Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O fază de geniu

Ronaldinho Gaucho nu e doar un mare fotbalist, ci şi un mare nătîng. L-a buşit plînsul în faţa camerelor TV,  de parcă tocmai se transferase într-o telenovelă. Şi camerele, cu neruşinarea lor specifică, au arătat ditamai extraterestrul smiorcăindu-se şi trăgîndu-şi […]

vineri, 29 decembrie 2006, 7:51

Ronaldinho Gaucho nu e doar un mare fotbalist, ci şi un mare nătîng. L-a buşit plînsul în faţa camerelor TV,  de parcă tocmai se transferase într-o telenovelă. Şi camerele, cu neruşinarea lor specifică, au arătat ditamai extraterestrul smiorcăindu-se şi trăgîndu-şi nasul printre amintiri din copilăria lui nefericită. Evenimentul s-a petrecut zilele trecute, la vizita brazilianului în Porto Alegre. Oraşul unde alerga la antrenamente desculţ şi mîzgos, un ţînc ca toţi alţii, doar cu dinţii răsfiraţi obraznic în afară.

Despre zîmbetul lui cu gropiţe de oţel se ştie totul. Pe cît e de faimos, pe atît e de ameninţător. Despre lacrimile lui Ronaldinho nu se ştia nimic, pentru că nu e nevoie. Dă şi el apă la şoareci, cînd pierde, dar la Porto Alegre n-a plîns ca un învins. Lacrimile acelea erau altceva decît cortina lamentabilă a ratării.

Nici n-a apucat bine superstarul să pomenească despre copilăria lui, că s-a şi înecat de plîns. Iar camerele TV bineînţeles s-au repezit să-i soarbă lacom revelaţia de pe obraji. Camerele nu scapă nici un surîs de-al lui Ronaldinho şi n-aveau cum să scape nici plînsul lui. Camerele sînt dresate să-i prezinte grimasele cu încetinitorul şi respiraţia cu amplificatorul. Dacă nu-l filmează scărpinîndu-se în cot sau ştergîndu-şi nasul, e pentru că astfel de gesturi n-au potenţial răscolitor.

În fine, camerele l-au arătat apoi bine mersi, elegant foc, cu bandană neagră, inaugurînd cu aer grav un adăpost pentru copiii sărmani din Porto Alegre. L-au prezentat aşa, ca să mai dreagă tensiunea jenantă din scena lacrimogenă. Şi ca s-o dreagă artistic de tot, camerele au trecut apoi pe o ceată de puşti care-şi glorificau piţigăiat idolul. 

Lacrimile lui Ronaldinho fac de rîs toate hăhăiturile pline de sine din fotbalul românesc. Toate bubuielile optimiste, toate demonstraţiile stridente de forţă. Cei mari, cei cu adevărat puternici au curajul să se arate slabi şi să plîngă în public, cu meduzele obiectivelor lipite de faţă. Au curajul să se desprindă de filosofiile vulgare despre succes şi să fie ei înşişi, fără nici o filosofie.

Ronaldinho nu are prea des motive să-şi plîngă de milă. Ba chiar n-are motive aproape deloc. Nici de data asta n-a plîns de mila lui, mai degrabă de mila lui Ronaldinho Gaucho de demult. Pentru care nu mai e, cu adevărat, nimic de făcut. Cît o fi el de superstar superextraterestru, Ronaldinho nu poate să-şi aline trecutul. Aleargă spre propria lui copilărie, aleargă şi nu mai reuşeşte să ajungă acolo.

De aceea hohotul lui sună ireparabil şi adînc omenesc. De aceea zîmbetul lui nu e doar expresia mecanică a triumfului. Atunci cînd rîde sau cînd plînge, Ronaldinho cel mic, puştiul din Porto Alegre rîde sau plînge o dată cu el. Pe undeva, prin memoria fotbalistului bogat, copilul sărac continuă să fugă la stadion şi să spere, să-şi cîrpească ghetele şi să se joace nestăvilit. Despre asta sînt lacrimile lui Ronaldinho: despre incurabila copilărie a geniului.

