Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Revolta catalanului

Fabregas a protestat faţă de zeificarea Barcelonei

„Uneori fotbalul n-are nici o logică, de aceea e fotbal!”, au exclamat cronicarii de la „The Sun”, după meciul de pe Emirates. Cum ar fi trebuit să arate, englezeşte vorbind, logica unui Arsenal […]

joi, 1 aprilie 2010, 6:10

Fabregas a protestat faţă de zeificarea Barcelonei

„Uneori fotbalul n-are nici o logică, de aceea e fotbal!”, au exclamat cronicarii de la „The Sun”, după meciul de pe Emirates. Cum ar fi trebuit să arate, englezeşte vorbind, logica unui Arsenal – Barca? Să înceapă cu un gol al lui Messi, în zi de mare poezie, şi să se încheie, demonstrativ, cu o victorie a catalanilor. N-ar fi protestat nimeni, Barcelona şi argentinianul au devenit fantasme unanim acceptate.

Despre Fabregas se ştia, logic, că nu joacă. Dar a jucat. Din revoltă faţă de cursul firesc al Ligii. Din teribilismul lui plus teribilismul lui Wenger. Numai un antrenor care adună, creşte şi iroseşte copiii abandonaţi de Barcelona sau de alte cluburi putea comite mutarea asta la sacrificiu.

 Revolta lui Fabregas a continuat cu apariţia la punctul cu var. Barca a avut 17 şuturi pe poartă, Arsenal – şase. Egalul nu  intra în logica jocului, cînd puştiul-căpitan şi-a cumpănit piciorul zdrenţuit, s-a încruntat spre copilăria lui petrecută pe Camp Nou şi a înscris.

Ligamentele lui, aşa destrămate, au suportat impecabil greutatea a 60.432 de oameni în tribune. E posibil să fie construit din altfel de fibre şi atunci singurii în eroare sînt jurnaliştii şi Wenger, ferm convinşi că extratereştrii au profilul lui Messi sau ceva pe-aproape.

Nu-i exclus! Deocamdată, toate dovezile duc spre concluzia că Fabregas se compune tot din carne, oase şi fire de sutură. Alta trebuie să fie explicaţia. Una care nu depinde de rezistenţa tendoanelor, ci de modul în care pune problema catalanul de 22 de ani şi 50 de milioane de euro. Nu era refăcut, nu e un mare specialist în lovituri de la 11 metri. Dar a ţinut să joace, a fost „disperat să joace”, pentru că „am visat la momentul ăsta din ziua cînd am plecat de la Barcelona”.

Între un om şi visele lui nu se pune nimeni, nici antrenorul, nici impresarul, nici medicii, nici măcar propriul lui picior, care cedează cînd ţi-e lumea mai dragă. De asta fotbalul ajunge să n-aibă logică. Pentru că apar oameni care acţionează aparent nebuneşte. Care se comportă, cum ar spune un personaj din teatrul irlandez, ca şi cum „ar avea o inimă în cap”. Oameni ca Fabregas, gata să rişte un sezon întreg pentru un meci.

Nu orice meci, meciul pe care l-a visat. Iar dacă totul s-a petrecut ca în visul lui – şutul, Valdes plonjînd, mulţimea tresăltînd dincolo de plasă – e posibil să nu fi simţit nici durerea în picior. „Cînd am executat penaltyul, mă simţeam bine, dar apoi…” Apoi s-a revoltat logica.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

andrei (15 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 18:53

pacat ca nu o sa fie la retur, pe Camp Nou, dar va avea timp suficient pt ca sunt sigur ca de la anul o sa vina acasa.

alex (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 19:00

A R S E N A L :X

stef (1 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 19:12

frumos…

deco (26 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 19:47

SI TOTUSI……..NOS VAMOS A MADRID….BARCA JOACA CEL MAI FENOMENAL FOTBAL DIN UNIVERS…X:X

deco (26 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 19:48

PROPUN CA TOTI SUPORTERII BARCELONEI SA STRIGE TOT MECIUL IN RETUR: NOS VAMOS A MADRID…NOS VAMOS A MADRID….

