Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Rămășițele nopții, la Astana

Ce lăsăm în urma noastră? – aceasta este marea întrebare dincolo de meciul cu sârbii

Permalink to Rămășițele nopții, la Astana
miercuri, 12 septembrie 2018, 9:52

Întâmplarea a făcut ca la ora întâlnirii cu sârbii să mă aflu tocmai în Astana, Kazahstan. Caut să urmăresc meciul pe internet și reușesc. Sunt în pub-ul din lobby-ul unui hotel bun. Este trecut binișor de miezul nopții – fusul orar e un ticălos. O domnișoară de-a locului încearcă la pian o melodie a doamnei Dinah Washington. Încă se fumează, noii îmbogățiți își lasă în scrumiere cadavrele trabucurilor și ascultă melancolici. E o nostalgie greu de explicat în stepele Asiei. Astana a răsărit în ultimele decenii, în timp ce în România se demola. E în curs să devină un Dubai într-o climă rece. Sunt mulți bani în Kazahstan și asta se vede pretutindeni. Nopțile sunt luminate de reclame ca în New York-ul de odinioară.

Mai știți cumva cine era numărul 18?
Încerc să privesc spre ai noștri, când îl văd. Într-o ramă – tricoul roșu cu numărul 18 al unui tricolor (știți cine a purtat numărul 18 la Astana, pe trista vreme a lui Daum, într-un meci nul?). Fotbaliștii români l-au semnat și el stă acum spânzurat lângă un tricou al naționalei Poloniei. Încerc să aflu dacă și-i mai amintește cineva pe ai noștri – pesemne că au tras peste noapte aici. România? Români? Răspunsurile sunt vagi, răspunsurile sunt politicoase, adevărul e însă că nimeni nu poate spune că îi ține cu adevărat minte pe băieții noștri. Și aici ajungem la subiect: ce rămâne după noi?

Atenție, cade tencuiala! Și dispărem
Se vor mai câștiga sau se vor mai pierde meciuri sau doar se va juca binișor, nici așa, nici altminteri, ca în Serbia, vor exista reveniri și dorința de a nu pierde, gesturi ca ale lui Nicușor și ambiții ca a lui Drăguș. Alteori vom juca palid ca în înfruntarea cu Muntenegru, dar problema de fond – enunțată cândva și de Gică Hagi – este că dispărem. Că nimeni nu ne mai ține minte pe unde ne ducem pașii, că devenim tot mai mici, pierduți în luptele noastre meschine pentru nimic. Că nu mai contăm și că nimeni nu mai știe cine era tipul ăla cu numărul 18 pe spate.

O profeție în casa lui Tudor Vianu
Acum cinci ani, eram în biblioteca din casa lui Tudor Vianu din Dorobanți. Mă aflam în plin interviu cu psihiatrul și scriitorul Ion Vianu, fiul omului de litere (stabilit în Elveția), când interlocutorul mi-a aruncat, ca pe o mănușă, cea mai recentă profeție care îi ajunsese la urechi: în treizeci de ani de acum înainte, dacă nu-și rezolvă educația, România ajunge, cel mult, o colonie a Kazahstanului.

Melodia doamnei Dinah Washington este sfâșietoare. Domnișoara din Kazahstan mângâie pianul, noii îmbogățiți își aprind alte trabucuri și, în general, oamenii din hotelul acesta (și din atâtea alte hoteluri ale lumii) nu mai știu nimic despre noi, nu mai avem, iată, nici măcar ambasadori în chiloți de sport. Își amintesc vag că România a existat, dar acum tot coboară și coboară și coboară, mândru și neabătut, înspre lumea a treia. E deja ziua de mâine în Asia.

Tricoul cu numărul 18? Nu l-a purtat nimeni. E un tricou fără stăpân. E doar un amănunt, e însă un amănunt care contează.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Leopardu (13 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 10:10

Hm... o colonie a Kazahstanului... de ce nu a Azerbaidjanului sau a Chinei... ce va fi cu Rusia, va disparea? Acum a cui colonie suntem? Noi tot timpul am fost colonia cuiva (cu mici intreruperi de cativa ani). Si nu doar noi. Aproape toate tarile din lume sunt colonii sau vasali. Nu prea exista tari independente. Cine crede asta, e foarte naiv. Eu tare ma tem ca si Kazahstanul e colonie, domn Craciune... intreaba-l pe domn Vianu, ca iti spune a cui... ;)

