Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Franța e Franța

Totuși, de ce echipa lui Deschamps?

Permalink to Franța e Franța
miercuri, 18 iulie 2018, 9:59

În trena Primăverii de la Praga, s-a auzit pe culoarele puterii de la București o vorbă extraordinară. Ea a fost pusă în gura tovarășului Nicolae Ceaușescu, dictatorul. Și zice așa vorba aceea: Dumnezeu nu există, pentru că dacă ar exista nu le-ar îngădui statelor mari să se amestece în treburile interne ale statelor mici. Neatârnarea ca demonstrație a inexistenței lui Dumnezeu! – ce ziceți de așa ceva? Dictatorul este mort de aproape treizeci de ani, nu mai avem de unde să aflăm dacă a putut într-adevăr să ajungă la o asemenea idee. Nu știm.

Știm însă altceva: că există un Dumnezeu al chibiților. Iar acest Dumnezeu al chibiților le îngăduie bucuros cetățenilor din statele mici să se amestece în treburile interne ale statelor mari. Uite, noi. A gâlgâit internetul românesc de reacții după victoria Franței la Mondialul rusesc. Dacă nici noi, francofoni de mici, nu mai știm cu ce se mănâncă Franța…

Pe primul loc, în cadrul reacțiilor noastre la succesul altora: rasismul pur și dur. Cum adică să fie asta Franța? Ce, Franța e neagră? Această gândire de ciobănași mistici cu ceață pe ochi și minte e foarte răspândită.

Din ea derivă un rasism ceva mai moale: da, domnule, nu zicem să nu fie negri, dar parcă sunt prea mulți negri! Hai unul, doi, trei, dar ce e asta? Carevasăzică această națională nu e reprezentativă pentru structura etnică a populației franceze.

Problema e din start pusă greșit, fotbalul la cel mai înalt nivel e o mână întinsă pentru copiii de la marginea lumii, dintotdeauna și pretutindeni. Și Franța are multe margini ale lumii – fotbalul nu e doar despre tactică, tehnică și, da, calități fizice. E și despre ambiția de a urca până la stele. Cine fuge de foame, fuge mai repede și mai departe – n-ați remarcat până acum?

Mai există și acest rasism cu, vezi Doamne, pusee intelectuale: aceasta nu e o națională, aceasta e o selecționată imperială, oh-la-la! Cum să lupți cu Franța, care a avut colonii în jumătate de Africă, de unde a jefuit diamantele? Că, altfel, lua Mali titlul mondial. Veste proastă: nu-l lua.

Pentru că Franța a câștigat această Cupă datorită sistemului ei riguros întemeiat, de zeci de ani, pe muncă, pe organizare, pe creșterea fotbaliștilor de mâine. Victoria Franței este și victoria societăților deschise, să o salutăm cum se cuvine. Face bine în timpul nostru bântuit de mârlani portocalii, granițe și xenofobie.

Franța e Franța, pentru că Franța, ca orice națiune, e un imaginar. Iar imaginarul francez este, la zi, puțin mai generos.

Altfel, strict fotbalistic, titlul merge la Paris pentru că dintre toate echipele acestei veri rusești singura pe care o știm pe de rost aceasta este: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante – Mbappe, Griezmann, Matuidi – Giroud.

Franța a fost, dacă nu vi se pare prea mult, echipa cea mai coerentă de la campionatul mondial.

Nu mai există echipe mari, am mai scris asta. Există însă la această Franță altceva – alte mii și mii de fotbaliști buni, acasă. Care au fost crescuți, care au fost educați în fotbalul francez, singurul fotbal care a dat trei finale de Mondial în douăzeci de ani. Și va mai tot da.
Pe scurt: Franța e campioană mondială pentru că și-a crescut, și-a educat copiii. E o frază simplă, elementară, dincolo de care se ascund milioanele de ore de muncă. Pe aceste milioane de ore de muncă stă această victorie.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Observator (81 comentarii)  •  18 iulie 2018, 12:41

In sfarsit, un material la care n-am cum sa fac observatii de natura critica! Ultima oara ati scris ceva despre Uruguay, dar toate aceste tari latino-americane ar fi pe langa ... subiect daca n-ar avea atatia jucatori la culburile mari din Europa; acesti fotbalisti sunt asigurati pe viata (ei si descendentii lor, de fapt) sub aspect material, dar sunt angrenati in niste competitii mult mai puternice decat in orice tara din spatiul respectiv, si, astfel, ajung la o valoare mult mai mare decat cea initiala! O.