Vic (2 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 20:19

si intreb si eu aiurea… pe la noi nu sunt asfel de tineri?? ; ma refer la vointza, caracter, etc, deastea straine noua … talentul trebuie sa vina cu ele impreuna .. ups am uitat noi nu avem jucatori de 22 de ani in campionat …. stimabili investitori daca nu ii cautati nici nu o sa ii gasiti … 50 de milioane … cam cate cluburi??:))))

Smile Bam (9 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 21:38

In loc sa laudati jocul fabulos al Barcei…totusi,respect pentru Cesc,e un jucator foarte bun si un luptator.Nu degeaba crescut in La Masia. 😉

Neutru (2 comentarii)  •  1 aprilie 2010, 23:26

Când M.U. a pierdut fara drept de apel finala de anul trecut cu Barca, Ferguson, declara ca nu stie ce s-a intâmplat ? Eu vedeam pe ecran desfasurarea a ceea ce am trait pe viu in tineretze, când echipa din care faceam parte infrunta echipe din divizii superioare in meciuri de pregatire, când foarte rar (exact ca si M.U.) ne intâlneam cu balonul. Ajunsesem atunci la concluzia ca totul era legat de viteza de executie care facea diferentza. Urmarind atent meciul dintre Barca si Arsenal am ajuns la concluzia urmatoare : adversarii spaniolilor ajung rar la balon deoarece spaniolii isi paseaza intotdeauna mingea in trei (triunghi) si apoi cei de la Barca nu ating mingea decât de maximum 3 ori (Messi o tziganeste si se-npiedica-n ea „finca” e Messi ,are curul atât de jos, ca Marcel Raducanu si se fofileaza ca o râma, miscarile lui nu au nimic din eleganta lui Ronaldo)majoritatea o ating o singura data ori de doua ori. Retsul e bla-bla…La pauza scorul trebuia sa fie cam 3-0 ori 4-0 pt. Barca. Oricum,in retur, vai de curul englezilor !! Cel putzin 3 goluri diferentza !

barchamp (4 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 2:12

Imi pare rau ca nu sti ca Wenger a profitat de o eroare contractuale a lui Fabregas de l-a luat de la La Masia,in plus intr-un interviu acordat chiar de Fabregas cand inca Guardiola juca, il vedea pe Xavi ca inlocuitor a lui Guariola.Poate nu sti ca Fabregas face`parte din generatia 87 care ai inculde pe Messi si Pique la scoala de fotbal a Barcei,din care Fabregas era vedeta echipei,dupa Messi.
In fata la ce-am vazut aseara,cuvintele sunt de prisos,aplauzele sunt meritate pentru ambele echipe.

AdiBas (1 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 5:15

@Neutru,
te dai mare destept dar reusesti sa-l jignesti pe cel mai bun dribleur al fotbalului mondial.
Sa spui de Messi ca se furiseaza ca o rama dar nu are eleganta circarului de Ronaldo, e destul de clar cat fotbal stii !!
Ce face Messi se numeste NATURALETE, ce face Ronaldo se numeste CIRC.De aceea Ronaldo cu tot circul lui n-o sa fie capabil veci sa dribleze intre 5 si 7 adversari cum o face Messi, pentru ca circul ramane pana la urma doar CIRC.

gesc (2 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 10:13

ba da e firesc ce s-a intamplat. a fost pedepsit pt ca a dorit sa se razbune pe barca. e o pedeapsa binemeritata pt teribilismul de amator. esti profesionist , joci profesionist. esti sentimental, asteapta-te sa fii pedepsit si sa suferi. cum ar fi sa rateze cupa mondiala cu spania si chiar trofeul pt stupiditatea emotionala de a se razbuna pe clubul care l-a crescut. nu avea nimic de demonstrat. lumea stia ca e bun de barca, dar el a vrut sa fie stupid. acum sa plateasca.

dan (11 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 10:15

minunat articol!
felicitari

Mimi (13 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 10:46

bun articolul. nu prea imi place exprimarea „jucator irosit de barcelona”, in momentul in care barca are o mare parte din lotul sau format din jucatori crescuti la propria scoala, e putin fortat sa spui ca iroseste jucatori.. cateodata se mai intampla ca unul-doua mari talente sa nu fie promovate de tineri, sa fie considerati nu indeajuns de buni pentru prima echipa, iar apoi sa explodeze la alte cluburi. fiecare are ritmul sau de crestere, la fabregas se poate sa nu fi prins explozia aia la timp

Alex (2 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 11:04

Foarte frumos scris. Printre cei mai buni gazetari ai momentului. Felicitari

Moti (3 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 14:52

Bravo Maria!

