Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Intoxicaţii

Borcea susţine că valoarea fotbaliştilor e ca mercurul din termometru

La doi ani, o săptămînă şi o zi de la primul termen de judecată, inculpatul Borcea Cristian a fost audiat în Dosarul Transferurilor. A pledat nevinovat timp de două ore, […]

duminică, 20 februarie 2011, 6:31

Borcea susţine că valoarea fotbaliştilor e ca mercurul din termometru

La doi ani, o săptămînă şi o zi de la primul termen de judecată, inculpatul Borcea Cristian a fost audiat în Dosarul Transferurilor. A pledat nevinovat timp de două ore, fără pauze de publicitate.

În noiembrie, Becali, Ioan Becali, a pledat James Bond şi a dat vina pe procuratură care „nu înţelege fenomenul fotbal”. Din fericire, ultimul la bară, dar nu cel din urmă, Borcea Cristian a explicat lucrurile atît de clar, încît să le priceapă şi un copil de cinci ani, nu mai mult.

Procurorii susţin că Borcea  Cristian a prejudiciat clubul Dinamo cu suma totală de 5.924.690 de dolari. Bani care trebuiau să ajungă în conturile echipei, din transferurile a şapte jucători. N-a fost prejudiciu, replică directorul executiv al „cîinilor”, a fost lipsă de inspiraţie în afaceri! „Ne mai şi înşelăm cu jucătorii!”, „Nu există criterii de evaluare a jucătorilor!” ş.a.m.d.. Valoarea unui fotbalist urcă şi coboară ca mercurul din termometru.

Că inculpaţii din Dosarul Transferurilor confundă tribunalul cu un bar de stand-up comedy nu e o noutate. Nu e o noutate nici că au „vorbe şmechere în ei”, cum constatau admirativ treningurile interlope din „Clanul sportivilor”, spectator avizat la pledoaria lui Borcea. Nou nu e nici că Borcea Cristian, Becali Ioan, Copos George, Stoica Mihai, Pădureanu Jean, Neţoiu Gheorghe, Popescu Gheorghe şi Becali Victor consideră că „fenomenul fotbal” se situează dincolo de lege, în limburile romanţate ale Codului Penal.

Noutate ar fi fost să rupă tăcerea. S-o spună pe aia plauzibilă, în loc să-l invoce pe Messi ca să explice preţul săltăreţ al lui Mihalcea. Să spună că „fenomenul fotbal” e un fenomen paranormal, nu doar paralegal. Vrăjile, blestemele, lăbuţele de iepure descîntat în paradis fiscal şi afumătura cu păr de rotweiller din Rotterdam, da, asta sună credibil! Mai ales în româna cu accent respectabil de Miami!

În loc să piardă două ore cu glumiţe, Borcea Cristian putea să triumfe. Să se proclame victimă persecutată de vracii avocaţi de la Amsterdam. Să declare că se afla sub efectul unor farmece personale cînd a cedat pe mărunţiş drepturile federative ale jucătorilor către SRL-uri din Olanda. Care SRL-uri colaborau, împinse de duhul rău, fireşte, cu nişte off-shore-uri extrasenzoriale din Insulele Virgine Britanice. Off-shore-urile, în transă, virau sumele nedeclarate din transferuri în bănci din Elveţia, Gibraltar şi Luxemburg. Iar de acolo, vrăjiţi, banii ajungeau în buzunarele celor opt inculpaţi.

Cu schema asta de voodoo fiscal, Borcea Cristian ar fi cîştigat respectul sau cel puţin compasiunea „clanului sportivilor”. Clasă, frate! Şi i-ar fi convins pe procurori că nu înţeleg „fenomenul”. Au anchetat Dosarele X, nu Dosarul Transferurilor! Sau Dosarul Ghinioanelor Sistematice. Conform probelor din rechizitoriu, Dinamo a tranzacţionat jucători numai în zile de vineri 13.

La următoarea înfăţişare, pe 16 martie, e chemat ca martor Mircea Sandu. Deşi a fost prejudiciată cu aproximativ un milion de dolari, FRF nu s-a constituit parte civilă. Ceasul rău, desigur.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

dinamovistul 51 (7 comentarii)  •  20 februarie 2011, 20:10

Hai ca e de tot rasu sa-i vedem pe mascaricii astia in uniforme vargate , macar o luna de zile . Nanasu-mare cum sa-i bage la apa , ce na fost si el „miruit” nici domnul „Priap” nu e strain , oricum eu imi doresc sa-i vad mergand cracanati cand o iesi de la bulau

Freddy Rekla (23 comentarii)  •  20 februarie 2011, 20:41

Ceasul rau evident, dar, still, a Rolex

diss (58 comentarii)  •  20 februarie 2011, 21:28

Zicea „dinamovistu 51” ca si-ar dori sa vada tot „lotul” baietilor destepti la bulau si sa ii vada ca mai ies si cracanati de acolo! De ce bre,ce ai cu ei? Daca pana si Nasul i-a iertat de „maruntisul” ala de un milion de euro,matale de ce vrei sa ii vezi pedepsiti? Lasa-i domne` sa ne distreze in continuare cu smecheriile lor,uite nu am ajuns decat pe locul 60 in lume mai avem pana vom fi cap de serie intr-o grupa a „morti” cu Burkina Faso. Insulele Maldive si Guineea Papuasa!
Pai Razvanel sa se plictiseasca si sa nu il mai cheme pe „celebrul” nr.10= Florescu la nationala ????
Maria,bun articol!

vasile (1 comentarii)  •  21 februarie 2011, 3:58

Bai ’51 esti bun!!
Umil, mai adaug doar ca astia mentionati mai sus se cred la imparatsanie, la un JB de 30 de ani, la un spectacol de circ. S-ar putea sa vedem totusi un alt Paste fara „destepti” din folbal 😉
Amin!

gilos (98 comentarii)  •  21 februarie 2011, 10:25

Intra careva la parnaie ? Bine-ar fi, dar ma indoiesc.
Probabil ca se mai prelungesc audierile inca 2-3 ani , pana ce faptele se prescriu si smecherii vor fi achitati…

johnneil (31 comentarii)  •  21 februarie 2011, 12:09

Vinovati nu credeti ca sunt si JUDECATORI si PROCURORI din acest caz de tot rasul? Poate ca sunt chiar principali vinovati.

maria andries (1349 comentarii)  •  21 februarie 2011, 14:18

Pt. diss, sa nu cobim :), sintem inca pe 57, adica peste Gabon si Albania!

boris (58 comentarii)  •  21 februarie 2011, 14:21

cu mercur a fost intoxicat doar napoleon bonaparte. borcea-dinamo victoria e intoxicat doar cu smecherie ieftina. mircea sandu, la bara? haida de… doar nu-si inchipuie cineva ca va rosti vreo vorbulita adevarata?

tandd (11 comentarii)  •  21 februarie 2011, 15:26

o vrajeala marca justitia romaneasca.Toti stim adevarul cum s-a facut,problema e ca din punct de vedere legal nu prea are ce sa le faca,de aia se si lungeste de atatia ani

Comentează