Dan (1 comentarii)  •  18 iulie 2018, 12:42

Ma mai racoresc citind editorialele astea de pe gsp care scriu impotriva trend-ului general de pe facebook.

mg (39 comentarii)  •  18 iulie 2018, 13:43

..Caragiale spunea : 'Voieşti să cunoşti lucrurile? Priveşte-le de aproape. Vrei să-ţi placă? Priveşte-le de departe.." Aşa că, după ce vă-ntoarceţi din Rusia, poate vă lipiţi şi de-o deplasare-două la Paris.. Spuneţi că "orice națiune, e un imaginar". Nu credeţi că e vorba de conştiinţă naţională ? Una adevărată, nu imaginară.. Altfel.. "ciobănași mistici cu ceață pe ochi" , "mârlani portocalii, granițe și xenofobie"... Domnule, vă credeam o pesoană civilizată, dar se pare că suferiţi de un mimetism dăunător.. Apropo de xenofobia la români.. Ştiţi câţi europarlamentari are Franţa şi cărui partid aparţin cu toţii ?

bol au vent (2 comentarii)  •  18 iulie 2018, 13:56

Observatia cu organizarea impecabila munca responsabila, tactica mirabila tehnica notabila etc o fi corecta dar nu in context. Probabil ca la capitolul munca si organizare la nivel de sistem Germania e uber alles si totusi nemtii s-au dus acasa devreme. Sunt mai tentat sa cred ca de rezultatul Frantei e responsabil un anumit domn Tite care l-a scos prematur din teren pe Willian ( o fi fost lovit poate ) si mai ales l-a pastrat pe Coutinho ( care a jucat mai prost decat Prepurgel intr-un meci prost al mijlocasului pitestean ). Tot de rezultatul Frantei a fost de vina si doamna Sansa care a indreptat pe langa poarta sutul lui Renato Augusto intr-un moment cand belgienii nu mai ieseau din careul lor nici ca sa mearga la toaleta. Cu o Brazilie epurata de mainile moarte intreaga sandrama a lui Deschamps s-ar fi prabusit in mod penibil . De asemenea nu pot sa nu regret turneul aproape complet ratat de De Bruyne. Cu el pe teren ( nu doar cu cadavrul ) si renuntand la Fellaini care-si facuse datoria cu Brazilia cand Coutinho a sutat in el de cate ori n-a aruncat mingea in balarii si inlocuindu-l cu vreun fotbalist (Fellaini fiind mai mult un fel de membru al unei brigazi speciale de demolatori ) cred ca Belgia batea Franta. Dar asta e istorie contrafactuala de doi bani. Cred cu tarie ca Franta nu avea "fata" de campioana mondiala si a profitat de conjunctura favorabila.Cinste lor, vai de invinsi!!! Sa ajungi sa compui o noua Iliada despre Kante care e mai mult maratonist decat mijlocas defensiv, iata o imagine destul de prapadita a unei campioaane mondiale. Daca Dumnezeu mi-o mai da zile as vrea sa ma bucur de o victorie a unei echipe in care cel mai bun sa fie varful de atac in care lumea sa descopere o sinteza superioara intre Pele, Messi, Maradona, Ronaldinho si Paolo Rossi.

Unu oarecare (13 comentarii)  •  18 iulie 2018, 14:22

Mda... oda bucuriei... pt o tara straina, presarata cu jigniri la adresa propriei Tari, propriului popor. Finalul e jenant de-a dreptul. Eu mai stiu vreo doua tari care au jucat trei finale in 20 de ani si chiar mai putini. De exemplu Brazilia, in 1958, 1962, 1970. Toate de CM si toate castigate. Daca domn Craciun vrea 20 de ani, bine, mai inca o Finala, cea cu Uruguay, in 1950. Mai vrei domn Craciun? Sau te pui pe treaba si inveti putina istorie, poate mai gasesti echipe cu trei finale in 20 de ani. ;) ... dar nu am inteles de ce 20, de ce nu 12 sau 16 sau 30? :D

Observator (81 comentarii)  •  18 iulie 2018, 14:22

@ mg Va place culoarea portocalie? Daca da, nu-i vreo problema, atata vreme ca discutam strict despre cormatica; daca insa vine vorba despre ce a reprezentat in spectrul politic pana acum cativa ani, sunt in total dezacord cu dvs.!! Si pe veci! O.