Toader (29 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 10:18

Uneori mă gândesc că e mai bine așa. Invadatorii (refugiații stau vremelnic și se întorc acasă) intră în România de nevoie ca să ajungă, prin Ungaria, în Vest. O fabrică se poate reconstrui, oamenii pot reîncepe a face copii, unde chiar dacă s-a ras pădurea răsar vlăstari (oamenii uită cît de greu e să desțelenești un teren), însă țările vestice se prea poate că-s duse pe copcă chiar dacă, după utimele descoperiri, nu sînt rase, toți sîntem la fel.

mg (39 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 11:10

..cum bine spunea Radu Naum, ţara asta nu e un dreptunghi verde cu două porţi la capete. Cu toată cocălăreala(sic !) din educaţie, România produce oameni valoroşi. Se spune că-n Silicon Valley şi prin Canada a doua limbă vorbită e româna. Iar Bitdefender-ul e 100% românesc, dar mă-ndoiesc că noii îmbogăţiţi îşi cheltuie banii pe aşa ceva.. Ar mai fi şi cel mai puternic laser din lume de pe platforma Măgurele(ELI-NP), dar iarşi, nu-şi aprind ei trabucurile cu aşa ceva.. Ar mai fi medicii şi oamenii de cultură, filmul romănesc din noul val, dar n-ai cu cine.. Rămânând aşadar la sport, scot doar un As din mânecă, Simona Halep. Or fi auzit de ea ?

marian (1 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 12:25

Domnule Craciun, pana sa ajunga Romania o colonie a Kazahstanului, a ajuns GSp o posesiune a unui bulgar ... Dumneavoastra de ce ati fost la Astana, v-a trimis cumva holdingul sa cautati o injectie de capital ?

Observator (81 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 14:21

Trecand peste titlu, influentat de opere ale lui Kazuo Ishiguro si Grigore Alexandrescu, as remarca tonul profund pesimist, combatut deja de catre primii cititori care au postat reactii! Personal, va reprosez, din nou, faptul ca nu faceti niciun secret din apetenta pentru "tocat frunza la caini" prin pub-uri, uneori si cand mergeati in vreo localitate pentru vreun meci (sau cand se nimerea sa fie o partida in orasul pe care-l visitaserati)! Ce-i drept, n-ati dezvaluit numele bauturii cu care va delectati in acea ocazie, dar cred ca ati vrut sa zugraviti in acea capitala un pic haotica (se construieste mult pe "verticala", insa nu stiu daca si pe baza unui plan urbanistic coerent) o atmosfera pe care am revazut-o, recent, in versiunea cea mai recenta a filmului inspirat de cel mai bun roman al lui Scott Fitzgerald! O.

marius (4 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 15:16

suntem deja o colonie ruso-turceasca, plina de chinezarii....pe vremuri, cand aparea ceausescu printr-o Asie sau Africa, toti stiau ca a venit piticul *** din Somalia Europei.si asta tin minte si astazi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

teo stemate (7 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 16:50

E o exagerare, sau o figură de stil, chestia cu "colonie a Kazahstanului", dar alăturarea e bună. Ţara din stepele Asiei dispune de resurse şi de bani şi iată că face ceva, construieşte cu banii respectivi. Am cunoscut câţiva specialişti în petrol şi gaze români care au lucrat acolo; toţi mi-au spus numai cuvinte de laudă despre oraşele ridicate, mi-au arătat fotografii din care Astana, noaptea, cel puţin, părea un soi de Las Vegas. Şi în sport încep să-şi facă un nume. Până în urmă cu două decenii, nimeni nu auzise de ei, acum sunt o forţă în ciclism şi văd că şi la fotbal se descurcă. Bravo lor! Dacă au un guvern priceput şi onest, care ştie să investească banii din resursele lor de gaze, probabil că vor deveni o forţă. La noi, problema e că nu prea sunt bani, iar ăia care sunt, sunt cheltuiţi aiurea, fără viziune şi, cred, fără voinţa de a construi ceva. "La ciupeală", cred că aşa ar trebui numite politicile guvernelor române din ultimele decenii. Cu astfel de politici păguboase, sigur o să ajungem în lumea a treia. La fotbal, chiar acolo ne aflăm: Liga C în Europa.

