Se strînge laţul…

Pe 3 aprilie sau cîndva, vom afla dacă fotbalul românesc rămîne un stat în stat

Verdictul în “Dosarul Transferurilor” a fost amînat pentru a treia oară. Un fleac, faţă de cele peste 30 de amînări înregistrate de-a lungul procesului.

Nici unul dintre inculpaţi n-a fost prezent la Tribunalul Bucureşti la ultima strigare. Poate şi-au pierdut încrederea în justiţie. Poate au intuit că pronunţarea sentinţei va fi amînată. Poate s-au luat cu treaba şi au uitat, pur şi simplu. Declaraţia lui Cristi Borcea, luni, la ieşirea din spital, a arătat totuşi o viziune destul de avizată asupra mecanismului de împărţit dreptatea: “Nu am nici un fel de emoţii pentru mîine, pentru că ştiu că sînt nevinovat. Oricum este un proces care va mai dura vreo trei ani, pentru că urmează apelul, iar apoi dosarul va merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Directorul dinamovist, pentru care s-au cerut 15 ani de închisoare cu executare, se ştie nevinovat. Şi totuşi nu-şi poate ascunde optimismul că “procesul va mai dura vreo trei ani”. Nu se ştie pe ce baze a făcut această estimare, cu cine s-a consultat. Pentru un prezumtiv inocent, Cristi Borcea arată prea împăcat cu ideea mersului prin tribunale încă trei ani, după cei trei ani de la începerea procesului. În caz de orice, se pare că 3 aprilie, data la care va fi anunţat verdictul, îl va prinde recuperîndu-se după operaţie la Miami.

Şi Victor Becali, unul dintre inculpaţii pentru care s-a cerut pedeapsa maximă, 20 de ani de închisoare cu executare, afişa acelaşi optimism ca Borcea. “Eu nu mă tem de nimic, n-am nici o emoţie. Cred în justiţie”, spunea impresarul, în interviul din Gazeta Sporturilor. Crede, de fapt, într-un anumit segment al justiţiei. Pe procurori îi acuză de nepricepere în materie de transferuri de fotbalişti: “Ca să vedeţi incompetenţa organelor de anchetă!”, ”Dacă s-o fi ocupat vreun procuroraş care a făcut facultatea pe bani!”, “Procurorii nu au logică”.

Culmea pledoariei extratribunal îi aparţine lui Giovanni Becali, care a anunţat că va candida la Preşedinţie, ca să epureze ţara de procurori: “Dacă familia noastră va conduce România, aceşti procurori care fac uz de simplul fapt că sînt la DNA nu vor mai exista!”. Dacă asta înseamnă încredere în justiţie, atunci cum o arăta neîncrederea?
Este posibil ca decizia finală şi irevocabilă în “Dosarul Transferurilor” să mai aştepte cîţiva ani. Este posibil ca, într-un viitor plezirist şi îndepărtat, să zburdăm într-o ţară fără procurori şi fără judecători, doar cu avocaţi. Procesele ar dura la infinit şi fiecare ar avea dreptatea de partea lui. Dar pînă atunci, pînă la instaurarea paradisului cu “P” mic, două lucruri sînt sigure.

Primul, că verdictul în “Dosarul Transferurilor” va schimba faţa fotbalului românesc. Teoretic, logic, ar trebui s-o schimbe în bine, pentru că mai rău nu se poate. Sau nu ne interesează să aflăm că se poate.

Pînă la acest verdict, pînă la proba contrarie, cum se spune, fotbalul rămîne un stat în stat, o enclavă ocolită de braţul lung al legii. În al doilea rînd, cu tot optimismul agresiv al inculpaţilor, verdictul tot se va pronunţa, la un moment dat. Noi, restul, pesimiştii, ne aşteptăm la asta. Nu avem nici un fel de emoţie.35 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 35 alex.j on 24.03.12 at 7:53 am

N-o sa aflam nimic ! Ne imbatam cu apa rece asa ca va recomand berea romaneasca !

# 34 Vlad Dracul on 24.03.12 at 6:27 am

Dau cotă 1,40 că nimeni nu face puşcărie şi cotă 25 pentru 1 an de executare.
… rien n’est va plus.

# 33 krys on 22.03.12 at 7:40 pm

Hai sa fim seriosi. Degeaba speram in curatenia fotbalului cu ajutorul justitiei ca nu sunt sanse. Daca justitia ar fi avut curaj sa ii pedepseasca ar fi trebuit ca Becali cand a facut circul acela in sala de judecata sa fie amendat pentru sfidarea curti. Insa tipic cum se intampla la noi , golanul urla si insulta , iar judecatorul mai ca nu isi cerea scuze . Cu asa judecatori ce sa mai speram?