Observator (81 comentarii)  •  18 iulie 2018, 14:27

@ Bol au vent Pseudonim frantuzesc si convingeri anti?! Singurul lucru cat de cat rezonabil in ceea ce ati scris (recunosc, v-am citit selectiv postarea) ar fi recunoasterea meritelor Belgiei; dupa mine (si ma pricep, am anticipat de mult timp ca Franta se va impune), victoria elevilor lui Deschamps a fost pe deplin meritata, iar Belgia a fost clar mai buna decat Croatia! O.

Cosmo (6 comentarii)  •  18 iulie 2018, 16:02

A spune ca Franța are mulți negri in echipa e constatarea unui fapt real, nu e rasism. E la fel ca atunci când spui ca 4 din ei joaca în PL, x în primera, etc. Dar bine ca ești tu deștept, emancipat, cultivat și civilizat și nu-i jignești pe alții, și chiar ești în măsura sa dai lecții.

itu52 (15 comentarii)  •  18 iulie 2018, 16:09

Nu cred că suntem mai cu moț decât alții, poate săturați, chiar scârbiți de ceea ce se învârte în jurul nostru. Iubim fotbalul mare, multinaționalele care probabil ar fi campioane mondiale, dacă ar fi lăsate să joace la CM_uri. Tocmai aceste conglomerate ne dau fiori și ne fac să privim chiorâș uneori la UCL, care devine tot mai rar accesibilă țărilor mici, ca să nu te supăr l-aș asocia neocolonialismului. Nu le-a plăcut ”Cupa Campionilor”, unde fiecare țară trimitea campioana în competiție, fiindcă s-au trezit cu stelele din București și Belgrad, câștigătoare. Așa sa perfecționat ce avem azi, ceva după chipul și asemănarea lor, ceva greu de controlat, ceva care să le confere câștig și glorie. Croația actuală merită respectul tuturor, pentru că s-ar putea să fie raritatea pe care numai în vise o vom avea. Franța a pus stampila pe o nouă eră în fotbalul interstatal. "Ciobănași mistici cu ceață pe ochi" s-au săturat de industrie, refuză înregimentarea în ligi unde legea este făcută de ban. Acum clocesc la UEFA ”liga națiunilor”, pasul următor este globalizarea, pentru că ”ciobănașii țărilor mici”, cu ochii de ***, vor ridica mânuțele și se vor alinia poftei celor tari. Sigur vei ajunge nostalgicul-sef al CM_urilor de altădată. Așa cum s-au bătut pentru supremație colonială, așa se vor bate și pentru șefia în fotbal, capitalismul nu se dezminte, pune săracii la colț și le flutură biciul pe la nas.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (39 comentarii)  •  18 iulie 2018, 16:41

@Observator - e bine că aveţi certitudini (discutabile de altfel..), dar nu-nţeleg ce vă îndeamnă să mi le împărtăşiţi.. Chiar nu mă interesează părerea dvs.

Alex Pau (4 comentarii)  •  18 iulie 2018, 16:42

si totusi,Franta e Franta si pt ca in semifinala dupa un fault evident, la Hazard la 16 metri de poarta, nu s-a fluierat nimic iar in finala la o adiere de vand Griezman primeste lovitura libera pe care o bate si dupa un offside marcheaza. In final spuneti ca merita sa castiga datorita milioanelor de ore de munca din spate,oare credeti ca Spania nu are cel putin la fel de multe milioane de ore de munca cucopii? sau poate Germania? Mie victoria Frantei mi-a lasat un gust amar nu pt ca a castigat ci pentru felul in care a castigat.

bol au vent (2 comentarii)  •  18 iulie 2018, 16:51

@Observator : sa-mi saie ochii daca am ceva cu Franta ( tara ). Echipa mi se pare cam umflata de succes. Au avut noroace succesive : Argentina in degringolada. Uruguay fara Cavani . Scapa de singurii artisti ai CM - Brazilia, iubirea mea dintotdeauna si pentru eternitate ( singura echipa unde nimeni nu se-ntoarce sa preia mingea cand nu vine bine. O ia cu calcaiul ca asa-i vine nu ca l-ar obliga cineva ). Scapa si de belgi (De Bruyne a jucat doar cand se trezea si din pacate s-a mai trezit din cand in cand doar cu Brazilia. Cu Franta a lipsit de-acolo . In finala cu croatii dupa vreo 3 Termopile. In mintea mea o campioana arata ca Brazilia 1970. Pe vremea aia in poarta la aia statea cine-l supara pe antrenor. Restul erau atacanti pur sange reprofilati. Franta n-arata asa. Poate sunt alte timpuri. Daca ma uit la fotbal eu visez sa vad din nou faza lui Pele din meciul cu Uruguay in 1970. Dumneavostra nu ?

