Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Se strînge laţul…

Pe 3 aprilie sau cîndva, vom afla dacă fotbalul românesc rămîne un stat în stat

Verdictul în „Dosarul Transferurilor” a fost amînat pentru a treia oară. Un fleac, faţă de cele peste 30 de amînări înregistrate de-a lungul procesului.

Nici […]

miercuri, 21 martie 2012, 12:14

Pe 3 aprilie sau cîndva, vom afla dacă fotbalul românesc rămîne un stat în stat

Verdictul în „Dosarul Transferurilor” a fost amînat pentru a treia oară. Un fleac, faţă de cele peste 30 de amînări înregistrate de-a lungul procesului.

Nici unul dintre inculpaţi n-a fost prezent la Tribunalul Bucureşti la ultima strigare. Poate şi-au pierdut încrederea în justiţie. Poate au intuit că pronunţarea sentinţei va fi amînată. Poate s-au luat cu treaba şi au uitat, pur şi simplu. Declaraţia lui Cristi Borcea, luni, la ieşirea din spital, a arătat totuşi o viziune destul de avizată asupra mecanismului de împărţit dreptatea: „Nu am nici un fel de emoţii pentru mîine, pentru că ştiu că sînt nevinovat. Oricum este un proces care va mai dura vreo trei ani, pentru că urmează apelul, iar apoi dosarul va merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Directorul dinamovist, pentru care s-au cerut 15 ani de închisoare cu executare, se ştie nevinovat. Şi totuşi nu-şi poate ascunde optimismul că „procesul va mai dura vreo trei ani”. Nu se ştie pe ce baze a făcut această estimare, cu cine s-a consultat. Pentru un prezumtiv inocent, Cristi Borcea arată prea împăcat cu ideea mersului prin tribunale încă trei ani, după cei trei ani de la începerea procesului. În caz de orice, se pare că 3 aprilie, data la care va fi anunţat verdictul, îl va prinde recuperîndu-se după operaţie la Miami.

Şi Victor Becali, unul dintre inculpaţii pentru care s-a cerut pedeapsa maximă, 20 de ani de închisoare cu executare, afişa acelaşi optimism ca Borcea. „Eu nu mă tem de nimic, n-am nici o emoţie. Cred în justiţie”, spunea impresarul, în interviul din Gazeta Sporturilor. Crede, de fapt, într-un anumit segment al justiţiei. Pe procurori îi acuză de nepricepere în materie de transferuri de fotbalişti: „Ca să vedeţi incompetenţa organelor de anchetă!”, „Dacă s-o fi ocupat vreun procuroraş care a făcut facultatea pe bani!”, „Procurorii nu au logică”.

Culmea pledoariei extratribunal îi aparţine lui Giovanni Becali, care a anunţat că va candida la Preşedinţie, ca să epureze ţara de procurori: „Dacă familia noastră va conduce România, aceşti procurori care fac uz de simplul fapt că sînt la DNA nu vor mai exista!”. Dacă asta înseamnă încredere în justiţie, atunci cum o arăta neîncrederea?
Este posibil ca decizia finală şi irevocabilă în „Dosarul Transferurilor” să mai aştepte cîţiva ani. Este posibil ca, într-un viitor plezirist şi îndepărtat, să zburdăm într-o ţară fără procurori şi fără judecători, doar cu avocaţi. Procesele ar dura la infinit şi fiecare ar avea dreptatea de partea lui. Dar pînă atunci, pînă la instaurarea paradisului cu „P” mic, două lucruri sînt sigure.

Primul, că verdictul în „Dosarul Transferurilor” va schimba faţa fotbalului românesc. Teoretic, logic, ar trebui s-o schimbe în bine, pentru că mai rău nu se poate. Sau nu ne interesează să aflăm că se poate.

