Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Moştenirea” lui Mircea Sandu?

Diplomaţie UEFA: Platini a lăudat stadionul, dar a evitat întrebările despre DNA

Preşedinţii FIFA şi UEFA, se ştie, nu se sfiesc să apară lîngă dictatori africani, ca Mugabe, să poarte ghirlande la bustul gol, în Samoa, ori să danseze în […]

joi, 12 aprilie 2012, 9:12

Diplomaţie UEFA: Platini a lăudat stadionul, dar a evitat întrebările despre DNA

Preşedinţii FIFA şi UEFA, se ştie, nu se sfiesc să apară lîngă dictatori africani, ca Mugabe, să poarte ghirlande la bustul gol, în Samoa, ori să danseze în costume populare uzbece. Nimic nu e exagerat, cînd vine vorba de extinderea afacerii numite fotbal.

Michel Platini a trecut cu graţie peste observaţiile neaoşe ale lui Mircea Sandu despre fricoşii patologici de la UEFA. Şi a venit cu trofeul Europa League, în Estul pitoresc, în mijlocul unui fotbal frămîntat. A venit, dar a tăcut.

Unul dintre cei mai comunicativi preşedinţi ai forului european şi-a anulat conferinţa de presă. Şeful UEFA a evitat astfel să-şi exprime o părere „pro” sau „contra” despre anchetatul Mircea Sandu. Tensiunile dintre FRF şi restul lumii intră în altă ordine de idei, mai puţin fericite.

Sandu a zîmbit frumos, a vorbit mult şi vag despre teme înalte. S-a bătut cu pumnul în piept, acum, cînd la uşa FRF bate sechestrul şi DNA-ul. Şi-a exprimat tristeţea de neconsolat legată de dezafilierea Craiovei, de care l-a învinovăţit imperturbabil pe Mititelu. Există momente cînd fotbalul mare se intersectează cu fotbalul meschin şi îmbîcsit din birourile Casei Fotbalului. Înmînarea trofeului Europa League a fost unul dintre aceste momente.

Scurte, incomode, după care fiecare îşi vede de drumul lui. Fotbalul mare se joacă în alte campionate, iar fotbalul meschin se joacă pe scările Parchetului. Şi din ăsta vedem în fiecare zi.

Dar de cîte ori organizează Bucureştiul o finală europeană? Şi cine are meritul pentru asta? Ia ghiciţi! Cine? Organizarea unui mare eveniment sportiv presupune un efort colectiv. Finala este organizată de români. Marele merit le revine contribuabililor, care au pus banii pentru construirea stadionului la suprapreţ, pentru trei schimbări de gazon, pentru instalaţiile de fotosinteză şi pentru greblele supersonice necesare întreţinerii terenului.
Nici Primăria, nici Federaţia n-ar fi avut ce promite, ce proiecta şi ce vîntura în lipsa banilor publici. Cu exact un an în urmă, trofeul Europa League poposea la Dublin. Şeful Federaţiei irlandeze a descris atunci finala ca pe „o mare şansă pentru oraş şi un prilej de a lăsa o moştenire generaţiilor următoare de jucători”. Deşi nu dă semne că s-ar retrage vreodată de bunăvoie din fruntea FRF, Mircea Sandu lasă altfel de „moştenire”: un balast apăsător şi toxic pentru viitorul fotbalului nostru.

Să-l lăsăm deoparte. Să lăsăm deoparte şi poza formală Platini plus Sandu minus „love”. Nu asta e ştirea. Un trofeu de 15 kilograme colindă Capitala, începînd cu Ateneul. Puştii care visează la Messi şi la Ronaldo pot să-şi lipească degetele de pocalul de argint.  E ca şi cum în Bucureşti a aterizat un meteorit dintr-o constelaţie tot mai îndepărtată de Liga 1 şi de „naţionala” României.caricatura.jpg

Comentarii (24)Adaugă comentariu

vlad (66 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 11:00

„Puştii care visează la Messi şi la Ronaldo pot să-şi lipească degetele de pocalul de argint”

Pai am auzit ca nu poate fi atinsa…. altfel ma duceam si eu. Asa…. ca o vad la televizor sau de la 2 metri in persoana senzatia e aceeasi.