Bogdan (1 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 15:17

….indiferent de cum il privesti pe Fabregas nu poti sa il faci pe Messi sa para un pacalici prin comparatie si crede ma tin cu Barcelona si cu Arsenal deopotriva ( poate mai mult un pic cu Barcelona ) si am murit de nervi cand am vazut ca vor juca impreuna .

vioblanco (1 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 17:25

adibas………….cred ca tu te crezi prea destept……sa spui ca ceea ce face cr9 este circ mi se pare un pic deplasat………..din punctul meu de vedere diferenta intre cr9 si messi se face in functie de forma de moment a fiecaruia si de forma coechipierilor…..iar in acest moment jucatorii barcelonei sunt mult mai in forma decat cei ai madridului………..iar acest articol se refera strict la fabregas si nu vad de ce implici numele lui cr9 in acest articol!

Vali (1 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 17:41

Si frumoasa si desteapta! Bravo Maria!

@bogdan (4 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 19:38

in Ro e simplu: esti suporter al echipei orasului tau, iar in Buc tii cu echipa preferata a baietilor de la bloc, altfel ti-o iei. de ce oare ai avea echipe straine cu care sa tii? Poate sa vrei sa piarda unele, asta da. Eu, personal, dispretuiesc echipe: spre exemplu, Juventus are o intreaga istorie de furtisag in spate, la fel ca Dinamo, pastrand proportiile. Barcelona a beneficiat de cel mai oribil arbitraj pe care l-am vazut in viata mea (George Ionescu sau Radu Petrescu sunt model de corectitudine) anul trecut, impotriva lui Chelsea. Poate mai bine-ar fi sa nu sustinem o anumita echipa, ci sa dispretuim borfasii.

alb-rosu_in_VN (24 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 19:58

Nu sunt suporter al Barcelonei, simpatizez oarecum cu real Madrid, dar trebuie sa recunosc ca in acest moment Barcelona joaca cel mai bun fotbal si e probabil cea mai buna echipa din lume. Arsenal a facut mari eforturi si a reusit in multe momente sa se ridice la nivelul adversarului sau. Daca Barcelona ar juca cu o echipa din Romania, probabil i-ar da lejer de la 5 in sus. Poate doar Urziceni sa ia numai vreo 3-4…

dani (1 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 20:28

pt cel cu echipele baietilor de la bloc, cum adica tre sa tii cu echipa aia ca altfel ti-o iei, fiecare tine cu cine vrea, iar noi nu mai avem nimic, e praf totul, poti sa simpatizezi cu orice echipa din lume, iar despre arbitrajul oribil din semifinalele de anu trecut de care zici ca a beneficiat chelsea, am impresia ca nu ai vazut ambele meciuri, uitate-te la meciul tur si mai vorbim, dar spaniolii nu au facut mare tam -tam si inca ceva, stii de cate ori a jucat barcelona semifinale pana acum?? de 10 ori, chelsea a jucat o finala si vreo 2 semifinale si gata, vrea sa castige, o echipa artificiala, un moft al unui miliardar, asta e chelsea, nu are stil, nu are viziune, tot timpul cere 4, 5 penalty-uri pe meci.

Riciu` (1 comentarii)  •  2 aprilie 2010, 20:34

@ @bogdan,
in Romania nu e atat de usor cat crezi tu, Dinamo , Steaua si Rapid au fani si suporteri prin toate orasele tarii nu doar prin capitala.Eu sunt un suporter dinamovist din Deva spre exemplu.
Si daca vrei sa vorbesti de ‘borfasi’ in fotbal nu uita de Steaua, de Cfr si chiar de timisoara care mai nou cerseste puncte la masa verde.
Dar la faza cu barcelona ajutata in semifinala aia chiar depasesti orice limita a realitatii tinand cont ca in semifinala aceea au fost 2 meciuri dintre care unul la barcelona in care un arbitru neamt a refuzat barcelonei un penalty clar la henry si l-a iertat pe compatriotul sau balack de un cartonas rosu dupa ce acesta l-a cam luat la palme pe iniesta.
deci, esti un habarnabist total !

Comentează