Pînă la acest verdict, pînă la proba contrarie, cum se spune, fotbalul rămîne un stat în stat, o enclavă ocolită de braţul lung al legii. În al doilea rînd, cu tot optimismul agresiv al inculpaţilor, verdictul tot se va pronunţa, la un moment dat. Noi, restul, pesimiştii, ne aşteptăm la asta. Nu avem nici un fel de emoţie.



Comentarii (35)Adaugă comentariu

john (3 comentarii)  •  21 martie 2012, 12:34

articol foarte interesant, dar din pacate Justitia nu va face nimic. Basescu s-a folosit de justitie pt a santaja atat pe Becali, cat si pe Vantu sau Nastase. Traim intr-o tara corupta in care 2 din cei 3 presedinti de dupa lovitura de stat din 89 ar fi trebuit sa faca puscarie

durden (209 comentarii)  •  21 martie 2012, 13:29

nu ca le-as lua apararea infractorilor de mai sus,insa mi se pare ca nu intelegi un lucru.cand spui ca borcea stie ca judecata va mai dura 3 ani…pai e destul de logic,nu?adica daca vor fi gasiti vinovati vor face ei apel,daca nu vor face procurorii…adica nu cred ca vreuna din parti va renunta la aceasta cale de atac.deci nu inteleg ce ti se pare ciudat…

Broscuţa Oac (5 comentarii)  •  21 martie 2012, 13:48

Se strânge, da, dar numai la şireturi.

vasglo (91 comentarii)  •  21 martie 2012, 13:55

Slabut, scris „din datorie” fata de „angajator” si prin specularea puerila a spuselor unora dintre inculpati! Nimic nou! Nu asa se face de ani buni presa noastra, asa-zis sportiva?… Traiasca : „Ala a zis…, cum comentati?!”:))

asc21 (3 comentarii)  •  21 martie 2012, 13:58

Nu se va strage latul pentru nimeni. Cand o sa intelegeti ca PDL-ul ii santajeaza? Daca vor da spaga si vor da sigur, vor fi curati ca lacrima.

je (1 comentarii)  •  21 martie 2012, 13:59

uslasule john iti pun doar o intrebare :cand ai mai vazut ca justitia sa se miste repet sa se miste macar incet cum o face acum si sa dea condamnari definitive sau nu , cu executare sau nu indiferent de culoarea politica a inculpatului???nu sunt multumit nici eu de cum merg lucrurile dar parca e un inceput.din pdv-ul meu vantu si nastase si multi multi alti sunt f vinovati si i-as baga in puscarie pe loc , dar exista prezumtia asta de nevinovatie

dan (4 comentarii)  •  21 martie 2012, 14:05

@durden:exact asta am vrut sa spun si eu,ma intreb de ce fac ziaristi atata tam-tam,cand borcea & co nu vor intra la puscarie nici macar anu asta,iar pana peste 3 ani mai este mult.

Tiberius (7 comentarii)  •  21 martie 2012, 14:09

Maria Andries, stii care este este optimismul pesimistului? Se poate si mai rau!

UltraSteaua (1 comentarii)  •  21 martie 2012, 14:19

Din pacate o sa scape toti. In Romania, cu cat furi mai mult cu atat ai sanse mai bune sa nu patesti nimic.

DARA2501 (31 comentarii)  •  21 martie 2012, 14:20

Acesta este unul din motivele pentru care ar trebui sa „iubim” ROMANIA. JUSTITIA.

Tiberius (7 comentarii)  •  21 martie 2012, 14:22

Maria Andries, am uitat… Faci analize interesante, chiar de apreciat… Dar aceste analize este un fel de strigat la luna sau un fel de „lupta cu morile de vant”. Oamenii nesimtiti nu le remarca. Aceste remarci, care le faci tu, ar trebui luate in seama doar acolo unde exista puteri, autonomii distincte in stat, acolo unde justitia este visul urat a oricui care se interesecteaza cu ea. La noi justitia este un fel de bascalie, un fel de sala de circ unde clovnii au tot timpul dreptate… Succes pe viitor, consoleaza-te cu ideea ca lumea te citeste, te admira… Chiar daca nu se face nimic, consideram ca vedem un film interesant care nu are sfarsit!

viorescu (27 comentarii)  •  21 martie 2012, 14:32

N-au venit la tribunal pentru ca STIAU! Nu cunosc „regulamentele” dintr-un proces, dar lipsa inculpatilor la o potentiala sentinta mi se pare dispretul suprem. Mai lipseste ca judecatorii sa nu poata sa dea sentinta pentru ca inculpatii nu vin la propriul proces!!