adrian gota (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 11:05

bine scris..dar ai uitat ceva..pe cand o presa care sa se ocupe..de fotbal..si nu de scandaluri???.. cand nu o sa mai promovati..prostia..incultura si oameni ca oierul jiji si verii lui libidinosi…sau personaje gen borcica,coposica..etc..si altii??..va frecati palmele cand mai apare un scandal..vedeti voi..schimbarea ar trebui sa inceapa tocmai de la voi..dragi semiziaristi..si moderatori de asa zise canale de sport..de 2 lei…Unde esti tu Chirila…

Neluvienezu (35 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 11:34

Catre Platini!
————–
Fotbalul romanesc se topeste cu fiecare zi, in mizeria infrastruturii imbatrinite, in diminuarea, pina spre disparitie, a nr. echipelor de copii, juniori si tineret, in scufundarea in dezinteres total a meciurilor (nr. infim de spectatori), in scaderera calitatii, la minim, a echipelor din liga I, (de restul, sa nu mai vorbim!), in caderea echpei nationale, in clasamentul FIFA, pe locuri, altadata, inimaginabile, in expansiunea pe culmi incredibile, a coruptiei, abuzurilor si despotismului celor care conduc FRF & LPF si lista ar putea continua… Oare ce se mai asteapta pentru a rupe pisica? Poate, doar, ciocnirea cu un asteroid sau izbucnirea unui supervulcan? TREZITI-VA oameni buni! Numai abuzurile, comise in ultimul an, prin retrogradarea Timisoarei si dezafilierea Stiintei, ar fi motive suficiente, ca cei doi mahari mafioti, Sandu si Dragomir, sa DISPARA, pentru totdeauna, din fotbalul nostru! Vizitele la Bucuresti, a sefilor UEFA si FIFA, nu fac decit sa RECONFIRME pozitiile grupurilor mafiote, Sandu & Dragomir, in fruntea unui fotbal in DEZINTEGRARE! Scapati fotbalul romanesc de aceste fosile, care nu se hotarasc sa lase fotbalul romanesc, pina nu-l ditrug TOTAL! Este nevoie de OAMENI NOI la FRF si LPF, pentru a incerca sa o luam de la inceput… Vrem sprijinul tau Platini! Vrem FOTBAL ADEVARAT si CORECT! Hai Stiinta Craiova!

dimi (13 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 11:38

Ce om fin acest Platini .A avut grije sa nu-l atinga nici pe Sandu saracul sa nu ramana cu ochii pe cupa.Vedeti cum se aranjeaza lucrurile intre mafioti ! Si asa imbacsitul nostru de fotbal merge spre culmile lui Sandu si Mitica.Va placut ce zambaret a devenit „nasul” mai sa nu-l recunosc !Ce presedinte simpatic avem,sa ne traiasca fraierilor !!!

Sorin (6 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 11:44

Sunt total de acord cu adrian gota.
Asteptam replica dumneavoastra dragi „ziaristi”.

Omul (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 11:48

…in occident exista o oarecare „pudoare” sa-i zic asa sa-ti dfai cu parerea in ceva ce nici voi romanii nu stiti bine ce face. O grija are Platini de ce a facut ori nu a facut Sandu si presa in tara e atat de controversata si de mahala incat nu o mai baga nimeni in tara. Deci eu nu-l scuz pe Sandu si e timpul sa plece in schimb, voi presa va-ti pierdut credibilitatea in fata romanilor si cum va imaginati ca o aveti nepatata in fata strainilor care si asa abea ne mai suporta la cate „tampenii” facem? 🙂 Si ca de incheiere, prezumtia de inocenta este un lucru la care se tine in lumea civilizata, deci pana una alta Sandu nu e vinovat de nimic ca vrei dumneata, eu si altii,…prea multa mahala si bataie de joc in tara asta. Voi presa le-ati dat superlative la toti mascaricii astia si voi i-ati ridicat in slavi si azi va deziceti de ei, personal va pun in boxa acuzatilor alaturi de toti acesti oligofreni si mascarici tinand cont de lipsa de profesionalism cu mici exceptii in toti anii astia dupa ’89.

