Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ceva mult mai important

Cazul Muamba va schimba puţin, dar sigur felul în care privim fotbalul.

Două veşti după cazul lui Fabrice Muamba, fotbalistul căzut pe teren, în timpul unui meci din Cupa Angliei. Prima veste reprezintă o raritate în felul ei.

Liga 1 […]

luni, 19 martie 2012, 11:23

Cazul Muamba va schimba puţin, dar sigur felul în care privim fotbalul.

Două veşti după cazul lui Fabrice Muamba, fotbalistul căzut pe teren, în timpul unui meci din Cupa Angliei. Prima veste reprezintă o raritate în felul ei.

Liga 1 a introdus prezenţa obligatorie a ambulanţei la meciuri înaintea Premier League. Există un capitol la care îi întrecem pe englezi, s-ar spune. Doar că a trebuit să moară cineva pe teren şi anume Ştefan Vrăbioru, jucător de 23 de ani, legitimat la Astra Ploieşti, pentru a fi parcată ambulanţa la stadion. Pînă nu apare un precedent, nu apare nici un regulament sau o lege mai bună.

Că ambulanţa de la „U” Cluj era folosită, din cînd în cînd, la nivelat terenul, asta-i altă discuţie, veche de secole, legată de talentul nostru în materie de forme fără fond. Dar măcar la formă, de data asta, ne-am prins mai repede decît englezii.  Schimbarea în Albion a survenit în octombrie 2006, după meciul Chelsea – Reading, în care Petr Cech şi Carlo Cudicini s-au accidentat grav. La conferinţa de presă, Jose Mourinho, pe atunci manager în Stamford Bridge, a criticat dur absenţa ambulanţei de la stadion: „Portarul meu a aşteptat în vestiar timp de 30 de minute să vină ambulanţa. Iată ceva la care fotbalul englez trebuia să se gîndească. Iată ceva mult mai important decît fotbalul”. Iată ceva la care fotbalul românesc, fără să fie unul special, se gîndise deja, pe durere. Ulterior, clubul Chelsea a depus o plîngere oficială la Federaţia engleză, iar regulamentul a fost modificat.

Această schimbare i-a dat mai multe şanse de supravieţuire lui Muamba, a comentat presa britanică. Uneori, nici Salvarea nu e suficientă, iar cazurile în care medicii nu mai pot face nimic reverberează adînc în lumea din jur. După ce Muamba s-a prăbuşit pe teren, după ce a fost scos pe brancardă din stadion, spectatorii, fani ai lui Bolton sau ai lui Tottenham, au aplaudat solidar, apoi White Hart Lane s-a golit în tăcere. Trebuie să fi fost un spectacol straniu, zeci de mii de oameni, încolonîndu-se muţi spre porţi. Ce înfrîngere şi cît de aspră ar lăsa asemenea urme?

Şi aici ajungem la a doua veste. Oamenii care cad pe teren schimbă, puţin cîte puţin, felul în care privim fotbalul. Ne schimbă aşteptările pe care le avem de la el. Nimic nou despre fragilitatea omenească, nu ni s-a şubrezit genomul, dar s-a industrializat fenomenul. Are alte standarde, alt ritm, alte presiuni decît acum 50 de ani. Medicii pot da vina pe o anomalie cardiacă nedepistată, pe un cromozom care n-a ieşit la analize etc., etc. Dar explicaţiile lor se pierd în avalanşa de reacţii multimedia, postate din toate direcţiile.

Explicaţiile medicilor par, cumva, în plus. Nu există nici un motiv acceptabil pentru ca un jucător de 23 de ani să facă stop cardiac în timpul unui joc de fotbal profesionist. Şi dacă există, acesta nu intră în categoria: „accident nefericit”.
Cam multe accidente, în ultimii ani. Foe, Puerta, Miklos Feher. Nume care puse laolaltă compun un avertisment tragic. Ne îndreptăm spre o lume în care sportul sau ceea ce am făcut noi din sport nu va putea fi practicat decît de mutanţi, de Mario Cipollini sau de wrestleri.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

jules (27 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:09

Sau doar de spanioli, asa, in general.

claudiu (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:41

spui bine ce spui…dar…nu ne indreptam…deja suntem acolo…sportul nu mai e demult sport.E doar o afacere.Si nu doar in fotbal…se moare peste tot.Dar nu cred ca e bine ca dai exemple cum ar fi ciclismul…si acolo se moare(doar cazul Woulter Weiland).da e controversat si mai mult ca sigur f multi se dopeaza insa fac asta pt ca massmedia a creat asta.In wrestling e la fel…aproape toti arata perfect si e cam clar ca e dopeaza…oare stii cam cat timp petrece un wrestler acasa intr-un an…sau mai bine zis cat timp petrece pe drumuri.
In concluzie nu doar sportivii sunt de vina…dupa parerea mea ei au vina cam cea mai mica si aici ma refer la toti sportivii(fotbalisti,ciclisti,nu conteaza).
S-a ajuns unde s-a ajuns deoarecere cererea e f mare…de ex nu platesti 1000$ sa il vezi pe blt jugng suta de metrii in 11 sec…platesti sa il vezi batand recorduri…si pana la urma acei sportivi pe care lumea ii critica..sunt niste „eroi”..ei pun la bataie tot ca lumea sa vada ce vrea. Lumea a devenit mult mai rea si sigur sportul nu se indreapta intr-o directie buna.

Mateo (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 14:49

Problema porneste de la copii si juniori. Sunt doctori sportivi care pun viza pe carnete, facand un control in bataie de joc : greutatea, inaltimea, daca au carii dentare si se uita la coloana, atat. Nu se face niciodata, de exemplu, un control cardio in regim de efort, sau alte investigatii mai specifice si ne miram de surprize neplacute. Vorbesc de copii de la 10 ani in sus, pina la juniorat si mai departe.

Comentează