Comentarii (181)Adaugă comentariu

ghizmo (8 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 8:55

dar apropo: scoateti dracu’ articolul cu jiji… va faceti de ris

popa dan (3 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 9:22

cum sa fie natang ronnie?

cristi (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 9:22

Maria, tu esti femeie? Treci fata tati pe la un stilist (nu stelist ), fa ceva cu parul tau, iesi mai des cu prietenul tau , iesi cu o carte in urmatorul an, zau asa, starnesti lumea pe teme fara „geniu” .Apropo’ , i-ai lua „dintosului” un interviu ?

popa dan (3 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 9:26

acest mare jucator are o inima pe masura talentului RONALDINHO ESTE REGELE FOTBALULUI MOARTE REAL FORCA BARCA

popa dan (3 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 9:28

IMI PLAC ARTICOLELE TALE DAR CU ASTA SINCER AI COMIS-O

cata (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:10

nu cred k asta este un motiv de analizat,plansul lui Ronaldinho si chiar dak in general ai articole bune cu asta ai cam dat-o in bara

ultra_tei (35 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:16

Iar o sugi, fa muisto?! NU uita mai ai cateva ore pana te fut in cur! Stai cu ochii in 4!

genialu’ (9 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:24

cine iti da voie sa scrii genialo? ori ai probleme cu capul ori esti netalentata! dar peste toate astea esti super nesimtita!

1stelist (81 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:29

mie imi plac de obicei articolele….gsp-ului , da’ ale tale de multe ori sunt sub orice critica si sa dea dreacu daca le intelege cineva rostul . gata , a intrat fotbalul in pauza mai ia si tu una , ca din cacat nu poti sa scoti superarticole , ci doar articole de cacat… . cred ca vi s-au urcat sarmalele , toba , caltabosu , carnatii la cap si nu mai ganditi bine …

Liviu (16 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:44

Mai fata, tu chiar scrii genial. Pacat ca nu prea ai pentru cine… Uite cati idioti au comentat aici, jumatate din cititorii de sport din Romania sunt buni doar en-detail intr-o banca de organe. Un an nou, fericit…

ghizmo (8 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:46

„1stelist Says: mie imi plac de obicei articolele….gsp-ulu”
asta cind se scrie de jiji cum taie porcu
„sa dea dreacu daca le intelege cineva rostul”
cine dreacu va intelege voua rostu….

ghizmo (8 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 10:49

„ultra_tei says: Iar o sugi, fa muisto?! NU uita mai ai cateva ore pana te fut in cur! Stai cu ochii in 4!”
dupa cum spuneam: aurolacilor va meritati soarta

calin (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 11:00

ronaldinho a demonstrat inca o data(dak mai era de demonstrat) k pe langa faptul k este un MARE FOTBALIST este si un OM SUFLETIST. alti fotbalisti f. cunoscuti si vedete tot odata nam vazut sa faca asa ceva(cu exceptia catorva nume). EL insa se gandeste de unde a plecat si stie cum este sa fi sarac si de aceea ii ajuta pe acesti copii. IMPRESIONANT!!! si nu vad de ce trebuie sa se comenteze atat pe faptul k a plans,mi se pare o prostie deoarece cand vezi k faci atatia copii fericiti,stiind k si tu ai fost k ei,este greu sa te abtii sa nu plangi. forzaaa BARCA!!!

bun simt (3 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 11:03

ghizmo,de ce nu te arunci de pe bloc?

