Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ursul păcălit de fax

Traian Băsescu a refuzat în ultimul moment premiul „Politicianul Anului” din cadrul galei „Zece pentru România”. Faxul de refuz semnat de preşedinte, o mică bijuterie de „ars politica”, a transformat momentul premierii într-un fel de fabulă, cu Gigi Becali în […]

joi, 21 decembrie 2006, 6:42

Traian Băsescu a refuzat în ultimul moment premiul „Politicianul Anului” din cadrul galei „Zece pentru România”. Faxul de refuz semnat de preşedinte, o mică bijuterie de „ars politica”, a transformat momentul premierii într-un fel de fabulă, cu Gigi Becali în rol de urs păcălit.

„Vă rog să transmiteţi premiul celui de-al 2-lea clasat, sau celui de-al 3-lea, sau celui de-al patrulea, sau cui doriţi dumneavoastră”. Al doilea în topul alcătuit de Realitatea TV era Gigi Becali. Următorii: Vadim şi Iliescu. Mesajul a fost citit rar, prea rar, înşelător de rar. Prezentatorul Tatulici a făcut o pauză teatrală după „celui de-al doilea”. Atunci Gigi a căzut în capcană. A muşcat momeala, ca la camera ascunsă. Se laudă că ştie ce-i aia metaforă, dar se pare că nu înţelege ce-i aia ironie. Mai ales dacă ironia e fină.

Latifundiarul a interpretat mesajul preşedintelui ca atare. El e al doilea, deci premiul îi revine lui. N-a priceput nici poanta, nici morala. Cele cinci rînduri semnate de preşedinte au acţionat asupra lui ca sfoara asupra marionetei. L-au ridicat de pe scaun, l-au scos din rînd, l-au adus aproape de scenă, cu ochii sticlind la premiu. Apoi l-au pironit în loc şi l-au întors în banca lui. Asta e puterea. Nu să apari pe scenă, invitat sau nu, meritat sau nu, ci să controlezi spectacolul din culise. Să regizezi. Băsescu nici măcar n-a fost de faţă, şi-a trimis indicaţiile scenice prin fax. Iar Gigi s-a dovedit un actor atît de previzibil, cu un registru atît de limitat.

Cinci rînduri, atît, cinci rînduri şi-o întorsătură de frază care a avut efect de upercut asupra lui Gigi. L-a trimis la podea, după ce-l ridicase aproape de rampă. Pentru că ursul Gigi mormăia, Tatulici i-a dat o temă de gîndire: „Diferenţa dintre Ateneu şi Parlament e aceea dintre mine şi Nicolae Văcăroiu”. Iar Gigi s-a apucat să rumege neîmpăcat această temă. Probabil mai meditează şi astăzi, şi va medita şi mîine. Dar fără mare spor.

După gală, s-a răţoit la reporteri: „Eu sînt cel mai tare în politică”, apoi le-a întors spatele. Cum a tras el concluzia asta e problema lui. Dar concluzia păcălelii de la gală e alta. Gigi era hipnotizat de premiu. Saliva să urce pe scenă, să fie aplaudat. Dacă s-ar face un top al celor mai creduli, al celor mai îngîmfaţi, al celor mai tupeişti sau al cui doriţi dumneavoastră, Gigi s-ar duce întins să-şi ridice trofeul. De unde reiese clar că diferenţa dintre Băsescu şi Becali e aceea dintre Pavlov şi cîinele lui.

Comentarii (247)Adaugă comentariu

Comentează