George (1 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 17:10

Prepelita avea 18 la meciul ala

Silviu (2 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 19:56

@mg - In Canada poate, in Silicon Valley nici vorba. Chinezii si Indienii sunt mult mai numerosi decat ai nostri. Cine spune ca romana e a doua limba oriunde in Bay Area exagerazea

di livio (6 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 20:32

vad ca lumea a retinut din articol doar ca o sa fim colonia Kazahstanului...o sa fim colonie daca nu rezolvam EDUCATIA...cam asta-i drama, educatia...dincolo de justitie, sanatate, fotbal sau presa...daca nu rezolvam educatie o sa continuam sa fim colonie pesedista

gio (2 comentarii)  •  12 septembrie 2018, 22:51

Ziarist mediocru, articol pe masura. Faptul ca nu mai avem rezultate in fotbal, in sport nu stiu daca este marea noastra problema. Daca am exista prin civlizatie, nivel de trai, dezvoltare, "autostrazi de pici", TGVuri, superaeropoarte, sau macar prin bun simt cred ca lipsa rezultatelor la fotbal n-ar fi asa problema. Apropo, nr 18 de la kazahstan il stie cineva?

motanul incaltat (84 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 1:38

Sunt nascut in Craiova si acum cred vreo 20 de ani , cineva purta un tricou al echipei nationale pe strada si pe tricou scria Gilca.... M-am intrebat ce a avut omul in cap sa dai bani pe un tricou cu Gilca cind puteai eventual sa-ti iei cu Popescu sau cu multi altii.... Ma intreb acum ce nebun ar da banii pe un tricou cu orice component al echipei nationale???? cind ai atitea alte optiuni....jucatori adevarati din strainatate....Asta e problema nu stia nimeni cine purtase 18 dar stie cineva cine poarta 5, 6, 7, 10, 11 sau oricare alt numar????

mg (39 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 11:56

@Silviu - s-or mai fi schimbat "ierarhiile", ideea era că suntem competitivi în IT. Oricum, dacă raportăm populaţia României la cea a Indiei sau Chinei..

EN (1 comentarii)  •  13 septembrie 2018, 21:00

E cam aiurea articolul. Se porneste de la premiza ca Romania este buricul pamantului si oricine trebuie sa stie detalii despre noi. In special prostia cu nr. 18. Nici daca jucau cu Barcelona n-ar mai fi stiut cine era ala. Cine era nr. 18 din echipa Serbiei acum cateva zile?

motanul incaltat (84 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 2:03

Pt. EN: Romania e vai de capul ei nicidecum buricul pamintului dar prin anii 2000 eram la Brussel intr-un parc si 2 copii de marocani ne-au intrebat ce suntem. Le-am raspuns romani si au inceput : Hagi, Popescu. N-aveau mai mult de 10 ani....Apoi am emigrat in Canada si ai fi surprins sa stii citi negri sau libanezi stiau chiar de Lacatus.... Era unul din Congo si statul avea o intelegere cu comunistii lui Ceausescu si emisiunile lor de sport incepeau cu un super gol al lui Lacatus in Italia. Azi ma duc la servici si ma intreaba : Romania iar nimic???? Si vezi un amarit de tunisian de ex ce fericit e ca Tunisia este la Campionatul Mondial. Si...cam are dreptate. Problema nu e un anumit nr 18-problema e orice numar al unei nationale de NULITATI....pe care nu-i cunoaste nimeni. SI au dreptate. Tu stii cine e Sallah????? Bineinteles tot mapamondul il stie pe un egiptean. Intreaba un egiptean daca cunoaste un fotbalist roman actual....

Toader (29 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 8:23

Cumva, România chiar e buricul pămîntului. „Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade.” (NYT, A Lost European Culture, Pulled From Obscurity) Ca străinii și înstrăinații să nu se mai ostenească, nu a fost nici o „invazie indo-euopeană”, aceia sînt strămoșii noștrii.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 11:03