Danut Munteanu (3 comentarii)  •  18 iulie 2018, 17:26

Insist cu întrebarea de pe Facebook : CÂȚI TITULARI din echipa aceea “ pe care o știm pe de rost “ JOACA IN CAMPIONATUL FRANCEZ DE FOTBAL ? După aia, putem vorbi DESPRE SISTEMUL FRANCEZ. Deocamdată , cred ca ar fi corect sa vorbim despre sistemul EUROPEAN, grefat in naționala Franței cu ajutorul unor fotbaliști de origine straina , dar CARE SUNT CETATENI FRANCEZI. Nimic de comentat aici. Dacă ar fi câștigat Anglia, sau ISLANDA, POATE ar fi fost un alt fel de comentariu. Ah, da : n-a câștigat România. Încă un lucru adevărat : ROMÂNIA NU ARE DECÂT haos, nici vorba de SISTEM. Dar nu mai avem nici măcar jucatori care sa CONTEZE in străinătate ! Dacă reprezentativi fotbaliști romani sunt Chiriches și Andone, putem stinge lumina. Definitiv !

Observator (81 comentarii)  •  18 iulie 2018, 19:52

@ mg In regula, de gustibus! N-o sa va mai citesc postarile, deci n-o sa va mai deranjez. Oricum, mi-ati raspuns de parca ati fi un academician agasat de vreun student impertinent! O.

Ilie (19 comentarii)  •  18 iulie 2018, 21:15

Si ar mai fi o chestie de adaugat : milioanele de ore de munca sint BENEVOLE. In afara cluburilor profesionale (unde si acolo se merge pe mult voluntarism), restul fotbalului este strict bazat pe benevolat. Deci mii de oameni ce au oferit milioane de ore educatiei copiilor. Iata raspunsul. La noi cum e cu benevolatul sau spiritul asociativ : da' mie ce-mi iese nene ?

Danut Munteanu (3 comentarii)  •  18 iulie 2018, 22:22

Pt “ Unul oarecare “ : ați scăpat din vedere esentialul. Nu e vorba despre vreo perioada de 20 ani din istorie, ci despre ULTIMII DOUĂZECI DE ANI. Vorbim despre CEA MAI IN FORMA ECHIPA NAȚIONALA A PREZENTULUI. Nu istoric vorbind...

teo stemate (7 comentarii)  •  18 iulie 2018, 22:43

Cetatenii din statele mici se pot implica si altfel in treburile interne ale statelor mari. Desi eu nu cred ca Romania e un stat mic, iata un fapt istoric: pe 12 mai 1995, presedintele Jaques Chirac se afla in plina sedinta de ministri. Un apropiat ii comunica vestea trista ca a murit Stefan Covaci. Presedintele Frantei intrerupe sedinta si cere ministrilor sa tina un minut de reculegere in memoria celui pe care-l considera "fondatorul fotbalului modern francez". Chirac legase o prietenie durabila cu Covaci de pe vremea cind acesta antrenase, intre '73-'75, nationala Frantei si venise cu ideea reorganizarii complete a sistemului fotbalistic din Hexagon, incepind de la grupele de copii si pina la selectionata nationala. Ideile lui au prins si asa s-a nascut Clairefontaine si toate centrele de pregatire serioase care au dat, mai tirziu, CE '84, CM '98 samd. Astazi putem sa ne miram la nesfirsit ca un outsider, un roman, a putut sa impuna niste idei de bun-simt, la nivel de organizare, tocmai francezilor, care sunt recunoscuti ca orgoliosi, aroganti, plini de ei etc. Dar iata ca a reusit. Si inca intr-un timp foarte scurt (doi ani!) Cit despre faptul ca aceasta nationala a Frantei a adunat foarte multi jucatori metisati, sa mai amintim acum de originea etnica a lui Stefan Covaci insusi? Sau de faptul ca in echipa (romaneasca suta la suta) cu cea mai mare performanta din istoria noastra, Steaua '86, erau jucatori ca Duckadam, Belodedici, Boloni, Weissenbacher?...

