Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Oile noastre

După vara rusească, să revenim acolo unde nu e bine. Acasă

Permalink to Oile noastre
duminică, 5 august 2018, 11:01

Global, sunt vremuri grele pentru cetățenii cu temperament melancolic (dar când n-au fost?). Nu mai e timp să se așeze, cum se cuvine, impresia despre Mondialul rusesc, despre campioana lumii, Franța, despre adolescentul Mbappé.

Ritmul secolului XXI nu prea îngăduie refugiul în amintiri. Nu se mai poate trăi conforabil din amintiri, pentru că vine repede peste dumneata etapa următoare, apoi încă o etapă și încă una. Trăim timpului fotbalului din societatea de consum, în care trecutul este, și el, doar un moft. Contează prezentul continuu.

Scuzele regizate
Am ajuns până acolo unde până și scuzele pentru prestația lamentabilă sunt regizate și impuse economic (vezi cazul caraghiosului pirogravat Neymar Jr., pe care departamentele de marketing se chinuiesc să-l scoată vedetă ultraprofitabilă, și chiar reușesc, în timp ce strict fotbalistic nu se ridică nici la genunchiul celui mai puțin titrat număr zece din istoria naționalei Braziliei din ultimele decenii – domnul Paulo Silas, dacă n-ați uitat cumva Mondialul din 1990).

Ca atare, vrem-nu vrem (nu vrem), suntem obligați să ne întoarcem la oile noastre, după cum constata și acel fost cioban, în prezent mare patron, după ce s-a jucat un meci cu 4-3-3-ul, cu rezultatele ridicole cunoscute. Vorbă mare.

Doar banii contează
Altă vorbă mare a fost rostită deunăzi de Nicolae Dică, unsul patronului la FCSB, care cu o sinceritate adorabilă admitea că pe patronul său îl interesează doar banii. Doamne ajută!

Și tot cu oile noastre – CFR Cluj pleacă acasă din Champions League, înainte să apuce adevărații fotbaliști să se dezechipeze pentru noul sezon. Atât s-a putut. Doamne ajută din nou!

Urmează Europa League cu peronul pe toate părțile și – cât vom trăi iar în imaginar – vom fi, desigur, invincibili. Din gură, riscăm chiar să câștigăm trofee continentale în fiecare zi. Nici gluma noastră de prim-ministru din anul centenarului nu scoate pe gâtlej atâtea perle cât scot oamenii de fotbal.

Adorabilă în context altă vorbă mare emisă de dinamovistul Popescu (promite băiatul) care la capătul meciului cu FCSB ne-a lăsat pentru totdeauna concluzia că ne-am ridicat la nivelul așteptărilor lor, chiar dacă ei nu se așteptau. Ce îți poți dori mai mult?

Un moment de reculegere pentru scorul alb
Știu că e o modă să disprețuiești statistica (alt moft!). E o modă greșită, îi sunt în contra – merită să zăbovim un pic și peste oglinda cifrelor. Campionatul Mondial din Rusia ne arată o tendință în fotbalul mare. Aceasta este următoarea: se marchează în fiecare meci. Sunt vremuri grele pentru scorul alb.

Dispare, ușor-ușor, 0-0 din fotbalul mare. Din fotbalul mare, am spus. Să păstrăm în numele lui un moment de reculegere și să mergem și mai departe.

Acasă nu putem spera nici măcar la atâta lucru: măcar un gol în fiecare meci. Suntem, cu tradiționala noastră autobază pe linia porții, în urma istoriei la zi. Păcat.

Sinceritatea necesară
Să ne bucurăm că rămânem totuși paradoxali. Dispărem din această istorie la zi, dar, în contra celor afirmate în primele paragrafe, nouă ne-au rămas doar amintirile. Cu ele ne trecem vremea, cu ele ne consolăm.

Supraviețuim într-o bulă, dincolo de spațiu (vi se pare că se joacă fotbal european în România?) și de timp (au dreptate acei foști internaționali capricioși când remarcă și ei că fotbaliștii care populează astăzi Liga 1 la fotbal masculin ar fi prins, odinioară, cel mult divizia a treia).

Ne întoarcem la oile noastre, fiindcă încotro nici nu avem, dar să slăbim un pic ecartul între ce credem că suntem și ce se vede în oglinda de pe fiecare gazon românesc.

Știu, sinceritatea e groaznică, dar fără ea nimic nu poate începe cu adevărat.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Sile (4 comentarii)  •  5 august 2018, 11:34

Sincer? Esti o gluma de jurnalist... sau editorialist... Sau ce te pretinzi tu a fi...

