Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Nu mai există echipe mari

O corespondență sentimentală de la Sankt Petersburg

Permalink to Nu mai există echipe mari
joi, 21 iunie 2018, 9:21

Sunt la Sankt Petersburg. E ziua meciului dintre Rusia și zeul Salah, cel mai iubit fotbalist din lume (și alți egipteni ale căror nume nu se cunosc încă dincolo de Egipt).
Știu că sportul, prin excelență un univers al imaginarului sublimat, e singurul care mai poate să ne aducă împreună, am văzut două ediții ale Jocurilor Olimpice, am văzut trei campionate Europene de fotbal, dar n-am văzut niciodată vise ca în ochii rușilor la acest Mondial.

În acest autobuz din Sankt Petersburg există încă o taxatoare. Taxatoarea taxează: plătesc, pe rând, trei argentinieni și trei egipteni (africanii sunt toți obezi), un domn din Costa Rica, un japonez care ar putea fi poet, doi brazilieni care nu se știe ce ar putea fi, doi mexicani și un un bărbat șchiop din Panama, doi columbieni și trei columbience, care se cred la tropice și arborează o vestimentație sumară, ignorând că orașul acesta e mai aproape de Polul Nord.

Taxatoarea taxează și ne invită să ne uităm pe fereastră, spre lume. Iată, Leningradul, ne spune. Sunt ani și ani și ani de când orașului i s-a luat numele lui Lenin – iată, zadarnic.
E o vară ca un început de octombrie. În Sankt Petersburg plouă în fiecare zi, plouă peste Biserica Învierii lui Hristos și peste podurile peste Neva, plouă peste Nevski Prospekt și peste statuia lui Gogol, plouă peste nopțile albe.

După victoriile la Arabia Saudită și Egipt, rușii, care n-au fost niciodată un exemplu de moderație, au înnebunit, sunt încredințați că vor fi pentru prima dată campioni mondiali. Și ce să le spui? Că nu vor fi? Că va câștiga… Cine va câștiga?

Germania, care pierde la Mexic? Anglia, care a suferit ca un rob cu Tunisia? Portugalia lui Ronaldo – chiar poate duce Ronaldo tot cerul pe umeri? Argentina lui Messi, îngenuncheată de un importator de vinuri italiene din Reykjavík? Brazilia, care n-a putut să învingă această națională a Elveției născută din războaiele balcanice din ultimul deceniu al mileniului trecut? Franța, care s-a târât spre o victorie cu Australia? Spania care își dă afară selecționerul cu o zi înainte să înceapă turneul? Italia, care nici măcar nu s-a mai sinchisit să se califice?

Nu e adevărat că nu mai există echipe mici, adevărul integral dezvăluit de Mondialul rusesc este că nu mai există echipe mari.

Când intri în metroul din Sankt Petersburg cobori înspre centrul pământului. Petersburghezii trecuți de mult de jumătatea speranței de viață îți prind privirea cu coada ochiului și îți cântăresc sufletul. Ei vin dintr-un timp în care oricine putea să fie un provocator, un spion, un dușman al poporului, nici ei nu cred în lacrimi. Cei tineri nu te privesc. Ei își consultă telefoanele mobile în care au ales să trăiască.

Plouă la Sankt Petersburg, plouă peste nopțile albe, și între ruși și nebunia visului lor stă încă o lume întreagă și lor tot nu le pasă.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

danilovic (2 comentarii)  •  21 iunie 2018, 9:43

Foarte frumos articol Andrei. Felicitari!

aham (7 comentarii)  •  21 iunie 2018, 10:03

mda.. s-au mai crezut ei stapanii lumii... da sa nu moara de foame pana atunci... cat despre cine, pai e clar, islanda.

BarfaDeTeatru (6 comentarii)  •  21 iunie 2018, 11:10

Stai calm. Totul este strategic in Grupe. Anumite Nationale (mai ales cele mari, care se stiu ca si calificate) nu vor sa se intalneasca asa de rapid in prima runda. Se vede de pe Luna asta, si chiar cel mai amator vede strategia. Sper sa nu trebuiasca sa iti dau exemple ca la botul calului.

vasea (1 comentarii)  •  21 iunie 2018, 12:33

cred ca ceea ce sta in sufletul tau desigur influentat si de ploaia de afara tea cam derutat. eu am vazut un altfel de Peterburg. daca mai ai timp sa vezi sufletul cetatianului mai de aproape, daca incerci sa intri in istoria acestui extraordinar oras... Dar ma rog , un articol de doi bani. Asa suntem noi romanii cautam intotdeauna sa avem pe cine da vina numai nu pe mediocritatea noastra, sau lenea, sau prostia. Acum dusman ne este Rusia. Orusie care organizeaza JO.CM. CC. desigur o sa spuneti prin frauda. Da noi nici la atit nu ne pricepem.