„Ce lăsăm în urma noastră?“ este o intrebare (nu numai legata de meciul cu Munte-negru unde Contra a parut ca nu vrea sa lase nimic, ba mai mult a parut sa nu aiba nici o perspectiva de viitor) cu care s-ar putea incepe prin dialog educatia care-i trezea prietenului Vianu cosmaruri. E clar ca nu se face educatie de nici un fel (pe mine ma ingrozeste „educatia“ financiara nu cea sexuala a roma-nilor) dar nu-i impiedica nimeni pe dascali s-o lase mai moale cu Eminovici, chimia, fizica si matematica in sensul de a preda astfel ca sa le ramina elevilor cu adevarat ceva si sa-si faca timp macar un minut pe ora pentru cite o pastila educativa, chiar din alte domenii. Pina la urma scopul dascalilor ar trebui sa fie sa-si aduca elevii undeva nu sa le bage pe git toata programa. Azi mai greu caci au fost desfiintate profesionalele si in general meseriile si-au pierdut respectul cuvenit in societate dar poti ajunge cineva si doar cu „ce-ti aduci aminte dupa ce-ai uitat totul“, timplar, gradinar, zidar … pina la doctor in filozofie. Stiu ca unii colegi nu sint de acord – in special unul cu pastie - dar cind o sa-i aud si pe ei recitind din Schiller mai vorbim. Ori cind si l-o tatua Stanciu pa Enimovicioiu pa glezna lui fina. -------------- Am citit si interviul recent al A Craciun dat Hotnews, tare, il recomand, eu nu-l stiam asa de universal. Idea cu „Romania este un stat primitiv“ a fost si a rusilor cind au preluat-o in 45, vezi Andrei ce-ti scria pretenu si modelu Cosasu in Scinteia pe cind citise doar abecedarul. Nu-i adevarat, exista industrie, meserii, agricultura, tarani, au ramas drumuri, poduri, scoli, muzee – cam tot de nu sint in stare roma-nii azi sa faca. Iar taranii macar „stia“ ca-i trebuie pamint, ca trebuie sa munceasca ca sa produca si lase o vatra in urma. Astia de azi nu stiu nimic, rezolva - e drept – cite o problema grea de mate-fizica dar daca iese un rezultat imposibil- ireal nici nu-si dau seama, ce invata are putina legatura cu realitatea. Nou ai adus doar „cortina de ipocrizie in care traieste statul.“ Ce sa facem noi cu statul ? Ca multi ar fi trintit de pamint cu el daca il identificau ca pe un bibelou de portelan. Pe noi care mai stim cite ceva ar trebui sa ne preocupe mai mult relatiile dintre oameni care sint departe de a fi corecte, ELE „traiesc sub o cortina de ipocrizie, ba as zice chiar de promiscuitate.“ Vecinii se fac prosti unii pe altii, se injura intre ei dar nu pot unul fara altul – ca psd cu alde si udmr. Dai exemple de violuri, de relatiile bolnave scoase la iveala de o presa buna din Vaslui dar spui singur ca situatia e generala. Tata Craciune, rar e vorba de un strain, se violeza vecinii intre ei caci fiecare e obisnuit sa primeasca ceva de la celalat. Te-am dus cu masina la doctor, la film, ti-am adus oua, brinza, ti-am reparat aragazul, becul, clanta, gardul … si tu nu-mi dai nimic ? Nu-i vorba de Stat, neaparat de Lege, caci cu Staul si Legea se lupta toti. O societate efectiv bolnava. Un Las fierbinti, La bloc – educatie a unui alt preten ? – sint „filme“ care trebuie combatute. „Filmele“, de fapt realitatea, sint acceptate ca si manelele ca o limba comuna si intelesa asa cum spui ca „nu ue pad“ e singura limba pe care o inteleg cei de la putere. ----------------------- Cind de fapt „cuvintul anului“ nu aduce nimic !!! - in afara unei satisfactii momentane. Li se filfiie politicienilor. Ei vad foarte bine gropile, mizeria si saracia din societate dar cu cit mai rau cu atit se simt ei mai bine. Nu-mi place sloganul „ *** psd“, face doar rau. Asa de rau ca nu m-ar mira sa fi fost pregatit strategic ca si unele demonatratii in care apare mereu tricolorul si imnul. Ce treaba sa aiba tricolorul si imnul cu banditii, ipocritii, impostorii, hotii, … ? Pe bucuresteni ii inteleg, capitala, au tot primesc tot, altundeva nu te poti ** fara aprobare de la bucale, dar la Cluj, Iasi, chiar Craiova si Constanta trebuie sa fi cazut in cap sa iesi cu tricolorul. Ce le-ar fi placut mafiotilor, chiar in America lui Capone sa iasa lumea la protest cu drapelul ! Nu frate Craciune, nu esti la San Francisco sa iesi la „militieni“ cu flori, sa protestezi pasnic uniti sub insemnul statului bolnav doar ca sa fi gazat, caci banditii nu stiu decit de forta, caci un „uitat urit la ei“ nu ajunge. Justitia trebuie intarita, opozitia si organizatiile ne-guvernamentale trebuie sa se organizeze si sa-si asigure securitatea lor si a celor pe care ii scot la demonstratie, trebuie sa inceapa sa faca educatie politica si financiara mergind prin tara, … E de lucru inca 20-30 de ani. Frate Craciune, cu sexul se descurca si romanii, iar romancele … o sa cucereasca lumea, ele ar creste si populatia daca ar avea cu cine. Vezi sa lasi si tu ceva.

Comentează