@adriangota (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 12:06

Nu ai dreptate. NOI CITITORII trebuie sa ne schimbam. Spui ca nu iti convine cand vezi scandaluri dar de cate ori ai dat click sa citesti despre ele. Daca noi am refuza sa citim genul ala de articole ar disparea prin selectie naturala. Dar avand in vedere ca exista cerere poftim si oferta.

Vlad (11 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 12:18

Adrian…problema e si mai mare la populatie dupa parerea mea….da…astia sunt niste avari fara pic de scrupule care si-ar vinde si mamele pentru cateva clickuri….au si ei contributia lor destul de mare….dar….atata timp cat sunt milioane de oameni care dau sonorul mai tare cand apare gigi sau oricine altcineva din specia lui gigi….ei,presa, asta or sa faca.

Problema majora asta e….milioane de oameni care, cand vor fi mari, nu vor sa fie doctori, economisti etc, vor sa fie gigi. Pentru ei, a da un tun imobiliar sau nu, din care sa se imbogateasca fara pic de merit peste noapte, calcand si pe cateva cadavre intre timp, este superlativul absolut in viata. Ce pretentii intelectuale poti avea de la deviatiile astea umane? Pana nu scapam de manelismul si cocalarismul care colcaie si ne infecteaza la fiecare pas… nu o sa scapam nici de gigi and co.

pippo (2 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 12:24

Felicitari pt. articol

fanu (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 12:26

un primar din hateg jud hunedoara care isi bate joc de cei care iubesc sportul

Buna ziua stimati hategani
Astazi am avut a doua infatisare a procesului pe care l-am demarat impotriva Primariei Hateg si implicit a tovarasului primar Timis Nicolae. Pronuntarea definitiva va avea loc in data de 24 aprilie, data in care speram sa avem castig de cauza. Dovezile depuse de noi la dosar sunt zdrobitoare, iar sansele noastre sunt foarte mari. Asadar, in data de 24 a lunii aprilie cu …putin noroc vom prelua din nou baza sportiva, iar proiectul Academiei noastre de Fotbal va intra pe un fagas normal. Peste aproximativ 51 de zile , cand Timis nu va mai fi primarul orasului Hateg, dorim ca intr-un parteneriat real cu noua conducere a Primariei Hateg, sa punem in practica acest proiect sportiv care va cuprinde inclusiv modernizarea bazei sportive:
– punere in functiune cladire noua (care este nefunctionala in acest moment din cauza executiei execrabile a firmei d-nului Hofner)
– realizare imprejmuire baza sportiva
– reabilitare tribuna (montare scaune plastic, vopsire structura metalica)
– recompartimentare interioara
– realizare teren sintetic cu noctura
– realizare teren de volei/beach volei
– realizare teren de tenis
– amenajare cladire veche si transformarea acesteia in cantina, care va deservi sportivii si antrenorii
– refacerea suprafetei de joc si realizarea unui sistem de irigare
– refacerea pistei de alergare
– achizitionare echipamente sala de forta , sauna etc
– infiintarea unui internat pentru copiii-sportivi din afara orasului Hateg, care vor fi legitimati la Academia de Fotbal Victoria Hateg.

Asadar, va rugam sa ne sustineti in cauza noastra in numar cat mai mare ! ……uniti suntem mai puternici !

Club Sportiv Victoria Sport Management
membrii fondatori : Alin Andrioni / Vasile Leordean
info@fcvictoriahateg.com
info@fcmuresuldeva.com
http://www.fcvictoriahateg.com
http://www.fcmuresuldeva.com

Iulian (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 12:31

”Omul” adevar graiesti.Cand tu imparti prostie in stanga si dreapta nu te astepta sa fii respectat sau ca opinia ta sa conteze.

acela (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 14:50

Criza a lovit multe cluburi europene, la buzunar, si asa Neuchatel Xamax a falimentat dupa ce a fost eliminata din prima liga a Elvetiei, prin ianuarie, fiindca patronii nu au prezentat la timp documentele financiare cerute de Federatie. Dar eliminarea Craiovei din FRF s-a facut pe motive imaginare, si asta e din cauza marii crize morale de la FRF si LPF – toti tin cu dintii de ciolanul comun (care se tine doar pe degetul mic al lui Mitica si pe lungul nasului lui Mircea Sandu), si cum deschide gura unul sa latre, cum pierde locul la ciolan, fiindca Mitica misca din deget iar Mircea stramba din nas…!