# 32 maria andries on 22.03.12 at 6:11 pm

Pt. Fisher King, “problema e ca aceiasi procurori…”, tocmai, ca nu sint aceiasi procurori, tocmai de aceea sint acceptate mai multe dosare in instanta

# 31 Adi on 22.03.12 at 5:59 pm

Ce-ar fi sa-i premieze Gigi si pe judecatori, doar ca sa-si faca datoria corect!?

# 30 unul on 22.03.12 at 5:25 pm

Maria, am crezut ca vii cu ceva nou, in primul rand titlul este copiat, regretatul Traian Tomescu este autorul, in al doilea rand , nu crezi ca te crezi justitiar,ai auzit de prezumtia de nevinovatie?

# 29 Flaviu on 22.03.12 at 1:47 pm

Maria, la noi se pare ca toate procesele duc la al treilea tip de achitare al lui Titorelli: taraganarea la nesfarsit. Corect?

# 28 Smart O on 22.03.12 at 12:35 pm

Ma intreb , pentru ei se vor gasi bani sa le plateasca pensiile ? Bineinteles ca nu au/ar avea nevoie dar vazind cit de egali sintem din frageda pruncie cind copiii HOTILOR SI UCIGASILOR DEM NEAM au indemnizatia mai mare decit copiii slugilor desi se spune ca flamindul maninca din necesitate in timp ce satulul necunoscind foamea maninca pentru a nu uita aceasta necesitate desi are o stare permanenta de satietate , la fel e cu asa zisa putere ei au lumea lor cu legi si cozi de topor in timp ce slugile au parte numai de asuprire , batjocura , umilinte foame ,frig singurul lucru denaturat de ei e ca in loc de PROSTI,DAR MULTI sint MULTI ,DAR PROSTI . Nu trebuiesc OMORITI NICI EI SI NICI FAMILIILE LOR , DAR CATEGORIC TREBUIE SA FIE FORTATI SA MUNCEASCA IN SLUJBA BINELUI COLECTIV .Orice abatere trebuie pedepsita conform cu locul avut in societate .

# 27 jiji on 21.03.12 at 8:23 pm

daca ianul afacut puscarie pe bune acesti nemernici de ce ar scapa

# 26 Tavy on 21.03.12 at 7:59 pm

Justitia Romana este prea CORUPTA si INCOMPETENTA pentru a da o sentinta corecta si a face un exemplu din acesti infractori. In cel mia rau caz se va ajunge la cateva zile cu suspendare si niste amenzi de ochii lumii. Iar acesti talhari vor organiza petreceri cu presa si tembeliziuniile declarand ca s-a facut dreptate is ca furtul si talharia au fost declarate legale in Romania…Tara de rahat!

# 25 Adi on 21.03.12 at 7:52 pm

Eu nu inteleg de ce atata amanare, cand e destul de clar. Gigi Becali, concurent intr-o competitie FINANCIARA (nu doar sportiva) cu firme rivale, a vrut sa plateasca angajatii unei firme rivale ca sa influenteze rezultatul altui meci in folosul propriei firme. Asta e premiere nevinovata?! Indiferent ce nume i s-ar potrivi este tot o lupta IMORALA (cuvant pe care Gigi marele crestin nu il suporta, fiindca lui i se pare ca are voie sa faca orice cu banii lui, inclusiv sa cumpere in culise gloria Stelei!!!).

# 24 unu on 21.03.12 at 7:28 pm

Verdictul în “Dosarul Transferurilor” a fost amînat pentru a treia oară. Un fleac, faţă de cele peste 30 de amînări înregistrate de-a lungul procesului…..cum poti sa fii atat de naiv sa crezi ca se va da macar o sentinta cu privare de libertate?…..ma faci sa rad !!!

# 23 cip on 21.03.12 at 7:27 pm

Scuze, m-am inselat eu. Credeam ca un jurnalist ca tine nu poate sa publice orice. Articolul tau are o logica scurtcircuitata si iti dai singura cu stangul, in dreptul. Doresti o justitie corecta, in care judecatorii sa stabileasca vinovatia sau nevinovatia. In schimb, in cazul transferurilor, iti doresti o justitie corecta in care judecatorii ar putea stabili doar vinovatia. In legatura cu prevederile Constitutie, desi nu sunt jurist, iti dau dreptate, mai ales, ca sunt convins ca ti-ai auzit foarte des colegii de breasla rostind aceste drepturi. O intrebare totusi: daca tolontan nu-ti publica un articol, inalca Constitutia ? Nope ! Deci nu poti sa publici tot ce gandesti ! Daca aveai experienta lui sunt sigur ca nici tu nu-l publicai pe cel de azi ! Dar pana la urma n-ar mai avea HAZ ziarul, ca discutam doar de destinul a 8-9 oameni !!!

