Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Piti contra cronometru

Acest articol a fost scris impreuna cu cititorii si va fi publicat in editia tiparita a Gazetei Sporturilor de miine, 1 iulie. Va multumesc!

Iata articolul in forma finala:

Alt antrenor, alta politica de transferuri, alt pact cu galeria, alt stil […]

miercuri, 30 iunie 2010, 10:45

Acest articol a fost scris impreuna cu cititorii si va fi publicat in editia tiparita a Gazetei Sporturilor de miine, 1 iulie. Va multumesc!

Iata articolul in forma finala:

Alt antrenor, alta politica de transferuri, alt pact cu galeria, alt stil de antrenamente, toate astea promit ca vom vedea o alta Steaua in noul sezon. Cea mai rentabila achizitie pare sa fie, pina acum, Piturca. Indiscutabil! Discutabila e viteza cu care s-a renuntat la unii dintre fotbalisti, la Zapata, la Petre Marin, de exemplu. Noul tehnician vrea sa-si impuna viziunea, pina la punct si virgula. Nu mizeaza pe vedete, ci pe grup. Nici unul dintre nou-venitii in Ghencea nu uimeste prin CV sau prin pret. Dar Piturca lasa sa se inteleaga ca fiecare reprezinta alegerea lui, atent studiata. A adus jucatori tineri, ca Radut si Gardos, jucatori cu experienta, ca Dorel Stoica, jucatori inalti si jucatori dreptaci, judecind dupa „11”-le folosit in amicalul cu cipriotii. Inca nu s-a conturat clar noul chip al Stelei, deocamdata e sigur doar ca nu seamana cu cel vechi.

Si nici Piturca nu mai seamana perfect cu Piturca selectionerul, alergic la scandari. Acum promite ca se duce in galerie, daca vor aparea critici de la oficiala. Cumva, bravind, exagerind, tacind, facind si iar tacind, a izbutit sa obtina ragaz de liniste si de incredere de la suporteri. Si asta conteaza cit un transfer de la Real Madrid sau de la Barca. 

Conteaza si faptul ca schimbarile din lot sau din stratul de ozon de deasupra stadionului sint luate de un singur om. Asta asigura o minima coerenta, astfel incit un vid managerial sa nu fie inlocuit cu un haos experimental. Piturca pare sa stie ce vrea, cu alineat si de la capat. Ii place riscul, dar ii place si sa construiasca echipe. Ramine de vazut cum functioneaza ca factotum – antrenor, manager, scouter, negociator-sef cu Ministerul si PR-ist de ocazie cu tribunele. Ca infrastructura si organizare, Steaua e inca departe de modelul cluburilor occidentale. Deocamdata, tinde spre normalitatea echipelor din Liga 1.  Zbuciumul ultimelor sezoane, instabilitatea ca metoda de management si mediocritatea ca masura la tricou au lasat urme de bocanc pe emblema. Chiar propulsata de orgoliul cu reactie al lui Piturca, Steaua nu-si poate reveni peste noapte. Cel mult, poate sta pe propriile picioare la startul campionatului. Ca sa alerge din nou in cursa spre Liga Campionilor, are nevoie de rabdare in cantitati industriale, si din partea conducerii, si din partea fanilor. Marfa asta de import, extrem de rara si de subevaluata in fotbalul nostru, trebuie trecuta prima pe lista de cumparaturi a lui Piturca.

Deocamdata, comparata cu situatia din finalul sezonului, Steaua pare la inceput de basm. Dar, ca in orice basm care se respecta, toti stiu, de la Peter Pan la Tanase si Abrudan, ca pe undeva, prin preajma, se plimba un crocodil care a inghitit un cronometru.

Au contribuit: Maria, SEVILA86, alyn_teka, CoXCo, Ardelean Adrian, geo, Mircea, raul, Daniel Pelicanovschi, koll, rateuriincarburator, allyen2006, Crish, Cyril Makanaki, johnny_183, emil, Zdranganel, milan6, DD, the special none, adrian_237, Doctorul, demonxxus, Cornel, Ovidiu, Coco, bogdan, stresu, Sibelius, akkiller, hore, visaninho

Comentarii (65)Adaugă comentariu

Comentează