Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Basorelieful mic şi tabloul mare

Prezumţia de nevinovăţie planează asupra tuturor arbitrilor şi a cluburilor din Liga 1 Crăciunescu şef la CCA nu se poate sfîrşi decît cu morala clasică: „Ai grijă ce-ţi doreşti!”. Puterea unei funcţii fără putere, expunerea unui post din care se […]

miercuri, 28 septembrie 2011, 1:07

Prezumţia de nevinovăţie planează asupra tuturor arbitrilor şi a cluburilor din Liga 1
Crăciunescu şef la CCA nu se poate sfîrşi decît cu morala clasică: „Ai grijă ce-ţi doreşti!”. Puterea unei funcţii fără putere, expunerea unui post din care se pleacă în cătuşe, cu duba. Pînă la iminentul deznodămînt, merită să ne amuzăm puţin pe seama declamaţiilor inaugurale: „Voi conduce o comisie autonomă!”. Şi a susţinerii din teritoriu: „Crăciunescu la CCA, garantat de Porumboiu”. Parcă-i o comedie de Tudor Muşatescu.

De mirat, nu ne mai mirăm. Crăciunescu şi-a dorit şefia arbitrilor de cum a fost debarcat, Mircea Sandu a observat, a ţinut minte şi a folosit această slăbiciune a lui pentru putere cînd i-a convenit. Unii manevrează, alţii sînt manevrabili.
Şeful FRF are experienţă în conducere. Adică ştie să dribleze nedumeririle legitime. Cum a ajuns el să capete atîta experienţă, 20 de ani de condus fotbalul? Judecînd în ansamblul democraţiei noastre tinere şi fragile, putem presupune, fără riscul de a ne rătăci de la subiect, că Mircea Sandu are proptele politice. Dacă francezii au schimbat conducerea federaţiei după indicaţii de la Elysee, de ce am fi noi feriţi de amestecul politicii în treburile fotbalului? În Polonia, Federaţia a fost suspendată în bloc de Guvern.

Se pare că şeful FRF este un om util anumitor cercuri ale puterii. De aceea nu resimte vreo emoţie, vreun freamăt „pe surse” că va fi schimbat în viitorul apropiat. Tîrgu-Mureş, clubul picat la mijloc în „Afacerea basorelieful”, are, la fel ca toate cluburile mari şi mici, apropiaţi din zona politică. Adică personaje interesate de fotbal ca vehicul electoral sau ca paravan financiar.

Tîrgu-Mureş joacă, de altfel, rolul unui debutant la balul vampirilor. Dacă acolo se practică mici înţelegeri, cît de mari sînt înţelegerile din alte părţi, mai bine implementate în sistem? E o întrebare necesară. Trebuie să ne întrebăm şi despre colaboratorii pe care Vasile Avram i-a lăsat moştenire succesorului Crăciunescu. După recentele arestări, prezumţia de nevinovăţie planează asupra a tot ceea ce înseamnă arbitru în fotbalul nostru. Şi asupra tuturor oficialilor de la cluburi. Ar fi păcat să ne uităm doar la „tabloul” din elicopter şi să pierdem tabloul mare, mult mai pitoresc.

„Nici apă nu le dădeau arbitrilor!”, povestea Dan Petrescu, în paginile Gazetei, impresiile din timpul anchetei în fotbalul polonez. Oficialii de la Wisla ştiau că începuse ancheta şi se fereau să dea „cadouri” de orice fel arbitrilor. De teama justiţiei! Teama asta nu există la noi, încă, din motive politice şi nu numai. Teama asta l-ar putea face mai volubil în arest pe Vasile Avram, care teoretic riscă ani grei de închisoare. Teama asta l-ar putea face pe Crăciunescu să se gîndească de două ori ce-şi doreşte.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

vlad (66 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 14:04

Ai mare dreptate…. lipseste frica de condamnari, de inchisoare… de-asta nu apar dezvaluiri. Va dati seama ca daca ar veni DNA-ul la Vasile Avram cu un dosar care garanteaza 10 ani de inchisoare…. asta ar spune absolut orice, numai sa scape. Insa la noi te judeci 10 ani pana se prescrie, sau pana se plictisesc si judecatorii….