motanul incaltat (84 comentarii)  •  19 iulie 2018, 4:01

As vrea sa te vad cum comentezi in vreo 20 de ani cind seful tau o sa fie un negru....Poate mai inteligent ca tine..... Ca multiculturalismul asta de-l promovezi dar il vezi doar la Tv o sa ajunga si la Bucuresti. Cind o sa-ti sufle in ceafa doar atunci o sa ai dreptul sa tii cu Franta si nu cu Croatia...

D’Artagnan (1 comentarii)  •  19 iulie 2018, 9:47

Uite ce-nseamna egalitatea de sanse.Pana si o tara din Africa , cu cativa europeni get-beget naturalizati poate castiga campionatul mondial.Si ca sa revenim la oile noastre , ca tot ne-a numit tovarasul Craciun ciobani , nu esti rasist daca vezi ca negrul nu e alb.N-are nimeni nimic cu jucatorii africani care ar fi putut sa-si reprezinte cu cinste tarile din care provin.Nigeria si Senegal au facut o figura frumoasa si cu putin noroc si o mai buna organizare ar fi reusit mai mult.Campionatul mondial este pentru natiuni(cum e Croatia de ex sau Finlanda ,Nigeria,Japonia etc).Talmes-balmesul multinational il avem in Liga Campionilor.Nu cred ca urmasii lui Balzac se simt reprezentati de Umtiti, Ngolo Kante,Pogba si altii care n-au nimic in comun cu spiritul si traditiile poporului francez.Sunt tot atat de francezi asa cum si capsunarii nostri la prima sau la a doua generatie sunt spanioli.In rest presa neomarxista isi face treaba pentru care e platita si lupta din rasputeri pentru desfiintarea natiunilor ,distrugerea valorilor si spiritului national si creearea societatii de tip globalist, adica miliarde de indivizi solitari , pe care nu-i uneste nimic si aflati permanent intr-o concurenta acerba.Deci tovarase Craciun , adevarul este ca negrul nu e alb si nici macar albastru , asa cum incerci sa ne convingi iar Franta devine pe zi ce trece Africa, oricat ar incerca neomarxistii asa numiti "corecti politic s-o ascunda" , restul e can-can

umtiti (2 comentarii)  •  20 iulie 2018, 20:22

da o n ***.........

gogu (1 comentarii)  •  23 iulie 2018, 9:02

f simplu franta a castigat pt ca are un antrenor care a jucat in italia si care a antrenat in italia de fapt scoala de fotbal italiana a catigat acest campinat modial eu am tinut cu senegal care daca l avea antrenor pe Deschamp castiga modialul acum multi inteligenti vorbesc despe inevestitiile franceze in marginile imperiului aiurea ce trebuie sa stim franta e un popor de negri majoritari cu minoritate albi minoritari albi din franta sant rasisti si f rasisti cu romanii cu *** de fapt pt albii din franta romanii sant *** si hoti o realitate pe care toti se fac ca nu o vad de ce noi un popor marunt sa fim diplomati cu un popor mare obisnuit cu sclavi si colonii

gabriel (1 comentarii)  •  23 iulie 2018, 11:23

am inteles craciune: franta e cea mai buna echipa din africa....cea mai frumoasa echipa a cupei mondiale din rusia, este CROATIA! macron ramane cel mai batjocorit (de catre putin), politician francez..lasat in ploaie, la propriu si la figurat!

Che Guevara (17 comentarii)  •  29 iulie 2018, 13:23

Conform gandirii celor pe care ii deranjeaza culoarea pielii jucatorilor din nationala Frantei nici Brazilia nu ar trebui sa aiba negri in echipa. Ar trebuie sa fie ori amerindieni, ori portughezi albi jucatorii Braziliei. Nu? Ce sa facem populatia globului s-a amestecat. Oamenii circula. Putem sa le interzicem asta ? Nu va mai dura mult si veti vedea un Ionescu sau Popescu jucand in echipa nationala a statului Congo sau a Senegalului. Deja nemtii au polonezi sau turci in lot si acolo nu mai comenteaza nimeni. Oameni mici cu mintea scurta.

lenin (1 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 16:30

*** the capitalism

Comentează