Ce nu e-n regulă cu Jabulani

Jabulani e o minge atît de autonomă încît ar putea conta, după public, drept al 13-lea jucător cu ghinion. Iar antrenorii ar trebui să-i dea indicaţii separat, să nu dribleze aiurea, prin savană. Dar, printre atîtea defecte unanim recunoscute, are o mare calitate: e “lipită” termic. Asta înseamnă că nu mai e nevoie de muncă manuală la prins bucăţile care compun mingile tradiţionale de fotbal.

Asta înseamnă că pentru prima oară, la Mondial adulţii de pe teren nu mai şutează într-o minge făcută de copii. Industria de echipament sportiv, în special cea producătoare de mingi de fotbal, e recunoscută pentru faptul că foloseşte mînă de lucru ieftină şi foarte ieftină din Asia. În Pakistan a fost interzisă folosirea lucrătorilor sub 15 ani, dar în India şi Thailanda e absolut legal. FIFA e împotrivă, dar fenomenul îi scapă de sub control. Companiile au recunoscut “scăpări” în sistem. Într-o zi de muncă, un copil lipeşte două-trei mingi şi primeşte trei dolari. Lucrează acasă, 10-15 ore, şi seara livrează baloanele la poarta fabricii.

Jabulani nu mai are nevoie de îndemînarea mîinilor de copil din Meerat sau Sialkot, din Hong Kong sau Bangladesh ca să ia forma rotundă. E un balon modelat de maşini. N-are suflet, poate asta nu e-n regulă cu ea. Dar n-are nici pete pe conştiinţă. De aia şi pare atît de uşoară.

Copiii nu se vor duce la şcoală, nu vor bate mingea pe maidan, în timpul liber. Ar însemna să trăim în cea mai bună dintre lumi. Vor căuta altceva de muncă. De lucrat tot sînt nevoiţi să lucreze. Poate vor lipi tălpi de tenişi, poate vor coase baloane de rugby. Jabulani nu rezolvă problema sărăciei globale, dar nici nu profită de ea. Nu costă, adică, mai mult decît face.

16 comments ↓

# 16 IRIMUS on 30.06.10 at 2:22 pm

DACA, TOATE ECHIPELE, DE LA C.M. AU AJUNS, SA SE PLANGA DE ACEASTA , MINGE, INSEAMNA, CA ESTE CEA , MAI SLABA MINGE, PRODUSA, DIN ISTORIA MODIALELOR, SI EUROPENELOR., NICI MACAR, MINGILE, DE LA CUPA, AFRICI, PE NATIUNI, NU ERAU, ASA DE PROASTE.

# 15 victor L on 30.06.10 at 10:34 am

O sa va spun adevarul despre mingile astea neobisnuite.
Originalele (caci s-ar putea sa apara si falsuri) au incorporat in ele un cip.
Care poare fi actionat printr-o telecomanda. Ati observat, devierile mingii sint nu neglijabile, ci neasteptate, contrare legilor fizicii. Si asta din cauza actionarii prin telecomanda.
Asta e scumpa, dar face toti banii.

# 14 vasile on 30.06.10 at 9:52 am

Ce de frustrari pe aia ale caror echipe preferate au plecat acasa :)) Ati si pariat pe el, ca macar sa fie prostia completa?
Cat despre ce a spus Maria, nu aveti nici o treaba cu scriitura. Mai treceti pe la scoala ca sa vedeti ce a folosit in textul asta si dupa aia mai discutam.

# 13 maigret on 30.06.10 at 9:32 am

Superb articol,Maria!Sarut mainile.

# 12 1nu on 30.06.10 at 9:05 am

Mi se pare deplasat sa faceti un articol despre un lucru de care nu avaeti habar.Ma indoiesc ca mingea de fotbal va “spune” ceva.

# 11 Chris on 30.06.10 at 8:54 am

De data asta articolul este pe dinafara rau.
In primul rand ca fara acei trei dolari pe zi un copil din tarile sus-amintite moare de foame sau cere bani de la parintii si asa neajutorati. Sa muncesti nu este o rusine, indiferent ca lipesti mingi sau orice altceva. Si baietii aia la 15 ani sunt mai maturi ca unii de pe-aici la 20 (incluzandu-ma si pe mine in aceasta categorie). Ideea e ca banul sa circule, nu s-o lipeasca niste masini, iar acei copii sa moara de foame. Am dreptate ?

