totusi nu multi tineri de varsta lui ajung sa realizeze ceea ce Stefan a reusit,cat despre gest…e clar ca este unul de bucurie , pe care il impartaseste cu suporterii laziali.

BB (7 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 16:12

@Dani
Excepțional domnule ! Jos pălăria în fața domniei tale !
Atenție însă, sionismul condamnă imperiul roman în aceeași măsură cu fascismul, deci din punctul lor de vedere Cezar și Hitler sunt de același neam… ( drept este că poporul evreu a avut de suferit de pe urma ambilor ) . Nu am idee cum se salutau egiptenii, probabil și acel salut reprezintă un afront…
Totuși, de la un gest ( cu multiple semnificații ) la îmbrățișarea unei ideologii este o cale mult prea lungă…

Octavian Stăncioiu (17 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 19:11

Doamnei/domnisoarei Andries: deturnati sensul discutiei, si asta va dovedeste pregatirea superioara. In litere, logica, poate matematica. Dar obiectul chiar nu e teoria inferentei. Si nu e vorba de nici un (stiu, se scrie, oficial, ”niciun”) silogism. Poate doar de silogismele amaraciunii, ale lui Cioran.
Si da, toti oamenii sunt muritori, doar ca unii sunt mai nemuritori decat restul. Burebista, Decebal, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Gavrila Ogoranu si inca atatia altii! Din motive de crectitudine politica, am ocolit intentionat cateva nume.

Comentează