Wally (1 comentarii)  •  5 august 2018, 12:27

Ce ai vrut sa spui, cred ca doar tu intelegi. Cam tardive judecatiele emise. Poate ca nu ai avut un subiect......................

itu52 (15 comentarii)  •  5 august 2018, 12:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  5 august 2018, 13:18

...cum sa aiba dreptate acei fotbalisti capriciosi?...acum ei nu ar fi fost buni de nimik...

FMP (1 comentarii)  •  5 august 2018, 14:43

Vai, ce multa ironie, cat de mult pot rade...opriti autorul, murim de ras...asta cu oile este fenomenala, extraordinara si...originala.Umor de buna calitate.Domnule esti de vaca.

zdragnea (5 comentarii)  •  5 august 2018, 16:34

Nici ca compunere de cl 5 nu e insailarea ta. spune-i lu zeppelin ca si de sageata de facut trafic esti prea prost

motanul incaltat (84 comentarii)  •  5 august 2018, 18:35

Pt.fotbalul romanesc, Champions League si Europa League sunt un 6/49.... Premiile sunt mari----milioane de euro in ambele cazuri. Sansele sa pui mina macar pe o particica sunt infime in cel mai bun caz.....La 6/49 trece o saptamina-n-ai cistigat nimic doar ai pierdut si visezi ca o sa fii in sfirsit milionar in euro saptamina urmatoare.... In care se va intimpla de fapt sa pierzi alti bani....La fotbal astepti pt exact aceelasi lucru sau aceeleasi vise un an---ceva mai mult. Dar de fapt timpul nu conteaza e doar o notiune inventata de oameni poate pt indeplinirea unor vise......

Reveniti cu capetele din nori! (9 comentarii)  •  5 august 2018, 21:07

Despre "campioana lumii, Franța"? Despre "adolescentul Mbappé"? Franța e o campioana mincinoasa, la CM a castigat mai multe meciuri (si, mai ales, finala) cu ajutor substantial de la arbitrii mafiei FIFA. Iar despre Mbappé, ce sa vorbesti? A facut si el 7 sprinturi intr-un Campionat Mondial si a dat 3 goluri. Ca Nicolita cu ani in urma. Ce mare scofala o fi?

utraian (1 comentarii)  •  5 august 2018, 22:03

Un articol foarte bun, nu va luati dupa astia.

Vlad Dracul (5 comentarii)  •  6 august 2018, 4:19

Mie mi-a plăcut articolul. Cine s-a supărat pe autor e gigist, se ştie.

Ilie (19 comentarii)  •  6 august 2018, 4:37

In contextul asta, Andrei, esti cu atit mai putin de inteles cum ai putut face parte si tu (mai putin, ce-i drept) din corala de ziaristi indigeni ce aruncau cu pietre in Daum ptr ca venise el, vezi doamne, sa ne civilizeze pe noi, noi astia bunii. Daca ai facut-o ca sa placi sefului, care parca devenise *** pe Daum&Burleanu, pot intelege .. o prima ceva nu strica. Daca insa ai facut-o din 'sinceritate', vorba ta si a lui Dica, nu te mai pot intelege cum vine asta cu oile, ptr ca fix asa impresie am avut si eu cind a plecat omul ala, lasindu-ne cu oile noastre .. Multumit de sine ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IMGB (6 comentarii)  •  6 august 2018, 5:44

Autorule, articolul ca articolul ... dar de ce trebuia poza vargatului in titlu ? Fara banii lui dati faliment ? Mai sint si alti conducatori de club mult mai civilizati decit acest saltimbanc preistoric ....

Alex One (13 comentarii)  •  6 august 2018, 8:04

Asa, si ? Mereu revenim la oile noastre. Si daca participam la CM unde reveneam ?

blocatu (1 comentarii)  •  6 august 2018, 9:40

greu la deal cu oile mici! un articol, ca multe altele, menit doar sa faca lumea sa mai apese o data pe el, sa mai intre niste reclame, sa ma ia niste bani pe ele! altfel, o mizerie fara subiect! ba chiar si fara predicat! daca si asta se considera a fi articol, nu ma mira ca a zice ca "oile lui Becali nu dau lapte!" este considerata pe gsp o afirmatie mincinoasa/defaimatoare si neprobata! e ironie, dar cine sa inteleaga?

Cristian (7 comentarii)  •  6 august 2018, 12:22

Nu am nimic cu dvs, nici nu va cunosc, dar articolul nu m-a inspirat absolut deloc...

axel (3 comentarii)  •  6 august 2018, 12:46

Andrei, fara suparare, de obicei te citesc cu placere. Acest articol zici ca a fost scrie de Maria Andries (no offence...).

Comentează