mg (39 comentarii)  •  21 iunie 2018, 13:41

..unele lucruri însă nu se schimbă, ca de pildă pofta de vodkă. Dispuşi oricând să se înece în ea, precum Rasputin în Neva, ruşii au acum (după calificarea în optimi) şi motive să sărbătorească. Au început să viseze din nou la vremurile când apăra Iaşin, sau la cele în care Blohin cucerea Balonul de Aur, ca-n bancul ăla cu rusul care pleacă în Israel, la rude, cu bustul lui Lenin în sacoşă. La aeroport vameşii ruşi îl întreabă : Ce e asta ? El răspunde : E marele Lenin care ne-a făcut viaţa mai frumoasă, l-am luat ca să-mi amintească de vremurile bune. La sosirea în Israel, aceeiaşi întrebare. Răspunsul : E nenorocitul de Lenin, din cauza căruia părăsesc azi Rusia iubită, l-am luat ca să-l înjur câte zile-oi mai avea. Ajuns la rude, din nou aceeiaşi întrebare. Răspunsul : 10 kilograme de aur pur, fără impozite şi taxe..

Fane (17 comentarii)  •  21 iunie 2018, 14:35

Echipele "mari" cum le denumesti,vin la Mondiale cu jucatorii sleiti din punct de vedere fizic dupa 60-70 de meciuri pentru cluburile care ii platesc regeste si in grupe joaca in dorul lelii.Odata calificate in meciurile eliminatorii,cu ultimele eforturi joaca sa se califice si uite asa cei "mici" nu fac fata,din cauza ca au dat tot ce puteau in grupe.

Freddy RE (7 comentarii)  •  21 iunie 2018, 18:43

Bravo, Andrei!!!

Sorin (11 comentarii)  •  22 iunie 2018, 1:21

Superb. Te-am auzit la Guerrilla acum doua saptamani daa faa chef de vorba.

vasco (76 comentarii)  •  22 iunie 2018, 8:03

@mg,aham,va inscrieti perfect in corul antirusilor,asa din prostie,asociind Rusia cu bolsevismul adus si la noi pe tancurile care,totusi au invins nazismul in care sigur nu v-ar fi placut sa traiti.Poporul rus are o istorie si o cultura greu de cuprins in toate intelesurile,dar e sigur ca sunt un popor mare,care a suferit grozav de mult ,mult mai mult decat noi din cauza comunismului.Voi stiti doar ca rusii sun bau bau,ca sunt bautori de vodca...La atat se rezuma "cultura" voastra. Articolul este fain,pertinent.Are dreptate @vasea,cu completarea ca noi ne pricepem doar la frauda,foloasele,dupa fraudele noastre le trag strainii(vezi cazul Sweighhoffer si altele).Si la tradare(vezi cazul MRU-Fundatia Gojdu).

Petro Burgener (11 comentarii)  •  22 iunie 2018, 9:17

Exista in continuare echipe mari si echipe mici.

BarfaDeTeatru (6 comentarii)  •  22 iunie 2018, 10:26

@Fane - Nationalele din Vest care sunt ridicate in Slavi de Media, au si jucatorii care joaca rolul de "Obositi", "Sleiti" etc.... Problema este ca …..HOPAAAAA CROATIA A DAT LOVITURA CU "SLEITII" LOR!!!!! Stii care este problema penala de o mare majoritate? Faptul ca compara jucatori care nu joaca aceeasi pozitie pe teren (vezi obsesia Messi vs. C Ronaldo, Neymar vs. C Ronaldo, etc...) Si HOPA nimeni nu a luat in considerare ca o Croatia este plina de vedete, este o GERMANIA, BRAZILIA, SPANIA, etc..... de au jucatori care sunt in Primul 11 la cluburi Mari nu gluma. Numai mijocul este REAL MADRID si Barcelona.... ASA CA, MARI AMATORI SUNT IN MEDIA DE ASTAZI. Apropo, nu ma surprins Victoria Croatiei in fata Argentinei.

Frenemy (6 comentarii)  •  22 iunie 2018, 13:35

Un singur cuvant: frumos.