lukas (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 16:56

nu e nici o noutate ca presa sportiva e in cadere libera. sunt fara dubii responsabili numarul 1 pentru declinul fotbalului romanesc. o stire desprea alte sporturi sau despre juniori, pierduta printre zecile de articole despre becali, sau alte non-valori, nu va face mai profesionisti. o sa va loviti rau de tot in viitorul apropiat, tocmai ca va pasa prea putin de fotbal. poate va pasa de can can si scandal. ma bucur totusi ca Ioanitoaia a revenit . cat a lipsit a fost dezastru!!!!

adi (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 18:26

Mircea Sandu are dreptate cel putin in afirmatia sa ca in fotbal e ca in politica. Adica, asa cum intelegem toti, aceleasi parsivenii, aceeasi coruptie, aceeasi democratie declarata ca sa ascunda afaceri ale liderilor. Aceeasi lege a tacerii intre cei implicati, si aceeasi dusmanie intre rivali care ii face sa isi mai dea arama pe fata din cand in cand. Toate astea, cu aceeasi lipsa de respect pentru publicul larg, fiindca pentru ei e vorba doar de afaceri pe bani grei, intre ei, dar bani luati de la restul lumii pe minciuni multe si intens mediatizate.

marius (1 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 20:58

Platini a evitat intrebarile privind DNA deoarece nu cunoaste Limba Romana,iar nasul Sandu nu a vrut salfaca de ras.Hai cai buna.

valentin (6 comentarii)  •  13 aprilie 2012, 5:31

Maria, cred ca nu gresesc, sugerezi sa fie anchetat si Platini de DNA?

Doru (1 comentarii)  •  13 aprilie 2012, 18:34

Felicitari pentru articol, Paste fericit si multa sanatate!

stiinta till death (3 comentarii)  •  14 aprilie 2012, 3:14

Pt nr. 1, Vlad: O sa ne spuna Falcao ce se simte cand e sustinuta in brate 😉

CATALIN (8 comentarii)  •  14 aprilie 2012, 9:33

Crezi ca pe la UEFA e totul frumos?

Aristotel (97 comentarii)  •  15 aprilie 2012, 10:10

Michel Platini e un domn ! El stie foarte bine ce se petrece in fotbalul romanesc, e la curent cu actiunile DNA, dar avand in vedere ca se apropie finala E.L., n-a vrut sa strice ambientul… Fiti siguri, ca ” dupa” , ne asteptam la reactii dure din partea lui ! Trebuie sa-i raspunda intr-un fel si lui M.S. pentru ca i-a facut ” cacaciosi ” pe cei de la FIFA si UEFA ! Se observa incrancenarea sefilor fotbalului de la noi, cum se tin cu atata putere de scaune, si mi se pare ca e aproape normal sa faca asta ! Ei au salarii fabuloase, de multe mii de euro pe luna, isi atribuie prime astronomice de fiecare data cand nationala obtine cate o victorie cu o echipa oarecare, a mai inventat si ” calitatea” de ” observator de meciuri”, de unde de asemenea iau multe mii de euro, iar daca se imbolnavesc si fac operatii in strainatate, banii pentru operatie sunt platiti de FRF, drept” prima pentru rezultate deosebite” ! Acuma, stati si judecati: cine ar vrea sa plece de buna voie, din serviciu, daca ar fi platit cu 1,2 miliarde lei vechi pe luna ? La care se adauga alte venituri din inchirieri de restaurante, hoteluri, etc, etc ! Va dati seama, ei pot cumpara cu bani toate tribunalele din tara, asa ca pentru ei, actiunile DNA, sunt ca o mangaiere… Cu siguranta, de astia, numai moartea ne scapa ! P.S. Michel Platini, a declarat deunazi , ca pentru finala E.L. de la noi, a alocat suma de 5 milioane euro, pentru cheltuieli de organizare, in care organizatorii trebuie sa se incadreze.. FRF-ul a anuntat, ca spera ca cele 4 milioane euro( ! ) sa le ajunga… Intrebare retorica: unde o fi disparut 1 milion de euro ? Problema de perspicacitate,clasa a III-a, curs seral !