# 10 MackAnthon on 30.06.10 at 8:26 am

Maria , ai pus piciorul pe minge ! :”N-are suflet, poate asta nu e-n regulă cu ea” .
Si mai bine ca n-are suflet , cat ar putea sa suporte cand toti dau in ea din toate pozitiile . Jabulani e indignarea lucrurilor impotriva abuzurilor oamenilor . Daca exista Protectia Animalelor de ce nu si Protectia Lucrurilor ?

# 9 uzu on 30.06.10 at 5:43 am

@calu

nu-s de vina echipele din america de sud ca echipele auropene sunt varza ? ce vina au chile, paraguay, uruguay ca italia si franta muncesc din greu ca sa fenteze fotbalul ?

# 8 @Maria - recomandari on 30.06.10 at 4:16 am

Articolul dumneavoastra are o singura calitate pentru mine: imprevizibilul. Nimeni nu se astepta sa descrieti aceasta parte a lumii. E interesant, dar atat.

Stiu ca puteti scrie si articole foarte bune, caci perspectiva aveti. Doar teme va mai trebuie. Vreau ca atunci cand citesc un articol sa ma emotionez complet, sa am un sentiment puternic, sa am chiar o senzatie de deja-vu. Un articol bun e pe blogu’ colegului de trust Bendeac despre “Ioana”. ( cititi-l, merita )

Sa va propun cateva teme + idei ( eu nu ma pricep sa scriu, dar dumneavoastra veti face capodopere ):

1. Pirlo vs Xavi
-de ce “copiii” de 14 ani il vad pe Xavi mai bun ?
-desi Pirlo paseaza mai bine, bate mai bine cornere/lovituri libere/penalty-uri, suteaza mai bine, e mai inalt, loveste mingea bine si cu stangul, are trofee Champions League+ campionat mondial unde a fost cel mai bun om al finalei

2. Driblingul in fotbal - aproape o inutilitate
-un calcul simplu si foarte aproximativ: mingea sta in joc cam 60 minute, cam la 20 de jucatori => 3 minute / jucator din tot meciul ! Asadar, e mult mai important ca un fotbalist sa joace bine fara minge. 87 minute >> 3 minute. De aceea unii jucatori care alearga mult, fac ambele faze pot fi titulari incontestabili.
-daca toti fotbalistii ar avea demarcari impecabile ( minim 10 m de adversar ) de ce ar mai trebui dribling ? ( in afara de spectacol, discut de eficienta ). Ar putea pasa non-stop !

3. O comparatie intre viitori candidati la postul de selectioner al Romaniei: Dan Petrescu si Cosmin Olaroiu. Sa se tina cont de varsta + performante + perspective de viitor + citate celebre spuse de ei.

4. O analiza Jabulani din alt punct de vedere. De exemplu: jucatorii rapizi care au combinat mult s-au descurcat mai bine. De aceea si Japonia a mers foarte bine.

# 7 TAVI on 30.06.10 at 3:09 am

mu stiu frate, dar sa dai vreo 3 milioane pe o minge daia, mai bine ma lipsesc…

# 6 emg on 30.06.10 at 2:43 am

bravo maria, mi-a placut articolul. sentimental.

# 5 jiji on 30.06.10 at 12:07 am

Ca orice pe lumea asta, totul are doua fete. Inclusiv Jabulani. Cum ar fi ca din cei doi trei euro pe care acel copil ii castiga sa-si intretina ceilalti 6 frati?
Suntem mai umani daca nu le dam posibilitatea de a trai la limita inferioara a saraciei, rezolvand problema termic?
Un agricultor chinez castiga 8 euro pe luna. Cu toate astea mancam orez.

# 4 maria andries on 29.06.10 at 9:14 pm

Pt bogdan, de fapt, se zice “cucoana” :)

# 3 mihnea on 29.06.10 at 9:10 pm

mai ales ca aia, cu ochii mici, asa, nici nu vad gaura acului… :P

# 2 calu on 29.06.10 at 9:09 pm

Multumim pentru lectia umanitara, dar nu e cazul. Chiar daca nu-i fabricat in Thailanda sau Hong Kong, unde abuzul e la el acasa, nu cred ca Jabulani e de vina pentru un CM chinuit. CE castigat de Grecia, semifinale la CM pentru Turcia, Ghana sau Paraguay in semifinale CM, eu cred ca vine repede sfarsitul campionatelor la nivel de echipa nationala. Vor fi un fel de Jocuri Olimpice. Multumim, Blatter. Sa castige saracii de sudamericani o suta de ani de-aici inainte, care vor sa-i vada echipe prin Europa, sa ajunga in apartament cu baie in camera si nu in curte.

# 1 bogdan on 29.06.10 at 8:35 pm

n-a mai cusut un copil nimic in hong kong de vreo 50 de ani doamna

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.