Observator (81 comentarii)  •  22 iunie 2018, 13:55

Pentru prima oara de cand citesc materialele dvs., va invidiez pentru locul in care sunteti (erati) in momentul redactarii articolului! In loc sa fiti multuimit ca va aflati in "Iasiul" (capitala culturala a Romaniei, in opinia mea) Rusiei, nu puteti evita unele clisee pentru care se fac vinovati cei care fac mereu legatura intre prezent si trecutul recent (comunist, in acest caz), nu intre prezent si ... trecutul care conteaza, cel de dinainte de 1917! A fi in tribuna la un meci de CM disputat la St. Petersburg este tot ce mi-as dori in materie de prezenta la competitii de anvergura (am vazut doar doua meciuri de CE, in Portugalia) si turism! Voi vizita Hermitage mai tarziu si ma voi bucura din plin de tot ce voi vedea in capitala Rusiei tariste! O.

mg (39 comentarii)  •  22 iunie 2018, 15:10

@vasco - amice nu sunt antirus. Vodka e unul din brand-urile lor, pe care-l apreciez aşişderea(nu sunt nici abstinent..). Dacă spun bancuri cu olteni, moldoveni sau ardeleni nu înseamnă c-aş fi anti.. Te-ai înfierbântat degeaba, mai bine bea o bere (şi înc-o bere..(n)). Cât despre cultură, te întreb ca Moromete : pe ce te bazezi ?

augustin mihăilă (1 comentarii)  •  22 iunie 2018, 17:35

Acest A.C. este acelaşi cu Andrei Crăciun care scrie un fel de proze? Cred că da, scrie la fel de inept la ziar ca şi prostioarele pe care am încercat mai demult să le citesc, ceva cu o pălărie care nu era chiar pălărie dar, până la urmă, era, totuşi, un fel de fes. Ce rost are paranteza de la începutul articolului? N-are nici măcar logică, parcă ar fi scrisă de un rus beat. Apoi, ni se spune că în autobuz mai există încă o taxatoare, dar unde-i cealaltă? Şi această taxatoare taxează. Ciudat, mă aşteptam să tricoteze! Cam asta a văzut reporterul din tot oraşul ăla, plus nişte ploaie care plouă peste podurile peste Neva. Şi de aici i se trage marea revelaţie: domle, gata, nu mai există echipe mari! Ei, asta e, toată admiraţia pentru această constatare care va schimba cursul istoriei, noi ne închinăm, scuipăm în sân şi mergem mai departe.

Observator (81 comentarii)  •  22 iunie 2018, 17:46

Domnule Craciun, chiar este zeul fobalului acest Salah? Sa fim seriosi, sa-l vedem si in anii urmatori; sunt sigur ca nu va mai avea niciodata un astfel de sezon! In al doilea rand, cum sa fie cel mai iubit fotbalsit din lume? A fost compatimit in masura cea mai mare, asta-i adevarat, dar nu suntem toti fani ai Liverpool-ului sau ai Egiptului! Ridicole etichetari! O.

Observator (81 comentarii)  •  22 iunie 2018, 20:41

@ mg Daca ar fi sa ma refer la preferintele dvs in materie de bauturi, as zice ca sunteti nedemn de feedback-ul de care va bucurati din partea unui titular de blog (altul, nu acesta)! Intr-o vreme, il convinsesem ca vinul dulce este potrivit doar pentru desert! O.

mg (39 comentarii)  •  23 iunie 2018, 13:20

@Observator - e în funcţie de sezon.. oricum vodka ocupă locul 3, după tradiţionala ţuică de prune(păstrată în butoiaş de dud) şi palincă, acompaniate de slăninuţă cu ceapă (zdrobită cu pumnul..) Pe vară, un pahar cu fundul gros în care cuburile de gheaţă se scufundă în scotch, conform principiului enunţat de Arhimede din Siracuza. Şi uite-aşa ajungem la Urechea lui Dionysos, zeul grec al vinului.. Dar despre vinurile mele preferate, poate cu altă ocazie.. Nu sunt tocmai un hedonist, dar îmi place să mă bucur de ceea ce ne oferă viaţa..

Observator (81 comentarii)  •  23 iunie 2018, 14:34

Neconvingator, parca l-ati copiat pe fostul presedinte, intr-o binecunoscuta demonstratie de etalare a cunostintelor ... etilice, bahica! Si in materie de preferinte gastronomice cred ca ne diferentiem, pentru ca n-ati amintit nimic de peste. Pana sa aud ceva despre zeama de strugure fermentata si invechita, va declar ... necalificat! O.

Observator (81 comentarii)  •  25 iunie 2018, 19:16

"Zeul fotbalului" a venit, a vazut si a plecat! Echipa lui a fost o mare deziluzie, desi mai are in componenta unu jucator al unui mare club din Anglia! Sa-l vedem la Liverpool in anul urmator... O.

Comentează