adevar (7 comentarii)  •  15 aprilie 2012, 14:52

daca, dupa finala din 9 mai, UEFA va anunta ca nu e de acord cu metodele FRF in in organizarea competitiei interne, sau va sanctiona FRF pentru evenimentele din ultimele luni (gen dezafilierea abuziva a Craiovei), nu o sa ma mir deloc.

Pelendava (14 comentarii)  •  16 aprilie 2012, 13:57

Si ce-ar fi trebuit Platini sa faca? Articolul e cel putin inventat in lipsa de imaginatie! „Reclamatul” are de finalizat organizarea si desfasurarea unei finale europene; restul poate sa astepte. Chiar nu vad ce legatura are soola cu prefectura!

Aristotel (97 comentarii)  •  17 aprilie 2012, 9:29

Platini nu trebuie sa faca nimic in ceea ce priveste fotbalul romanesc si conducatorii lui ! Ce vreti, sa nu mai fie primit la finala cu paine si sare si cu cuvenitele onoruri ? Omul trebuie sa se simta bine la finala ! Apoi, vom mai vedea ! Trebuie sa-l intrebe pe M.S. cum e chestia cu ” cacaciosii” de la FIFA si UEFA si la cine se referea concret ? Or fi cativa cufuritzi pe acolo, dar nu toti ! Apoi, poate il intreaba cum e chestia cu dezafilierea Craiovei, fara sa aiba vreo vina ? Credeti ca el, matusalemicul Sandu, nu stia ca Mititelu nu l-a dat in judecata ? Stia ! Ca doar nu e asa de prost, incat sa nu intrebe in dreapta si in stanga cum sta treaba, el a gandit bine inainte de a ordona comisiei ” independente” cum sa voteze.. Ca doar nu-si inchipuie cineva, ca cei 13 ( numar cu ghinion ! )au votat dupa capul lor ! Aiurea ! Chiar ” distinsul” director cu licentierea, pe numele sau, Viorel Duru, a declarat din proprie initiativa, ca toate hotararile pe care le iau membri fiecarei comisii, sunt discutate in prealabil cu sefii fotbalului, acestia propun masurile, dupa care, membrii comisiilor ” independente”, le iau fara sa fie influientati din exterior ! Intelegeti cum sta treaba, nu ? Ca daca intr-adevar, membrii tuturor comisiilor nu s-ar consulta cu nimeni inainte de a lua o hotarire, nu ar tine cont de indicatiile sefilor, ar insemna ca sefii, adica Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, ar avea un rol pur decorativ acolo, adica un fel de pietroaie pe varza, or asa ceva, nu se egzista ! Ei iau hotatari, impun dorinta lor, ei sunt sefi, alesi pe viata, sunt de neinlocuit sunt dumnezeii fotbalului romanesc, ei taie si spanzura, ca de aia au sute de milioane lei vechi salarii lunare, nu le-ar mai muri nimeni inaintea lor ! Huooo, la puscarie incompetentilor !

htru (4 comentarii)  •  17 aprilie 2012, 13:04

Articolul nu e fortat, descrie clar rapotul de forte, sa folosim ‘limba de lemn’, ca in aceasta situatie ne gasim, sa ne cautam noi lingura de lemn, .., ce poti sa oferi, ce-a adus MS, …prin votul lui finala la buc ? .. nu-l laud, ..dar ce era de zis ‘ a fost odata in Romania’, cand plangea MS, pana cand FIFA a dat comunicatul ca daca se intervine politic etc.”.. se stie, e inregistrat .. Ce sa zica Platini ? .. Recunosc popor roman, eu – cu – el suntem in aceeasi barca”. Nu ne-o place Platini dar lui ii place BLAAAATTTER. Inchizi un ochii, stingi lampa si dormi linistit, UEFA are MECI !

Comentează