STEAUA.LIBERA (2 comentarii)  •  21 martie 2012, 15:02

De obicei cand sentinta se amana, avocatii inculpatilor sunt instiintati (mai mult sau mai putin oficial) despre amanare. De asta nu a fost nimeni ieri.
Cat despre cei „3 ani” previzionati de Borcea, din pacate tind sa cred ca are dreptate!
Dupa decizia instantei de Fond (caci aici ne aflam), urmeaza Apelul, iar apoi Recursul.

Stefan H. -Iasi (2 comentarii)  •  21 martie 2012, 15:07

Sper sa-i condamne pe toti …ca toata lumea stie ce combinatii au facut….dar nimeni nu pateste nimik…pacat ca se mai fac procesele astea daca rezultatul e achitarea invinuitilor..Traiasca Justitia….din America!

dan (26 comentarii)  •  21 martie 2012, 15:21

Democratia asta e apa de ploaie. Dictatura si introducerea torturii. Dupa ce le smulgi o unghie vor incepe sa ciripeasca iar dupa a ce le smulgi si a doua vor face ei procesul verbal. Asta inseamna eficienta. Punct.

maigret (2 comentarii)  •  21 martie 2012, 15:28

Verdictul nu poate fi decat unul:VINOVATI!Deci puscarie cu P mare!Doamne ajuta!

silviugrig (21 comentarii)  •  21 martie 2012, 15:35

Organele de cercetare-inainte de Basescu-dadeau NUP-uri la greu,incat judecatorii nu aveau nici-o problema-cazurile nu ajungeau la ei.In ultimii ani organele de cercetare au anchetat destui „grei”si i-au trimis in fata judecatorilor.Aceste organe erau incompetente ca nu reuseau sa-i aduca pe invinuiti in fata judecatorilor,sunt „incompetente” si acum pentru ca actioneaza”politic”.Judecatorii „saracii”nu stiu cum s-o scoata basma-curata pentru ca,din cauza organelor de cercetare,ei trebuie sa gandeasca mult cum sa evite dovezi clare si sa justifice,macar in ultima instanta,vinovatii clare.Nu e prea usor decat daca dai vina pe Basescu.

cip (4 comentarii)  •  21 martie 2012, 16:02

Nu am inteles bine !? Doresti sa se faca dreptate in acest caz, pretinzi o justitie curata, dar in opinia ta doar o hotarare in aceasta speta e legala. Esti judecatoare ? S-a pledat in fata ta, s-au administrat probele cu incuviintarea ta ??? Esti total aiurea ! Vrei justitie adevarata in Romania, dar care trebuie facuta pe baza sondarii ziaristilor, suporterilor, etc ? Fiecare dintre noi avem anumite asteptari de la sentinta, iar intamplator, in acest caz, sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine. Nu poti, insa, sa publici tot ce gandesti si sa conditionezi adevarul in functie de parerile personale.

maria andries (1349 comentarii)  •  21 martie 2012, 17:26

Pt. cip, libertatea de exprimare si de constiinta sint garantate de Constitutie, asa ca da, pot sa public ce gindesc, pot sa-mi exprim parerea despre Dosarul Transferurilor, altfel n-ar avea nici un haz, nu?