In Romania nu exista un sistem mafiot criminal, sa-ti fie frica de asasinate, ca iti omoara familia, sau ca te executa pe strada daca spui ceva… cum s-a intamplat de exemplu in Bulgaria, in Polonia. Tragic este ca nici nu au nevoie de metode din asta de presiune…. pt ca la noi procurorii ori sunt incompetenti, ori nu are niciun fel de putere.

vlad (66 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 14:05

uof ce dezacorduri am facut :)), am rescris propozitiile de vreo 3 ori :(… deci: „metode din astea” ….. procurorii „nu au niciun fel de putere”

vinicius (2 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 14:20

Pai nea Craciunescu nu doreste decit sa puna si el umarul, sa ajute la deratizarea fotbalului romanesc, nu? De astfel de oameni avem nevoie: verticali, hotariti, dornici in vederea implementarii dreptatii… Dar n-am mai auzit povestea asta cu salvatorii?

nicu (3 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 14:51

MARIA TE ROG, DACA POTI AFLA RASPUNSUL LA URMATOAREA INTREBARE:CINE PE CINE VREA SA CUMPERE SI SA CORUPA? ALA CARE N-ARE BANI, PE CEL CARE ARE SAU INVERS? ASADAR, CARE OR FI PRINCIPALII VINOVATI,ARBITRII CARE SUNT NISTE SARANTOCI,SAU PATRONII CARE BAGA BANI IN FOTBAL CA SA-I INMULTEASCA .ATI VAZUT VREODATA INDIFERENT DE DOMENIU, CA UNUL CU BANI MULTI SA FIE INVINS DE UNUL CU BANI PUTINI SI SA ACCEPTE CU ZAMBETUL PE BUZE ? NU, NICIODATA NU SE VA INTAMPLA ACEST LUCRU. CEL BOGAT VA FACE TOT POSIBILUL SA-L INVINGA PE CEL SARAC PRIN ORICE MIJLOACE, INCLUSIV ILEGALE, CA APOI SA TRAMBITEZE FERICIT CA ECHIPA LUI A FOST MAI BUNA SI A MERITAT SA CASTIGE.ATI VAZUT PE CINEVA LA TV. CARE A SPUS CA PE EL NU-L INTERESEAZA DACA ECHIPA LUI CASTIGA DINTR-UN PENALTY INVENTAT DE ARBITRU SI CA CHIAR DORESTE SA CASTIGE TOATE MECIURILE ASA.IN CONCLUZIE, ARESTAREA LUI AVRAM, ESTE CA CEA A LUI GEORGE.DACA ATUNCI CAND PE EL L-AU LUAT DIN ASTERNUTURI, PROCURORII NU AU AVUT PROBE, DE CE AR AVEA ACUM IMPOTRIVA LUI AVRAM?NU-I ASA DOMNU GIGI?

Vlad (11 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 14:53

„post din care se pleacă în cătuşe, cu duba”

Aici cred este exagerat un pic. De parca postul si numai postul ar fi de vina si omul nu. Am inteles ca au fost sefi CCA in ultimii ani care au stat 2 luni pe acolo si apoi au plecat brusc. Si stie toata lumea motivul pentru care au plecat. Ce iti spune tie asta?

Cine vrea sa stea departe de mizerii poate sa faca asta fara stres.

Cine vrea influenta, plicuri, promovarea spre elita a fiilor mediocrii, ca sa nu spun incompetenti,si altele de genul „pleaca in catuse cu duba”.

iancu jianu (98 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 15:43

Draga Maria,

Este clar pentru toata lumea ca fenomenul fotbal romanesc nu se va autocurata in vecii vecilor.
Pentru mine, ca simplu iubitor al fotbalului, este binevenita orice actiune care tulbura apele sistemului. Fie ca e vorba de DNA, Parchet, ANI, Politie, Armata, SRI, NATO , nu mai conteaza.
Faptul ca Sandu si Dragomir se balbaie in explicatii puerile , este semn ca ceva-ceva se coace si simt cum latul se strange…

Dezamagitor articolul lui Tolontan care nedumerit cum poate fi arestat un om care este intr-un sistem unde se invart milioane pentru „doar” 19 000 euro. Iar la sfarsit chiar ne-au dat lacrimile cand ne-a povestit cum procurorii mancau pizza in fata bietului Avram…

maria andries (1349 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 16:45

Pt. Iancu Jianu, si eu tin cu FC Procurorii, alta cale nu exista 🙂

TT (7 comentarii)  •  28 septembrie 2011, 17:03

ASA VA FI SI LA NOI !!!! CA LA POLONEZI !! PARCA L VEZI PE AVRAM PRESEDINTE PE LA VREO ECHIPA !!! ASTA ASA CA SA SI ISPASEASCA PEDEAPSA …LA LOCUL DE MUNCA!!! ADICA LA VREMURI NOI..TOT NOI !!!

Comentează