Aragorn (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 11:24

Foarte bun articolul , felicitari , in schimb idiotii care cauta comparatii intre Ronaldinho si jiji sunt sariti de pe fix . Atata imbecilitate si idiotenie la niste indivizi care nu vad decat totul transferat la pomana porcului de la ruia . Asta era stire sportiva ? niste machidoni taie porcu , mare scofala , a mai fost si marele jucator mirela , betivanul mara , impresarul galactic a.ilie , apropo unde era sabin ( la curve ? ). De ce nu l-au dus si pe dica ca si asa se bat pentru el vreo 10 cluburi europene , nu-i asa ?Poate plangea si asta cand isi amintea cat e de cracanat si ce salariu mititel avea cand a venit la steaua .

rapid giulesti (57 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 17:01

ati sters articolele mele impotriva la duduia asta cretina…..cata transparenta la gsp asta de 2 bani

rapid giulesti (57 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 17:04

de ce stergeti domnilor?ca nu am injurat o pe fatuca asta urita!!!!!!cine naiba va mai ia ziarul asta infect?nici ca hartie de sters nu e bun petarde proaste ce sunteti

geniala cea urata (57 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 17:11

maria esti o ratusca urita si proasta,iti place sa fi injurata?cred ca da din moment ce scrii asemenea aberati

stalin tatuca lu steaua (57 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 17:15

superbe pozele cu porcu….cu Abramovici nu aveti?sau acolo intradevar lumea este civilizata?

cucsy (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 17:42

Maria nu cred ca ar trebui sa citesti comentariile la articolul tau,unele sunt de o trivilialitate si o lipsa crasa de bunacuviinta care-ar face sa roseasca si soricul unui porc!Se vede ca unii au lipsit de acasa cand a fost vorba de cei 7 ani.Tot ceea ce ar trebui sa faci este sa scrii in continuare,ai talent si-mi plac articolele tale,da-i inainte.Cat despre articolul cu porcul …chiar nu vad,de fapt stiu de ce a aparut,rostul sau intr-un ziar de sport.

rapidu4ever (30 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 19:01

Superb articol,Maria…e foarte patrunzator!Bravo!Iti doresc un an nou fericit,plin de impliniri si multa sanatate!

Florea B. (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 19:07

Stitzi din ce lume vin marii sportivi ai lumii?.Incercatzi o istorie a celor din Romania si vetzi vedea ca au fost mai mult decat modesti,din punct de vedere material.printre ei Nadia,Ivan P.,Dobrin ,Lucescu,si multzi altzii.Candva ,un antrenor de box spunea despre campionii de box Cutzov din ce ‘lume’ din Braila veneau. Credetzi ca un’soarece ‘ de biblioteca putea ajunge campion de box?

viktor (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 19:42

cred k itzi plac mult scriitorii din perioada romantica…compozitzional, articolul e bun, insa nu prea am inteles ce ai vrut sa evidentziezi prin el…

sniper (1 comentarii)  •  30 decembrie 2006, 19:51

genitala loveste din nou (cu cacat).

roach (51 comentarii)  •  31 decembrie 2006, 0:20

fain articol.

pacat k nu-l inteleg prea multi. sau nu, mai bine asha. uneori insa ti se face mila de cei pe care D-zeu i-a inzestrat cu prea putina minte. eh… noi sa fim sanatosi, k de facut zile fripte se ocupa ei. felicitari pt comentarii, jmecherasilor. cum mai e pe la bulau? v-au facut aia fetite shi acum va razbunati pe cine nu trebuie? dati-i inainte, oricum va ignora toata lumea pe aici.

antimanele100% (7 comentarii)  •  31 decembrie 2006, 15:09

oupss!!! ati sters nu ati scris :))

genial american (262 comentarii)  •  31 decembrie 2006, 20:12

La multi Mariuco!

dragomir dan (25 comentarii)  •  2 ianuarie 2007, 16:30

La multi ani, Maria! Si multa inspiratie si curaj.

Asabay (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2007, 4:20

zîmbetul, chiar daca are doar expresia mecanică a triumfului, are efect de bumerang.

Peter (2 comentarii)  •  3 februarie 2007, 23:16

Best regards from NY! 1999 mercedes 430 ml

super mobila (16 comentarii)  •  21 iulie 2008, 21:52

numai aberatii ..sper sa vad un viitor mai bun ..

Comentează