Bogdan (1 comentarii)  •  21 martie 2012, 17:28

DA sa avem emotii , sa avem emotii ca s-ar putea sa scape !

ultrasgl (2 comentarii)  •  21 martie 2012, 17:37

@je: esti prost de bauni! boule! daca nu ar exista prezumtia de nevinovatie si tu ai putea intra la puscarie asa pt ca i s-a pus unuia pata pe tine! cat despre nastase nu zic ca nu a furat, dar cand dovezile din proces sunt contrafacute (bancnote tiparite dupa data comiterii delictului) nu pot sa nu ma gandesc ca nu e dosar politic… Asa ca: STAI JOS! Pt azi ai 4!

FisherKing (21 comentarii)  •  21 martie 2012, 18:54

@silviugrig: Statistic vorbind, aveti dreptate. Problema e ca aceiasi procurori care si-au calcat pe credibilitate in perioada Nastase, acordand NUP-uri pe banda rulanta, actioneaza acum ca jucarii telecomandate de catre un regim care isi pune la punct adversarii folosindu-se de ei. Asadar, din nou credibilitate minima. Ei primesc si acum dosare cu dedicatie, doar ca de data asta dedicatia e inversa, daca ma intelegeti. Nu vreau sa intru acum intr-o tematica extrem de larga privind incompetenta sau reaua intentie a tuturor celor care ne-au „condus” in ultimii 22 de ani. Tot ce vreau sa spun e ca in aceasta perioada chiar si adevaratii vinovati, asa cum sunt cei din ginta Becali, se pot folosi mediatic de curentul de imbecilitate autodistructiva pe care partidul de guvernamant si presedintele (imaculat, in opinia dvs) l-au propagat in toata justitia autohtona. Cu alte cuvinte, chiar si o lepra ca Giovani poate spune ca dosarul lui e o razbunare cu caracter politic. Si o poate spune pentru ca are argumentul si acoperirea a sute si mii de precedente izvorate din abuzurile pe care institutiile platite de noi le comit impotriva noastra, sub permisiunea si obladuirea unui presedinte cu ambitie si tupeu, dar fara solutii.
O seara buna!

cip (4 comentarii)  •  21 martie 2012, 19:27

Scuze, m-am inselat eu. Credeam ca un jurnalist ca tine nu poate sa publice orice. Articolul tau are o logica scurtcircuitata si iti dai singura cu stangul, in dreptul. Doresti o justitie corecta, in care judecatorii sa stabileasca vinovatia sau nevinovatia. In schimb, in cazul transferurilor, iti doresti o justitie corecta in care judecatorii ar putea stabili doar vinovatia. In legatura cu prevederile Constitutie, desi nu sunt jurist, iti dau dreptate, mai ales, ca sunt convins ca ti-ai auzit foarte des colegii de breasla rostind aceste drepturi. O intrebare totusi: daca tolontan nu-ti publica un articol, inalca Constitutia ? Nope ! Deci nu poti sa publici tot ce gandesti ! Daca aveai experienta lui sunt sigur ca nici tu nu-l publicai pe cel de azi ! Dar pana la urma n-ar mai avea HAZ ziarul, ca discutam doar de destinul a 8-9 oameni !!!

unu (12 comentarii)  •  21 martie 2012, 19:28

Verdictul în “Dosarul Transferurilor” a fost amînat pentru a treia oară. Un fleac, faţă de cele peste 30 de amînări înregistrate de-a lungul procesului…..cum poti sa fii atat de naiv sa crezi ca se va da macar o sentinta cu privare de libertate?…..ma faci sa rad !!!

Adi (95 comentarii)  •  21 martie 2012, 19:52

Eu nu inteleg de ce atata amanare, cand e destul de clar. Gigi Becali, concurent intr-o competitie FINANCIARA (nu doar sportiva) cu firme rivale, a vrut sa plateasca angajatii unei firme rivale ca sa influenteze rezultatul altui meci in folosul propriei firme. Asta e premiere nevinovata?! Indiferent ce nume i s-ar potrivi este tot o lupta IMORALA (cuvant pe care Gigi marele crestin nu il suporta, fiindca lui i se pare ca are voie sa faca orice cu banii lui, inclusiv sa cumpere in culise gloria Stelei!!!).

