Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Negociază „fapta”?

După ultimele descinderi ale procurorilor, Mircea Sandu arată un pic de clemenţă Craiovei.

Din primul verdict în Dosarul Transferurilor am aflat un lucru straniu. Anume că „fapta nu există”, deşi consecinţele faptei se văd cu ochiul liber, pe toate ecranele […]

vineri, 6 aprilie 2012, 10:48

După ultimele descinderi ale procurorilor, Mircea Sandu arată un pic de clemenţă Craiovei.

Din primul verdict în Dosarul Transferurilor am aflat un lucru straniu. Anume că „fapta nu există”, deşi consecinţele faptei se văd cu ochiul liber, pe toate ecranele şi stadioanele. Din ancheta DNA asupra dezafilierii Universităţii Craiova, şefii de la LPF şi FRF au dedus, pe repede înainte, că „fapta” se negociază.

După aproape un an de inflexibilitate şi rezistenţă la evidenţă, Mircea Sandu a ieşit cu o declaraţie subit conciliantă. Zice şeful Federaţiei: „Craiova, probabil, va fi reprimită în Liga B”. O vizită a procurorilor DNA la sediul LPF şi un sechestru asigurător pe bunurile Ligii au fost de-ajuns pentru a-i nuanţa părerile lui Sandu despre cazul echipei din Bănie.

Cu doar cîteva zile în urmă, federalii îl acuzau pe Adrian Mititelu că bate cîmpii cînd vorbeşte despre revenirea Craiovei în campionat. În fine, ancheta este abia la început şi, pe măsură ce înaintează, ne putem aştepta la reacţii din ce în ce mai rezonabile şi mai altoite pe realitate din partea şefilor fotbalului românesc.

Ce speră Mircea Sandu să obţină cu aceste schimbări de direcţie? Simpatia maselor? Indulgenţa anchetatorilor? Fapta, adică excluderea Universităţii din fotbal, a fost săvîrşită. A existat. Asta nu se mai poate negocia. Oricît ai chinui logica, nu poţi interpreta distrugerea abuzivă a unui club ca fiind o penitenţă legitimă sau un rău necesar, care-şi va dovedi utilitatea în timp.

Şeful FRF se miră de pretenţiile financiare ale lui Mititelu: „Să ceri daune de 50 de milioane de euro e absurd. Nu e nici o justificare pentru această sumă!”. Oare daunele morale produse fanilor olteni cam cît ar costa? Cînd au votat pentru dezafiliere, membrii Comitetului Executiv au hotărît să falimenteze o societate comercială. Prosperă sau nu, e treaba lui Mititelu, nu a lui Sandu sau Dragomir. Ca să desfiinţezi afacerea cuiva, ai nevoie de o justificare beton, nu de mirări experte şi alte tactici de negociere.

Dar dacă e să ne mirăm de ceva, în precipitarea legată de Craiova, ne putem mira de iluzia grandorii care-i traversează pe federali acum, ca şi întotdeauna. Ei confundă Codul Penal cu ROAF-ul, Parchetul cu TAS-ul şi procurorii cu membrii Comisiilor de la Ligă. Totul se poate încă discuta, trata, scălda, temporiza, denatura, re-re-reinterpreta, pînă la un deznodămînt convenabil.

În cazul Craiova, Sandu şi membrii Comitetului Executiv al FRF riscă pedepse între şase luni şi 15 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu şi sustragere de bunuri de sub sechestru. Este pentru prima dată în 22 de ani cînd ancheta vizează vîrful ierarhiei din fotbalul românesc. Pînă acum, Sandu şi Dragomir n-au fost atinşi decît de suspiciuni colaterale. Au închis ochii cînd au înregistrat contractele jucătorilor, şi-au astupat urechile cînd Prunea media relaţia dintre Penescu şi arbitri. N-au schimbat nimic, n-au luat măsuri drastice după arestările din fotbal şi scandalurile de corupţie.

De data asta, sînt implicaţi direct. Direct şi pînă peste cap. Iar Mircea Sandu, după ce îngînă una, alta despre revenirea Ştiinţei în „B”, frazează şmechereşte: „Poate dăm şi noi în judecată DNA-ul, zic şi eu!”. Cît spirit de iniţiativă! Ce exerciţiu democratic! Mai ceva ca-n Adunarea Generală! Poate că dau şi ei DNA-ul în judecată. Poate se mai gîndesc.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Pelendava (14 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 11:09

Prefer sa ma abtin pana se ajunge la o sentinta definitiva, oricare ar fi aceasta. Sper din toata inima sa asistam la o schimbare adevarata in cotidianul atat de sumbru al Romaniei.
Doamne ajuta!

Comentează