# 22 FisherKing on 21.03.12 at 6:54 pm

@silviugrig: Statistic vorbind, aveti dreptate. Problema e ca aceiasi procurori care si-au calcat pe credibilitate in perioada Nastase, acordand NUP-uri pe banda rulanta, actioneaza acum ca jucarii telecomandate de catre un regim care isi pune la punct adversarii folosindu-se de ei. Asadar, din nou credibilitate minima. Ei primesc si acum dosare cu dedicatie, doar ca de data asta dedicatia e inversa, daca ma intelegeti. Nu vreau sa intru acum intr-o tematica extrem de larga privind incompetenta sau reaua intentie a tuturor celor care ne-au “condus” in ultimii 22 de ani. Tot ce vreau sa spun e ca in aceasta perioada chiar si adevaratii vinovati, asa cum sunt cei din ginta Becali, se pot folosi mediatic de curentul de imbecilitate autodistructiva pe care partidul de guvernamant si presedintele (imaculat, in opinia dvs) l-au propagat in toata justitia autohtona. Cu alte cuvinte, chiar si o lepra ca Giovani poate spune ca dosarul lui e o razbunare cu caracter politic. Si o poate spune pentru ca are argumentul si acoperirea a sute si mii de precedente izvorate din abuzurile pe care institutiile platite de noi le comit impotriva noastra, sub permisiunea si obladuirea unui presedinte cu ambitie si tupeu, dar fara solutii.
O seara buna!

# 21 ultrasgl on 21.03.12 at 5:37 pm

@je: esti prost de bauni! boule! daca nu ar exista prezumtia de nevinovatie si tu ai putea intra la puscarie asa pt ca i s-a pus unuia pata pe tine! cat despre nastase nu zic ca nu a furat, dar cand dovezile din proces sunt contrafacute (bancnote tiparite dupa data comiterii delictului) nu pot sa nu ma gandesc ca nu e dosar politic… Asa ca: STAI JOS! Pt azi ai 4!

# 20 Bogdan on 21.03.12 at 5:28 pm

DA sa avem emotii , sa avem emotii ca s-ar putea sa scape !

# 19 maria andries on 21.03.12 at 5:26 pm

Pt. cip, libertatea de exprimare si de constiinta sint garantate de Constitutie, asa ca da, pot sa public ce gindesc, pot sa-mi exprim parerea despre Dosarul Transferurilor, altfel n-ar avea nici un haz, nu?

# 18 cip on 21.03.12 at 4:02 pm

Nu am inteles bine !? Doresti sa se faca dreptate in acest caz, pretinzi o justitie curata, dar in opinia ta doar o hotarare in aceasta speta e legala. Esti judecatoare ? S-a pledat in fata ta, s-au administrat probele cu incuviintarea ta ??? Esti total aiurea ! Vrei justitie adevarata in Romania, dar care trebuie facuta pe baza sondarii ziaristilor, suporterilor, etc ? Fiecare dintre noi avem anumite asteptari de la sentinta, iar intamplator, in acest caz, sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine. Nu poti, insa, sa publici tot ce gandesti si sa conditionezi adevarul in functie de parerile personale.

# 17 silviugrig on 21.03.12 at 3:35 pm

Organele de cercetare-inainte de Basescu-dadeau NUP-uri la greu,incat judecatorii nu aveau nici-o problema-cazurile nu ajungeau la ei.In ultimii ani organele de cercetare au anchetat destui “grei”si i-au trimis in fata judecatorilor.Aceste organe erau incompetente ca nu reuseau sa-i aduca pe invinuiti in fata judecatorilor,sunt “incompetente” si acum pentru ca actioneaza”politic”.Judecatorii “saracii”nu stiu cum s-o scoata basma-curata pentru ca,din cauza organelor de cercetare,ei trebuie sa gandeasca mult cum sa evite dovezi clare si sa justifice,macar in ultima instanta,vinovatii clare.Nu e prea usor decat daca dai vina pe Basescu.

# 16 maigret on 21.03.12 at 3:28 pm

Verdictul nu poate fi decat unul:VINOVATI!Deci puscarie cu P mare!Doamne ajuta!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.