Tavy (2 comentarii)  •  21 martie 2012, 19:59

Justitia Romana este prea CORUPTA si INCOMPETENTA pentru a da o sentinta corecta si a face un exemplu din acesti infractori. In cel mia rau caz se va ajunge la cateva zile cu suspendare si niste amenzi de ochii lumii. Iar acesti talhari vor organiza petreceri cu presa si tembeliziuniile declarand ca s-a facut dreptate is ca furtul si talharia au fost declarate legale in Romania…Tara de rahat!

jiji (9 comentarii)  •  21 martie 2012, 20:23

daca ianul afacut puscarie pe bune acesti nemernici de ce ar scapa

Smart O (8 comentarii)  •  22 martie 2012, 12:35

Ma intreb , pentru ei se vor gasi bani sa le plateasca pensiile ? Bineinteles ca nu au/ar avea nevoie dar vazind cit de egali sintem din frageda pruncie cind copiii HOTILOR SI UCIGASILOR DEM NEAM au indemnizatia mai mare decit copiii slugilor desi se spune ca flamindul maninca din necesitate in timp ce satulul necunoscind foamea maninca pentru a nu uita aceasta necesitate desi are o stare permanenta de satietate , la fel e cu asa zisa putere ei au lumea lor cu legi si cozi de topor in timp ce slugile au parte numai de asuprire , batjocura , umilinte foame ,frig singurul lucru denaturat de ei e ca in loc de PROSTI,DAR MULTI sint MULTI ,DAR PROSTI . Nu trebuiesc OMORITI NICI EI SI NICI FAMILIILE LOR , DAR CATEGORIC TREBUIE SA FIE FORTATI SA MUNCEASCA IN SLUJBA BINELUI COLECTIV .Orice abatere trebuie pedepsita conform cu locul avut in societate .

Flaviu (15 comentarii)  •  22 martie 2012, 13:47

Maria, la noi se pare ca toate procesele duc la al treilea tip de achitare al lui Titorelli: taraganarea la nesfarsit. Corect?

unul (6 comentarii)  •  22 martie 2012, 17:25

Maria, am crezut ca vii cu ceva nou, in primul rand titlul este copiat, regretatul Traian Tomescu este autorul, in al doilea rand , nu crezi ca te crezi justitiar,ai auzit de prezumtia de nevinovatie?

Adi (95 comentarii)  •  22 martie 2012, 17:59

Ce-ar fi sa-i premieze Gigi si pe judecatori, doar ca sa-si faca datoria corect!?

maria andries (1349 comentarii)  •  22 martie 2012, 18:11

Pt. Fisher King, „problema e ca aceiasi procurori…”, tocmai, ca nu sint aceiasi procurori, tocmai de aceea sint acceptate mai multe dosare in instanta

krys (23 comentarii)  •  22 martie 2012, 19:40

Hai sa fim seriosi. Degeaba speram in curatenia fotbalului cu ajutorul justitiei ca nu sunt sanse. Daca justitia ar fi avut curaj sa ii pedepseasca ar fi trebuit ca Becali cand a facut circul acela in sala de judecata sa fie amendat pentru sfidarea curti. Insa tipic cum se intampla la noi , golanul urla si insulta , iar judecatorul mai ca nu isi cerea scuze . Cu asa judecatori ce sa mai speram?

Vlad Dracul (3 comentarii)  •  24 martie 2012, 6:27

Dau cotă 1,40 că nimeni nu face puşcărie şi cotă 25 pentru 1 an de executare.
… rien n’est va plus.

alex.j (8 comentarii)  •  24 martie 2012, 7:53

N-o sa aflam nimic ! Ne imbatam cu apa rece asa ca va recomand berea romaneasca !

Comentează